IRBESARTAN HCT SANDOZ 300 mg/12,5 mg filmtabletta

IRBESARTAN HCT SANDOZ 300 mg/12,5 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta két hatóanyag, az irbezartán és a hidroklorotiazid kombinációja.
Az irbezartán az angiotenzin II receptor antagonistáknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az erek tágításán keresztül hatnak, ezáltal csökkentik a vérnyomást.
A hidroklorotiazid a diuretikumoknak (vízhajtóknak) nevezett gyógyszerek csoportjához tartozik.

Az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta két hatóanyaga együtt hatékonyabban csökkenti a vérnyomást, mint ha önmagukban adnák.
Az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta akkor használható a magas vérnyomás kezelésére, ha az önmagában adott irbezartán vagy hidroklorotiazid nem csökkenti megfelelő mértékben a vérnyomást.

2. Tudnivalók az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta szedése előtt

Ne szedje az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtablettát
- ha allergiás az irbezartánra, a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer egyéb összetevőjére (lásd 6. pont és 2. pont vége).
- ha allergiás a szulfonamid származékokra (pl. más tiazidok, egyes baktériumellenes szerek, mint a ko-trimoxazol; kérdezze meg orvosát, ha nem biztos benne)
- ha több mint 3 hónapja terhes. (azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta alkalmazását - lásd a "Terhesség" című részt.)
- ha súlyosan károsodott a májműködése
- ha súlyosan károsodott a veseműködése, vagy ha a vesékben nem termelődik vizelet
- ha olyan állapotban szenved, ami vérében tartósan magas kalcium- vagy alacsony káliumszintet okoz a vérében
- ha cukorbeteg vagy károsodott a vesefunkciója és aliszkirénnel (ami egy másik magasvérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszer) kezelik.
Gyermekek és serdülők
Az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta nem adható gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Ezek a tabletták általában nem javasoltak a következő esetekben:
- ha primer aldoszteronizmusban (Conn-szindrómában), a mellékvese daganatában szenved, ami izomgyengeséggel, rendkívüli szomjúsággal és gyakori vizeléssel jár
- ha máj- vagy veseproblémái vannak;
- lítiumot is szed lelki problémák miatt (lásd még "Egyéb gyógyszerek és az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta").
- ha aliszkirént szed (magasvérnyomás kezelésére használt gyógyszer).

Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes vagy teherbe eshet. Az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szednie a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség" című részt).

Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- vízhajtó tablettákat (diuretikumokat) szed
- sószegény diétán van
- erős hányása és/vagy hasmenése van vagy volt
- szívelégtelenségben szenved
- szűkek a veséhez menő verőerei (arteria renalis sztenózisa van)
- a közelmúltban esett át veseátültetésen
- szívbillentyű (aorta vagy mitrális billentyű) szűkülete van vagy hipertrófiás kardiomiopátiában szenved (a szívizom megvastagodása miatt kialakult betegség)
- cukorbeteg
- olyan betegsége van, ami ízületi fájdalmat, bőrkiütést és lázat okoz (szisztémás lupusz eritematózus, bőrfarkasként, lupuszként vagy SLE-ként is ismert)
- fényérzékenységi reakciók jelentkeznek a kezelés alatt
- a vérében magas a kalcium- és káliumszintje, vagy alacsony káliumtartalmú diétán van
- érzéstelenítésre, altatásra van szüksége (akár a fogorvosnál is) vagy műtét előtt áll
- fokozott hidroklorotiazid (az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta egyik összetevője) hatására utaló tünetei vannak; melyek a következők lehetnek: rendkívüli szomjúság, szájszárazság, általános gyengeség, álmosság, izomfájdalom vagy izomgörcs, hányinger, hányás vagy kórosan gyors szívműködés
- ha a gyógyszer szedése közben egy vagy mindkét szemén megváltozik a látása vagy fájdalom alakul ki bennük. Ez annak lehet a jele, hogy Önnél zöld hályog, megnövekedett nyomás alakul ki a szeme(i)ben. Az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta szedését abba kell hagynia, és orvoshoz kell fordulnia.
Beszéljen kezelőorvosával, ha Ön sportoló, és dopping vizsgálaton vesz részt, mivel az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtablettaban lévő egyik hatóanyag pozitív eredményt adhat a doppingvizsgálaton.
Egyéb gyógyszerek és az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Rendkívül fontos, hogy szóljon kezelőorvosának, ha a következők bármelyikét szedi:
- lítium (mánia vagy depresszió kezelésére)
- aliszkirén és egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek
- káliumpótló szerek
- káliumtartalmú sópótlók
- kálium-megtakarító gyógyszerek
- más vízhajtók (diuretikumok)
- bizonyos hashajtók
- köszvény kezelésére szolgáló gyógyszerek
- terápiás D-vitamin pótlás
- szívritmus szabályozó gyógyszerek
- cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (szájon át szedhető szerek vagy inzulinok)
- szteroidok
- daganat kezelésére szolgáló gyógyszerek
- fájdalomcsillapítók vagy ízületi gyulladás kezelésére szolgáló gyógyszerek
- kolesztiramin és kolesztipol gyanták (a vér koleszterinszint csökkentésére)
- karbamazepin (az epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszer
Az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
Ne igyon alkoholt, amíg ezt a tablettát szedi, mert az alkohol és az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta fokozhatják egymás hatásait. Ha alkoholt fogyaszt a gyógyszer szedése alatt, fokozott szédülés jelentkezhet felálláskor, különösen, ha ülő helyzetből áll fel.
A táplálékkal bevitt túlzott mennyiségű só a tabletták hatása ellen hathat.
Az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta bevehető étkezés közben, vagy attól függetlenül is.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos szokásos esetben azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes és hogy az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. Az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta szedése nem ajánlott a terhesség időszakában. Nem szabad szedni az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtablettát a 3. terhességi hónap után, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhesség harmadik hónapja után szedik.
Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött, vagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre kifejtett hatásokat nem vizsgálták. Nem valószínű, hogy az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta befolyásolná az éberséget, de előfordulhat szédülés vagy gyengeség a vérnyomáscsökkenés következtében, különösen a kezelés kezdetén, vagy az adag emelésekor. Ilyen esetben a gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükéges képességek érintettek lehetnek.
Az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, vegye fel a kapcsolatot orvosával, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtablettát akkor rendeli Önnek az orvos, ha a korábbi vérnyomáscsökkentő kezelés nem csökkentette a vérnyomását megfelelő mértékben.
Kezelőorvosa el fogja mondani, hogyan álljon át a korábbi kezelésről ezekre a tablettákra.
Felnőttek és idősek
A készítmény ajánlott adagja egy tabletta naponta egyszer.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél (18 év alatt)
Az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta alkalmazása gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek nem javasolt.
A tablettát egy pohár vízzel, minden nap lehetőleg ugyanabban az időben, étkezés közben vagy attól függetlenül vegye be.
Ha az előírtnál több Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtablettát vett be
Ha túl sok tablettát vett be, azonnal forduljon orvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához. Ilyen esetben az alacsony vérnyomás tüneteit észlelheti, pl. szédülést vagy ájulásérzést, és a felemelt lábbal történő fekvés segít ebben az állapotban.
Ha elfelejtette bevenni az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtablettát
Fontos, hogy minden nap vegye be a gyógyszerét. Ha azonban elfelejt egy vagy több adagot bevenni, vegye be, amint eszébe jut, majd folytassa a szokásos adagolással. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta szedését
Mindig beszéljen kezelőorvosával, ha abba akarja hagyni a gyógyszer szedését. Még ha jól is érzi magát, szükséges lehet a gyógyszer szedésének folytatása.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a következő mellékhatásokat észleli, azonnal forduljon orvosához:
- az arc, ajkak, száj, nyelv, szemek vagy torok duzzadása (angioödéma)
- nehézlégzés, szédülés (súlyos túlérzékenység)
Ezek súlyos allergiás reakció tünetei, és azonnali kórházi kezelést igényelnek.

Akkor is forduljon orvoshoz azonnal, ha
- sárgaság jelentkezik (bőr és/vagy szemfehérje besárgul)
- Egyéb mellékhatások

- Gyakori (100 betegből 1-10-nél jelentkezik):
- szédülés;
- hányinger/hányás;
- kóros vizelés;
- fáradtság;
- a vér karbamid nitrogén-, kreatinin- és kreatin-kináz szintjének emelkedése.
Nem gyakori (1000 betegből 1-10-nél jelentkezik):
- hasmenés
- szédülés felálláskor;
- ájuláshoz vezető alacsony vérnyomás;
- emelkedett szívfrekvencia;
- vizesedés (ödéma);
- kipirulás;
- szexuális zavarok, megváltozott libidó;
- alacsony kálium- és nátrium-szint a vérben.
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
- bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés;
- magas káliumszint a vérben;
- fejfájás;
- fülzúgás, vagy -csengés;
- köhögés;
- emésztési zavar (diszpepszia);
- étvágytalanság;
- májfunkciós értékek megváltozása vagy májgyulladás;
- fájdalom az ízületekben vagy izmokban;
- vese funkció károsodása
- rövidlátás, magas szembelnyomás (zöldhályog vagy más néven glaukóma).
Mint két hatóanyag kombinációja esetén minden esetben, az egyes összetevőkkel kapcsolatos mellékhatások jelentkezése sem zárható ki.
A csak irbezartánnal összefüggésbe hozható mellékhatások
A fent felsorolt mellékhatásokon kívül nem gyakran (1000 betegből 1-10-nél) mellkasi fájdalomról számoltak be.
A csak hidroklorotiaziddal összefüggésbe hozható mellékhatások
Étvágytalanság, gyomorégés, gyomorgörcs, székrekedés, sárgaság, mely a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződésével jár, hasnyálmirigy-gyulladás, amely a has felső részén jelentkező súlyos fájdalommal jár gyakran hányingerrel és hányással, alvászavarok, depresszió, látászavar, fehérvérsejtek hiánya, amely gyakori fertőzésekhez vezethet, láz, vérlemezkeszám csökkenés, (a véralvadáshoz szükséges vérsejt), vörösvérsejtszám-csökkenés (anémia) amelyet fáradtság jellemez, fejfájás, fulladás érzése testmozgás közben, szédülés, sápadtság, vesebetegség, tüdőbetegség beleértve a tüdőgyulladást vagy folyadék felgyülemlését a tüdőkben, a bőr fokozott nap iránti érzékenysége, érgyulladás, egy bőrbetegség, amely testszerte bőrhámlással jár, bőrfarkas, amely az arcon, a nyakon és a fejbőrön megjelenő bőrkiütéssel azonosítható, allergiás reakciók, gyengeség és izomgörcs, szívritmuszavar, vérnyomáscsökkenés testhelyzet változtatást követően, nyálmirigyduzzanat, magas vércukorszint, cukor a vizeletben, egyes vérzsírok szintjének megemelkedése, magas vér húgysavszint, amely köszvényt okozhat.
Ismeretes, hogy a hidroklorotiaziddal kapcsolatos mellékhatások súlyosbodhatnak nagyobb hidroklorotiazid-adagok esetén.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül*.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Irbesartan HCT Sandoz 300/12,5 mg filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson, dobozon és tartályon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) utánne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
PVC/PVDC/Al buborékcsomagolás:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Al/Al buborékcsomagolás:
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
HDPE tartály:
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta?

- A készítmény hatóanyagai az irbezartán és a hidroklorotiazid.
Egy filmtabletta 300 mg irbezartánt és 12,5 mg hidroklorotiazidot tartalmaz.
Egyéb összetevők:
Tablettamag:
Mikrokristályos cellulóz
Laktóz-monohidrát (további információ érdekében lásd a 2. pont végét)
Kroszkarmellóz nátrium
Vízmentes kolloid szilícium-dioxid
Hipromellóz 3 mPas
Szilikátos mikrokristályos cellulóz
Magnézium sztearát
Filmbevonat:
Hipromellóz 6 mPas
Hidroxipropilcellulóz
Makrogol 6000
Laktóz-monohidrát (további információ érdekében lásd a 2. pont végét)
Titán-dioxid (E171)
Vas-oxid (sárga és vörös) (E172)
Talkum
Milyen az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Az Irbesartan HCT Sandoz 300 mg/12,5 mg filmtabletta barackszínű, ovális, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán 300H mélynyomású jelzéssel ellátva.
PVC/PVDC/Al buborékcsomagolás: 7, 10, 14, 20, 28, 30, 49, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100 filmtabletta.
Al/Al buborékcsomagolás: 7, 10, 14, 20, 28, 30, 49, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100 filmtabletta.
PP csavaros kupakkal lezárt, szilika gél nedvességmegkötő betétet tartalmazó HDPE tartályban: 100 db filmtabletta
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x (al/al) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21246/17
IRBESARTAN HCT SANDOZ 300 mg/12,5 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz Hungária
  • Hatóanyag: irbesartan, hydrochlorothiazide
  • ATC: Irbesartan és diureticumok
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1796Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 930 Ft

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: