Gyógyszerkereső

MOXIBIOT 400 mg filmtabletta

Kiszerelés: 5x buborékcsomagolásban

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22664/01

MOXIBIOT 400 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: KRKA d.d.

Hatóanyag: moxifloxacin

ATC: Moxifloxacin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

Üzemi baleset jogcím:

2396 Ft *

1797 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 7x buborékcsomagolásban

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22664/02

MOXIBIOT 400 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: KRKA d.d.

Hatóanyag: moxifloxacin

ATC: Moxifloxacin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

Üzemi baleset jogcím:

3334 Ft *

2500 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 10x buborékcsomagolásban

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22664/03

MOXIBIOT 400 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: KRKA d.d.

Hatóanyag: moxifloxacin

ATC: Moxifloxacin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

Üzemi baleset jogcím:

4712 Ft *

3534 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

anthrax, baktériumok

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Moxibiot és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Moxibiot moxifloxacin hatóanyagot tartalmaz, amely az antibiotikumok fluorokinolonoknak nevezett csoportjába tartozik. A Moxibiot a fertőzést okozó baktériumok elpusztításával fejti ki hatását.
A Moxibiot a 18 éves, vagy annál idősebb betegek esetében a következő bakteriális eredetű fertőzések kezelésére használható, amennyiben azokat moxifloxacinra érzékenyek baktériumok okozzák.
A Moxibiot csak akkor használható ezeknek a fertőzéseknek a kezelésére, amikor az általában használt antibiotikumok nem alkalmazhatók, vagy nem voltak hatékonyak:
- az orrmelléküregek fertőzése,
- a légutak hosszantartó gyulladásának hirtelen rosszabbodása,
- a nem kórházban szerzett tüdőgyulladás (pneumónia), kivéve a súlyos eseteket.
- a belső női nemi szervek enyhe vagy közepesen súlyos fertőzéses betegségei (kismedencei gyulladásos betegség), beleértve a méhkürt és a méhnyálkahártya fertőzéseit.
A Moxibiot önmagában nem elegendő az ilyen fertőzések kezelésére, ezért kezelőorvosa a filmtabletta mellé más, megfelelő antibiotikumot fog felírni Önnek a belső női nemi szervek fertőzéseinek kezelésére (lásd 2. pont, Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt, Figyelmeztetések és óvintézkedések, A Moxibiot szedése előtt beszéljen kezelőorvosával).
Amennyiben az alábbiakban felsorolt bakteriális fertőzések javulást mutattak a kezdeti moxifloxacin infúzióval történő kezelés alatt, a Moxibiot filmtablettát a kezelőorvos felírhatja a terápia befejezésére az alábbi esetekben:
- nem kórházban szerzett tüdőgyulladás (pneumónia),
- bőr- és lágyrész-fertőzések.
A Moxibiot 400 mg filmtabletta semmilyen típusú bőr- és lágyrész-fertőzésben, illetve súlyos tüdőgyulladásban nem alkalmazható kezdeti kezelésként.
2. Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt
Keresse fel kezelőorvosát, ha nem biztos abban, hogy Ön az alábbi betegcsoportok egyikébe tartozik:
Ne szedje a Moxibiot-ot:
- ha allergiás a moxifloxacinra, egyéb kinolon antibiotikumokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha terhes vagy szoptat;
- ha 18 évesnél fiatalabb;
- ha az úgynevezett kinolon antibiotikumok szedésével kapcsolatosan előzőleg inakat érintő problémája volt (lásd 2. pont Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt, Figyelmeztetések és óvintézkedések, 4. pont Lehetséges mellékhatások
- ha önnél veleszületetten fennállnak, vagy a későbbiekben kialakultak a következő állapotok:
-- bármilyen kóros szívritmussal járó állapot (ami látható az EKG-n, amellyel a szív elektromos működése vizsgálható);
-- ha felborult a vérének sóháztartása (főként, ha alacsony a vérében a kálium- vagy a magnézium szint).
-- ha nagyon lassú a szívverése (amit "bradikardiának" neveznek).
-- ha gyenge a szíve (szívelégtelenség),
-- ha már előfordult Önnél szívritmus-zavar,
vagy
-- ha olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek EKG elváltozásokat idézhetnek elő (lásd 2 pontban Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt, Egyéb gyógyszerek és a Moxibiot). Ez azért fontos, mert a Moxibiot EKG eltérést, vagyis a QT-szakasz megnyúlást idézhet elő, ami az elektromos jelek késleltetett továbbítását jelenti.
- ha ön súlyos májbetegségben szenved, vagy a májenzimek (transzaminázok) szintje magasabb a normál tartomány felső határának ötszörösénél.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Moxibiot szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
- A Moxibiot megváltoztathatja az Ön szívéről készült EKG vizsgálat eredményét, különösen, ha Ön nő, vagy időskorú. Ha Ön jelenleg szed bármilyen, a vér káliumszintjét csökkentő gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt bevenné a Moxibiot-ot (lásd 2. pont Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt, Ne szedje a Moxibiot-ot, Egyéb gyógyszerek és a Moxibiot).
- Ha Ön epilepsziában vagy olyan kóros állapotban szenved, amely a görcsrohamok kialakulásának kedvez, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi szedni a Moxibiot-ot.
- Ha Önnek az elmeállapotával összefüggő (mentális) egészségügyi problémái vannak vagy voltak, a Moxibiot alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
- Ha Ön miaszténia gráviszban (kóros, súlyos esetekben akár bénuláshoz is vezető kóros izomgyengeségben) szenved, a Moxibiot szedése a betegség súlyosbodását okozhatja. Amennyiben úgy gondolja, hogy érintett ebben, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
- Ha Önnél vagy az Ön családjában glukóz-6-foszfát-dehidrogenáz-hiány (ritka öröklődő megbetegedés) fordult elő, tájékoztassa erről kezelőorvosát, aki el fogja dönteni, hogy a Moxibiot alkalmas-e az Ön számára.
- Ha Ön olyan, a női belső nemi szerveket érintő, szövődményes kismedencei (pl. méhkürt-, petefészek-, vagy kismedencei tályoggal járó) fertőzéses betegségben szenved, amelyre kezelőorvosa intravénás kezelést lát szükségesnek, akkor a Moxibiot filmtabletta nem megfelelő Önnek.
- A női belső nemi szervek enyhe-mérsékelt fertőzéseinek kezelésére az Ön kezelőorvosának egy másik antibiotikumot is fel kell írnia a Moxibiot mellé. Ha a tünetek 3 napos kezelés után nem javulnak, forduljon kezelőorvosához.
Mialatt szedi a Moxibiot-ot
- Ha szívdobogás-érzése jelentkezik, vagy szabálytalan szívverést tapasztal a kezelés időtartama alatt, azonnal tájékoztatnia kell erről kezelőorvosát. Kezelőorvosa EKG vizsgálatot rendelhet el a szívritmus ellenőrzésére.
- A szívproblémák kockázata az adag emelésével fokozódhat. Emiatt az ajánlott adagolást be kell tartani.
- Ritkán kialakulhat súlyos, hirtelen jelentkező allergiás reakció (anafilaxiás reakció/sokk) - akár az első adag után is. Ennek tünetei többek között a mellkasi szorító-érzés, szédülés, hányinger vagy ájulásérzés, illetve felálláskor jelentkező szédülés. Ilyen esetben hagyja abba a Moxibiot szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget.
- A Moxibiot gyorsan kialakuló és súlyos májgyulladást okozhat, amely akár életveszélyes májelégtelenséghez vezethet (beleértve ebbe a halálos kimenetelű eseteket is, lásd még 4. pont Lehetséges mellékhatások). Ha hirtelen rosszul érzi magát és/vagy hányingere van, és ezzel egyidőben a szemfehérje besárgulását tapasztalja, sötétté válik a vizelete, viszket a bőre, vérzékenyebb lesz, illetve májbetegség miatt kialakuló idegrendszeri betegséget tapasztal (mindezek a csökkent májműködés, vagy gyorsan kialakuló, súlyos májgyulladás tünetei), kérjük, forduljon kezelőorvosához, mielőtt további tablettákat venne be.
- Amennyiben bőrreakció, a bőr felhólyagosodása és/vagy hámlás és/vagy nyálkahártya reakciók jelentkeznek (lásd 4. pont Lehetséges mellékhatások), azonnal forduljon kezelőorvosához, mielőtt folytatná a kezelést.
