Gyógyszerkereső

DAUNOBLASTINA 20 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz

Kiszerelés: 1 inj. üv.+1 oldószeramp.

Törzskönyvi szám: OGYI-T-4642/01

DAUNOBLASTINA 20 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pfizer

Hatóanyag: daunorubicin

ATC: Daunorubicin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 3933 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 3933 Ft *

Normatív támogatott ár: 3933 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Daunoblastina injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Daunoblastina hatóanyaga a daunorubicin, ami citosztatikus (sejtosztódást gátló) hatású készítmény, és a leukémiák (fehérvérűség) kezelésében alkalmazott gyógyszerkombinációk egyik állandó komponense.
Alkalmazzák heveny leukémiában (ún. limfoid vagy mieloid típusaiban) a beteg állapotának javítására, illetve egyéb citosztatikumokkal együtt állapotstabilizáló és/vagy fenntartó kezelésben.

Gyermekeknél a daunorubicin gyógyszerkombináció részeként akut limfoid leukémia és akut mieloid leukémia kezelésére alkalmazható.
Szükség esetén kezelőorvosa részletesebb felvilágosítást ad a gyógyszerről.
2. Tudnivalók a Daunoblastina injekció alkalmazása előtt

Nem alkalmazzák Önnél a Daunoblastina injekciót:
- ha allergiás (túlérzékeny) a daunorubicin-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, vagy egyéb antraciklin- illetve antracéndion-származékra,
- ha tartós csontvelő eredetű vérképzési zavarban szenved,
- ha súlyos fertőzése van,
- súlyos máj- vagy vesebetegség fennállása esetén,
- ha szív-elégtelensége van,
- közelmúltban lezajlott szívizom infarktus esetén,
- ha súlyos szívritmuszavara (aritmiája) van,
- ha korábban a daunorubicin maximális - felnőtteknél 500-600 mg/m2, 2 éves vagy ennél idősebb gyermekeknél 300 mg/m2, 2 év alatti gyermekenél 10 mg/ttkg - adagjaival vagy egyéb kemoterápiás szerek (pl. antraciklinek és antracéndionok) maximális adagjaival történő kezelésben részesült, mert az életet veszélyeztető szívkárosodás veszélye jelentősen növekszik,
- ha szoptat.
Ha ezek közül Önnél bármelyik fennáll, nem kaphat Daunoblastina injekciót. Szóljon azonnal orvosának.
Némely beteg speciális figyelmet és gondozást igényel, ha Daunoblastina-kezelésben részesül.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Daunoblastina injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

