HARTIL HCT 5 mg/25 mg tabletta

HARTIL HCT 5 mg/25 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Hartil HCT és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Hartil HCT ramipril és hidroklorotiazid hatóanyagokat tartalmazó kombinált gyógyszer.
A ramipril az ún. ACE-gátlók (angiotenzin konvertáló enzim gátlók) csoportjába tartozik, és az alábbi hatásokkal rendelkezik:
- Csökkenti az Ön szervezetében azoknak az anyagoknak a termelését, amelyek emelhetik a vérnyomást
- Ellazítja és tágítja az ereket
- Megkönnyíti a szív számára a vér keringetését a szervezetében.
A hidroklorotiazid az ún. tiazid-típusú diuretikumok vagy vizelethajtók csoportjába tartozik. Hatására fokozódik a kiválasztott vizelet mennyisége. Ezáltal csökken az Ön vérnyomása.
A Hartil HCT magasvérnyomás kezelésére alkalmazandó. A két hatóanyag együttes hatásának
következményeként csökken az Ön vérnyomása. Abban az esetben alkalmazzák együttesen őket, ha az egyik összetevő egyedül nem fejt ki megfelelő hatást.

2. Tudnivalók a Hartil HCT szedése előtt
Ne szedje a Hartil HCT-t
- Ha allergiás a ramiprilre, a hidroklorotiazidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb
- összetevőjére.
- Ha allergiás (túlérzékeny) a Hartil HCT-hez hasonló gyógyszerekre (egyéb ACE-gátlók vagy szulfonamid származékok)
- Az allergiás reakció tünetei lehetnek a kiütés, a nyelési vagy légzési nehézség, ajkainak, arcának, nyelvének vagy torkának duzzanata
- Ha Önnél már jelentkezett olyan súlyos allergiás reakció, amit angioödémának neveznek. Ennek jelei lehetnek a viszketés, csalánkiütés, vörös foltok a kezén, lábán és a torkán, a torok, nyelv és a szem körüli terület és az ajkak duzzanata, nyelési vagy légzési nehézség
- Amennyiben Ön művese-kezelésben, vagy bármely vérszűrő eljárásban részesül. Az alkalmazott berendezéstől függően a Hartil HCT kezelés nem biztos, hogy megfelelő Önnek
- Ha súlyos májbetegségben szenved
- Ha bizonyos sóknak (kalcium, kálium, nátrium) a mennyisége rendellenes a vérében
- Amennyiben olyan vesebetegségben szenved, amikor a vese vérellátása csökkent (veseartéria szűkület)
- Amennyiben több mint 3 hónapos terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Hartl HCT-t / lásd. a "Terhesség és szoptatás" című részt.)
- Ha cukorbetegségben, illetve vesekárosodásban szenved és aliskiren tartalmú gyógyszert szed.
Ne szedje a Hartil HCT-t, ha Önre illik valamelyik a fent felsoroltak közül. Amennyiben bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Hartil HCT-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Hartil HCT szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.:
- Ha Önnek szív-, máj- vagy vese-rendellenessége van
- Ha Ön jelentős folyadék- vagy sóveszteséget szenvedett a szokásosnál is hevesebb hányás, hasmenés vagy izzadás miatt, ha Ön sószegény diétán van, hosszabb ideje vízhajtókat (diuretikumokat) szed vagy művesekezelésben (dialízis) részesül
- Ha Ön méh vagy darázs csípés elleni deszenzibilizáló kezelésben (rovarméreg iránti allergia csökkentése) fog részesülni
- Ha érzéstelenítést fognak Önnél alkalmazni. Ezt vagy operáció vagy fogászati beavatkozás esetén alkalmazzák. Egy nappal a beavatkozás előtt felfüggesztheti a Hartil HCT-kezelést. Kérje ki kezelőorvosa tanácsát!
- Ha magas vérének a kálium szintje (és ezt a vérvizsgálat is igazolta)
- Ha ún. kollagén-betegségben szenved, mint például szkleroderma vagy a szisztémás lupusz eritematózus betegség
- Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhes lehet. A Hartil HCT szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a "Terhesség" című részt).
- Ha rövidlátó, vagy fokozott nyomás van a szemében (glaukóma).
- Ha egyszerre két különböző típusú vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed.
Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre (vagy nem tudja biztosan, hogy illik-e), kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Hartil HCT-t.