- A kinolon antibiotikumok, beleértve ebbe a Moxibiot-ot is, görcsrohamokat okozhatnak. Ha ez előfordul, hagyja abba a Moxibiot szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Idegrendszeri károsodás (neuropátia) tüneteit, pl. fájdalmat, égő, bizsergő érzést, zsibbadást és/vagy gyengeséget tapasztalhat. Ha ezek előfordulnak, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt folytatná a Moxibiot kezelést.
- A kinolon antibiotikumok (beleértve a Moxibiot-ot is) első alkalmazásakor is előfordulhatnak mentális (értelmi, észbeli) egészségügyi problémák. Nagyon ritka esetben a kialakult depresszió vagy mentális egészségügyi probléma öngyilkossági gondolatokhoz és önkárosító magatartáshoz, pl. öngyilkossági kísérlethez vezethet (lásd 4.pont Lehetséges mellékhatások). Ha ilyen reakciókat tapasztal, hagyja abba a Moxibiot szedését és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
- Antibiotikumok, többek között a Moxibiot szedése alatt és után hasmenés léphet fel. Ha ez súlyossá és állandóvá válik, vagy ha vért, illetve nyákot lát a székletében, azonnal hagyja abba a Moxibiot szedését és kérje kezelőorvosa tanácsát. Ilyenkor ne vegyen be bélmozgást leállító vagy lassító gyógyszert.
- A Moxibiot esetenként ínfájdalmat és íngyulladást okozhat, már a kezelés megkezdését követő 48 órán belül is, de akár a Moxibiot terápia befejezését követően több hónappal később is. Az íngyulladás és ínszakadás kockázata nagyobb, ha Ön időskorú, vagy ha aktuálisan kortikoszteroidokat is szed. Az íngyulladás vagy a fájdalom első jelére abba kell hagynia a Moxibiot szedését, az érintett testrész(eke)t nyugalomba kell helyezni, és azonnal orvoshoz kell fordulnia. Kerüljön minden szükségtelen mozgást, mert ez növelheti az ínszakadás kockázatát (lásd 2. pont Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt, Ne szedje a Moxibiot-ot és 4. pont Lehetséges mellékhatások).
- Ha Ön időskorú és veseproblémái vannak, sok folyadékot kell innia a Moxibiot szedése alatt, ugyanis az elégtelen folyadékbevitel kiszáradáshoz vezethet, ami növeli a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát.
- Ha romlik a látása, vagy bármilyen szempanasza jelentkezne mialatt a Moxibiot-ot szedi, azonnal forduljon szemész szakorvoshoz (lásd 3. pont Hogyan kell szedni a Moxibiot-ot?, A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre és a 4. pont Lehetséges mellékhatások).
- A kinolon antibiotikumok érzékenyebbé tehetik a bőrét a napfényre vagy az ultraibolya sugárzásra. A Moxibiot szedésének ideje alatt kerülnie kell a hosszantartó napozást vagy az erős napsugárzást, továbbá nem szabad szoláriumot, illetve bármilyen egyéb UV lámpát használnia.
- A moxifloxacin hatásosságát súlyos égések, mélyszöveti fertőzések és a cukorbetegek lábfertőzésével kapcsolatos csontvelőgyulladással szövődött fertőzések (oszteomielitisz) kezelésében nem igazolták.
Gyermekek és serdülők
Ne adja ezt a gyógyszert gyermekeknek és 18 éves kor alatti serdülőknek, mivel hatásossága és biztonságossága ebben a korcsoportban nem bizonyított (lásd 2. pont Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt, Ne szedje a Moxibiot-ot).
Egyéb gyógyszerek és a Moxibiot
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Moxibiot szedése előtt fokozottan figyeljen az alábbiakra:
- Ha ön a Moxibiot mellett olyan gyógyszereket is szed, amelyek befolyásolják a szívműködést, akkor fokozott a szívritmuszavar kockázata. Ezért ne szedje együtt a Moxibiot 400 mg filmtablettát a következő gyógyszerekkel:
-- bizonyos szívritmust szabályozó gyógyszerek (pl. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol, dofetilid, ibutilid);
-- antipszichotikumok (pl. fenotiazin, pimozid, szertindol, haloperidol, szultoprid);
-- triciklusos antidepresszánsok;
-- egyes kórokozók elleni gyógyszerek (szakvinavir, sparfloxacin, intravénás eritromicin, pentamidin, malária elleni szerek, különösen a halofantrin);
-- bizonyos antihisztaminok (pl. terfenadin, asztemizol, mizolasztin);
-- más gyógyszerek (pl. ciszaprid, intravénás vinkamin, bepridil és difemanil).
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha egyidejűleg olyan gyógyszereket is szed, amelyek csökkenthetik a vér káliumszintjét (pl. egyes vízhajtók és hashajtók, (nagy adagban alkalmazott) beöntés vagy kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentő gyógyszerek), amfotericin B), vagy lassú szívverést okoznak, mert ezek is fokozhatják a súlyos szívritmuszavarok kockázatát a Moxibiot alkalmazása során.
- Bármilyen, magnéziumot vagy alumíniumot tartalmazó gyógyszer (pl. az emésztési panaszokra szedett savkötők); vasat, cinket, vagy didanozint tartalmazó gyógyszerek; illetve bármilyen, szukralfát tartalmú (gyomorpanaszok kezelésére szolgáló) gyógyszer csökkentheti a Moxibiot hatását. A Moxibiot-ot 6 órával az ilyen típusú gyógyszer alkalmazása előtt, vagy az után vegye be.
- Az aktív szenet tartalmazó gyógyszerek és a Moxibiot egyidejű alkalmazása csökkenti a Moxibiot hatását, ezért együttadásuk nem javasolt.
- Ha ön jelenleg szájon át adagolt véralvadásgátlót (orális antikoagulánst pl. warfarint) szed, szükségessé válhat, hogy a kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizze az Ön véralvadási idejét.
A Moxibiot egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Moxibiot étellel (ideértve a tejtermékeket is), vagy anélkül is bevehető.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ne szedjen Moxibiot-ot, ha terhes vagy szoptat.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az állatkísérletek nem utalnak a gyógyszer termékenységet károsító hatására.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Moxibiot szédülést vagy bizonytalanság-érzést okozhat, esetleg hirtelen jelentkező, átmeneti látásvesztést tapasztalhat, vagy rövid ideig tartó ájulás is elfordulhat. Ha ilyet érez, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni a Moxibiot-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek egy 400 mg-os filmtabletta, naponta egyszer.
A Moxibiot filmtablettát szájon át kell szedni. A tablettát egészben kell lenyelni (a keserű íz elfedése miatt), megfelelő mennyiségű folyadékkal. A Moxibiot-ot étellel, vagy anélkül is be lehet venni. Próbálja meg a tablettát minden nap ugyanabban az időpontban bevenni.
Az időskorú, alacsony testsúlyú, vagy veseproblémában szenvedő betegek ugyanezt az adagot szedhetik.
A Moxibiot kezelés időtartama a fertőzés típusától függ. Ha kezelőorvosa másképp nem rendeli, a kezelés javasolt időtartama:
- idült hörghurut hirtelen súlyosbodása (heveny fellángolása): 5-10 nap
- kórházon kívül szerzett tüdőgyulladás (pneumónia) - kivéve a súlyos eseteket: 10 nap
- heveny orrmelléküreg-gyulladás (akut bakteriális orrmelléküreg-gyulladás): 7 nap
- a női belső nemi szervek enyhe-mérsékelt fertőzései (kismedencei gyulladásos),
pl. a méhkürt és a méhnyálkahártya fertőzései: 14 nap
Amikor a Moxibiot-ot egy moxifloxacin oldatos infúzióval végzett kezelési ciklus befejezésére alkalmazzák, az ajánlott kezelési időtartamok a következők:
- Kórházon kívül szerzett tüdőgyulladás (pneumónia): 7-14 nap
A tüdőgyulladásban szenvedő betegek többségét 4 napon belül szájon át szedett moxifloxacin kezelésre állították át.
- Bőr- és lágyszöveti fertőzések: 7-21 nap
A bőr- és lágyszöveti fertőzésben szenvedő betegek többségét 6 napon belül szájon át szedett moxifloxacin kezelésre állították át.
Fontos, hogy a kezelést az előírt ideig folytassa akkor is, ha néhány nap után jobban érzi magát. Ha túl korán abbahagyja a Moxibiot szedését, Ön esetleg nem gyógyul meg teljesen, a fertőzés kiújulhat és az Ön állapota rosszabbodhat. A fertőzést okozó baktériumok ellenállóvá válhatnak a moxifloxacinnal szemben.
Az ajánlott adagot és a kezelés időtartamát nem szabad túllépni (lásd 2. pont Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt, Figyelmeztetések és óvintézkedések).
Ha az előírtnál több Moxibiot-ot vett be
Ha az előírt napi egy tablettánál többet vett be, azonnal kérjen orvosi segítséget. Vigye magával a megmaradt tablettákat, a gyógyszer csomagolását, vagy ezt a betegtájékoztatót, hogy megmutathassa az orvosnak vagy a gyógyszerésznek, hogy mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Moxibiot-ot
Ha elfelejtette bevenni a tablettát, akkor vegye be minél hamarabb amint eszébe jut, még ugyanazon a napon. Ha nem jut eszébe ugyanazon a napon bevenni a kimaradt adagot, akkor a következő napon normál adagot (egy tablettát) vegyen be. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.
Ha bizonytalan abban, hogy mit kell tennie, kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől.
Ha idő előtt abbahagyja a Moxibiot szedését
Ha túl korán fejezi be ennek a gyógyszernek a szedését, lehetséges, hogy Ön nem gyógyul meg teljesen, a fertőzés kiújulhat. Beszéljen kezelőorvosával, ha a kezelés vége előtt abba akarja hagyni a tabletták szedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A következő mellékhatásokat figyelték meg a moxifloxacinnal végzett kezelések során.
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- rezisztens baktériumok vagy gombák, pl. Candida okozta szájüregi vagy hüvelyi fertőzések (szájpenész),
- fejfájás,
- szédülés,
- a szívritmus (EKG) megváltozása a vér alacsony kálium szintje esetén (lásd 2. pont Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt),
- hányinger,
- hányás,
- gyomortáji és hasi fájdalom,
- hasmenés,
- bizonyos májenzimek (transzaminázok) szintjének emelkedése a vérben
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- allergiás reakció,
- alacsony vörösvértestszám (anémia),
- alacsony fehérvérsejtszám,
- a fehérvérsejtek egy bizonyos típusának (a neutrofilek) alacsony száma,
- a véralvadáshoz szükséges vérlemezkék számának csökkenése vagy emelkedése,
- a fehérvérsejtek egyik típusának (eozinofilek) felszaporodása,
- csökkent véralvadás,
- a vér zsírtartalmának (lipidek) emelkedése,
- szorongás, nyugtalanság, vagy izgatottság érzése,
- bizsergés /tűszúrásszerű érzés) és/vagy zsibbadás,
- az ízérzés változásai (nagyon ritkán az ízlelőképesség elvesztése),
- zavarodottság-érzés, tájékozódási zavar,
- alvásproblémák (pl. álmatlanság, aluszékonyság),
- remegés,
- szédülésérzet (forgó jellegű szédülés, vagy a beteg úgy érzi, mindjárt elesik),
- látászavarok (pl. kettős látás, vagy homályos látás),
- a szívritmus (EKG) változása, szívdobogás-érzés, rendszertelen és szapora szívverés, a szívritmus súlyos rendellenességei, mellkasi fájdalom (angina pektorisz) (lásd 2. pont Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt),
- értágulat (bőrpír),
- nehézlégzés (pl. asztmatikus állapotok),
- étvágycsökkenés és csökkent táplálékfelvétel,
- puffadás és székrekedés,
- gyomorrontás (emésztési zavarok és gyomorégés),
- gyomornyálkahártya-gyulladás,
- egy bizonyos emésztőenzim (az amiláz) vérszintjének emelkedése,
- májműködési problémák (pl. egy meghatározott májenzim (a laktátdehidrogenáz) szintjének megemelkedése a vérben), a vér bilirubinszintjének emelkedése, egyéb meghatározott májenzimek (gamma-glutamil-transzferáz és/vagy alkalikus foszfatáz) szintjének az emelkedése,
- viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés, száraz bőr,
- ízületi/izomfájdalom,
- kiszáradás,
- rossz közérzet (általában gyengeség vagy fáradtság), sajgás és fájdalmak, mint pl. hátfájás, mellkasi-, csípő- és végtagfájdalom,
- verítékezés.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- súlyos, hirtelen jelentkező allergiás reakció, ideértve a nagyon ritkán életveszélyes sokkot is (pl. nehézlégzéssel, vérnyomáseséssel, szapora szívveréssel), vizenyős duzzanat (többek között potenciálisan életveszélyes légúti duzzanat),
- súlyos, véres és/vagy nyákos hasmenés (antibiotikum kezeléshez társuló vastagbél-gyulladás, beleértve az álhártyás vastagbélgyulladást (úgynevezett pszeudomembranózus kolitiszt) is, amely nagyon ritkán életveszélyes szövődményekkel járhat,
- sárgaság (a szemfehérje vagy a bőr megsárgulása), májgyulladás,
- ínfájdalom és -duzzanat (íngyulladás),
- emelkedett vércukorszint,
- emelkedett húgysavszint a vérben,
- felfokozott érzelmek,
- depresszió (amely nagyon ritkán önkárosításhoz, pl. öngyilkossági késztetéshez/gondolatokhoz vagy öngyilkossági kísérlethez vezethet),
- érzékcsalódás (hallucináció),
- a bőrérzés zavarai,
- a szaglás megváltozása (pl. a szaglás elvesztése),
- szokatlan álmok,
- egyensúlyozási és mozgáskoordinációs zavar (a szédülés miatt),
- görcsrohamok,
- koncentrációzavar,
- beszédzavar,
- részleges vagy teljes emlékezetvesztés,
- idegrendszerrel kapcsolatos zavarok, pl. végtagi fájdalom, égő érzés, zsibbadás, érzéketlenség és/vagy gyengeség a végtagokban,
- fülcsengés vagy fülzúgás, halláskárosodás, beleértve a süketséget is (amely rendszerint reverzibilis),
- kóros, szapora szívverés, ájulás (lásd 2. pont "Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt),
- magas vagy alacsony vérnyomás,
- nyelési nehézség,
- szálnyálkahártya-gyulladás,
- izomgörcs vagy -rángás,
- izomgyengeség,
- veseproblémák (pl. bizonyos, speciális veseműködést ellenőrző vizsgálati eredmények, pl. karbamid és kreatinin értékek emelkedése), veseelégtelenség,
- vizenyős duzzanat (a kezek-, lábak-, bokák-, az ajkak-, a száj- vagy a torok vizenyős duzzanata).
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- súlyos májgyulladás, amely akár életveszélyes májelégtelenséghez (ideértve a halálos eseteket is) vezethet,
- bőr-, illetve nyálkahártya-elváltozások (fájdalmas hólyagok a szájban/orrban vagy a hímvesszőn/hüvelyben), amelyek életveszélyesnek bizonyulhatnak (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis),
- ínszakadás,
- fokozott véralvadás, bizonyos fehérvérsejtek számának súlyos fokú csökkenése (agranulocitózis),
- a beteg úgy érzi, hogy nem önmaga többé,
- mentális (az elmeállapotot érintő) zavarok (amelyek önkárosításhoz, pl. öngyilkossági késztetéshez/öngyilkos gondolatokhoz vagy öngyilkossági kísérlethez vezethetnek),
- átmeneti látásvesztés,
- szubjektívan érzékenyebb bőr,
- kóros szívritmus, életveszélyes rendszertelen szívverés, a szívverés leállása (lásd 2. pont Tudnivalók a Moxibiot szedése előtt),
- ízületi gyulladás,
- izommerevség érzése,
- a miaszténia grávisz (kóros izomfáradékonyság, ami gyengeséghez és súlyos esetekben bénuláshoz vezethet) tüneteinek súlyosbodása,
Ezeken felül, egyéb kinolon antibiotikumokkal végzett kezelés után nagyon ritka esetekben beszámoltak még az alábbi mellékhatásokról, amelyek a Moxibiot-tal végzett kezelés alatt is előfordulhatnak:
- a vér nátrium szintjének emelkedése,
- a vér kalcium szintjének emelkedése,
- a vörösvértestek szétesése következtében bekövetkező vérszegénység (hemolítikus anémia),
- izomreakciók, melyek izomsejt-károsodással járnak,
- a bőr fokozott érzékenysége a napfényre vagy az ultraibolya sugárzára.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Moxibiot-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Moxibiot 400 mg filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga a moxifloxacin. 400 mg moxifloxacin (moxifloxacin-hidroklorid formájában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz 6 mPa*s, makrogol 4000, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172).
Milyen a Moxibiot külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Sötétrózsaszínű, mindkét oldalán domború, hosszúkás 15,9-16,6 mm hosszúságú és 5,8-7,0 mm vastagságú filmtabletta.
A Moxibiot 400 mg filmtabletta buborékcsomagolásban kapható: 5, 7, 10, 14, 25, 28, 30, 50, 70, 80, 100, vagy 120 filmtabletta, dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( felnőttkori fertőző betegségek, fül-orr-gégészeti betegségek, bőr- és nemi betegségek, tüdő- és légúti megbetegedések, vese és húgyutak betegségei )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár