NINLARO 4 mg kemény kapszula

NINLARO 4 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a NINLARO és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Mi a NINLARO?
A NINLARO rákellenes gyógyszer, ami ixazomibot, egy "proteaszóma-gátlót" tartalmaz.
A NINLARO-t a mielóma multiplex nevű csontvelőrák kezelésére használják. Hatóanyaga, az ixazomib a proteaszómák működésének gátlása révén hat. Ezek a sejten belüli képletek lebontják a fehérjéket és fontosak sejt túléléséhez. Mivel a mielóma sejtek sok fehérjét termelnek, a proteaszómák működésének gátlása elöli a rákos sejteket.
Mire használják a NINLARO-t?
A NINLARO-t mielóma multiplexben szenvedő felnőtt betegek kezelésére alkalmazzák. A NINLARO-t két másik, mielóma multiplex kezelésére használt gyógyszerrel, a lenalidomiddal és a dexametazonnal együtt adják Önnek.
Mi a mielóma multiplex?
A mielóma multiplex a vér plazmasejt nevű sejttípusának a betegsége. A plazmasejt olyan vérsejt, amely normál körülmények között a fertőzések legyőzésére fehérjéket termel. A mielóma multiplexes betegeknek mielóma sejteknek is nevezett, rákos plazmasejtjeik vannak, melyek károsítják a csontokat. A mielóma sejtek által termelt fehérjék károsítják a veséket. A mielóma multiplex kezelése magában foglalja a mielóma sejtek elpusztítását és a betegség tüneteinek enyhítését.
2. Tudnivalók a NINLARO szedése előtt
Ne szedje a NINLARO-t:
- ha allergiás az ixazomibra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Ha bizonytalan abban, hogy a fenti körülmény vonatkozik-e Önre, a NINLARO szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A NINLARO szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha:
- kórtörténetében vérzés előfordul,
- tartós hányingere, hányása vagy hasmenése van,
- a kórtörténetében idegrendszeri problémák szerepelnek, beleértve az érzéketlenséget és a bizsergést,
- a kórtörténetében duzzanat szerepel,
- állandó bőrkiütést tapasztal,
- vese- vagy májproblémái vannak vagy voltak, mivel az Ön adagját esetleg módosítani kell.
Kezelőorvosa megvizsgálja Önt és a kezelés alatt is szoros megfigyelés alatt tartja. A NINLARO kezelés megkezdése előtt és alatt vért vesznek majd Öntől, hogy megállapítsák, van-e elég vérsejtje.
Gyermekek és serdülők
A NINLARO gyermekek és 18 évesnél fiatalabb serdülők számára nem ajánlott.
Egyé b gyógyszerek és a NINLARO
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez vonatkozik az orvosi rendelvény nélkül kapható gyógyszerekre, mint a vitaminok vagy a növényi gyógyszerek. Ez azért van, mert ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a NINLARO hatásmódját.
Főként tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi: karbamazepin, fenitoin, rifampicin és orbáncfű (Hypericum perforatum). Ezek a gyógyszerek kerülendők, mivel csökkenthetik a NINLARO hatékonyságát.
Terhesség és szoptatás
A NINLARO alkalmazása terhesség alatt nem javasolt, mivel káros hatással lehet születendő gyermekére. A NINLARO szedése során a szoptatást fel kell függeszteni.
A NINLARO kezelés ideje alatt tartózkodjon a fogantatástól és a szoptatástól. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Amennyiben Ön fogamzóképes nő vagy nemzőképes férfi, hatékony fogamzásgátlást kell alkalmaznia a NINLARO szedése során és 90 napig azt követően. Hormonális fogamzásgátlót alkalmazó nőknek kiegészítő, mechanikus fogamzásgátló módszert is alkalmazniuk kell. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön vagy partnere terherbe esik azalatt, amíg NINLARO-t kap.
Mivel a NINLARO-t lenalidomiddal kombinációban adják, Önnek tartania kell magát a lenalidomid terhességmegelőző programjához, mert a lenalidomid káros hatással lehet születendő gyermekére.
Olvassa el a lenalidomid és a dexametazon betegtájékoztatóját a terhességre és a szoptatásra vonatkozó bővebb információkért.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A NINLARO befolyásolhatja az Ön járművezetéshez és gépkezeléshez szükséges képességeit. Fáradtságot és szédülést érezhet a NINLARO szedésekor. Ne vezessen járművet vagy kezeljen gépeket, ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja.
3. Hogyan kell szedni a NINLARO-t?
A NINLARO-t mielóma multiplex kezelésében tapasztalt orvosnak kell felírnia Önnek. A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
A NINLARO-t lenalidomiddal (egy gyógyszer, mely az Ön védekező rendszerének működését befolyásolja) és dexametazonnal (egy gyulladásgátló gyógyszer) együtt használják.
A NINLARO-t, a lenalidomidot és a dexametazont 4 hetes kezelési ciklusokban szedik. A NINLARO-t hetente egyszer szedik be (a hét ugyanazon napján) a ciklus első 3 hetében.
A NINLARO ajánlott adagja egy 4 mg-os kapszula szájon át bevéve.
A lenalidomid ajánlott adagja 25 mg, a ciklus első 3 hetében naponta bevéve. A dexametazon ajánlott adagja 40 mg hetente egyszer, ugyanazon a napon, a ciklus mind a 4 hetében bevéve.

A másik gyógyszerek betegtájékoztatóit is el kell olvasnia az alkalmazásukkal és hatásaikkal kapcsolatos további információkért.
Ha máj- vagy vesebetegségben szenved, kezelőorvosa rendelhet 3 mg-os NINLARO kapszulát. Ha mellékhatások jelentkeznek Önnél, kezelőorvosa rendelhet 3 mg-os vagy 2,3 mg-os NINLARO kapszulát. Az orvos módosíthatja a másik gyógyszerek adagját is.
Hogyan és mikor kell bevenni a NINLARO-t?
- A NINLARO-t étkezés előtt legalább 1 órával vagy utána legalább 2 órával vegye be!
- A kapszulát egészben vízzel nyelje le! Ne törje vagy rágja össze illetve ne nyissa fel a kapszulát!
- Ne hagyja, hogy a kapszulatöltet közvetlenül érintkezzen a bőrével! Ha a por véletlenül érintkezett a bőrével, szappannal és vízzel alaposan mossa le! Ha a kapszula eltörött, a port óvatosan takarítsa fel, hogy ne verje fel a port a levegőbe!
Ha az előírtnál több NINLARO-t vett be
Ha a szükségesnél több NINLARO-t vett be, azonnal forduljon orvoshoz, vagy menjen el a legközelebbi kórházba. A gyógyszere csomagját vigye magával.
A NINLARO-kezelés időtartama
A kezelést addig kell folytatni, amíg kezelőorvosa azt nem mondja, hogy hagyja abba.
Ha elfelejtette bevenni a NINLARO-t
Ha egy adagot elmulasztott vagy elhalasztott, az adagot csak akkor veheti be, ha a következő, előírt adag ideje még legalább 3 napnyira vagy 72 órányira van. Az elmulasztott adagot nem szabad bevennie a következő, előírt adagjától számított 3 napon vagy 72 órán belül.
Ha egy adag bevétele után hány, nem szabad újabb adagot bevennie. Vegye be a következő adagot szokásosan, az előírt időben.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben a következő nagyon gyakori, súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, melye k 10 betegből több mint 1-nél jelentkezhetnek:
- alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia), mely fokozhatja az orrvérzés és a sérülékenység kockázatát,
- hányinger, hányás és hasmenés,
- érzéketlenség, bizsergő vagy égő érzés a kézen vagy a lábfejen (perifériás neuropátia),
- a láb vagy a lábfej duzzanata (perifériás vizenyő),
- bőrkiütés, mely lehet viszkető, előfordulhat néhány helyen vagy testszerte mindenhol.
Továbbá, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következő ritka mellékhatások bármelyiké t tapasztalja, melyek 1000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- súlyos bőrkiütések, mint a vörös-lilás duzzanatok (Sweet-szindróma) vagy kiütés bőrhámlással és szájnyálkahártya fekéllyel (Stevens-Johnson szindróma),
- izomgyengeség, a lábujjak és a lábfej érzéketlensége vagy a lábmozgás elvesztése (mielítisz transzverza),
- látásváltozás, a szellemi állapot változása vagy görcsrohamok (poszterior reverzíbilis encefalopátia szindróma),
- a ráksejtek gyors pusztulása, mely okozhat szédülést, csökkent vizelést, zavartságot, hányást, hányingert, duzzanatot, légszomjat vagy szívritmus zavarokat (tumor lízis szindróma),
- ritka, vérrögöktől származó vértünet, mely okozhat fáradtságot, lázat, sérülékenységet, orrvérzést, csökkent vizelést (trombotikus trombocitopéniás purpura).
Egyéb lehetséges mellékhatások
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi mellékhatások bármelyike súlyossá válik.
Nagyon gyakori mellékhatások, melyek 10 betegből több mint 1-né l jelentkezhetnek:
- székrekedés,
- hátfájdalom,
- meghűlésszerű tünetek (felsőlégúti fertőzés),
- fáradékonyság vagy gyengeségérzés (fáradtság),
- a neutrofileknek nevezett fehérvérsejtek számának csökkenése (neutropénia), mely fokozhatja a fertőzés kockázatát,
- étvágytalanság (csökkent étvágy),
- szabálytalan szívritmus (aritmia),
- látászavarok, többek között homályos látás, szemszárazság és szemvörösség
(kötőhártya-gyulladás).
Gyakori mellékhatások, melyek 10 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek:
- a bárányhimlő vírus aktiválódása (övsömör), mely okozhat bőrkütést és fájadalmat (herpesz zoszter),
- a vérnyomás csökkenése (hipotónia),
- légszomj vagy tartós köhögés vagy zihálás (szívelégtelenség),
- a szem és a bőr sárgás elszíneződése (sárgaság, mely a májkárosodás tünete lehet),
- alacsony káliumszint a vérben (hipokalémia).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a NINLARO-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson, a tárcán és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható, EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. Nem fagyasztható!
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Ne vegye ki a kapszulát mindaddig, amíg nem kell bevennie!
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a gyógyszer csomagolásán bármilyen sérülést vagy a rongálás jeleit észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és e gyéb információk
Mit tartalmaz a NINLARO?

NINLARO 2,3 mg kemény kapszula:
- A készítmény hatóanyaga az ixazomib. 2,3 mg ixazomib kapszulánként (3,3 mg ixazomib-citrát formájában).
- Egyéb összetevők:
-- A kapszulában: mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát és talkum.
-- A kapszulahéj tartalma: zselatin, titán-dioxid (E171) és vörös vas-oxid (E172).
-- A jelölőfesték tartalma: sellak, propilénglikol, kálium-hidroxid és fekete vas-oxid (E172).
NINLARO 3 mg kemény kapszula:
- A készítmény hatóanyaga az ixazomib. 3 mg ixazomib kapszulánként (4,3 mg ixazomib-citrát formájában).
- Egyéb összetevők:
-- A kapszulában: mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát és talkum.
-- A kapszulahéj tartalma: zselatin, titán-dioxid (E171) és fekete vas-oxid (E172).
-- A jelölőfesték tartalma: sellak, propilénglikol, kálium-hidroxid és fekete vas-oxid (E172).
NINLARO 4 mg kemény kapszula:
- A készítmény hatóanyaga az ixazomib. 4 mg ixazomib kapszulánként (5,7 mg ixazomib-citrát formájában).
- Egyéb összetevők:
-- A kapszulában: mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát és talkum.
-- A kapszulahéj tartalma: zselatin, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172) és vörös vas-oxid (E172).
-- A jelölőfesték tartalma: sellak, propilénglikol, kálium-hidroxid és fekete vas-oxid (E172).
Milyen a NINLARO külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
NINLARO 2,3 mg kemény kapszula: világos rózsaszínű, 4-es méretű, a felső részen "Takeda", az alsó részen "2.3 mg" fekete festékes jelöléssel.
NINLARO 3 mg kemény kapszula: világosszürke, 4-es méretű, a felső részen "Takeda", az alsó részen "3 mg" fekete festékes jelöléssel.
NINLARO 4 mg kemény kapszula: világos narancssárga, 3-as méretű, a felső részen "Takeda", az alsó részen "4 mg" fekete festékes jelöléssel.
Egy csomagban 3 kemény kapszula található (három egyedi kartondoboz, melyek mindegyike egy tárcába zárt buborékcsomagolást tartalmaz. Az egyes buborékcsomagolások egyetlen kapszulát tartalmaznak).
Kiszerelés: 3x1 buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: EU/1/16/1094/003
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Takeda Pharma A/S
  • Hatóanyag: ixazomib
  • ATC: Ixazomib
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1375841Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 1375841 Ft

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)