Egyéb gyógyszerek és a Hartil HCT
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket (és a gyógynövényeket) is. Ez azért fontos, mert a Hartil HCT befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanakkor más gyógyszerek is befolyással lehetnek a Hartil HCT hatására.
Kérjük, jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi.
Csökkenthetik a Hartil HCT hatását:
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, NSAID-ok, pl. ibuprofen, indometacin, aszpirin)
- Az alacsonyvérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergiás állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin. Kezelőorvosának ellenőriznie kell a vérnyomását.
Kérjük, jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek valamelyikét szedi. Ezek a gyógyszerek fokozhatják a valószínűségét, hogy Önnél mellékhatás jelentkezik, ha együtt szedi a Hartil HCT-val:
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofen, indometacin, aszpirin)
- Gyógyszerek, amelyek csökkentik a vér kálium-szintjét. Ezek között találhatók a székrekedés kezelésre szolgáló gyógyszerek, a vizelethajtók, az amfotericin B (gombás fertőzések kezelésére) és az ACTH (mellékvese vizsgálatára használják, hogy az megfelelőképpen működik-e).
- Daganatellenes gyógyszerek (kemoterápiás gyógyszerek)
- Szívrendellenességek (beleértve a szívritmuszavart) kezelésére szolgáló gyógyszerek
- A beültetett szervek kilökődését gátló gyógyszerek pl. ciklosporin
- Vizelethajtók pl. furoszemid
- Gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér kálium-szintjét pl. spironolakton, triamteren, amilorid, kálium sók, heparin (vérhígító)
- Gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló szteroidok, pl. prednizolon
- Kalcium pótlók
- Allopurinol (a húgysav csökkentésére szolgál a vérben)
- Prokainamid (szívritmus rendellenességek kezelésre)
- Kolesztiramin (csökkenti a vér zsírtartalmát)
- Karbamazepin (epilepszia kezelésére).
Kérjük, jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt hatóanyagú gyógyszerek valamelyikét szedi. A Hartil HCT befolyásolhatja hatásukat:
- Cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek pl. szájon át alkalmazandó vércukorszint csökkentők (vildagliptin) és az inzulin. A Hartil HCT csökkentheti a vércukorszintet. Fokozottan ellenőrizze a vércukorszintjét, ha Hartil HCT-t szed.
- Lítium (mentális betegségek kezelésére). A Hartil HCT emelheti a lítium szintet a vérben. Az Ön lítium szintjét fokozottan kell ellenőriznie kezelőorvosának.
- Izomlazítók
- Kinin (malária kezelésére)
- Jód tartalmú gyógyszerek, ezeket röntgenfelvétek vagy egyéb képalkotó vizsgálatok során alkalmazzák a kórházakban
- Penicillin (fertőzések kezelésére)
- Szájon át alkalmazott vérhígítók (orális antikoagulánsok) mint pl. a warfarin, vagy injekcióban adagolt véralvadásgátlók, mint pl. a heparin.
Amennyiben a fent felsoroltak közül valamelyik illik Önre (vagy nem biztos benne), kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt beveszi a Hartil HCT-t.

Vizsgálati eredmények
Egyeztessen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével az alábbiakról, mielőtt beveszi ezt a gyógyszert:
- Amennyiben a mellékpajzsmirigy vizsgálatát tervezik Önnél. A Hartil HCT befolyásolhatja a vizsgálati eredményt
- Ha Ön sportoló és dopping-tesztet terveznek Önnél végezni. A Hartil HCT álpozitív eredményt jelezhet.

A Hartil HCT egyidejű bevétele bizonyos étellel vagy itallal
- Ha a Hartil HCT kezelés során alkoholt fogyaszt, szédülhet, vagy bizonytalanság érzése lehet. Amennyiben nem biztos abban, hogy mennyi alkoholt fogyaszthat a Hartil HCT kezelés alatt, kérdezze meg kezelőorvosát, mivel a vérnyomás csökkentő gyógyszerek és az alkohol egymás hatását erősíthetik.
- A Hartil HCT étellel együtt vagy anélkül is bevehető.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy a Hartil HCT helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A Hartil HCT szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni a Hartil HCT-t a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Hartil HCT alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Szédülhet a Hartil HCT kezelés során. Ez gyakoribb a Hartil HCT kezelés megkezdésekor, vagy az adag emelésekor. Ha ez a tünet jelentkezik, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

3. Hogyan kell szedni a Hartil HCT-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Gyermekek
A Hartil HCT nem ajánlott gyermekkorban és serdülők esetén 18 éves kor alatt, mivel ebben a betegcsoportban a Hartil HCT biztonságosságát és hatékonyságát még nem bizonyították.

A gyógyszer szedése
- Mindennap, ugyanabban az időben, szájon át vegye be a gyógyszert.
- Egészben, folyadékkal nyelje le a tablettát.
- Ne törje vagy rágja össze a tablettát.

