MONTELUKAST TEVA 4 mg rágótabletta

MONTELUKAST TEVA 4 mg rágótabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta?
A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta egy leukotrién-receptor-blokkoló, amely a leukotriéneknek nevezett anyagok hatását gátolja.

Hogyan hat a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta?
A leukotriének a tüdő légútjainak beszűkülését és duzzanatát okozzák. A leukotriének gátlásával a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta javítja az asztma tüneteit, és segít az asztmás rohamok kialakulásának kontrollálásában.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta?
A kezelőorvos gyermeke asztmájának kezelésére és az asztma nappali és éjszakai tünetei kialakulásának megelőzésére írta fel a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát.

- A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta olyan 2-5 éves korú betegek kezelésére alkalmazható, akiknek gyógyszere nem biztosít kielégítő hatást, ezért kombinációs kezelésre van szükségük.

- A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta használható az inhalációs (belégzéssel alkalmazható) kortikoszteroidok helyettesítő kezeléseként is azoknál a 2-5 éves betegeknél, akik a közelmúltban nem szedtek szájon át alkalmazott kortikoszteroidokat az asztmájuk kezelésére, és bebizonyosodott, hogy nem képesek az inhalációs kortikoszteroidok használatára.

- A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta a fizikai terhelés által kiváltott légúti szűkület kialakulását is segít megakadályozni a 2 éves vagy annál idősebb betegeknél.

A kezelőorvos fogja meghatározni, hogy gyermeke hogyan szedje a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát, az asztmája tünetei és súlyossága alapján.

Mi az asztma?
Az asztma egy hosszan tartó (krónikus) betegség.
Az asztma jellemzői közé tartoznak:
- a beszűkült légutak miatti nehézlégzés. A légutak szűkülete különböző körülményektől függően romlik vagy javul.
- a légutak sok dologra, pl. a cigarettafüstre, virágporra, hideg levegőre vagy fizikai megerőltetésre, érzékenyen reagálhatnak.
- duzzanat (gyulladás) a légutak felületén.

Az asztma tünetei közé tartoznak: köhögés, zihálás és mellkasi szorító érzés.


2. Tudnivalók, mielőtt gyermeke elkezdi szedni a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát

Számoljon be a kezelőorvosnak minden olyan orvosi problémáról vagy túlérzékenységről, mely gyermeke esetében fennáll vagy fennállt.

Ne alkalmazza gyermekénél a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát:
- ha gyermeke allergiás a montelukaszt-nátriumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- Amennyiben gyermeke asztmája vagy légzése rosszabbodik, azonnal forduljon a kezelőorvosukhoz.
- A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta nem alkalmas a heveny asztmás rohamok kezelésére. Roham esetén kövesse a kezelőorvos erre az esetre vonatkozóan adott utasításait. Mindig tartsa magánál gyermeke asztmás rohama esetén alkalmazandó inhalációs gyógyszerét.
- Fontos, hogy gyermeke az összes, a kezelőorvosa által felírt asztmaellenes készítményt szedje. Nem szabad a Montelukast Teva 4 mg rágótablettával helyettesíteni az orvos által felírt többi asztmaellenes készítményt.
- Ha gyermeke asztmaellenes készítményt szed és a következő tünetek közül egyszerre többet tapasztal, forduljon a kezelőorvosához: influenzaszerű megbetegedés, végtagzsibbadás, a tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy kiütések.
- Gyermeke ne szedjen acetilszalicilsavat vagy más gyulladáscsökkentő szereket (más néven nem-szteroid gyulladáscsökkentők, NSAID), ha azok súlyosbítják az asztmáját.

A betegeknek tudni kell arról, hogy a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta alkalmazása során különféle neuropszichiátriai eseményeket (például: viselkedés- és hangulatbeli változásokat) jelentettek felnőtteknél, serdülőknél és gyermekeknél (lásd 4. pont). Értesítse gyermeke kezelőorvosát, ha a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta alkalmazása során gyermekénél ilyen tünetek lépnek fel.

Gyermekek és serdülők
2 évesnél fiatalabb gyermeknek ez a gyógyszer nem adható.

18 év alatti gyermekek részére a készítmény különböző, életkor alapján meghatározott, gyógyszerformákban áll rendelkezésre.

Egyéb gyógyszerek és a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a gyermeke által jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszerekről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta együtt szedhető más, a gyermeke asztmájának kezelésére szolgáló gyógyszerekkel. Bizonyos gyógyszerek azonban, befolyásolhatják a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta hatását, vagy a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.

Mielőtt gyermeke elkezdené szedni a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát, tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha az alábbi készítményeket szedi:
- fenobarbitál (az epilepszia kezelésére használatos)
- fenitoin (az epilepszia kezelésére használatos)
- rifampicin (a tuberkulózis és más fertőzések kezelésére használatos)
- gemfibrozil (magas vérzsírszintekkel járó kórképek - hipertrigliceridémia, kevert hiperlipidémia és primer hiperkoleszterinémia - kezelésére használják).

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Montelukast Teva 4 mg rágótablettát nem szabad közvetlenül étellel együtt bevenni: a tablettát legalább étkezés előtt 1 órával vagy étkezés után 2 órával kell bevenni.

Terhesség és szoptatás
Ez a rész nem értelmezhető a Montelukast Teva 4 mg rágótablettára, mivel az 2-5 éves gyermekek számára javallt, ugyanakkor az alábbi információ a hatóanyagra, a montelukasztra vonatkozik.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Azok a nők, akik terhesek, terhességet terveznek, vagy úgy vélik, hogy terhesek lehetnek, forduljanak kezelőorvosukhoz, mielőtt elkezdik szedni a Montelukast Teva rágótablettát.

Szoptatás
Nem ismert, hogy a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta hatóanyaga megjelenik-e az emberi anyatejben. Ha Ön szoptat, vagy szoptatni szándékozik, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a rész nem értelmezhető a Montelukast Teva 4 mg rágótablettára, mivel az 2-5 éves gyermekek számára javallt, mindazonáltal az alábbi információ vonatkozik a hatóanyagra, a montelukasztra.

Felnőttek esetében nem várható, hogy a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A gyógyszerre adott egyéni reakciók azonban eltérhetnek. Néhány nagyon ritkán jelentett mellékhatás (mint pl. a szédülés vagy álmosság) befolyásolhatja egyes betegek gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta aszpartámot tartalmaz
Ez a gyógyszer 0,5 mg aszpartámot tartalmaz rágótablettánként. Az aszpartám egy fenilalanin-forrás. Ártalmas lehet, ha Ön a fenilketonuriának (FKU) nevezett ritka, genetikai rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz rágótablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy a gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza gyermekénél. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Ezt a gyógyszert felnőtt felügyelete mellett kell a gyermeknek adni. Azoknak a gyermekeknek a számára, akiknek problémát okoz a rágótabletta elfogyasztása, granulátum formában is elérhető a készítmény.
- Gyermekének napi egy Montelukast Teva 4 mg rágótablettát kell bevenni az orvos által elmondottaknak megfelelően.
- A Montelukast Teva 4 mg rágótablettát gyermekének akkor is be kell vennie, amikor nincsenek tünetei vagy akut asztmás rohama van.

2-5 év közötti gyermekek adagja:
Az ajánlott adag napi egy 4 mg-os rágótabletta esténként.

Ha gyermeke Montelukast Teva 4 mg rágótablettát szed, bizonyosodjon meg róla, hogy nem szed más, montelukasztot tartalmazó készítményt.

A gyógyszer szájon át alkalmazandó.
A tablettát szét kell rágni lenyelés előtt.
A Montelukast Teva 4 mg rágótablettát nem szabad közvetlenül étellel együtt bevenni: a tablettát legalább étkezés előtt 1 órával vagy étkezés után 2 órával kell bevenni.

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta biztonságosságát és hatásosságát 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem igazolták.

Ha gyermeke az előírtnál több Montelukast Teva 4 mg rágótablettát vett be
Azonnal orvoshoz kell fordulni.
A legtöbb túladagolási esetben nem jelentettek mellékhatásokat. Túladagolás esetén felnőtteknél és gyermekeknél a leggyakrabban jelentett tünetek közé tartozott a hasi fájdalom, álmosság, szomjúság, fejfájás, hányás és hiperaktivitás.

Ha gyermeke elfelejtette bevenni a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát
Próbálja meg a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát előírás szerint alkalmazni. Amennyiben gyermeke kifelejtett egy adagot, folytassa az adagolást a szokásos napi egy rágótablettával.
Ne adjon be gyermekének kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha gyermeke idő előtt abbahagyja a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta szedését
A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta csak abban az esetben hatásos az asztma ellen, ha gyermeke folyamatosan szedi.
Lényeges, hogy a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát folyamatosan kell szedni mindaddig, amíg azt az orvos előírja, hogy gyermeke asztmája egyensúlyban maradjon.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

