NIBIX 400 mg kemény kapszula

NIBIX 400 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Nibix és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Nibix egy imatinib nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer. Ez a gyógyszer a kóros sejtek szaporodását gátolja az alábbi betegségekben. Ezek egyes daganattípusokat foglalnak magukban.
A Nibix felnőtt- és gyermekkorban az alábbi kórképek kezelésére szolgál:

- Krónikus mieloid leukémia (CML). A leukémia a fehérvérsejtek daganatos megbetegedése. A fehérvérsejtek segítik a szervezetet a fertőzések leküzdésében. A krónikus mieloid leukémia a leukémiák azon formája, amelyben egyes kóros fehérvérsejtek (mieloid sejtek) száma szabályozatlanul növekedni kezd.
Felnőtt betegeknél a Nibix a krónikus mieloid leukémiák késői szakaszának - az úgynevezett "blasztos krízis"-nek a kezelésére adható. Gyermekek és serdülők esetében a megbetegedés minden szakaszában alkalmazható.
- Filadelfia kromoszóma pozitív, akut limfoblasztos leukémia (Ph-pozitív ALL).
A leukémia a fehérvérsejtek daganatos megbetegedése. Ezek a fehérvérsejtek általában segítik a szervezetet a fertőzések leküzdésében. Az akut limfoblasztos leukémia a leukémiák azon formája, amelyben egyes kóros fehérvérsejtek (úgynevezett limfoblasztok) száma szabályozatlanul növekedni kezd. A Nibix gátolja ezeknek a sejteknek a szaporodását.
A Nibix felnőtt betegeknél az alábbi betegségek kezelésére is szolgál:
- Mielodiszpláziás/mieloproliferatív betegségek (MDS/MPD). Ezek a vér betegségeinek olyan csoportjai, amelyekben a vér egyes sejtjeinek száma szabályozatlanul növekedni kezd. A Nibix az ilyen betegségek bizonyos altípusában gátolja ezeknek a sejteknek a szaporodását.
- Hipereozinofília szindróma (HES) és/vagy krónikus eozinofíliás leukémia (CEL). Ezek a vérképzőrendszer olyan betegségei, amelyekben egyes vérsejtek (eozinofil sejtek) szabályozatlanul szaporodni kezdenek. A Nibix gátolja ezeknek a sejteknek a szaporodását az ilyen betegségek bizonyos altípusában.
- Dermatofibroszarkóma protuberánsz (DFSP). A DFSP a bőr alatti szövet daganatos megbetegedése, melyben egyes sejtek szabályozatlanul szaporodni kezdenek. A Nibix ezeknek a sejteknek a szaporodását gátolja.
A betegtájékoztató további részeiben, ezeket a rövidítéseket fogjuk használni, ha ezekről a betegségekről teszünk említést.
Amennyiben bármilyen kérdése van azzal kapcsolatban, hogy miként hat a Nibix, illetve miért írták fel Önnek ezt a gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát.
2. Tudnivalók a Nibix szedése előtt
A Nibix-et kizárólag olyan orvos írhatja fel Önnek, aki tapasztalt a vér daganatos megbetegedéseinek vagy úgynevezett szolid tumoros betegségek kezelésében.
Pontosan kövesse kezelőorvosa valamennyi utasítását, még akkor is, ha azok eltérnek az ebben a betegtájékoztatóban szereplő általános információktól.
Ne szedje a Nibix-et
- ha allergiás az imatinibre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Amennyiben ez vonatkozik Önre, tájékoztassa erről kezelőorvosát, mielőtt a Nibix-et bevenné.
Ha Ön úgy véli, hogy allergiás lehet, de nem biztos benne, forduljon kezelőorvosához további tanácsért.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Nibix szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:
- ha máj-, vese- vagy szívproblémái vannak, vagy korábban bármikor voltak.
- ha levotiroxin-tartalmú gyógyszert szed, mert eltávolították a pajzsmirigyét.
- ha Önnek valaha hepatitisz B-fertőzése volt vagy jelenleg fennáll annak lehetősége. Ez azért fontos, mert a Nibix a hepatitisz B-fertőzés kiújulását válthatja ki, ami egyes esetekben halálos kimenetelű lehet. A kezelés elindítása előtt a betegeknél a kezelőorvos gondosan ellenőrizni fogja a fertőzés jeleit.
Ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre, ezt még a Nibix bevétele előtt közölje kezelőorvosával.
A Nibix-kezelés során azonnal értesítse kezelőorvosát, ha hirtelen testtömeg-növekedést észlel. A Nibix az Ön testében a víz visszatartását okozhatja (súlyos folyadékretenció).
