MORPHINUM HYDROCHLORICUM TEVA 20 mg/ml oldatos injekció

MORPHINUM HYDROCHLORICUM TEVA 20 mg/ml oldatos injekció betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Morphinum hydrochloricum Teva oldatos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazhat?
Különböző eredetű súlyos fájdalmak (pl. sebészeti beavatkozást, súlyos sérüléseket követően kialakuló, szívinfarktus során jelentkező vagy egyéb súlyos fájdalom) kezelésére, sokkos állapotban vagy általános érzéstelenítés során.
Keringésre ható szerekkel együtt adva a szív működésének zavara miatti nehézlégzés, egyéb fájdalomcsillapító kezelés hatástalansága esetén epe- és vesekőkólika kezelésére.
2. Tudnivalók a Morphinum hydrochloricum Teva oldatos injekció alkalmazása előtt
Nem alkalmazható a Morphinum hydrochloricum TEVA oldatos injekció
- ha allergiás (túlérzékeny) a morfin-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- légzési elégtelenségben,
- váladék okozta légúti elzáródás, egyéb szűkülettel járó légúti betegség esetén,
- görcsrohamokkal járó betegségekben,
- fejsérülések, koponyaűri nyomásfokozódás esetén,
- asztmás roham ideje alatt,
- a bélműködés hiányában, illetve késleltetett gyomorürülés esetén,
- akut májbetegség esetén,
- epeműtétek utáni időszakban,
- hangszalag műtétet megelőző 24 órában,
- alkohol vagy altatószer hatása alatt álló betegek izgalmi állapotaiban,
- heveny hasi katasztrófában a diagnózis felállítása előtt.
- terhesség, szoptatás ideje alatt.
- amennyiben Önt valamilyen monoamin-oxidáz-inhibítort tartalmazó készítménnyel (pl. kedélyjavító és Parkinson kór kezelésében alkalmazott gyógyszerek) kezelik vagy kezelték az elmúlt két hétben.
- amennyiben egyéb opioid hatású vagy ezek hatását felfüggesztő gyógyszert szed vagy szedett a közelmúltban.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Morphinum hydrochloricum TEVA oldatos injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- idős vagy legyengült betegnek,
- vese- és májkárosodásban, valamint bélelzáródás, illetve gyulladásos bélbetegségek esetén,
- csökkent pajzsmirigyműködés esetén,
- mellékvesekéreg-elégtelenségben,
- prosztatamegnagyobbodás esetén
- egyes gyógyszerekkel egyidejűleg.
- opioid-függő betegeknek,
- alacsony vérnyomás,
- az öntudat zavarai esetén,
- testi-lelki függőségben,
- műtétek, különösen hasi beavatkozások után,
- az epeutak betegségeiben, epe- vagy vesekólika fennállásakor,
- hasnyálmirigy-gyulladásban
Beszéljen orvosával, gyógyszerészével vagy ápolójával, ha az alábbi tünetek közül bármelyiket észleli a Morphinum hydrochloricum TEVA oldatos injekcióval végzett kezelés közben:
- Fokozott fájdalomérzékenység (hiperalgézia) annak ellenére, hogy nagyobb dózist alkalmaztak. Kezelőorvosa eldönti majd, hogy módosítani kell-e az adagot, vagy más erős fájdalomcsillapítóra kell-e váltania (lásd 2. pont).
- Gyengeség, kimerültség, étvágycsökkenés, hányinger, hányás vagy alacsony vérnyomás. Ez annak a tünete lehet, hogy a mellékvesék túl kevés kortizol hormont termelnek, és Önnek hormonpótlásra lehet szüksége.
- Nemi vágy elvesztése, impotencia, a menstruáció megszűnése. Ezt a csökkent nemihormon-termelés okozhatja.
- Ha volt már drog- vagy alkoholfüggő. Mondja el azt is, ha úgy érzi, hogy a Morphinum hydrochloricum Teva oldatos injekció alkalmazása közben függővé válik a Morphinum hydrochloricum Teva oldatos injekciótól. Esetleg kezdett már gyakran arra gondolni, hogy mikor kaphatja meg a következő adagot, olyan esetben is, ha még nincs szüksége rá fájdalomcsillapításhoz.
- Megvonási tünetek vagy függőség. A leggyakoribb megvonási tüneteket a 3. Pont írja le. Ilyen esetben kezelőorvosa megváltoztathatja a gyógyszer típusát vagy az adagok közötti időtartamot.
Gyermekek és serdülők
Csecsemőknek morfint adni tilos! A gyermekgyógyászatban a morfin alkalmazásának csak elsősegélyként, ill. kivételesen súlyos, kínzó fájdalom esetén van helye.
Egyéb gyógyszerek és a Morphinum hydrochloricum Teva oldatos injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Nem adható együtt:
- egyes depresszió elleni szerekkel, naltrexonnal, egyéb opioid hatású vagy ezek hatását felfüggesztő gyógyszerekkel.
Együttadása kerülendő:
- kloroprokainnal, ciklosporinnal, eszmolollal, fluoxetinnel, szomatosztatinnal.
Egyedi orvosi elbírálás után adható együtt:
- központi idegrendszer működését csökkentő gyógyszerekkel, yohimbinnel, cimetidinnel, rifampicinnel (amit pl tuberkulózis kezelése szed), klomipraminnal és amitriptilinnel.
A Morphinum hydrochloricum Teva oldatos injekció és olyan szedatív gyógyszerek, mint a benzodiazepinek, valamint rokon vegyületek, egyidejű alkalmazása megnöveli az aluszékonyság, nehézlégzés (légzési elégtelenség) kóma kockázatát, és életveszélyes is lehet. Mindezek miatt az egyidejű alkalmazást csak akkor lehet megfontolni, ha más kezelési lehetőségek nem állnak rendelkezésre.
Ugyanakkor, ha kezelőorvosa mégis felírja egy nyugtató (szedatív) gyógyszerrel egyidejűleg a Morphine hydrochloride Teva oldatos injekció készítményt, az adagot és az egyidejű kezelés időtartamát kezelőorvosának kell meghatároznia.
Kérjük, hogy kezelőorvosának számoljon be minden nyugtatóról, amit szed, és szigorúan kövesse kezelőorvosa adagolási ajánlásait. Hasznos lehet, ha a barátait vagy rokonait tájékoztatja a fenti jelekről, illetve tünetekről. Forduljon kezelőorvosához, ha ilyen tüneteket tapasztal.
A Morphinum hydrochloricum TEVA oldatos injekció egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
Alkalmazásának, ill. hatásának tartama alatt tilos szeszes italt fogyasztani!

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szerene, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség ideje alatt alkalmazása nem javasolt. Ha a Morphinum hydrochloricum Teva oldatos injekciót hosszú ideig alkalmazzák terhesség alatt, fennáll a kockázat, hogy újszülöttjénél gyógyszermegvonási (absztinencia) tünetek jelentkeznek, amit orvosnak kell kezelnie.
Szoptató anyának nem adható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Alkalmazásának, valamint a szellemi és mozgáskoordinációs képességeket befolyásoló hatásának időtartama alatt járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos!
A Morphinum hydrochloricum Teva oldatos injekció nátrium-diszulfitot tartalmaz
Ritkán súlyos túlérzékenységi reakciókat és hörgőgörcsöt okozhat. Feltétlenül jelezze kezelőorvosának, amennyiben Ön asztmás, vagy más krónikus légúti betegségben szenved.
3. Hogyan kell alkalmazni a Morphinum hydrochloricum Teva oldatos injekciót?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően kell alkalmazni.
A készítményt szakképzett ápoló vagy orvos adhatja be, a bőr alá vagy a vázizomzatba, oldatos injekció formájában. A beadott oldatos injekció mennyiségét az orvos az Ön klinikai állapotának, korának megfelelően határozza meg.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
Ismételt adásakor számolni kell a pszichés és fizikai függőség kialakulásával.
Ha az oldatos injekció alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Csecsemőknek morfint adni tilos! A gyermekgyógyászatban a morfin alkalmazásának csak elsősegélyként, ill. kivételesen súlyos, kínzó fájdalom esetén van helye.
Ha az előírtnál több Morphinum hydrochloricum TEVA oldatos injekciót kapott
Amennyiben a kezelés során rosszul érzi magát, szédül, gyengeségérzés, nehézlégzés fordul elő, azonnal forduljon orvosához vagy az egészségügyi személyzethez!
Túladagolás esetén a beteg tüdőgyulladást kaphat a hányadék vagy idegen anyag belégzésétől, a tünetek közé tartozhat a légszomj, a köhögés és a láz.
Túladagolás esetén a betegnek légzési nehézségei is felléphetnek, ami eszmletvesztéshez vagy akár halálhoz vezet.
Ha nem kapta meg a Morphinum hydrochloricum TEVA oldatos injekció adagját
Amennyiben kiújulnának fájdalmai, feltétlenül beszéljen kezelőorvosával. Ne alkalmazzanak dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Morphinum hydrochloricum TEVA oldatos injekció alkalmazását
A további kezelést beszélje meg kezelőorvosával.
Csak kezelőorvosa beleegyezésével hagyja abba a Morphinum hydrochloricum Teva oldatos injekcióval történő kezelést. Ha szereté abbahagyni a Morphinum hydrochloricum Teva oldatos injekcióval történő kezelést, kérje kezelőorvosát, hogy a megvonási tünetek elkerülése érdekében lassan csökkentse a dózist. A megvonási tünetei közé tartozhatnak a következők: fizikai fájdalmak, remegés, hasmenés, gyomorfájdalom, hányinger, influenzaszerű tünetek, szapora szívverés és tág pupillák. A pszichológiai tünetek közé tartozik az erős elégedetlenség érzés, a szorongás és az ingerlékenység.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Morphinum hydrochloricum TEVA oldatos injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi mellékhatásokról számoltak be:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Hányinger, hányás, székrekedés, álmosság, pupillaszűkület.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szájszárazság, görcsös hasi fájdalom (kólika), izzadás, szédülés, fejfájás, tájékozódás zavar, izgatottság, remegés, kábultság (szedáció), arckipirulás, hangulatváltozás, átmeneti hallucinációk, szívdobogásérzés, légzésdepresszió, hörgőgörcs, vizelet visszatartás, húgycsőgörcs, epegörcs.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Hidegrázás, gyengeség, koponyaűri nyomásfokozódás, álmatlanság, eszméletvesztés az agyi vérellátás elégtelensége miatt, csalánkiütés, bőrviszketés, bőrkiütés, fokozottan jó közérzet, rossz közérzet, lassú szívverés, szapora szívverés, asztmás roham, homályos látás, túlérzékenységi reakció, súlyos allergiás reakció, ami légzési nehézséget vagy szédülést okoz, csökkent vérnyomás.
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
Fokozott érzékenység fájdalomra, verejtékezés, megvonási tünetek vagy függőség (a tünetekre vonatkozóan lásd 3. pont)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosá, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Morphinum hydrochloricum Teva oldatos injekciót tárolni?
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő {Felhasználható:/Felh.:/Exp.:} után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel, Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Morphinum hydrochloricum TEVA oldatos injekció?
- A készítmény hatóanyaga 10,0 mg, ill. 20,0 mg morfin-hidroklorid milliliterenként.
- Egyéb összetevők: nátrium-diszulfit, nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.
Milyen a Morphinum hydrochloricum TEVA oldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Küllem: tiszta, színtelen, steril oldat.
Csomagolás: 1 ml oldat színtelen, üvegből készült, fehér törőponttal ellátott ampullában.
10 x 1 ml, 50 x 1 ml ampulla tálcán és dobozban.
Kiszerelés: 10x1 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-12716/03
MORPHINUM HYDROCHLORICUM TEVA 20 mg/ml oldatos injekció
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
  • Hatóanyag: morphine
  • ATC: Morphine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 3220Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 300 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 3220 Ft
Kiszerelés: 50x1 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-12716/04
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
  • Hatóanyag: morphine
  • ATC: Morphine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 18552Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)