Mennyi gyógyszert vegyen be
Magasvérnyomás kezelésére
A kezelőorvosa a megfelelő vérnyomásérték beállításáig módosítani fogja az Ön adagját.

Idős betegek esetén
Kezelőorvosa csökkenteni fogja a kezdőadagot és lassabban fogja módosítani a kezelés során az adagot.

Ha az előírtnál több Hartil HCT-t vett be
Azonnal beszéljen kezelőorvosával vagy menjen a legközelebbi kórházi sürgősségi osztályára. Ne vezessen a kórházba, kérjen meg valakit, hogy vigye el, vagy hívja a mentőket. Vigye magával a gyógyszerét, ebből fogja a kezelőorvosa pontosan tudni, hogy milyen gyógyszert vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Hartil HCT-t
- Vegye be a következő adagot, amikor legközelebb esedékes.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem
mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal hagyja abba a Hartil HCT szedését és keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások valamelyikét tapasztalja magán, mivel lehetséges, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szükség:
- Az arc, az ajkak vagy a torok duzzanata (emiatt nehezített lehet a nyelés vagy a légzés), viszketés és kiütések. Ezek a Hartil HCT által kiváltott súlyos allergiás reakció jelei lehetnek.
- Súlyos bőrreakciók, beleértve a kiütés, fekélyképződés a szájban, meglévő bőrbetegségének rosszabbodása, a bőr vörösödése, hólyagosodása vagy leválása (az ún. Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis vagy eritéma multiforme néven ismert betegség).
Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak valamelyikét tapasztalja:
- Gyorsabb szívverés, szabálytalan vagy heves szívdobogás (ún. palpitáció), mellkasi fájdalom, szorító érzés a mellkasban vagy ennél is súlyosabb szívbetegségek, beleértve a szívinfarktust, vagy az agyvérzést.
- Légszomj vagy köhögés, 2-3 napig tartó láz, az étvágy csökkenése, ezek tüdő- rendellenességek (beleértve a gyulladást is) jelei lehetnek.
- Könnyebben kialakuló véraláfutás, hosszabb ideig tartó vérzés, vagy a vérzésre utaló bármilyen jel (pl. ínyvérzés), lila tűszúrásszerű pöttyök a bőrön, vagy ha a szokásosnál könnyebben kap el fertőző betegségeket, torokfájás és láz, fáradtság, gyengeség, szédülés vagy sápadt bőr. Ezek a tünetek a vérképzőszervi és csontvelő rendellenességek jelei lehetnek.
- Súlyos gyomorfájdalom, amely a hátba is kisugárzik. Ez a pankreatitisz (hasnyálmirigy gyulladás) jele lehet.
- Láz, hidegrázás, fáradtság, étvágytalanság, gyomorfájdalom, hányinger, a bőr vagy a szemek sárgás elszíneződése (sárgaság). Ezek olyan májbetegség jelei lehetnek, mint a hepatitis (májgyulladás) vagy a májkárosodás.

Egyéb mellékhatások lehetnek még:
Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.
Gyakori
(10 beteg közül egynél kevesebbet érint)
- Fejfájás, gyengeség vagy fáradtság érzése
- Szédülés. Ez a tünet gyakrabban jelentkezik a Hartil HCT kezelés kezdetén, illetve az adag emelése esetén
- Száraz, ingerlő köhögés vagy hörghurut
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb vércukorszintet jelezhetnek. Amennyiben Ön cukorbeteg, ez ronthatja a cukorbetegségét.
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb húgysavat vagy zsírt jelezhetnek a vérében.
- Fájdalmas, vörös és duzzadt ízületek

Nem gyakori
(100 beteg közül egynél kevesebbet érint)
- Kiütés, mely lehet kiemelkedő vagy nem kiemelkedő is
- Kipirulás, gyengeség, hipotenzió (rendellenesen alacsony vérnyomás), különösen amikor gyorsan áll fel vagy ül le
- Egyensúly problémák (vertigo)
- Viszketés vagy rendellenes bőrérzékelés, mint pl. zsibbadás, bizsergés, szúró vagy égő érzés, lúdbőrös érzés (perifériás idegbántalom)
- Az ízérzés elvesztése vagy megváltozása
- Alvászavarok
- Depressziós állapot, szorongás, feszültebbnek érzi magát a szokásosnál vagy nyugtalanság
- Orrdugulás, arcüreggyulladás (szinuszitisz), légszomj
- Ínygyulladás (gingivitisz), duzzadt száj
- Vörös, viszkető, duzzadt vagy vizenyős szemek
- Fülcsengés
- Homályos látás
- Hajhullás
- Mellkasi fájdalom
- Izomfájdalom
- Székrekedés, gyomor- és bélfájdalom
- Emésztési problémák, hányinger
- Fokozott vízfelvétel és ürítés
- A szokásosnál fokozottabb izzadás, szomjúság
- Csökkent étvágy vagy étvágytalanság (anorexia), éhségérzet csökkenése
- Szaporább vagy szabálytalan szívverés
- Duzzadt karok és lábak. Ezek a fokozott vízvisszatartás jelei lehetnek
- Láz
- Szexuális működési zavar férfiakban
- A vérvizsgálati eredmények csökkenést mutatnak a vörösvértestek, fehérvérsejtek vagy a vérlemezkék számában és a hemoglobin mennyiségében
- A vérvizsgálati eredmények a máj, a hasnyálmirigy vagy a vese működésének változását jelzik
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál alacsonyabb kálium-szintet mutatnak a vérben.

Nagyon ritka
(10 000 beteg közül egynél kevesebbet érint)
- Émelygés, kezdődő hasmenés vagy gyomorégés
- Vörös és duzzadt nyelv, szájszárazság
- A vérvizsgálati eredmények a szokásosnál magasabb kálium-szintet mutatnak a vérben.
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):
Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiakban felsorolt bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább fennáll.
- Koncentrációzavar, nyugtalanság vagy zavartság
- A kéz- és a lábujjak színe a hidegben megváltozik és bizseregő vagy fájdalmas érzés jelentkezik, amikor újra felmelegednek (Raynaud-jelenség)
- A mell megnagyobbodása férfiakban
- Vérrögök
- Hallászavar
- Szemszárazság
- A tárgyak sárga színűnek látszanak
- emelkedett szembelnyomás
- Kiszáradás
- Fájdalmas és vörös duzzanat a nyakon (a nyálmirigy gyulladása)
- Duzzanat a beleiben, amelyet bélrendszeri angioödémának neveznek, mely hasi fájdalommal, hányással és hasmenéssel jár
- A szokásosnál fokozottabb fényérzékenység
- Erőteljes bőrleválás vagy hámlás, viszkető göbös kiütés vagy egyéb bőrreakciók, mint pl. vörös kiütés az arcon vagy a homlokon
- Bőrkiütés vagy bevérzések a bőrön
- Foltok a bőrön és hideg végtagok
- Köröm problémák (pl. köröm fellazulása vagy elválása a körömágytól)
- Izom és ízületi merevség vagy az állkapocs mozgatásának képtelensége (tetánia)
- Izomgyengeség vagy görcsök
- Csökkent szexuális vágy férfiakban és nőkben
- Vér a vizeletben. Ez veseproblémát jelezhet (intersticiális nefritisz)
- Magasabb vizeletcukor-szint
- Bizonyos fehérvérsejt-típus megnövekedett száma (eozinofília) a vérvizsgálati eredményben
- A vérvizsgálati eredmények túlzottan kevés vérsejtet mutatnak (pancitopénia)
- A vérvizsgálati eredmények megváltozott kálium-szintet mutatnak a vérben
- A vérvizsgálat rendellenes eredményt mutathat bizonyos sók mennyiségét illetően a vérében (kalcium, kálium, nátrium, magnézium)
- Lelassult vagy gátolt reakciók
- A szaglás megváltozása
- Légzési nehézség vagy asztmájának rosszabbodása
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa
kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. H ogyan kell a Hartil HCT-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Hartil HCT
A készítmény hatóanyagai a ramipril és a hidroklorotiazid.
Egy tabletta tartalma 2,5 mg ramipril és 12,5 mg hidroklorotiazid, illetve 5 mg ramipril és 25 mg hidroklorotiazid.
Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, hipromellóz (E464), kroszpovidon A típusú (E1202), mikrokristályos cellulóz, nátrium-sztearil-fumarát.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Hartil HCT 2,5 mg/12,5 mg: Fehér, módosított kapszula alakú domború tabletta, mindkét oldalán felezővonallal. Az egyik oldalán, a felezővonal bal és jobb oldali részén "2.5" és "12.5" feliratozással.
Hartil HCT 5 mg/25 mg: Fehér, módosított kapszula alakú domború tabletta, mindkét oldalán felezővonallal. Az egyik oldalán, a felezővonal bal és jobb oldali részén "5" és "25" feliratozással.
A tabletták 7, 10, 14, 20, 28, 50, 98, 100, 300, ill. 2x14 darabos buborékcsomagolásban és dobozban kerülnek forgalmazásra.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 2x14 Törzskönyvi szám: OGYI-T-20255/02
HARTIL HCT 5 mg/25 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: EGIS
  • Hatóanyag: ramipril, hydrochlorothiazide
  • ATC: Ramipril és diureticumok
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1022 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: