MOVALIS 15 mg/1,5 ml oldatos injekció

MOVALIS 15 mg/1,5 ml oldatos injekció betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Movalis injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Movalis injekció hatóanyaga a meloxikám. A meloxikám a nem-szteroid gyulladásgátló szerek (NSAID-ok) csoportjába tartozik, és az izmokat, ízületeket érintő gyulladásokat és fájdalmat csillapító hatással rendelkezik.
A Movalis oldatos injekció felnőtt betegek kezelésére alkalmazható,
A Movalis a következő betegségek akut fellángolásának kezelésére használható:
- krónikus sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz);
- spondilitisz ankilopoetika
ha más alkalmazási mód, például tabletta nem használható.
2. Tudnivalók a Movalis injekció alkalmazása előtt
Nem alkalmazható a Movalis injekció:
- ha allergiás a meloxikámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- a terhesség utolsó három hónapjában;
- 18 éves életkor alatti gyermekek és serdülők kezelésére;
- ha acetilszalicilsav (pl. Aspirin) vagy más nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID) alkalmazását követően az alábbi tünetek bármelyike alakult ki Önnél:
- zihálás, mellkasi szorító érzés, légszomj (asztmás panaszok)
- orrdugulás az orrjáratban az orrnyálkahártya duzzanata (orrpolip) miatt
- bőrkiütés/csalánkiütés (urtikária)
- a bőr vagy a nyálkahártya gyors duzzadása a szemek, az arc, az ajkak, a száj vagy a torok érintettségével, mely légzési nehézséget is okozhat (angioödéma)
- ha korábban bármikor, vagy a nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) alkalmazása során
- gyomor-bélrendszeri vérzés
- gyomor-bélrendszeri átfúródás (perforáció) alakult ki Önnél
- aktív gyomor-bélrendszeri fekélybetegség vagy vérzés esetén
- nemrégiben lezajlott, vagy a kórtörténetében szereplő fekélybetegség vagy gyomor-bélrendszeri vérzés esetén (ha a fekély vagy vérzés már legalább két alkalommal alakult ki)
- súlyos májbetegségben
- művese-kezeléssel nem kezelt súlyos vesebetegségben
- nemrégiben lezajlott agyvérzés (cerebrovaszkuláris vérzés) esetén
- bármilyen véralvadási rendellenesség esetén
- antikoagulánssal történő egyidejű alkalmazás esetén (mivel véraláfutás alakulhat ki az izmokban)
- súlyos szívbetegségben.
Ha nem biztos benne, hogy a fentiek valamelyike vonatkozik-e Önre, kérjük forduljon kezelőorvosához.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Movalis injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Figyelmeztetések:
A Movalishoz hasonló készítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívinfarktus (miokardiális infarktus) vagy sztrók (agyi érkatasztrófa) kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot (lásd 3. pont: "Hogyan kell alkalmazni a Movalis injekciót?")!
Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll, pl.:
- magas a vérnyomása (hipertónia),
- cukorbetegsége van (diabétesz mellitusz),
- magas a koleszterinszint a vérében (hiperkoleszterinémia),
- vagy dohányzik,
a kezelését beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.
Azonnal hagyja abba a Movalis alkalmazását akkor is, ha emésztőrendszeri vérzés (fekete színű ún. szurokszéklet kialakulását okozza) vagy fekély (hasi fájdalmat okoz) kialakulásának jeleit észleli.
A Movalis injekció alkalmazása kapcsán potenciálisan életveszélyes bőrreakciókról (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) számoltak be, ezek kezdetben pirosas, céltábla-szerű kiütések, ill. kerek foltok formájában jelennek meg a törzsön, és a közepük gyakran hólyagos.
További tünetek, amelyekre figyelni kell: kifekélyesedés a szájban, torokban, orrban és a nemi szerveken, továbbá kötőhártya-gyulladás (vörös, bedagadt szemek). Ezeket a potenciálisan életveszélyes bőrkiütéseket gyakran influenza-szerű tünetek kísérik. A kiütések kiterjedt hólyagosodásba vagy bőrleválásba mehetnek át.
A súlyos bőrreakciók megjelenésének a kockázata a kezelés első heteiben a legnagyobb. Ha Önnél a Movalis alkalmazása során Stevens-Johnson szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis alakult ki, akkor Ön soha többé nem kaphat Movalist.
Amennyiben bőrkiütés, ill. a fenti bőrtünetek kialakulását tapasztalja, hagyja abba a Movalis alkalmazását, sürgősen forduljon orvoshoz, és mondja el neki, hogy ezt a gyógyszert alkalmazza.
Nem alkalmazható a Movalis injekció, ha Önnek heves fájdalom azonnali csillapítására van szüksége.
A Movalis elfedheti egy háttérben fennálló fertőző betegség tüneteit (pl. lázat). Ha úgy gondolja, hogy fertőzéses betegsége van, keresse fel kezelőorvosát.
Óvintézkedések:
Mielőtt elkezdik Önnél a Movalis injekció alkalmazását, a megfelelő kezelés kialakítása érdekében feltétlenül tájékoztassa orvosát:
- ha kórelőzményében nyelőcső-gyulladás (özofagitisz), a gyomor nyálkahártyájának gyulladása (gasztritisz) vagy egyéb emésztőrendszert érintő betegség, pl. Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás (kolitisz ulceróza), szerepel
- ha magas vérnyomásban (hipertónia) szenved
- ha Ön időskorú
- ha szív-, máj- vagy vesebetegsége van
- ha magas a vércukorszintje (diabétesz mellitusza van)
- ha alacsony a vértérfogata (hipovolémia), ami nagyfokú vérvesztés, égés, sebészi beavatkozás vagy alacsony folyadékbevitel következtében alakulhat ki
- ha orvosa korábban arról tájékoztatta Önt, hogy vérében magas a káliumszint.
Ezekben az esetekben az Ön állapotát kezelőorvosa folyamatosan ellenőrizni fogja a kezelés ideje alatt.
Egyéb gyógyszerek és a Movalis injekció
A Movalis befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, és más gyógyszerek befolyásolhatják a Movalis hatását, ezért feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen a következők szerek jelenlegi vagy korábbi szedése, illetve alkalmazása esetén tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét:
- egyéb nem-szteroid gyulladásgátló készítmények (NSAID-ok),
- kálium-sók (alacsony kálium-szint megelőzésére vagy kezelésére)
- takrolimusz (szervátültetés után)
- trimetoprim (húgyúti fertőzések kezelésére)
- véralvadás megelőzésre alkalmas gyógyszerek
- vérrögoldó gyógyszerek (trombolítikumok)
- szív- és vesebetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek
- kortikoszteroidok (pl. gyulladás illetve allergiás reakciók csökkentésére)
- ciklosporin - szervátültetést követően, vagy súlyos bőrelváltozások, sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) vagy nefrózis szindróma kezelésére
- deferaszirox (gyakori vérátömlesztések miatt kialakuló vastúlterhelés kezelésére)
- vizelethajtók (diuretikumok). Diuretikus kezelés alatt orvosa ellenőrizni fogja az Ön veseműködését.
- magasvérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. béta-blokkolók)
- lítium - hangulati zavarok kezelésére
- szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók (SSRI-k) - depresszió kezelésére
- metotrexát - egyes daganatos betegségek, súlyos, kontrollálatlan bőrtünetek, valamint sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) kezelésére
- pemetrexed - daganatkezelésre
- kolesztiramin - a koleszterinszint csökkentésére
- szájon át szedhető vércukorszint-csökkentők (antidiabetikumok) - cukorbetegeknél. Kezelőorvosának gondosan kell monitoroznia az Ön vércukorszintjét, hogy nem alakul-e ki alacsony vércukorszint
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
Terhesség
A terhesség első és második trimeszterében orvosa a Movalis injekciót kizárólag akkor írhatja fel Önnek, ha az alkalmazása feltétlenül szükséges, mivel fennáll a vetélés vagy a fejlődési rendellenesség kialakulásának veszélye. Ebben az esetben azonban a lehető legkisebb adagot a lehető legrövidebb ideig szabad csak alkalmazni.
A Movalis injekciót a terhesség utolsó három hónapjában nem szabad alkalmazni: SOHA ne alkalmazza ezt a gyógyszert, mert még egyetlen egy adag beadásának is súlyos, sőt akár halálos következménye lehet, különösen a magzat szívét, tüdejét és/vagy veséjét károsító hatásai miatt.
Amennyiben terhessége alatt kapta ezt a gyógyszert, azonnal beszéljen kezelőorvosával/ szülésznőjével, hogy megfelelően ellenőrizhessék az állapotát.
Szoptatás
A szoptatás időszakában a Movalis injekció alkalmazása nem javasolt.
Termékenység
Ez a gyógyszer nehezítheti a teherbeesést. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben terhességet tervez, vagy ha nem sikerül teherbe esnie.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Movalis injekció alkalmazásának ideje alatt homályos látás, szédülés, álmosság, forgó jellegű szédülés vagy egyéb központi idegrendszeri panasz jelentkezhet. Nem szabad autót vezetnie vagy gépeket kezelnie, ha Ön is tapasztalja ezeket a mellékhatásokat.
A Movalis injekció nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer 1 mmol-nál kevesebb (23 mg) nátriumot tartalmaz 1,5 ml-es ampullánként, vagyis gyakorlatilag nátrium-mentes.
3. Hogyan kell alkalmazni a Movalis injekciót?
A Movalis injekciót kizárólag izomba adott (intramuszkuláris) injekcióban szabad beadni. Ezt a gyógyszert tapasztalt egészségügyi személyzet fogja beadni Önnek, lassan a farizomba fecskendezve. Ismételt beadás esetén célszerű a jobb és bal oldalt felváltva használni az injekció beadásához.
Csípőprotézis esetén az injekciót a másik oldalra fogják beadni. Az injekció beadását azonnal abba kell hagyni, ha beadáskor nagyon erős fájdalom jelentkezik.
Adagolás: A kezelés kezdetén Ön csak egyszeri adagban fogja kapni az injekciót. Ez a dózis növelhető kivételes esetben 2-3 napon át adott napi 1 injekcióig (pl. ha a tabletták bevétele nem lehetséges).
A NAPI MAXIMÁLIS 15 MG-OS ADAGOT NEM SZABAD TÚLLÉPNI.
Orvosa a meloxikám adagját 7,5 mg-ra (1/2 ampullára) csökkentheti, amennyiben a 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések" alpontjában felsoroltak bármelyike érvényes Önre.
Idősek
Ha Ön időskorú, a javasolt adag a reumatoid artritisz és a spondilitisz ankilopoetika hosszú távú kezelésére 7,5 mg (fél ampulla) naponta egyszer.
A mellékhatások fokozott kockázata
Ha Önnél fokozott a mellékhatások kockázata, kezelőorvosa a kezelést 7,5 mg-os napi dózissal fogja kezdeni (ez egy fél 1,5 ml-es ampullának felel meg).
Károsodott veseműködés
Ha Önnél súlyos veseelégtelenség miatt művesekezelést végeznek, a dózis nem haladhatja meg a napi 7,5 mg-ot (fél 1,5 ml-es ampulla).
Enyhe vagy középsúlyos vesekárosodás esetén a dózis csökkentése nem szükséges.
Károsodott májműködés
Enyhe és középsúlyos májkárosodás esetén a dózis csökkentése nem szükséges.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Movalis nem adható 18 éves kor alatti gyermekeknek és serdülőknek.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha úgy érzi, hogy a Movalis injekció hatása túl erős, túl gyenge, vagy ha nem érez javulást az állapotában.