Mialatt Ön szedi a Nibix-et, kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja, hogy a gyógyszer hat-e. Vérképét és testtömegét is rendszeresen ellenőrzik majd.
Gyermekek és serdülők
A Nibix krónikus mieloid leukémiában (CML-ben) szenvedő gyermekek és serdülők kezelésére is alkalmazható. Két éves kor alatti, krónikus mieloid leukémiában szenvedő gyermekekre vonatkozóan nincs tapasztalat. Ph-pozitív ALL-es gyermekek és serdülők esetében korlátozott, míg MDS/MPD-ben, DFSP-ben és HES/CEL-ben szenvedő gyermekekre vonatkozóan csak nagyon korlátozott mennyiségű tapasztalat áll rendelkezésre.
Néhány, Nibix-et szedő gyermek és serdülőkorú növekedése a normálisnál lassabb lehet. Az orvos a rendszeres kontrollvizsgálatok alkalmával ellenőrizni fogja a növekedést.
Egyéb gyógyszerek és a Nibix
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket (pl. a paracetamolt) és a gyógynövény készítményeket (pl. az orbáncfüvet) is. Néhány gyógyszer egyidejű alkalmazás esetén befolyásolhatja a Nibix hatását. Fokozhatják, illetve csökkenthetik a Nibix hatását, ami a mellékhatások előfordulási gyakoriságának növekedéséhez, illetve a Nibix hatásosságának csökkenéséhez vezethet. A Nibix ugyanígy hathat néhány más gyógyszerre.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha vérrögképződést gátló gyógyszert alkalmaz.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Terhesség
A Nibix nem javasolt a terhesség ideje alatt, csak ha az egyértelműen szükséges, mert károsíthatja gyermekét. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel a terhesség ideje alatti Nibix-kezelés lehetséges kockázatait.
A fogamzóképes nőknek hatékony fogamzásgátló módszer alkalmazása javasolt a kezelés időtartama alatt.
Szoptatás
Ne szoptasson a Nibix-kezelés időtartama alatt.
Termékenység
Azon betegek, akiket aggasztanak a termékenységükkel kapcsolatos kérdések a Nibix szedése alatt, forduljanak tanácsért kezelőorvosukhoz.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer szedésének ideje alatt szédülhet, vagy látása homályossá válhat. Ha bármelyik bekövetkezik, ne vezessen, illetve ne használjon gépeket, amíg nem érzi ismét jól magát.
A Nibix laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Nibix-et?
Kezelőorvosa azért rendelte Önnek a Nibix-et, mert Ön súlyos betegségben szenved. A Nibix segíthet Önnek a betegséggel szembeni küzdelemben.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze, vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően szedje. Fontos, hogy ezt mindaddig tegye, amíg kezelőorvosa előírja. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
Ne hagyja abba a Nibix szedését, csak akkor, ha kezelőorvosa mondja Önnek. Amennyiben nem tudja a gyógyszert az orvos által előírtaknak megfelelően szedni, vagy ha úgy érzi, hogy már nincs rá szüksége, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Mennyi Nibix-et kell bevenni
Alkalmazása felnőtteknél
Kezelőorvosa megmondja, hogyan kell szednie a Nibix kapszulát.
- Ha CML miatt kezelik:
A szokásos kezdő adag 600 mg, amit naponta egyszer, egy darab 400 mg-os plusz két darab 100 mg-os kapszula formájában kell bevennie.
- Ha Önt Ph-pozitív ALL miatt kezelik:
A kezdő adag 600 mg, amit 1 darab 400 mg-os plusz 2 darab 100 mg-os kapszula formájában, naponta egy alkalommal kell bevennie.
- Ha Önt MDS/MPD miatt kezelik:
A kezdő adag 400 mg, amit 1 db 400 mg-os kapszula formájában, naponta egy alkalommal kell bevennie.
- Ha Önt HES/CEL miatt kezelik:
A kezdő adag 100 mg, amit 1 db 100 mg-os kapszula formájában, naponta egy alkalommal kell bevennie. Attól függően, hogy betegsége miként reagál a kezelésre, kezelőorvosa 400 mg-ra növelheti az adagot, melyet 1 db 400 mg-os kapszula formájában, naponta egy alkalommal kell bevennie.
- Ha Önt DFSP miatt kezelik:
Az adag napi 800 mg (2 kapszula), amit reggel 1 darab kapszula és este 1 (második) kapszula formájában kell bevennie.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A kezelőorvos megmondja, hogyan kell adagolnia a Nibix kapszulát gyermekének. Az alkalmazandó Nibix mennyiség gyermeke állapotától, testtömegétől és testmagasságától függ. A gyermekeknek és serdülőknek beadandó teljes napi adag nem lépheti túl a 800 mg-ot. A kapszulát napi egyszeri adagban vagy két részre elosztva is be lehet venni (az adag felét reggel, másik felét este).
Mikor és hogyan kell szedni a Nibix-et?
- A Nibix-et étkezés közben vegye be. Ez segít elkerülni a Nibix szedése alatt jelentkező gyomorpanaszokat.
- A kapszulát egészben, egy nagy pohár vízzel kell lenyelni. Ne nyissa ki és ne törje össze a kapszulát, csak abban az esetben, ha a beteg (pl. gyermek) nem tudja a kapszulákat lenyelni.
- Ha Ön nem tudja lenyelni a kapszulát, felnyithatja azokat, és a port beleöntheti egy pohár tiszta vízbe vagy almalébe.
- Ha Ön terhes, vagy fogamzóképes korú és megpróbálja felnyitni a kapszulát, kezelje óvatosan annak tartalmát, nehogy a por a szemébe vagy a bőrére kerüljön, illetve hogy elkerülje annak belégzését. A kapszula felnyitása után azonnal mosson alaposan kezet.
Mennyi ideig kell szednie a Nibix-et?
A Nibix-et addig kell naponta szednie, amíg kezelőorvosa előírja.
Ha az előírtnál több Nibix-et vett be
Ha véletlenül az előírtnál több kapszulát vett be, azonnal beszéljen kezelőorvosával. Orvosi megfigyelésre lehet szüksége. A gyógyszer csomagolását vigye magával.
Ha elfelejtette bevenni a Nibix-et
- Ha elfelejtett egy adagot, vegye be, amint eszébe jut. Ha azonban már majdnem a következő esedékes adag idejében jut eszébe, hagyja ki az elfelejtett adagot.
- Ezután folytassa a gyógyszer szedését a szokásos menetrend szerint.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások rendszerint enyhék vagy közepesen súlyosak.
Néhány mellékhatás súlyos lehet. Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az alábbiak közül bármelyiket észleli:
- Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet) vagy gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet) mellékhatások:
- Gyors testtömeg-gyarapodás. A Nibix hatására szervezete vizet tarthat vissza (úgynevezett súlyos folyadékretenció).
- Fertőzésre utaló jelek, pl. láz, nagyfokú hidegrázás, torokfájás, szájfekélyek. A Nibix csökkentheti a vérben a fehérvérsejtek számát, ezáltal Ön könnyebben kapja el a fertőzéseket.
- Váratlan vérzés vagy véraláfutás (olyankor, amikor nem sértette meg magát).
- Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet) vagy ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet) mellékhatások:
- Mellkasi fájdalom, szabálytalan szívverés (szívproblémákra utaló jelek).
- Köhögés, légszomj vagy fájdalmas légzés (tüdőproblémákra utaló jelek).
- Kábultság, szédülés vagy ájulás közeli érzés (alacsony vérnyomásra utaló jelek).
- Émelygés (hányinger) étvágytalansággal, sötét színű vizelettel vagy a bőr, illetve a szemfehérje besárgulásával (májrendellenességre utaló jelek).
- Bőrkiütés, bőrpír, hólyagokkal az ajkakon, szemeken, bőrön vagy a szájban, a bőr hámlása, láz, a bőr felszínéből kiemelkedő vörös vagy lila foltok, viszketés, égő érzés, gennyes hólyagokkal jelentkező bőrkiütés (bőrproblémákra utaló jelek).
- Súlyos hasi fájdalom, vér a hányadékban, a székletben vagy a vizeletben, fekete széklet (gyomor-bélrendszeri problémákra utaló jelek).
- A vizelet mennyiségének nagymértékű csökkenése, szomjúságérzés (veseproblémákra utaló jelek).
- Émelygés (hányinger) hasmenéssel és hányással, hasfájás vagy láz (bélrendellenességre utaló jelek).
- Erős fejfájás, a végtagok vagy az arc gyengesége vagy bénulása, nehezített beszéd, hirtelen eszméletvesztés (idegrendszeri problémákra, mint például a koponyán belüli vagy az agyban kialakuló vérzésre vagy vizenyőre utaló jelek).
- Sápadt bőr, fáradtság és légszomj, valamint sötét vizelet (alacsony vörösvértestszámra utaló jelek).
- Szemfájdalom vagy a látás romlása, szemen belüli vérzés.
- Csípőfájdalom vagy a járás nehezítettsége.
- A láb- és kézujjak zsibbadása vagy hidegsége (Raynaud-szindrómára utaló jelek).
- A bőr hirtelen duzzadása és vörössége (cellulitisz nevű bőrfertőzésre utaló jelek).
- Halláscsökkenés.
- Izomgyengeség és izomgörcsök szívritmuszavarral (a vérben lévő kálium-mennyiség változásának jelei).
- Véraláfutás.
- Gyomorfájdalom émelygéssel (hányingerrel).
- Izomgörcsök lázzal, vöröses-barna színű vizelettel, izomfájdalommal vagy izomgyengeséggel (izomproblémákra utaló jelek).
- Kismedencei fájdalom, néha hányingerrel és hányással, váratlan hüvelyi vérzéssel, szédüléssel vagy ájulás közeli érzéssel, mely az alacsony vérnyomásnak tulajdonítható (petefészek- vagy méhproblémákra utaló jelek).
- Kóros laboratóriumi vizsgálati eredményekkel (pl. magas kálium-, húgysav- és kalciumszint, valamint alacsony foszforszint a vérben) összefüggő hányinger, légszomj, rendszertelen szívverés, zavaros vizelet, fáradtság és/vagy ízületi fájdalom.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- A következő tünetegyüttes jelentkezése: súlyos, nagy kiterjedésű bőrkiütés, rosszullét, láz, bizonyos fehérvérsejtek magas szintje, sárga bőr vagy szemek (sárgaság tünetei), nehézlégzés, mellkasi fájdalom, diszkomfortérzés, kórosan csökkent vizeletürítés, szomjúságérzet, stb. (gyógyszer okozta allergia tünetei), krónikus veseelégtelenség.
- A hepatitisz B-fertőzés kiújulása (reaktiválódása), ha Önnek korábban volt már hepatitisz B-fertőzése (májfertőzés).
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha a fentiek közül bármelyiket észleli!
További lehetséges mellékhatások:
- Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- Fejfájás vagy fáradtság.
- Hányinger, hányás, hasmenés vagy emésztési zavarok.
- Bőrkiütés.
- Izomgörcsök, vagy ízületi-, izom- vagy csontfájdalmak.
- Duzzanat, mint a bokaduzzanat és a szemek duzzanata.
- Testtömeg-gyarapodás.
Forduljon kezelőorvosához, ha a fent felsorolt mellékhatások súlyos formában jelentkeznek.
- Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Étvágytalanság, testtömeg-csökkenés vagy ízérzési zavarok.
- Szédülés vagy gyengeség.
- Álmatlanság (inszomnia).
- Szemváladékozás viszketéssel, vörösséggel és duzzanattal (kötőhártya-gyulladás), fokozott könnyfolyás vagy homályos látás.
- Orrvérzés.
- Hasi fájdalom vagy haspuffadás, fokozott bélgáz-termelődés, gyomorégés vagy székrekedés.
- Viszketés.
- Szokatlan hajhullás vagy hajritkulás.
- Kéz- és lábfejzsibbadás.
- Szájfekély.
- Ízületi fájdalom, duzzadással.
- Szájszárazság, bőrszárazság vagy szemszárazság.
- A bőr érzékenységének csökkenése vagy fokozódása.
- Hőhullámok, hidegrázás vagy éjszakai izzadás.
Forduljon kezelőorvosához, ha a fent felsorolt mellékhatások súlyos formában jelentkeznek.
- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- A tenyér és a talp kivörösödése és/vagy duzzadása, mely zsibbadással és égő érzéssel járhat.
- Lassabb növekedés gyermekeknél és serdülőknél.
Forduljon kezelőorvosához, ha a fent felsorolt mellékhatások érintik Önt.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Nibix-et tárolni?
- Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható:) ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Ne használja fel azt a gyógyszercsomagot, melynek csomagolása sérült, vagy amelyen bármilyen előzetes felnyitásra utaló jel észlelhető.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Nibix?
- A készítmény hatóanyaga az imatinib (mezilát formájában). Minden egyes Nibix kapszula 400 mg imatinibet tartalmaz (imatinib-mezilát formájában).
- Egyéb összetevők:
kapszulatöltet: kroszpovidon (A típusú), laktóz-monohidrát és magnézium-sztearát.
kapszulahéj: zselatin, sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172), és fekete vas-oxid (E172).
Milyen a Nibix külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Nibix 400 mg kemény kapszula, "00"-ás méretű zselatin kapszula, karamell színű kapszulatetővel és kapszulatesttel.
A kapszulák 10, 30, 90 vagy 100 kapszulát tartalmazó kiszerelésekben kaphatóak, de nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-22801/07
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon
  • Hatóanyag: imatinib
  • ATC: Imatinib
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 191333Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 300 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 191333 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)