NUCALA 100 mg por oldatos injekcióhoz

NUCALA 100 mg por oldatos injekcióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Nucala és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nucala mepolizumab hatóanyagot tartalmaz, amely monoklonális antitest, egy fehérjetípus, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy speciális célpontokat ismerjen fel a szervezetben. Felnőttek, serdülők, illetve 6 éves vagy idősebb gyermekek súlyos asztmájának és EGPA-jának (eozinofil granulomatózis poliangiitisszel) kezelésére használják. Felnőtteknél a CRSwNP (orrpolippal járó krónikus orrmelléküreg-gyulladás) és a HES (hipereozinofília szindróma) kezelésére is alkalmazzák.

A Nucala hatóanyaga a mepolizumab gátolja az interleukin-5 nevű fehérje hatását. Ezen fehérje hatásának gátlásával korlátozza az eozinofil sejtek termelődését a csontvelőben, és csökkenti az eozinofilek számát a véráramban és a tüdőben.

Súlyos eozinofil asztma

Egyes súlyos asztmában szenvedő betegek vére és tüdeje túlságosan sok eozinofil sejtet (egy fehérvérsejt típust) tartalmaz. Ezt az állapotot eozinofil asztmának hívják - ez az asztma azon fajtája, amelyet a Nucala-val kezelni lehet.

A Nucala csökkentheti az Ön asztmás rohamainak számát, amennyiben Ön vagy gyermeke már használ olyan gyógyszereket, mint a nagy dózisú inhalációs készítmények, de asztmáját ezekkel a gyógyszerekkel nem lehet megfelelően kezelni.
Ha Ön szájon át szedett kortikoszteroidokat használ, a Nucala úgyszintén csökkentheti az asztmája kezeléséhez szükséges napi adagot.

Krónikus orrmelléküreggyulladás orrpolipokkal (CRSwNP)

A CRSwNP egy olyan állapot, amelyben a vérben, valamint az orr- és orrmelléküregeket bélelő szövetekben túl sok eozinofil sejt (egy fehérvérsejt típus) van. Ez olyan tüneteket okozhat, mint az orrdugulás és a szaglás elvesztése, valamint az orrban lágy, kocsonyaszerű kinövések (úgynevezett orrpolipok) megjelenését.

A Nucala csökkenti az eozinofil sejtek számát a vérben és csökkentheti a polipok méretét, enyhíti az orrdugulást és segít megelőzni az orrpolip műtétet.
A Nucala segíthet továbbá csökkenteni a tünetei enyhítéséhez szükséges szájon át szedhető kortikoszteroidok mennyiségét.

Eozinofil granulomatózis poliangiitisszel (EGPA)

Az EGPA egy olyan állapot, amikor az emberek vérében és szöveteiben túl sok eozinofil (egy fehérvérsejt típus) van, és az érgyulladás (vaszkulitisz) egyik formája is fennáll. Ez a vérerek gyulladását jelenti. Ez az állapot leggyakrabban a tüdőt és az orrmelléküregeket érinti, de gyakran más szerveket, például a bőrt, a szívet és a veséket is érinti.

A Nucala kontrollálhatja és késleltetheti ezen EGPA-tünetek fellángolását. Ez a gyógyszer segíthet csökkenteni a tünetei enyhítéséhez szükséges napi szájon át szedhető kortikoszteroid adagot is.

Hipereozinofília szindróma (HES)

A hipereozinofilia szindróma (HES) egy olyan állapot, amelyben nagyszámú eozinofil (egy fehérvérsejt típus) van a vérben. Ezek a sejtek károsíthatják a test szerveit, különösen a szívet, a tüdőt, az idegeket és a bőrt.
A Nucala segít csökkenteni a tüneteket és megelőzi a fellángolásokat. Ha Ön szájon át szedhető kortikoszteroidoknak nevezett gyógyszereket szed, a Nucala szintén segíthet csökkenteni a HES tüneteinek/fellángolásainak csillapításához szükséges napi adagot.


2. Tudnivalók a Nucala alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Nucala-t:

- ha allergiás a mepolizumabra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
-> Beszéljen kezelőorvosával, hogy ez érvényes-e Önre.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Súlyosbodó asztma
Egyes betegeknél a Nucala kezelés során asztmával összefüggő mellékhatások alakulnak ki, vagy asztmájuk rosszabbodhat.
-> Tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, ha asztmája továbbra sincs megfelelően kezelve vagy rosszabbodik a Nucala-kezelés elkezdése után.

Allergia és az injekció beadási helyén fellépő reakciók
Az ilyen típusú gyógyszerek (monoklonális antitestek) súlyos allergiás reakciókat okozhatnak, ha azokat injekció útján adják be (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások").
Ha Önnek esetleg korábban volt már hasonló reakciója bármilyen injekcióra vagy gyógyszerre,
-> Közölje kezelőorvosával mielőtt beadják Önnek a Nucala-t.

Parazitafertőzések
A Nucala gyengítheti az Ön ellenállóképességét a paraziták (élősködők) által okozott fertőzésekkel szemben. Ha Önnek jelenleg fennálló parazitafertőzése van, azt ki kell kezelni a Nucala-kezelés megkezdése előtt. Ha Ön olyan területen él, ahol az ilyen fertőzések gyakoriak, vagy ha ilyen területre utazik,
-> Beszéljen kezelőorvosával, hogy ez vonatkozik-e Önre.

Gyermekek

Súlyos eozinofil asztma és EGPA

Ez a gyógyszer nem alkalmazható 6 évesnél fiatalabb gyermekeknél a súlyos eozinofil asztma és az EGPA kezelésére.

CRSwNP és HES

Ez a gyógyszer nem alkalmazható 18 év alatti gyermekeknél és serdülőknél a CRSwNP és a HES kezelésére.

Egyéb gyógyszerek és a Nucala
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Egyéb asztmaellenes, CRSwNP, EGPA és HES gyógyszerek
- Ne hagyja abba hirtelen az asztma, a CRSwNP, az EGPA vagy a HES kezelésére jelenleg használt gyógyszerei alkalmazását a Nucala-kezelés megkezdése után. Ezen gyógyszerek (különösen a szájon át szedhető kortikoszteroidnak nevezettek) alkalmazását fokozatosan kell leállítani kezelőorvosának közvetlen felügyelete mellett, és attól függően, hogy az Ön szervezete hogyan reagál a Nucala-kezelésre.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Nem ismert, hogy a Nucala összetevői átjutnak-e az anyatejbe. Ha Ön szoptat, a Nucala alkalmazása előtt beszélnie kell kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy a Nucala esetleges mellékhatásai befolyásolják az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

A Nucala nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz 100 mg-os adagonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a Nucala-t?

A Nucala-t kezelőorvosa vagy az Ön gondozását végző más egészségügyi szakember adja be Önnek injekcióban a bőre alá (szubkután).

Súlyos eozinofil asztma

Felnőttek, valamint 12 éves és idősebb serdülők
Az ajánlott adag felnőtteknek és serdülőknek 100 mg. Ön négy hetenként 1 injekciót fog kapni.

6-11 éves korú gyermekek
Az ajánlott adag 40 mg. A beteg négyhetenként 1 injekciót fog kapni.

CRSwNP

Felnőttek
Az ajánlott adag felnőtteknek 100 mg. Ön négy hetenként 1 injekciót fog kapni.

EGPA

Felnőtteknek és 12 éves vagy annál idősebb serdülők
Az ajánlott adag felnőtteknek és 12 éves vagy annál idősebb serdülőknek 300 mg. Ön négy hetenként 3 injekciót fog kapni.

6 és 11 éves kor közötti gyermekek

40 kg vagy annál nagyobb testtömegű gyermekek:

Az ajánlott adag 200 mg. Ön négy hetenként 2 injekciót fog kapni.

40 kg-nál alacsonyabb testtömegű gyermekek:
Az ajánlott adag 100 mg. Ön négy hetenként 1 injekciót fog kapni.

Az injekciók beadási helyeinek legalább 5 cm távolságra kell lenniük egymástól.

HES

Felnőttek
Az ajánlott adag felnőtteknek 300 mg. Ön négy hetenként 3 injekciót fog kapni.

Az injekciók beadási helyeinek legalább 5 cm távolságra kell lenniük egymástól.

Ha kimaradt a Nucala egy adagja
Amilyen gyorsan csak lehetséges, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy a kórházzal, hogy minél hamarabb új időpontot kapjon az injekció beadására.

A Nucala-kezelés leállítása
Ne hagyja abba a Nucala injekciók alkalmazását, kivéve, ha kezelőorvosa erre utasítja. A Nucala-kezelés megszakítása vagy leállítása az Ön tüneteinek és rohamainak visszatérését okozhatja.

Ha tünetei romlanak a Nucala injekciók alkalmazásának időtartama alatt,
-> Lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Nucala által okozott mellékhatások rendszerint enyhék vagy közepesen súlyosak, de esetenként súlyosak is lehetnek.

Allergiás reakciók
Egyes betegeknél allergiás, vagy allergiaszerű reakciók alakulhatnak ki. Ezek a reakciók gyakoriak lehetnek (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek). Ezek a reakciók rendszerint az injekció beadását követően perceken vagy órákon belül alakulnak ki, de néha a tünetek akár több nappal később is jelentkezhetnek.

A tünetek közé tartozhatnak az alábbiak:
- szorító érzés a mellkasban, köhögés, nehézlégzés,
- ájulás, szédülés, szédelgés (a vérnyomás hirtelen esése miatt),
- a szemhéjak, az arc, az ajkak, a nyelv vagy a szájüreg duzzanata,
- csalánkiütés,
- bőrkiütés.
-> Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha úgy gondolja, hogy a fentiek közül bármelyik reakció kialakult Önnél (vagy gyermekénél).

Ha Önnél (vagy gyermekénél) korábban már esetlegesen kialakult hasonló reakció bármilyen injekcióra vagy gyógyszerre,
-> Közölje kezelőorvosával a Nucala beadása előtt.

Az egyéb mellékhatások közé tartoznak:

Nagyon gyakori:

10 beteg közül több mint 1-et érinthetnek
- fejfájás.

Gyakori:
10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek
- mellkasi fertőzések, a tünetek közé tartozhat a köhögés és láz (magas testhőmérséklet),
- húgyúti fertőzések (véres vizelet, fájdalmas és gyakori vizelés, láz, alsó háttáji fájdalom),
- fájdalom a has felső részében (fájdalom vagy kellemetlen érzés a has felső részében),
- láz (magas testhőmérséklet),
- ekcéma (viszkető vörös foltok a bőrön),
- reakciók az injekció beadási helyén (fájdalom, bőrpír, duzzanat, viszketés és égő érzés azon a bőrterületen, ahol az injekciót beadták),
- hátfájás,
- torokgyulladás (torokfájás),
- orrdugulás.

Ritka:
1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek
- Súlyos allergiás reakciók (anafilaxia).

-> Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, ha a fenti tünetek bármelyike jelentkezik Önnél.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Nucala-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nucala?

A készítmény hatóanyaga a mepolizumab. Injekciós üvegenként 100 mg mepolizumabot tartalmaz. A feloldást követően az oldat 100 mg mepolizumabot tartalmaz milliliterenként.

Egyéb összetevők: szacharóz, dinátrium-hidrogénfoszfát-heptahidrát és poliszorbát 80.

Milyen a Nucala külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Nucala liofilizált fehér por, amely tiszta, színtelen, gumidugóval lezárt injekciós üvegben kerül forgalomba.

A Nucala 1 db injekciós üveget tartalmazó egyszeres csomagolásban, vagy 3 db egyszeres csomagolást tartalmazó gyűjtőcsomagolásban kerül forgalomba.
Kiszerelés: 1x Törzskönyvi szám: EU/1/15/1043/001
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: GlaxoSmithKline Trading Services Limited
    • Hatóanyag: mepolizumab
    • ATC: Mepolizumab
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 352767Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 300 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 352767 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.