Ha az előírtnál több Movalis injekciót kapott
Ha nagyobb adag Movalist kapott az előírtnál vagy úgy gondolja, hogy túladagolásra került sor, azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
A heveny NSAID-túladagolás tünetei általában a következők lehetnek:
- levertség (letargia)
- álmosság
- rosszullét (émelygés, hányás
- gyomortáji fájdalom (epigasztriális fájdalom).
Ezek a tünetek a Movalis-kezelés leállítása után általában elmúlnak. Ezen kívül gyomor-bélrendszeri (gasztrointesztinális) vérzés is előfordulhat.
A nagyfokú túladagolás súlyos mellékhatásokat eredményezhet (lásd 4. pont)
- magas vérnyomás (hipertónia)
- heveny veseelégtelenség
- májműködési zavar
- lelassult/felületes légzés vagy légzésleállás (légzésdepresszió)
- eszméletvesztés (kóma)
- görcsrohamok
- a vérkeringés összeomlása (kardiovaszkuláris kollapszus)
- szívmegállás
- azonnali túlérzékenységi (allergiás) reakciók, beleértve az alábbiakat is:
- ájulás
- légszomj
- bőrreakciók.
Ha elfelejtette alkalmazni a Movalis injekciót
Ne alkalmazzanak Önnél kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A szokásos adagot a soron következő adagolási időpontban fogja megkapni.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Hagyja abba a Movalis alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, ha a következő tüneteket észleli:
Túlérzékenységi (allergiás) reakciók, melyek a következő formában jelentkezhetnek:
- bőrreakciók, pl. bőrviszketés (pruritusz), a bőr hólyagosodása vagy hámlása, ami lehet potenciálisan életveszélyes mértékű bőrkiütés (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis), lágyrész károsodás (nyálkahártya lézió) vagy eritéma multiforme (lásd 2. pont).
Az eritéma multiforme súlyos allergiás bőrreakció, ami foltos, vörös kiemelkedő rajzolatot vagy lila illetve hólyagos elváltozásokat okoz; érintheti a száj és a szem környékét és a testfelszín egyéb részeit is).
- a bőrön vagy a nyálkahártyán fellépő szöveti duzzanat, pl. a szemkörnyék, az arc, az ajkak, a száj és a torok duzzanata, (ami akár légzési nehézséget is okozhat), a boka és a láb vizenyős dagadása (alsó végtagi ödéma).
- légszomj vagy asztmás roham.
- májgyulladás (hepatitisz), ami az alábbi tünetekkel járhat:
- a bőr és a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság),
- hasi fájdalom,
- étvágytalanság.
Bármilyen egyéb emésztőrendszert érintő mellékhatás, különösen az alábbiak esetén:
- vérzés (a székletet feketére színezheti),
- emésztőrendszeri fekély (hasi fájdalommal jár).
Az emésztőrendszeri (gasztrointesztinális) vérzés, emésztőrendszeri fekély vagy átfúródás (perforáció) súlyos, időnként fatális kimenetelű is lehet, különösen időseknél.
Ha korábban bármilyen emésztőrendszeri tünetet észlelt hosszú távú NSAID alkalmazás következtében, azonnal forduljon orvoshoz, különösen akkor, ha Ön időskorú. Orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön állapotát a kezelés ideje alatt.
Látászavar esetén ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
A nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-ok) általános mellékhatásai:
Bizonyos nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmények (NSAID-ok) alkalmazása során kis mértékben fokozódhat az artériás vérerek elzáródásának (artériás trombotikus események), ill. szívinfarktus (miokardiális infarktus) vagy sztrók (agyi érkatasztrófa) kialakulásának kockázata, különösen magas adagok és hosszútávú alkalmazás esetén.
A nem-szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazásával kapcsolatban folyadék-visszatartás (ödéma), magas vérnyomás (hipertónia) és szívelégtelenség kialakulásáról számoltak be.
A leggyakrabban megfigyelt mellékhatások az emésztőrendszert érintik:
- gyomorfekély, a vékonybél felső részére kiterjedő fekély (peptikus/gasztroduodenális fekélyek)
- bélfal átfúródás (perforáció) vagy tápcsatornavérzés (olykor halálos kimenetellel járhat, különösen időskorúak esetében).
NSAID-ok alkalmazását követően az alábbi mellékhatásokat jelentették:
- émelygés, hányás
- hasmenés
- bélgázosodás (flatulencia)
- székrekedés
- emésztési zavar (diszpepszia)
- hasi fájdalom
- emésztőrendszeri vérzés miatt szurokszínűvé váló széklet (meléna)
- vérhányás (hematemezis)
- a szájnyálkahártya gyulladása és fekélyesedése (ulceratív sztomatitisz)
- az emésztőrendszeri gyulladás fellángolása (pl. a kolitisz vagy Crohn-betegség fellángolása).
Kisebb gyakorisággal gyomorhurutról (gasztritiszről) számoltak be.
A meloxikám - a Movalis hatóanyagának - mellékhatásai:
Nagyon gyakori mellékhatás (10 kezelt betegből több mint 1 beteget érint):
- gyomor-bélrendszeri mellékhatások, úgymint: emésztési zavar (diszpepszia), émelygés, hányás, hasi fájdalom, székrekedés, bélgázosodás (flatulencia), hasmenés.
Gyakori mellékhatás (100 kezelt betegből 1-10 beteget érint):
- fejfájás
- csomó, ill. fájdalom az injekció beadás helyén
Nem gyakori mellékhatás (1000 kezelt betegből 1-10 beteget érint):
- szédülékenység
- forgó jellegű szédülés
- álmosság
- vérszegénység (a vörösvértest pigmentjének, a hemoglobin koncentrációjának csökkenése a vérben),
- vérnyomás emelkedés (hipertónia)
- kipirulás (az arc és a nyak átmeneti kivörösödése)
- a nátrium és a vízvisszatartás
- emelkedett káliumszint (hiperkalémia), ami az alábbi tüneteket okozhatja:
- szívritmuszavar (aritmia)
- szívdobogás-érzés (palpitáció: a szívverés hevesebben érezhető a megszokottnál)
- izomgyengeség
- böfögés
- gyomorhurut (gasztritisz)
- tápcsatornavérzés
- azonnali típusú túlérzékenyégi (allergiás) reakciók
- bőrviszketés (pruritusz)
- bőrkiütés
- vizenyőképződés (folyadék-visszatartás a szövetekben), beleértve a láb és a boka dagadását (az alsó végtag ödémája)
- a bőrön vagy a nyálkahártyán hirtelen fellépő szöveti duzzanat, pl. a szemkörnyék, az arc, az ajkak, a száj és a torok duzzanata, ami rendszerint légzési nehézséget okoz (angioödéma)
- a májfunkciós értékek átmeneti kórossá válása (pl. a májenzimek, mint a transzaminázok vagy a bilirubin nevű epefesték szintjének emelkedése). Orvosa ezeket az eltérések vérvizsgálattal tudja kimutatni.
- a veseműködést jelző laboratóriumi értékek átmeneti kórossá válása (pl. a karbamid vagy a kreatinin emelkedett szintje a vérben)
Ritka mellékhatás (10 000 kezelt betegből 1-10, beteget érint):
- kedélyváltozás
- rémálmok
- kóros vérkép, ami lehet:
- kóros kvalitatív fehérvérsejtszám
- alacsony fehérvérsejtszám (leukocitopénia)
- alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia)
Ezek a mellékhatások növelhetik a fertőzésveszély és olyan tünetek előfordulásának a kockázatát, mint a véraláfutás vagy az orrvérzés.
- fülcsengés (tinnitusz)
- szívdobogás-érzés (palpitáció)
- gyomorfekély, a vékonybél felső részére kiterjedő fekély (peptikus/gasztroduodenális fekélyek)
- nyelőcső-nyálkahártya gyulladása (özofágitisz)
- asztmás rohamok előfordulása (acetilszalicilsavra vagy más nem-szteroid gyulladásgátlóra allergiás egyének esetében)
- hólyagosodással vagy hámlással járó súlyos bőrelváltozások (Stevens-Johnson szindróma ill. toxikus epidermális nekrolízis)
- csalánkiütés (urtikária)
- látászavarok, az alábbiakat is beleértve:
- homályos látás
- kötőhártyagyulladás (konjunktivitisz)
- vastagbélgyulladás (kolitisz)
Nagyon ritka mellékhatás (10 000 kezelt betegből kevesebb, mint 1 beteg esetén):
- a bőr hólyagos (bullózus) elváltozása és eritéma multiforme (súlyos allergiás bőrreakció, ami foltos, vörös kiemelkedő rajzolatot vagy lila illetve hólyagos elváltozásokat okoz; érintheti a száj és a szem környékét és a testfelszín egyéb részeit is)
- májgyulladás (hepatitisz), ami az alábbi tünetekkel járhat:
- a bőr és a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság)
- hasi fájdalom
- étvágytalanság
- heveny veseelégtelenség, különösen rizikófaktorral rendelkező betegeknél (pl. szívbetegeknél, cukorbetegeknél vagy vesebetegeknél)
- a bélfal átfúródása (perforáció)
Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság):
- zavartság
- tájékozódási zavar
- anafilaxiás sokk
- légszomj és bőrreakciók (anafilaxiás/anafilaktoid reakciók), napfény hatására kialakuló bőrkiütés (fotoszenzitivitás)
- a nem-szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazásával kapcsolatban szívelégtelenség kialakulásáról számoltak be
- bizonyos típusú fehérvérsejtek teljes hiányáról (agranulocitózis) számoltak be, különösen olyan betegek esetében, akik a Movalist egyidejűleg alkalmazták olyan szerekkel, amelyek potenciálisan gátolják, csökkentik vagy károsítják a csontvelő egyes részeinek működését (mielotoxikus szerek). Ezek a következőket okozhatják:
- hirtelen fellépő láz
- torokfájás
- fertőzések
- hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz)
- terméketlenség nőknél, késői peteérés
A nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) által okozott azon mellékhatások, amelyeket Movalis injekció alkalmazása során még nem észlelték
Veseelégtelenség kialakulásához vezető elváltozások a vese szerkezetében:
- nagyon ritkán vesegyulladás (intersticiális nefritisz)
- sejtelhalás a vesében (akut tubuláris nekrózis vagy papilláris nekrózis)
- fehérje megjelenése a vizeletben (nefrózis szindróma proteinuriával).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Movalis injekciót tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. A dobozon feltüntetett lejárati idő ("EXP") után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Movalis injekció?
- A készítmény hatóanyaga: a meloxikám
15 mg meloxikámot tartalmaz ampullánként (1,5 ml).
- Egyéb összetevők (segédanyagok):
- meglumin
- glikofurol
- poloxamer 188
- nátrium-klorid
- glicin
- nátrium-hidroxid,
- injekcióhoz való víz.
Milyen a Movalis injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Movalis injekció sárga oldat, zöldes árnyalattal, steril, részecskéktől mentes, vizes oldat.
A Movalis injekció 1,5 ml oldatot tartalmaz, sárga kódgyűrűvel és fehér törőgyűrűvel ellátott, színtelen, 2 ml-es üvegampullába töltve.
Kiszerelés:
3 db ampulla műanyag tálcában és dobozban.

Kiszerelés: 3x1,5 ml ampulla

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6152/04

MOVALIS 15 mg/1,5 ml oldatos injekció

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Boehringer Ingelheim International

Hatóanyag: meloxicam

ATC: Meloxicam

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 2057 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 2057 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( reumatológiai megbetegedések )