6-14 éves kor közötti gyermekek részére elérhető a Montelukast Teva 5 mg rágótabletta.
15 éves vagy annál idősebb betegek részére elérhető a Montelukast Teva 10 mg filmtabletta.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Montelukast Teva 4 mg rágótablettával végzett klinikai vizsgálatok során a leggyakrabban jelentett (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet) és feltételezhetően a Montelukast Teva 4 mg rágótablettával összefüggésbe hozható mellékhatások a következők voltak:
- hasi fájdalom
- szomjúság
Ezen felül a Montelukast Teva 10 mg filmtablettával és Montelukast Teva 5 mg rágótablettával végzett klinikai vizsgálatok során jelentett mellékhatás a következő volt:
- fejfájás
Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék voltak, és nagyobb gyakorisággal jelentkeztek a Montelukast Teva-val, mint a placebóval (hatóanyagot nem tartalmazó tabletta) kezelt betegek esetén.

Súlyos mellékhatások
Azonnal értesítse kezelőorvosát
, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli gyermekénél, mivel ezek súlyosak lehetnek és emiatt gyermekének sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége.

Nem gyakori: (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- allergiás reakciók, beleértve az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanatát, amely légzési vagy nyelési nehézséget okozhat
- viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: izgatottság, beleértve az agresszív viselkedést vagy ellenségességet, depressziót
- görcsrohamok

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- fokozott vérzékenység
- remegés
- szívdobogásérzés

Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- egy tünetegyüttes, amely a következőket foglalja magába: influenzaszerű tünetek, végtagzsibbadás vagy érzéketlenség, a tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy kiütések (Churg-Strauss szindróma) (lásd 2. pont)
- alacsony vörösvértestszám
- viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: hallucinációk, dezorientáció, öngyilkos gondolatok és tettek
- duzzanat (gyulladás) a tüdőben
- súlyos bőrreakciók (eritéma multiforme), amelyek előzetes jel nélkül alakulhatnak ki
- májgyulladás (hepatitisz)

Egyéb mellékhatások a forgalomba hozatalt követően

Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek):
- felső légúti fertőzés

Gyakori: (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- hasmenés, hányinger, hányás
- kiütések
- láz
- emelkedett májenzimszintek

Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- viselkedés-, és hangulatbeli eltérések: zavaros álmok, beleértve a rémálmokat, alvási nehézségek, alvajárás, ingerlékenység, szorongás, nyugtalanság
- szédülés, álmosság, végtagzsibbadás/érzéketlenség
- orrvérzés
- szájszárazság, emésztési zavar
- véraláfutások, viszketés, csalánkiütés
- ízületi fájdalom vagy izomfájdalom, izomgörcsök
- gyermekeknél ágybavizelés
- gyengeség/fáradtság, rossz közérzet, duzzanat (vizenyő)

Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- viselkedés- és hangulatbeli eltérések: figyelemzavar, memóriazavar, akaratlan izommozgások

Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- érzékeny vörös csomók a bőr alatt, leggyakrabban a lábszáron (eritéma nodózum)
- viselkedés- és hangulatbeli változások: kényszergondolatokkal járó és kényszercselekvéses tünetek, dadogás

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Montelukast Teva 4 mg rágótablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: /Felh.: / EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében a buborékcsomagolás a dobozban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta?
- A készítmény hatóanyaga a montelukaszt. Egy rágótabletta 4 mg montelukaszttal egyenértékű montelukaszt-nátriumot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: mannit (E421), nátrium-lauril-szulfát, hidroxipropilcellulóz, vörös vas-oxid (E172), cseresznyearoma PHS-143671: maltodextrinek (kukorica) és módosított kukoricakeményítő (E1450); aszpartám (E951), A-típusú karboximetilkeményítő-nátrium (kukorica), magnézium-sztearát.

Milyen a Montelukast Teva 4 mg rágótabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Márványozott rózsaszín, ívelt háromszögletű tabletta, az egyik oldalán "93", a másikon "7424" mélynyomásos jelzéssel ellátva.

A Montelukast Teva 4 mg rágótabletta a következő kiszerelésekben kerül forgalomba: 7, 14, 15,20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 98 és 100 db tabletta alumínium-alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20896/02
MONTELUKAST TEVA 4 mg rágótabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
  • Hatóanyag: montelukast
  • ATC: Montelukast
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 936Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 94 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 936 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

A felhőzet hazánk délkeleti, keleti részén is szakadozik, arrafelé rövidebb, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, valamint a Dunántúl nyugati és északi tájain alakulhatnak ki a déli óráktól záporok, jégdara záporok, amelyeket villámlás, dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is lehet. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok környezetében is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.