A Daunoblastina-kezelést csak daganatellenes kezelésben jártas szakorvos felügyelete mellett lehet alkalmazni.
Amíg nem szűntek meg Önnél az előző daganatellenes terápia okozta heveny tünetek (szájnyálkahártya-gyulladás, fehérvérsejtszám-csökkenés, vérlemezkeszám-csökkenés, az egész szervezetre kiterjedő fertőzések), addig a Daunoblastina-terápiát nem lehet Önnél megkezdeni.
A kezelés megkezdéséről orvosa az előny és kockázat gondos mérlegelése után hoz döntést.
A Daunoblastina injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ha korábban sugárkezelésben részesült - különösen, ha a mellkas területén -, mert a szívkárosodás veszélye fokozódik; továbbá, ha kezeletlen fertőzésben - különösen vírusfertőzésben (pl. övsömör) - szenved, mert a kezelést követően ezeknek a fertőzések életveszélyes fellángolása alakulhat ki.
Vérképzőszervi károsodások
Egyéb daganatellenes szerekhez hasonlóan a Daunoblastina is károsítja a vérképzést a csontvelőben, melynek következtében lecsökkenhet a vérben a különböző sejtek száma, melynek következménye láz, fertőzés, vérzések, vérszegénység (sápadtság, gyengeség). Súlyos esetben vérmérgezés (szepszis) léphet fel, mely a keringés összeomlásával, vérzéssel, a szövetek károsodásával és halállal is végződhet.
Orvosa a kezelési ciklusok előtt és alatt vizsgálatokat (pl. vérvétel) fog végezni, hogy ellenőrizze Önnél a csontvelő-károsodás jeleit.
Más daganatellenes szerekhez hasonlóan fehérvérűség (leukémia) alakulhat ki a Daunoblastina-kezelést követő években. Ennek nagyobb a valószínűsége, ha Ön más daganatellenes terápiában (beleértve a sugár- és kemoterápiát) is részesül vagy részesült, vagy ha Önt a Daunoblastina nagy adagjaival kezelik.
Szívkárosodás
A Daunoblastina kezelés korai vagy későbbi szakaszában és a kezelést követően is káros hatással lehet a szívműködésre.
A kezelés kezdetén szívritmuszavarok fordulhatnak elő a Daunoblastina-kezeléssel kapcsolatban.
A kezelés későbbi szakaszában és a kezelést követően nehézlégzés, a végtagok feldagadása, szív- és májmegnagyobbodás, csökkent vizeletmennyiség, hasi- és mellkasi folyadékgyülem, valamint szívritmuszavar fordulhat elő. Ezek a tünetek a szívizomelfajulás (cardiomyopathia) okozta pangásos szívelégtelenség tünetei lehetnek, amelyek akár végzetesek is lehetnek (lásd 4. pont, Lehetséges mellékhatások) (különösen azokban az esetekben, ha korábban a daunorubicin maximális adagjaival vagy egyéb kemoterápiás szerek (pl. antraciklinek és antracéndionok) maximális adagjaival történő kezelésben részesült /lásd 2. pont, Nem alkalmazzák Önnél a Daunoblastina injekciót/, továbbá ha a szív működésére károsan ható gyógyszerekkel kezelik.
A magas vérnyomásban szenvedő vagy mellkasi sugárkezelésben részesült idős betegek és a gyermekek fokozottabb kockázatnak vannak kitéve.
Ezért kezelőorvosa a kezelést megelőzően és a kezelés ideje alatt vizsgálatokat fog végeztetni, hogy ellenőrizze szívműködését (EKG-vizsgálat (elektrokardiogram-vizsgálat, amely a szív elektromos tevékenységét vizsgálja), szívultrahang, vagy a szív izotópvizsgálata).
Máj-és veseműködés
Kezelőorvosa a kezelés megkezdése előtt és alatt vizsgálatokat fog végeztetni, hogy ellenőrizze a máj-és veseműködését. Súlyos máj- vagy vesebetegség esetén a gyógyszer nem alkalmazható (lásd 2. pont, Nem alkalmazzák Önnél a Daunoblastina injekciót).
Emésztőrendszeri tünetek
A daunorubicin émelygést okozhat, és hánytató hatású. A beadást követően hamar kialakulhat a nyálkahártya gyulladása, mely fekélyesedéshez vezethet; néhány hét múlva rendszerint meggyógyul.
Az alkalmazással kapcsolatos tünetek
Az érpályába történő (intravénás) beadáskor - ha a gyógyszer az érpályán kívülre kerül - helyi gyulladás vagy szövetelhalás léphet fel.
A Daunoblastina a rákos sejtek szétesését okozza. A rákos sejtek pusztulásakor felszabaduló, illetve lebomló anyagok az úgynevezett tumorlízis szindrómát okozzák. A vér magas kálium-, húgysav- és foszforszintjével, illetve alacsony kalciumszintjével kapcsolatos tünetek és panaszok léphetnek fel: hányinger, légszomj, szabálytalan szívverés, izomgörcs, görcsroham, zavaros vizelet, fáradtság, a veseműködés megváltozása és akut veseelégtelenség (kevés vizelet/nincs vizelet).
Szőrzetvesztés
A kezelés maximális adagjainak alkalmazásakor teljes szőrzetvesztés alakulhat ki, ami érintheti a szakállat, hajat (hajhullás, kopaszság), hónalj- és szeméremszőrzetet. Ez a folyamat redszerint visszafordítható, és a kezelés után 2-3 hónappal megindul a szőrnövekedés.
