KLION 250 mg tabletta

A vényköteles Klion tablettát baktériumok és más kórokozók által okozott fertőzések kezelésére, illetve műtéti fertőzések megelőzésére alkalmazzák. Hatóanyaga a metronidazol. A gyógyszer szedése egyaránt biztonságos gyermekek és serdülők, valamint felnőttek számára is.

A tabletta okozhat allergiás reakciót, ezért ha a kezelés alatt viszketés, bőrkiütés, esetleg az arc, az ajak vagy a torok vizenyős duzzanata jelentkezne, azonnal forduljunk kezelőorvosunkhoz. Szedésekor nagyon gyakori mellékhatás a fejfájás és a hányinger, ezenkívül gyakran jelentkezhet alhasi fájdalom, hasmenés is. Ritkán, de előfordulhat, hogy a készítmény hatására szédülést, álmosságot vagy mozgásrendezetlenséget tapasztalunk, ezen tünetek fennállása esetén ne vezessünk gépjárművet, és tartózkodjunk a balesetveszéllyel járó munkák elvégzésétől is. Terhesség, szoptatás, illetve gyermekvállalás tervezése esetén ne szedjük be addig a készítményt, amíg nem egyeztettünk kezelőorvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel.

A Klion tabletta alkalmazásának ideje és dozírozása betegségenként eltérő lehet, ezért kiemelten fontos, hogy betartsuk a kezelőorvos utasításait. Amennyiben 10 napnál hosszabb ideig kell szedni a gyógyszert, szükségessé válhat a vérkép ellenőrzése. Gyermekeknél és serdülőknél a betegség fajtája mellett a testsúlyt is figyelembe veszik a szükséges adag meghatározásánál. A tablettát evés közben vagy után is be lehet venni, az adagot szétrágás nélkül, kevés vízzel nyeljük le. Addig, amíg szedjük a készítményt, illetve a kezelés befejezését követően legalább 24 órán keresztül tilos az alkoholfogyasztás. Ha túladagoljuk a gyógyszert, hányás, émelygés, mozgásrendezetlenség léphet fel, ilyenkor a kezelőorvos utasításainak megfelelően tüneti kezelést lehet alkalmazni. Amennyiben elfelejtettük bevenni a tablettát, ne szedjünk be pótlásként kétszeres adagot. A gyógyszer 20 darabos kiszerelésben kapható, tablettánként 250 mg metronidazolt tartalmaz. A Klion tablettával kapcsolatos bármilyen kérdés esetén forduljunk kezelőorvosunkhoz vagy gyógyszerészünkhöz!

KLION 250 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Klion tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Klion tabletta hatóanyaga, a metronidazol felnőtteknek és gyermekeknek javallott az alábbi esetekben:
- különböző baktériumok és egyéb kórokozók által okozott fertőzések, valamint egyéb betegségek kezelésére.
- műtéti fertőzések megelőzésére.


2. Tudnivalók a Klion tabletta szedése előtt

Ne szedje a Klion tablettát
- ha allergiás a metronidazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Klion tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- ha csökkent a májműködése;
- ha súlyos vesebetegségben szenved vagy vesedialízisre szorul;
- ha Ön időskorú;
- ha súlyos központi idegrendszeri betegségben szenved;
- ha vérképzőrendszeri betegségben szenved, mert ekkor gyakori ellenőrzés ajánlott;
- ha Candida gomba által okozott fertőzése van, mert ez fellángolhat;
- ha ödémára (vizenyősödésre) hajlamos, vagy nátriumot (konyhasót) tartalmazó készítményt kap;
- ha véralvadásgátlót szed;
- ha szteroid- vagy lítium-kezelésben részesül;
- ha egyidejűleg féreghajtót (mebendazol) is szed, súlyos allergiás bőrreakció fordulhat elő.

Súlyos májtoxicitásról/akut májelégtelenségről, ezen belül a beteg halálával végződő esetekről is beszámoltak Cockayne-szindrómában (kora gyermekkorban jelentkező betegség, mely kisnövéssel, látás- és hallászavarral, neurológiai tünetekkel és a szellemi képességek korlátozottságával jár) szenvedő betegek körében metronidazolt tartalmazó gyógyszerrel összefüggésben.
Amennyiben Ön Cockayne-szindrómában szenved, az orvosának gyakran kell ellenőriznie a májfunkcióját a metronidazollal való kezelése alatt és azt követően is. Tájékoztassa kezelőorvosát, és azonnal hagyja abba a Klion tabletta szedését, amennyiben a következő tünetek lépnek fel Önnél:
- hasi fájdalom, étvágytalanság, hányinger, hányás, láz, rossz közérzet, fáradtság, sárgaság, sötét vizelet, agyagszínű széklet vagy viszketés.

Tilos alkoholt fogyasztani a Klion kezelés alatt és azt követően legalább még 24 órán keresztül!

Hosszan tartó (10 napnál hosszabb) adagolás esetén a kezelőorvos a vérkép ellenőrzését írhatja elő.

Gyermekek és serdülők
A Klion tabletta gyermekek és serdülők számára is biztonságosan adható. A gyermeke számára megfelelő adag eléréséhez a tabletta kettétörhető.

Egyéb gyógyszerek és a Klion tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Egyéb gyógyszerkészítmények egyidejű szedése a Klion tabletta hatását befolyásolhatja, illetve kölcsönhatásba léphetnek a hatóanyagával, ezért ezeket csak kezelőorvosa tudtával, illetőleg kezelőorvosa utasítására szedje, például:
- kumarinok (véralvadásgátlók)
- fenitoin, fenobarbitál (egyes epilepsziaellenes szerek vagy altatók)
- lítium (depresszió kezelésére szolgáló készítményekben)
- kortikoszteroidok
- nátriumot tartalmazó készítmények
- cimetidin (gyomorsavcsökkentők)
- ciklosporin (az immunrendszer működését elnyomó gyógyszer)
- fluorouracil (daganatellenes szer)
- diszulfirámmal (alkoholfüggőséget csillapító szer) nem adható egyidejűleg
- mebendazol (féreghajtó).

Laboratóriumi vérvizsgálatok során a metronidazol a glutamát-oxálacetát transzamináz, GOT (ASAT), a glutamát-piruvát-transzamináz, GPT (ALAT), , a laktát-dehidrogenáz (LDH), a trigliceridek, és a glükóz-hexokináz meghatározását zavarhatja.

Az Klion tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Klion tabletta szedése alatt és azt követően legalább még 24 órán keresztül tilos szeszesitalt fogyasztani, mert a hatóanyag és az alkohol együttes hatása rosszullétet, hányingert, hányást, fejfájást és kipirulást okozhat.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Termékenységre vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre.

A Klion tabletta a terhesség alatt, különösen annak első három hónapjában csak körültekintéssel szedhető, a kezelőorvos utasításának megfelelően.
Mivel a hatóanyag bejut az anyatejbe, ezért a gyermek érdekében vagy a gyógyszer szedését, vagy a szoptatást a kezelés alatt és utána 12-24 órára fel kell függeszteni. A gyógyszer az anyatej keserű ízét is okozhatja.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Mivel a készítmény ritkán álmosságot, szédülést, zavartságot és mozgásrendezetlenséget okozhat, ezért óvatosság szükséges autóvezetés vagy baleseti veszéllyel járó munkavégzés közben. Ne vezessen gépjárművet, és ne végezzen baleseti veszéllyel járó munkát sem, ha a fenti tüneteket észleli!


3. Hogyan kell szedni a Klion tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Alkalmazásának időtartama és adagolása az egyes betegségekben eltérő, ezért a kezelőorvosa utasításainak pontos betartása rendkívül fontos!

A tablettákat szétrágás nélkül, evés közben vagy után, kevés vízzel kell bevenni.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Gyermekek és serdülők számára a kezelőorvos a betegség fajtája és a gyermek testsúlya alapján fogja meghatározni a szükséges adagot.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Ha az előírtnál több Klion tablettát vett be
Túladagolás esetén émelygés, hányás vagy mozgásrendezetlenség tüneteivel kell számolni. Ilyen esetben tüneti kezelést lehet alkalmazni, a teendőket illetően kezelőorvosa utasítása szerint kell eljárni.

Ha elfelejtette bevenni a Klion tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Klion tabletta szedését
Ha idő előtt abbahagyja a Klion tabletta szedését, hatáscsökkenés jelentkezhet.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Mint bármely gyógyszerrel szemben, a Klion tablettával szemben is kialakulhat allergiás (túlérzékenységi) reakció. Ezért felhívjuk a figyelmét, hogy amennyiben a következő tünetek bármelyikét észleli, feltétlenül forduljon azonnal kezelőorvosához:
- bőrkiütések, viszketés, az arc, az ajak vagy a torok vizenyős duzzanata.

A gyógyszer szedése során a következő mellékhatások jelentkezhetnek:

Nagyon gyakori mellékhatások (10 emberből több mint 1-nél jelentkezhet):
- fejfájás, hányinger

Gyakori mellékhatások (10 emberből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- alhasi fájdalom (alhasi görcsök), hasmenés

Nem gyakori mellékhatások (100 emberből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- láz, étvágytalanság, végtagzsibbadás, idegrendszeri elváltozások (gyengeséggel és bizsergéssel a végtagokban), szédülés, görcsrohamok, mozgásrendezetlenség, aluszékonyság, fémes szájíz, lepedékes nyelv, hányás, vizenyős duzzanat (ödéma), bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés

Ritka mellékhatások (1000 emberből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- A vizelet sötétre színeződhet, amelynek azonban nincs klinikai jelentősége. Zavartság, gombás felülfertőződés (pl. Candida gomba által).

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 emberből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- a vérkép romlása, a központi idegrendszer súlyos betegségei (melyek a kezelés abbahagyása után maguktól megszűnhetnek), a bőr és a szem sárgás elszíneződése (sárgaság), epepangás (kolesztázis), hasnyálmirigy-gyulladás, bőrproblémák, eltérések a laborvizsgálatok eredményeiben (májenzimértékek emelkedése).

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- akut májelégtelenség Cockayne-szindrómás betegeknél (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések")

A gyermekeknél észlelt mellékhatások gyakorisága, típusa és súlyossága azonos a felnőttek körében megadottakkal.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Klion tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Klion tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: a metronidazol.
250 mg metronidazolt tartalmaz tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, glicerin, talkum, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, povidon, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő.

Milyen a Klion tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy majdnem fehér, lapos, kerek, metszett élű, az egyik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

20 db tabletta színtelen, átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 20x Törzskönyvi szám: OGYI-T-3277/01
KLION 250 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon
  • Hatóanyag: metronidazole
  • ATC: Metronidazole
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 835Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 626 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.