MOMETASON SANDOZ 50 µg/adag szuszpenziós orrspray

MOMETASON SANDOZ 50 µg/adag szuszpenziós orrspray betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Mometason Sandoz orrspray, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Mometason Sandoz orrspray?
A Mometason Sandoz orrspray mometazon-furoátot tartalmaz, ami a kortikoszteroidoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
Az orrba permetezéskor a mometazon-furoát csökkenti az orrnyálkahártya-gyulladást (a duzzanatot és az orr irritációját), így enyhíti a tüsszögést, a viszketést, az orrdugulást és az orrfolyást.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Mometason Sandoz orrspray?
Szénanátha és perenniális rinitisz
A Mometason Sandoz orrspray a szénanátha (más néven szezonális allergiás rinitisz (orrnyálkahártya-gyulladás)) és perenniális rinitisz (egész évben jelentkező orrnyálkahártya-gyulladás) kezelésére szolgál felnőtteknél, valamint 3 éves és ennél idősebb gyermekeknél.

A szénanátha, ami az év bizonyos időszakaiban jelentkezik, a fák, füvek, gyomok pollenjeire, valamint a penészgombák és gombák belélegzett spóráira adott allergiás reakció. A perenniális rinitisz egész évben jelentkező orrnyálkahártya-gyulladás, és tüneteit számos dologra való érzékenység okozhatja; ezek közé tartozik a háziporatka, az állati szőrök (vagy korpa), a tollak és bizonyos ételek. A Mometason Sandoz orrspray csökkenti a duzzanatot és az orr irritációját, így enyhíti a szénanátha vagy a perenniális rinitisz által okozott tüsszögést, viszketést, orrdugulást és orrfolyást.

Orrpolipok
A Mometason Sandoz orrspray orrpolipok kezelésére szolgál 18 évesnél idősebb felnőtteknél.
Az orrpolipok az orr nyálkahártyájának kicsiny kinövései, melyek általában mindkét orrüregben megjelennek. A Mometason Sandoz orrspray csökkenti az orrnyálkahártya-gyulladást, ezáltal fokozatosan csökkenti az orrpolipok méretét, így csökkenti az orrdugulásérzést, ami befolyásolhatja az orron át történő légzést.


2. Tudnivalók a Mometason Sandoz orrspray alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Mometason Sandoz orrspray-t:
-
ha allergiás a mometazon-furoátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha kezeletlen orrüregi fertőzésben szenved. A Mometason Sandoz orrspray alkalmazása az orr kezeletlen fertőzése, mint pl. herpesz esetén súlyosbíthatja a fertőzést. Az orrspray alkalmazása előtt várjon, amíg elmúlik a fertőzés.
- ha a közelmúltban orrüregi műtétet végeztek Önnél vagy orrsérülése volt. Ezekben az esetekben csak a sérülés/műtéti seb teljes gyógyulása után használja az orrspray-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Mometason Sandoz orrspray alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha tuberkulózisa (TBC-je) van vagy volt;
- ha bármilyen más fertőzése van;
- ha akár szájon át, akár injekcióban egyéb kortikoszteroid-tartalmú gyógyszert használ;
- ha cisztás fibrózisban szenved.

Beszéljen kezelőorvosával, ha Mometason Sandoz orrspray-t alkalmaz, és az alábbiak érvényesek Önre:
- ha az Ön immunrendszere nem működik megfelelően (pl. csökkent a fertőzésekkel szembeni ellenállóképessége) és olyan személlyel került érintkezésbe, aki kanyaróban vagy bárányhimlőben szenved. Kerülje az érintkezést olyan személlyel, aki ilyen fertőzésben szenved.
- ha orrüregi fertőzése vagy torokgyulladása van.
- ha több hónapja vagy régebb óta használja a gyógyszert.
- ha régóta fennáll az irritáció az orrában vagy a torkában.

Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.

A kortikoszteroid-tartalmú orrspray-k alkalmazásakor - különösen a nagy dózisban, hosszú ideig végzett kezelés során mellékhatások léphetnek fel, mivel a gyógyszer felszívódik a szervezetben.

Ha a szeme viszketését vagy irritációját tapasztalja, kezelőorvosa más kezelés alkalmazását javasolhatja Önnek a Mometason Sandoz orrspray-vel együtt.

Gyermekek
A kortikoszteroid-tartalmú orrspray-k alkalmazásakor - különösen a hosszú távú, nagy dózisú kezelés során - bizonyos mellékhatások léphetnek fel, pl. gyermeknél lelassulhat a növekedés.

Gyermekeknél orron keresztül alkalmazott, hosszú távú kortikoszteroid-kezelés esetén javasolt a testmagasság rendszeres ellenőrzése. Amennyiben változás észlelhető, azonnal értesíteni kell a gyermek kezelőorvosát.

Egyéb gyógyszerek és Mometason Sandoz orrspray
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket.

Egyes gyógyszerek fokozhatják a Mometason Sandoz orrspray hatásait, és lehet, hogy kezelőorvosa fokozott figyelemmel fogja követni az Ön állapotát, ha ilyen gyógyszereket szed (ideértve a HIV kezelésére szolgáló egyes gyógyszereket: ritonavir, kobicisztát).

Ha allergia miatt egyéb kortikoszteroid-tartalmú gyógyszereket szed szájon át vagy kap injekcióban, kezelőorvosa a Mometason Sandoz orrspray-kezelés kezdetekor annak abbahagyását javasolhatja.
A szájon át szedett vagy injekcióban alkalmazott kortikoszteroidok abbahagyásakor néhány beteg mellékhatásokat, például ízületi vagy izomfájdalmat, gyengeséget vagy depressziót észlelhet. Az is előfordulhat, hogy újabb allergiás jelenségeket észlel, például viszketést, könnyezést vagy piros, viszkető foltokat a bőrön. Ha Önnél ilyen tünetek jelentkeznek, keresse fel kezelőorvosát.

Terhesség és szoptatás
A Mometason Sandoz orrspray terhes nőknél történő alkalmazása tekintetében nincs, vagy kevés információ áll rendelkezésre. Nem ismert, hogy a mometazon-furoát kiválasztódik-e az anyatejbe.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Mometason Sandoz orrspray gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatásairól nincs információ.

A Mometason Sandoz orrspray benzalkónium-kloridot tartalmaz
Ez a gyógyszer benzalkónium-kloridot tartalmaz, amely irritációt vagy duzzanatot okozhat az orrban, különösen hosszan tartó alkalmazás esetén..


3. Hogyan kell alkalmazni a Mometason Sandoz orrspray-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ne alkalmazzon nagyobb adagot, vagy ne használja a spray-t gyakrabban, illetve hosszabb ideig annál, mint amit a kezelőorvosa mondott Önnek.

Szénanátha és perenniális rinitisz kezelése

Alkalmazása felnőtteknél és 12 évesnél idősebb gyermekeknél
A javasolt adag naponta egyszer két befújás orrnyílásonként.
- A tünetek enyhülése után kezelőorvosa javasolhatja Önnek az adag csökkentését.
- Ha nem lesz jobban, keresse fel kezelőorvosát, aki javasolhatja Önnek az adag növelését; a maximális napi dózis orrnyílásonként négy befújás naponta egyszer.

Alkalmazása 3-11 éves korú gyermekeknél
A javasolt adag naponta egyszer egy befújás orrnyílásonként.


A Mometason Sandoz orrspray néhány beteg esetében az első adag alkalmazása után 12 órán belül elkezdi enyhíteni a panaszokat; azonban az is előfordulhat, hogy csak két nap elteltével mutatkozik javulás. Ha Ön vagy gyermeke nagyon szenved a szénanáthától, a Mometason Sandoz orrspray használatát ajánlatos megkezdeni néhány nappal a pollenszezon indulása előtt. A pollenszezon végére az Ön szénanáthás tünetei is enyhülhetnek, és lehet, hogy nem lesz szüksége kezelésre.

Orrpolipok

Alkalmazása 18 évesnél idősebb felnőtteknél
A javasolt kezdő adag naponta egyszer két befújás orrnyílásonként.
- Ha a tünetek 5-6 hét után sem enyhülnek, az adagot orrnyílásonként naponta kétszer két befújásra lehet emelni. Ha a tünetek enyhülnek, kezelőorvosa javasolhatja Önnek az adag csökkentését.
- Ha tünetei a napi kétszeri alkalmazás mellett 5-6 hét után sem enyhülnek, vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával.

Orrspray használatra való előkészítése

A Mometason Sandoz orrspray-n van egy védőkupak, ami védi és tisztán tartja a fúvókát. Ne felejtse el eltávolítani, mielőtt az orrspray-t használja, ill. visszahelyezni használat után.

Minden egyes használat előtt rázza fel a tartályt.
Ne szurkálja tűvel, vagy más hegyes eszközzel a fúvókát (a fúvóka nyílását).

Ha az orrspray-t első ízben használja, elő kell készítenie a tartályt úgy, hogy az adagolópumpát 10-szer megnyomja, egészen addig, amíg finom permet nem képződik.





A spray használata után óvatosan törölje meg a fúvókát egy tiszta zsebkendővel vagy szövettel és helyezze rá vissza a védőkupakot.

Az orrspray tisztítása
- Fontos, hogy az orrspray-t rendszeresen tisztítsa, ellenkező esetben nem fog megfelelően működni.
- Vegye le a védőkupakot, majd óvatosan húzza le a fúvókát.
- Mossa el a fúvókát és a védőkupakot meleg vízben, majd folyó vízzel öblítse le.
- Ne szurkálja tűvel, vagy más hegyes eszközzel a fúvókát, mert ezzel megrongálja a készüléket, mely így nem képes megfelelően adagolni a gyógyszert.
- Hagyja a védőkupakot és a fúvókát meleg helyen megszáradni.
- Nyomja vissza a fúvókát a tartályra, majd helyezze rá vissza a védőkupakot.
- A tisztítást követő első alkalmazás előtt a pumpát 2-szer megnyomva a spray-t újra használatra kész állapotba kell hozni.

Ha az előírtnál több Mometason Sandoz orrspray-t alkalmazott
Értesítse kezelőorvosát, ha véletlenül az előírtnál több orrspray-t alkalmazott.

Szteroidok alkalmazása - különösen a hosszú távú és nagy adagú kezelés - ritkán hatással lehet az Ön hormonrendszerére. Gyermekek esetében lelassulhat a növekedés és a testi fejlődés.

Ha elfelejtette alkalmazni a Mometason Sandoz orrspray-t
Ha elfelejtette a megfelelő időben alkalmazni a Mometason Sandoz orrspray-t, amint eszébe jut, pótolja, majd térjen vissza a szokásos adagoláshoz.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Mometason Sandoz orrspray alkalmazását
Néhány betegnél ez a gyógyszer az első adag alkalmazása után 12 órával elkezdi enyhíteni a tüneteket; azonban az is előfordulhat, hogy a kezelés kedvező hatása teljes mértékben csak két nap után érezhető. Nagyon fontos, hogy az orrspray-t rendszeresen használja. Ne hagyja abba a kezelést, ha jobban érzi magát, anélkül hogy kezelőorvosa erre utasította volna.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Előfordulhat azonnali túlérzékenységi (allergiás) reakció a készítmény alkalmazását követően. Ezek a reakciók súlyosak lehetnek. Hagyja abba a Mometason Sandoz orrspray alkalmazását, és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:
- az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata
- nyelési nehézség
- csalánkiütés
- zihálás vagy nehézlégzés.

A kortikoszteroid-tartalmú orrspray-k nagy dózisban és hosszú időn keresztül történő alkalmazása esetén mellékhatások léphetnek fel, mivel a gyógyszer felszívódik a szervezetbe.

Egyéb mellékhatások
A legtöbb ember nem tapasztal semmilyen problémát az orrspray alkalmazásakor. Néhány embernél azonban, a Mometason Sandoz orrspray vagy más kortikoszteroid-tartalmú orrspray alkalmazása után jelentkezhetnek:

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb egyet érinthetnek):
- fejfájás
- tüsszögés
- orrvérzés (az orrpolipózis miatt orrnyílásonként napi kétszer két adag Mometason Sandoz orrspray-vel kezelt betegeknél nagyon gyakran (10 betegből több mint 1-et érinthet) fordult elő)
- orr- vagy torokfájás
- fekélyek az orrban
- légúti fertőzés

Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
-
a szem belnyomásának megemelkedése (zöld hályog, azaz glaukóma) és/vagy szürke hályog alakul ki, ami látászavarokat okoz
- homályos látás
- a két orrnyílást elválasztó orrsövény károsodása
- az íz- és szagérzékelés megváltozása
- nehézlégzés és/vagy zihálás

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Mometason Sandoz orrspray-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Felbontás után a tartály tartalma 2 hónapon belül használható fel. Egyszerre csak egy tartályt használjon.
Nem fagyasztható!

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Mometason Sandoz orrspray?
- A készítmény hatóanyaga a mometazon-furoát. Egy, a pumpa lenyomásakor távozó kimért adag 50 mikrogramm mometazon-furoátot tartalmaz (mometazon-furoát-monohidrát formájában).
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz és karmellóz-nátrium, glicerin, citromsav-monohidrát, nátrium-citrát-dihidrát, poliszorbát 80, benzalkónium-klorid, injekcióhoz való víz.

Milyen a Mometason Sandoz orrspray készítmény külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér színű homogén szuszpenziós orrspray fehér adagoló pumpával lezárt műanyag tartályban, dobozban.
1×10 g (60 adag)
1×17 g (120 adag)
1×18 g (140 adag)
2×18 g (140 adag)
3×18 g (140 adag)

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 10 g/60 adag hdpe tartályban (leadott) Törzskönyvi szám: OGYI-T-22340/03
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
    • Hatóanyag: mometasone
    • ATC: Mometasone
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 18 g/140 adag (leadott) Törzskönyvi szám: OGYI-T-22340/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
    • Hatóanyag: mometasone
    • ATC: Mometasone
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1559Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 1284 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -1 °C

A Dunántúl nyugati felén döntőrészt napos idő várható, máshol a több-kevesebb napsütés mellett közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Megélénkül, a Tiszántúlon néhol meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű. Késő estére többnyire 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.