Védőoltások
Mielőtt védőoltást kapna, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, hogy Ön daunorubicin-kezelésben részesül vagy részesült, mert a daunorubicin legyengítheti az immunrendszert, így a védőoltás súlyos vagy halálos fertőzésekhez vezethet, illetve a védőoltások kevésbé hatásosak.
Egyéb gyógyszerek és a Daunoblastina injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről:
- szívre ható gyógyszerek (pl. kalciumcsatorna-blokkolók) (szívkárosodás veszélye fokozódhat)
- daganatellenes gyógyszerek (pl. trasztuzumab) (szívkárosodás veszélye fokozódhat)
- csontvelő működését befolyásoló szerek (vérképzőszervi károsodás veszélye fokozódhat):
- a csontvelő csökkent működésének kialakulásához hozzájárulhatnak a korábban szedett/adott gyógyszerek is:
- daganatellenes készítmények
- bizonyos antibiotikumok (pl. szulfonamidok, klóramfenikol)
- bizonyos vírus elleni gyógyszerek
- fenitoin (epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszer)
- amlodipin (magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszer)
- egyéb daganatellenes készítmények
- a máj működését befolyásoló minden gyógyszer befolyásolja a Daunoblastina hatását, toxicitását, de az együtt adott gyógyszerét (pl. metotrexát) is,
- a Daunoblastina húgysavszint-emelkedést okoz bizonyos vizelethajtókkal, szulfonamidokkal együtt adva,
- védőoltások (mielőtt védőoltás adása szóba jön, mondja el kezelőorvosának, hogy Ön daunorubicint kap),
- véralvadást befolyásoló gyógyszerek (pl. vérlemezkék működését gátló szer hatása: vérzésre való fokozott hajlam).
A Daunoblastina-kezelés alatt jelentkező száj- és gyomornyálkahártya-gyulladás jelentősen befolyásolhatja az egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerek bevételét és felszívódását.
Mielőtt bármilyen egyéb kezelést, illetve védőoltást kap, vagy ha kórházba kerülne, tudassa az orvossal vagy az ápolószemélyzettel, hogy Ön Daunoblastina-terápiában részesül.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az anyai előny és a magzati kockázat gondos mérlegelését követően születik döntés a kezelésről. Kezelés alatti teherbeesés esetén a gyógyszer magzatkárosodást okozhat.
Ha Ön fogamzóképes korú nő, a kezelés alatt alkalmazzon hatásos fogamzásgátló módszert. Daunoblastina-kezelésben részesült nőknek a kezelést követően genetikai tanácsadáson való részvétel javasolt.
A készítményt a szoptatás ideje alatt tilos alkalmazni.
Ha Ön Daunoblastina-kezelésben részesülő férfi, a kezelés alatt és az azt követő 6 hónapon át alkalmazzon hatásos fogamzásgátlást. Ha Ön gyermeket szeretne, a kezelés megkezdése előtt javasolt a spermakonzerválásra vonatkozó tanácsadáson való részvétel, mivel a kezelés a spermiumok visszafordíthatatlan károsodását idézheti elő.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha a Daunoblastina-kezelés alatt Önnél hányinger vagy hányás jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, amíg ezek a tünetek el nem múlnak.
3. Hogyan kell alkalmazni a Daunoblastina injekciót?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A kezelés a daganatos betegek kezelésében jártas szakorvos felügyelete alatt történik, megfelelő laboratóriumi és a szükséges kezelést biztosító háttérrel rendelkező intézményben.
Kezelőorvosának valamennyi utasítását tartsa be! Ha valamiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát. Gyógyszerének pontos adagját kezelőorvosa határozza meg. Ez függ az Ön betegségének típusától, az Ön testfelépítésétől és attól, hogy hogyan reagál a kezelésre. A laboratóriumi eredmények, az EKG- és egyéb vizsgálatok eredményei szintén szerepet játszhatnak a megfelelő gyógyszeradag meghatározásában.
A Daunoblastina sejtkárosító (citotoxikus) gyógyszer, amelyet Önnek intravénás injekcióban, célszerűen 0,9%-os nátrium-klorid vagy 5%-os glükóz intravénás infúzió alkalmazásával egyidejűleg az infúziós szereléken keresztül adnak be, meggátolva ily módon az injekció bőrre kerülésének, ezzel a bőr elhalásának esélyét. Az infúzió időtartama 2-3 perc és 30-45 perc között változhat.
A Daunoblastina adagját általában a testfelszín alapján határozzák meg.
A Daunoblastina önmagában történő alkalmazásakor az ajánlott adag felnőtteknél 60 mg/m2 3 egymást követő napon át ismételve. A kezelés 3-4 hetente ismételhető, de csak 2 egymást követő napon.
Kombinációban történő alkalmazásakor az ajánlott adag 45 mg/m2.
Felnőtteknél a maximális adható összdózis (kumulatív dózis) 500-600 mg/m2

Időskorú betegek(65 év felett)
A javasolt adag önálló terápia esetén 45 mg/m2, kombinációban pedig 30 mg/m2.
Gyermekek és serdülők
A maximális kumulatív dózis 2 éves vagy ennél idősebb gyermekeknél 300 mg/m2, 2 év alatti gyermekenél pedig 10 mg/ttkg.
Máj-és vesebetegségben szenvedő betegek
Máj-és vesebetgségben szenvedő betegek esetében dózismódosítás, az adag csökkentése szükséges.
Súlyos májbetegség esetén a Daunoblastina nem alkalmazható (lásd 2. pont, Nem alkalmazzák Önnél a Daunoblastina injekciót).
Az émelygés és a hányás megelőzésére az orvos hányáscsillapítót rendelhet, illetve a daganatos sejtek gyors széteséséből származó húgysavszint csökkentésére allopurinol előkezelést is alkalmazhat.
Ha az előírtnál több Daunoblastina injekciót alkalmaztak Önnél
Az Önnek szükséges adagot az orvos pontosan ki fogja számítani, így a túladagolás valószínűsége csekély. Azonban ha ez mégis előfordul, az a fehérvérsejtek, vörösvértestek és vérlemezkék számának kóros csökkenését (a csontvelő vérsejtképzésének alulműködését), a gyomor-bélrendszerre kifejtett káros hatásokat és a szívműködésben heveny elváltozásokat eredményezhet.
A mellékhatások fokozott megjelenése és súlyosbodása célzott kezelést igényel.
Ha elfelejtette alkalmazni a Daunoblastina injekciót
Ha valamilyen oknál fogva elmaradt a soron következő kezelés, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.
Ha idő előtt abbahagyja a Daunoblastina injekció alkalmazását
Ha valamilyen oknál fogva elmaradt a soron következő kezelés, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Daunoblastina injekció alkalmazása során jelentkező nemkívánatos események csökkenő gyakorisági sorrendben:
A leggyakoribb nemkívánatos hatások a csontvelő működésének gátlása miatti rendellenességek (csontvelő-depresszió), fertőzés, vérzések, emésztőrendszeri mellékhatások, az étvágytalanság és a szőrzetvesztés, hajhullás.
A legsúlyosabb mellékhatások:
- súlyos, azonnali allergiás reakció: viszketés és kiütések; az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata, emiatt nehezített a nyelés vagy a légzés; vérnyomáscsökkenés miatti ájulás, sokk (anafilaxiás, illetve anafilaxiaszerű reakciók) (gyakorisága nem ismert)
- szívizombetegség (szívizomelfajulás) melynek tünetei közé tartoznak a nehézlégzés és a nyálkahártyák, száj, köröm kékes elszíneződése (cianózis); vizenyő, májmegnagyobbodás, víz felgyülemlése a hasüregben, mellhártyavizenyő és tünetekkel járó pangásos szívelégtelenség) (gyakoriság: nagyon gyakori)
- az egész szervezetre kiterjedő fertőzés (szepszis), kórokozók megjelenése a vérben (szeptikémia) (gyakorisága nagyon gyakori) és ennek következményeként kialakuló vagy akár ettől függetlenül kialakuló keringésösszeomlás (sokk) (gyakorisága nem ismert)
- kórosan magas testhőmérséklet, amely halálos kimenetelű is lehet (gyakorisága nem ismert);
- szívroham (szívinfarktus) (gyakoriság: nem gyakori), szívizom rostos átalakulása, a szívizom vérellátási zavara (mellkasi fájdalom, ún. angina), szívburok-/szívizomgyulladás, szapora, szabálytalan szívverés (gyakorisága nem ismert).

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a gyógyszer alkalmazását követően az előbbiekben felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalja.

Nagyon gyakori (10 kezelt betegből több, mint 1 beteget érinthet)
- fertőzés
- vérszegénység, fehérvérsejtszám-csökkenés (granulocitopénia, leukopénia), vérlemezkeszám-csökkenés, csontvelő-elégtelenség, a vér valamennyi sejtféleségének kórosan alacsony száma
- vérzés
- hasmenés, nyelőcsőgyulladás, nyálkahártya-/szájnyálkahártya-gyulladás, hányinger és hányás
- kopaszság, bőrpír, bőrkiütés
- láz, fájdalom
- laboratóriumi eltérések (a szérum bilirubin, aszpartát-aminotranszferáz és alkalikus foszfatáz szint átmeneti emelkedése)

Gyakori (10 kezelt betegből legfeljebb 1 beteget érinthet,)
- hasi fájdalom
- helyi vénagyulladás
- EKG-eltérések

Nem gyakori (10 0 kezelt betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- heveny mieloid leukémia (fehérvérűség egy adott típusa)
- Nem ismert (A rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- csontvelő vérképzőrendszeri betegsége (mielodiszpláziás szindróma)
- kiszáradás, hirtelen jelentős húgysavszint-emelkedés a vérben (mely vesefunkció károsodással járhat, főként, ha a kezelést megelőzően a fehérvérsejtszáma emelkedett volt)
- vastagbélgyulladás, májgyulladás, májelégtelenség
- kipirulás
- szöveti oxigénhiány
- bőrrel érintkezésbe kerülő anyagok által okozott bőrgyulladás, a besugárzott bőr túlérzékenysége, viszketés, a bőr és a köröm elszíneződése, csalánkiütés
- a vizelet vörös elszíneződése az alkalmazást követő 1-2 napon
- a menstruáció kimaradása, a spermiumok hiánya az ondóban
- hidegrázás, halál, érpályából történő gyógyszerkilépés (amely a tű beszúrásának helyén égő érzéssel, gyulladással, szövetelhalással járhat), vérrögképződéssel járó vénagyulladás, vénafal-keményedés
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Daunoblastina injekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tartandó.
Az injekciós oldatot mikrobiológiai szempontból az elkészítés után azonnal fel kell használni.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer tárolása - és szükség esetén megsemmisítése - a kórházi gyógyító személyzet feladata.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Daunoblastina injekció

- A készítmény hatóanyaga 20,0 mg daunorubicin-hidroklorid injekciós üvegenként.
- Egyéb összetevők:
Port tartalmazó injekciós üveg: mannit
Oldószerampulla: nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.
Milyen a Daunoblastina injekció készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolásInjekciós üveg: narancsvörös színű, steril por gumidugóval, rollnizott alumínium kupakkal és zöld védőkoronggal lezárt átlátszó, színtelen, 1-es típusú injekciós üvegbe töltve.
Oldószerampulla: 10 ml tiszta, színtelen, steril oldat, fehér kódgyűrűvel és fehér törőponttal ellátott átlátszó, színtelen OPC üvegampullába töltve.
Csomagolás: 1 injekciós üveg + 1 oldószerampulla dobozban.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár