IBUPROFEN B. BRAUN 400 mg oldatos infúzió

IBUPROFEN B. BRAUN 400 mg oldatos infúzió betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Ibuprofen B. Braun és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az ibuprofén az úgynevezett "nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek" vagy NSAID-ok csoportjába tartozik.
Ez a gyógyszer közepes erősségű akut fájdalom rövid távú kezelésére, valamint láz rövid távú tüneti kezelésére javallott felnőtteknél, amennyiben a vénába történő (intravénás) beadás klinikailag indokolt az egyéb alkalmazási módok kivitelezhetetlensége miatt.


2. Tudnivalók, mielőtt az Ibuprofen B. Braun-t alkalmazzák Önnél

Tilos alkalmazni az Ibuprofen B. Braun-t:

- ha allergiás az ibuprofénre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha ibuprofén, acetilszalicilsav (aszpirin) vagy egyéb hasonló fájdalomcsillapító (NSAID) bevételét követően korábban bármikor előfordultak már Önnél allergiás reakciók, például nehézlégzés, asztma, bőrkiütés, orrviszketéssel járó orrfolyás vagy az arc duzzanata;
- ha olyan állapot áll fenn Önnél, ami fokozza a vérzéshajlamot vagy egyéb aktív vérzés esetén;
- ha jelenleg fennáll vagy korábban előfordult már Önnél (legalább két különböző alkalommal igazoltan kialakuló) gyomor- vagy nyombélfekély (peptikus fekély) vagy gyomor- vagy nyombélvérzés;
- ha korábban előfordult már Önnél NSAID szedése kapcsán kialakult gyomor-, és bélvérzés vagy a gyomorfal, bélfal átlyukadása;
- ha agyvérzés (cerebrovaszkuláris vérzés) vagy más aktív vérzés áll fenn Önnél;
- ha súlyos máj-, vese- vagy szívbetegségben szenved;
- ha súlyos kiszáradásban szenved (ami hányás, hasmenés vagy nem kielégítő folyadékbevitel eredményeként alakult ki);
- a terhesség utolsó 3 hónapja alatt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Az ibuprofénhez hasonló gyulladáscsökkentő/fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása a szívroham vagy szélütés (sztrók) kockázatának kismértékű fokozódásával járhat, különösen nagy adagok alkalmazása esetén. Az ajánlott adagot és kezelési időtartamot nem szabad túllépni.

Bőrreakciók
Súlyos bőrreakciókról számoltak be az Ibuprofen B. Braun kezeléssel kapcsolatosan. Azonnal abba kell hagynia az Ibuprofen B. Braun alkalmazását és orvoshoz kell fordulnia, ha bármilyen bőrkiütés, nyálkahártya-elváltozás, hólyag vagy az allergia más jele alakul ki, mivel ezek nagyon súlyos bőrreakciók első jelei lehetnek. Lásd 4. pont.

Mielőtt Ibuprofen B. Braun-t kapna, beszéljen a kezelésről kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

- ha szívbetegség, például szívelégtelenség, szív eredetű mellkasi fájdalom (angina) áll fenn Önnél, vagy korábban volt már szívrohama, bypass-műtétje, gyenge vérkeringés a lábakban vagy a lábfejekben az artériák szűkülete vagy elzáródása miatt (perifériás artériás betegség), vagy bármilyen típusú sztrókja (beleértve a "mini sztrókot" vagy más néven az átmeneti isémiás rohamot (angol rövidítéssel: TIA)).
- ha rövid időn belül nagyobb műtéten esett át.
- ha jelenleg fennáll vagy korábban előfordult már Önnél fekély vagy vérzés a gyomorban vagy a vékonybél egy részén, illetve a gyomor- vagy nyombél falának átlyukadása. Ilyen esetekben kezelőorvosa megfontolja gyomorvédő gyógyszer rendelését.
- ha asztmás vagy más légzőszervi betegség áll fenn Önnél.
- ha fertőzés áll fenn Önnél - olvassa el a lenti, "Fertőzések" című részt.
- ha vese- vagy májbetegsége van, vagy 60 évesnél idősebb, szükség lehet rá, hogy kezelőorvosa rendszeres ellenőrző vizsgálatokat végezzen. Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy ezekre milyen gyakorisággal lesz szükség.
- ha ki van száradva például hasmenés miatt, bőséges mennyiségű folyadékot kell fogyasztania, és azonnal fel kell vennie a kapcsolatot kezelőorvosával, mivel az ibuprofén ilyen esetben a kiszáradás eredményeként veseelégtelenséget idézhet elő.
- ha Crohn-betegségben vagy fekélyes vastagbélgyulladásban szenved, mivel az ibuprofén állapotrosszabbodást idézhet elő.
- ha bőrén bármilyen sérülést, duzzanatot vagy pirosságot észlel, vagy nehézlégzése (fulladás) jelentkezik, azonnal hagyja abba a gyógyszerrel végzett kezelést, és forduljon kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
- ha bárányhimlős (varicella), mivel szövődmények léphetnek fel.
- ha a porfirin-anyagcsere veleszületett zavarában (például akut intermittáló porfíriában) szenved.
- ha szénanátha, orrpolip vagy krónikus elzáródásos légúti betegség áll fenn Önnél, mert fokozott az allergiás reakciók előfordulásának kockázata. Az allergiás reakciók asztmás rohamok (úgynevezett analgetikum asztma), hirtelen kialakuló duzzanat (Quincke-ödéma) vagy bőrkiütés formájában jelentkezhetnek.
- a gyógyszer alkalmazásakor - főleg a kezelés kezdetén - előfordulhatnak allergiás reakciók. Ebben az esetben a kezelést abba kell hagyni.
- a gyógyszer alkalmazása kapcsán néhány esetben előfordult nem fertőzéses eredetű agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz). A kockázat magasabb, ha Ön szisztémás lupusz eritematózusz nevű autoimmun betegségben vagy hasonló jellegű kötőszöveti betegségekben szenved.
- ibuprofén szájon át történő alkalmazása során homályos vagy csökkent látásról, látótérkiesésekről és a színlátás zavarairól számoltak be.
- együttes alkalmazása egyéb NSAID-okkal, köztük szelektív ciklooxigenáz-2-gátlókkal kerülendő.

Fertőzések
Az Ibuprofen B. Braun elfedheti a fertőzések tüneteit, például a lázat és a fájdalmat. Ezért lehetséges, hogy az Ibuprofen B. Braun késleltetheti a fertőzés megfelelő kezelését, ami növelheti a szövődmények kialakulásának kockázatát. Ezt baktériumok okozta tüdőgyulladás és a bárányhimlőhöz társuló, baktériumok okozta bőrfertőzések esetén észlelték. Ha ezt a gyógyszert egy éppen zajló fertőzés során kapja, és a fertőzés tünetei továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, azonnal forduljon orvoshoz!

Fájdalomcsillapítók (többféle típusának) szokásszerű használata általában tartósan fennálló, súlyos veseproblémákhoz vezethet.

Fájdalomcsillapítók hosszas alkalmazása mellett fejfájás jelentkezhet, amit tilos a gyógyszer emelt adagjaival kezelni.

Ibuprofén hosszabb ideig történő alkalmazása során rendszeresen ellenőrizni kell a máj- és vesefunkciót és a vérképet.

Az ibuprofén befolyásolhatja az alábbi laboratóriumi vizsgálatok eredményeit:
- vérzési idő (a kezelés abbahagyása után még egy napig megnyúlt lehet);
- vércukorértékek (csökkent lehet);
- úgynevezett kreatinin-klirensz (csökkent lehet);
- hematokrit vagy hemoglobin (csökkent lehet);
- vér karbamid nitrogén, szérum kreatinin és szérum kálium (emelkedett lehet);
- a májműködést jelző laborvizsgálatok értékei: emelkedett transzaminázszintek.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha klinikai teszteket fognak végezni Önnél, és jelenleg vagy nemrégiben ibuprofént alkalmazott.

Gyermekek és serdülők
Az Ibuprofen B. Braun hatásosságát és biztonságosságát gyermekeknél és serdülőknél nem igazolták. Ez a gyógyszer gyermekeknél és serdülőknél (betöltött 18. életév alatt) nem alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és az Ibuprofen B. Braun

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az Ibuprofen B. Braun befolyásolhatja bizonyos egyéb gyógyszerek hatását, és egyéb gyógyszerek is befolyásolhatják az Ibuprofen B. Braun hatását. Például:

- Az egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok), köztük a COX-2-gátlók (például celekoxib) a hatások összeadódása révén fokozhatják a gyomor-bélrendszeri fekély és vérzés kialakulásának kockázatát.
- Vérhígítók/vérrögképződés elleni gyógyszerek (véralvadásgátlók, például acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin).
- Szívelégtelenség kezelésére használatos gyógyszerek (szívglikozidok, például digoxin), az epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek (például fenitoin) vagy a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek (például lítium), mivel ibuprofénnel együtt történő alkalmazásuk esetén megemelkedhet ezek vérszintje.
- Bizonyos típusú daganatos betegségek, illetve reuma kezelésére szolgáló gyógyszer (metotrexát), mivel ibuprofénnel egyidejűleg (24 órán belül) bevéve megemelkedhet a metotrexát szintje a vérben és toxicitása.
- Terhesség megszakítására használt gyógyszer (mifepriszton).
- Depresszió elleni gyógyszerek csoportja (SSRI típusú antidepresszánsok, például fluoxetin), mivel ezek is fokozhatják a gyomor- és bélvérzés kockázatát.
- Vérnyomáscsökkentők (ACE-gátlók, például kaptopril, béta-blokkolók, például atenolol, angiotenzin-II-receptor antagonisták, például lozartán).
- Gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszerek (kortikoszteroidok, például hidrokortizon), mivel fokozzák a gyomorban és a bélben a fekélyek és vérzés kialakulásának kockázatát.
- Vizelethajtók (más néven diuretikumok, például bendroflumetiazid), mivel az NSAID-ok csökkenthetik ezen gyógyszerek hatásait, és fokozódhat a veseproblémák kockázata (káliumspóroló vizelethajtók és ibuprofén együttes alkalmazása magas káliumszintet idézhet elő a vérben).
- A probenecid és szulfinpirazon tartalmú gyógyszerek késleltethetik az ibuprofén kiválasztását.
- Szervátültetés után a szerv kilökődésének megakadályozására szolgáló gyógyszerek (ciklosporin és a takrolimusz) fokozhatja a vesekárosodás kockázatát.
- Cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek (szulfanilureák, például glibenklamid). Ezen gyógyszerek együttes alkalmazása esetén a vércukorszint ellenőrzése ajánlott.
- A kinolonok csoportjába tartozó antibiotikumok, például a ciprofloxacin, mivel fokozott a görcsrohamok kialakulásának kockázata.
- Gombafertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek (CYP2C9-gátlók, például vorikonazol és flukonazol) növelhetik az ibuprofén szintjét a vérben.
- HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer (zidovudin) az ízületi vérömlenyek, illetve véraláfutások kialakulásának fokozott kockázata miatt.
- Az antibiotikumok egyik fajtája (aminoglikozidok). Az NSAID-ok csökkenthetik az aminoglikozidok kiválasztódását és fokozhatják toxicitásukat.
- A Ginkgo biloba (a szellemi hanyatlás (demencia) kezelésében gyakran alkalmazott gyógynövénykészítmény) fokozhatja a vérzés kockázatát.

Néhány egyéb gyógyszer is befolyásolhatja az ibuprofén-kezelést, és viszont. Ezért mindig kérje kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember tanácsát, mielőtt más gyógyszerekkel együtt ibuprofént kapna.

Ibuprofen B. Braun egyidejű bevétele alkohollal
A gyógyszer bevételével közel egyidőben történő alkoholfogyasztás fokozhatja a gyomorral, bélrendszerrel és idegrendszerrel kapcsolatos mellékhatások kockázatát.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, mielőtt beadnák Önnek ezt a gyógyszert.

Ha Ön terhes, akkor csak abban az esetben kap ibuprofént, ha ezt kezelőorvosa feltétlenül szükségesnek tartja. A terhesség utolsó 3 hónapjában tilos kapnia ezt a gyógyszert.

Ez a gyógyszer bejut az anyatejbe, ám a szoptatás alatt is alkalmazható, ha ez az ajánlott adagban és a lehető legrövidebb ideig történik. Ha azonban napi 1200 mg-nál nagyobb adagokban, kezelőorvosa a szoptatás megszakítását tanácsolhatja Önnek.

Az ibuprofén csökkentheti a teherbeesés esélyeit. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha terhességet tervez, vagy nem sikerül teherbe esnie.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer egyszeri vagy rövid ideig tartó alkalmazása nem befolyásolja vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ugyanakkor az olyan mellékhatások előfordulása, mint például fáradékonyság és szédülés, károsan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és/vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Egyidejű alkoholfogyasztás esetén ezt különösen fontos figyelembe venni.

Az Ibuprofen B. Braun nátriumot tartalmaz.
Ez a gyógyszer 358 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz 100 ml-es tartályonként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 17,9%-ának felnőtteknél.


3. Hogyan kell beadni az Ibuprofen B. Braun-t?

Ezt a gyógyszert csak orvos írhatja fel és orvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja beadni Önnek megfelelően felszerelt környezetben.

A készítmény ajánlott adagja felnőttek számára 400 mg intravénásan (vénába csepegtetve), szükség szerint 6-8 óránként beadva. Az 1200 mg-os ajánlott maximális napi adagot nem szabad túllépni.

A legkisebb hatásos adagot kell alkalmazni a tünetek enyhítéséhez szükséges legrövidebb ideig. Ha fertőzése van, azonnal forduljon orvoshoz, ha a tünetek (például láz és fájdalom) tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak (lásd 2. pont). Kezelőorvosa a vesét érintő mellékhatások kockázatának minimálisra csökkentése érdekében azt is ellenőrizni fogja, hogy Ön elegendő folyadékot fogyasztott-e.

Ön csak akkor kaphatja ezt a gyógyszert, amikor a szájon át történő kezelés nem lehetséges. Amint ez lehetségessé válik, át kell állnia a szájon át alkalmazott kezelésre.

A kezelés időtartama nem haladhatja meg a 3 napot.

Az alkalmazás módja

Intravénás alkalmazásra. Az oldatot gyűjtőérbe adott (intravénás) infúzió formájában, 30 perc alatt kell beadni.
Ez a gyógyszer kizárólag egyszeri felhasználásra szolgál. Felhasználás előtt az oldatot ellenőrizni kell. Ki kell dobni, ha bármilyen szemcsés anyag figyelhető meg benne.

Ha az előírtnál több Ibuprofen B. Braun-t kapott
Mivel az Ön gyógyszeradagját a kezelőorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember állapítja meg, így valószínűtlen, hogy túlságosan sokat adnának be ebből az oldatból.

Ha úgy véli, hogy az előírtnál több ibuprofént kapott, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

Tünetként jelentkezhet hányinger, gyomorfájdalom, hányás (ami lehet véres), fejfájás, fülzúgás, zavartság és szemremegés. Nagy adagok esetén álmosságot, mellkasi fájdalmakat, szívdobogást, eszméletvesztést, görcsrohamot (főleg gyermekeknél), izommozgások összehangolásának képtelenségét, gyengeséget és szédülést, véres vizeletet, fázást és légzési problémákat jelentettek.

Felléphet továbbá alacsony vérnyomás, a bőr, illetve a nyálkahártyák kékes elszíneződése (cianózis) valamint gyomor- vagy bélvérzés, továbbá a máj- és a veseműködés zavara.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák. Az NSAID-ok egy vagy több ismert mellékhatása is előfordulhat Önnél (lásd alább). Ha ezen mellékhatások bármelyikét tapasztalja, abba kell hagynia a gyógyszer alkalmazását, és a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulnia. A gyógyszert alkalmazó időskorú betegeknél a mellékhatásokkal kapcsolatos problémák kialakulásának kockázata fokozott.

A leggyakrabban megfigyelt mellékhatások a gyomrot és a beleket érintik. Gyomor- vagy bélfekélyek (peptikus fekély), a gyomor- vagy bélfal átlyukadása (perforáció) vagy a gyomorból, illetve a bélből eredő, esetenként halálos kimenetelű vérzés főleg időseknél fordulhat elő. Emésztési zavarról, szurokszékletről, vérhányásról, fekélyes szájnyálkahártya-gyulladásról (sztomatitisz ulceróza), vastagbélgyulladás (kolitisz) súlyosbodásáról és Crohn-betegségről számoltak be. Ritkábban gyomornyálkahártya-gyulladást (gasztritisz) figyeltek meg. Különösen a gyomor- és bélvérzés kockázata függ az adag nagyságától és az alkalmazás időtartamától.

NSAID-kezelés kapcsán beszámoltak a szövetekben kialakult folyadékgyülem (ödéma), magas vérnyomás és szívelégtelenség előfordulásáról. Az ibuprofénhez hasonló gyógyszerek alkalmazása a szívroham (miokardiális infarktus) és a szélütés (sztrók) kockázatát kis mértékben fokozhatja.

Nagyon ritkán súlyos allergiás reakciókat (köztük az infúzió beadásának helyén kialakuló reakciókat, anafilaxiás sokkot), valamint a bőrt érintő súlyos mellékhatásokat, például hólyagos (bullózus) bőrreakciókat, köztük Stevens-Johnson-szindrómát és toxikus epidermális nekrolízist (Lyell-szindrómát), eritéma multiformét, hajhullást (alopécia), a bőr fényre érzékenységét és a vérerek allergiás gyulladását (allergiás vaszkulitisz) jelentették.

Nagyon ritkán fertőzésekhez társuló gyulladások súlyosbodásáról (például úgynevezett nekrotizáló faszciitisz kialakulása (szöveteket elpusztító betegség) számoltak be, amely egybeesett az NSAID-ok alkalmazásával.

Bárányhimlő esetén kivételes esetekben súlyos bőrfertőzések és a lágyrészeket érintő szövődmények léphetnek fel.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- Fáradékonyság vagy álmatlanság, fejfájás és szédülés.
- Gyomorégés, hasi fájdalom, hányinger, hányás, fokozott bélgázképződés, hasmenés, székrekedés és kismértékű vérvesztés a tápcsatornán keresztül, ami kivételes esetekben vérszegénységet okozhat.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Forgó jellegű szédülés (vertigo).
- Bőrkiütés.
- A beadás helyén jelentkező fájdalom és égő érzés.
- Gyomor-bélrendszeri fekély, amelyet esetlegesen vérzés és perforáció kísérhet. Fekélyes szájnyálkahártya-gyulladás, vastagbélgyulladás és Crohn-betegség fellángolása.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Álmatlanság (inszomnia), izgatottság, ingerlékenység vagy fáradékonyság, szorongás és nyugtalanság.
- Látászavarok.
- Fülcsengés vagy fülzúgás (tinnitusz).
- A gyomornyálkahártya gyulladása.
- Csökkent mennyiségű vizeletképződés és fokozott folyadékfelhalmozódás a szövetekben (ödéma), amit - különösen magas vérnyomás, illetve vesebetegségek, vese eredetű fehérjevesztéssel járó tünetegyüttes (nefrózis szindróma) vagy vesegyulladás (intersticiális nefritisz) fennállása esetén - akut veseelégtelenség kísérhet.
- Csalánkiütés, viszketés, bevérzés (purpura) (az allergiás purpurát is beleértve), bőrkiütés.
- Bőrkiütéssel és viszketéssel járó allergiás reakciók, valamint asztmás rohamok (esetlegesen vérnyomáseséssel).

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Múló jellegű kettőslátás (reverzibilis toxikus ambliopia).
- Nagyothallás.
- Nyelőcsőszűkület (vérerek a nyelőcsőben), a vastagbél falán elhelyezkedő tasakszerű kiboltosulásokkal (divertikulumokkal) kapcsolatos szövődmények, nem meghatározott vérzéses vastagbélgyulladás, amelynek jellemzői a heves görcsök és a hasmenés. A gyomorban vagy a belekben fellépő vérzés vérszegénységet okozhat.
- A veseszövet károsodása (papilláris nekrózis) és emelkedett húgysavszint a vérben.
- A bőr és a szem fehér részének sárgás elszíneződése, májműködési zavar, májkárosodás, heveny májgyulladás (akut hepatitisz).
- Pszichotikus reakciók, idegesség, ingerlékenység, zavartság vagy tájékozódási zavar és depresszió.
- Tarkómerevség.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- A vérsejtképződés zavarai (vérszegénység (anémia), a fehérvérsejtek csökkent száma (leukopénia), a vérlemezkék csökkent száma (trombocitopénia), valamennyi vérsejttípus csökkent száma (páncitopénia), a granulocita típusú fehérvérsejtek csökkent száma (agranulocitózis)). Első tünetei lehetnek: láz, torokfájás, a szájnyálkahártya felületes fekélye, influenzaszerű tünetek, nagyfokú kimerültség, orrvérzés és bevérzések a bőrön.
- Gyors szívverés (palpitáció), szívelégtelenség, szívroham (miokardiális infarktus).
- Artériás magas vérnyomás.
- Nem fertőzéses eredetű agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz) (tünetei a tarkómerevség, fejfájás, hányinger, hányás, láz, illetve zavartság). Autoimmun betegségekben (SLE, kevert kötőszöveti betegség) szenvedő betegeknél fokozottnak tűnik a hajlam ennek kialakulására.
- A nyelőcső vagy a hasnyálmirigy gyulladása, a bél szűkülete.
- Hajhullás.
- A bőr fényre érzékenysége és allergiás érgyulladás.
- Asztma, nehézlégzés (hörgőgörcs), légszomj és sípoló légzés.
- Egy autoimmun betegség (szisztémás lupusz eritematózusz), súlyos allergiás reakció (az arc vizenyős duzzanata, nyelvduzzanat, a légutak szűkületével járó torokduzzanat), nehézlégzés, gyors szívverés, csökkent vérnyomás és életveszélyes sokk).

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Májelégtelenség.
- Az injekció beadásának helyén fellépő reakciók, például duzzanat, vérömleny vagy vérzés.
- DRESS szindrómának nevezett súlyos bőrreakció fordulhat elő. A DRESS tünetei közé tartoznak: bőrkiütés, láz, nyirokcsomók duzzanata és az eozinofil sejtek (egyfajta fehérvérsejt) számának növekedése.
- A kezelés megkezdése után hamarosan jelentkező kiterjedt, vörös, hámló kiütés, amely bőr alatti duzzanatokkal, főként a bőrredőkben, a törzsön és a felső végtagokon elhelyezkedő hólyagokkal és lázzal jár (akut generalizált exantémás pusztulózis). Amennyiben ezen tüneteket észleli magán, azonnal hagyja abba az Ibuprofen B. Braun alkalmazását és forduljon orvoshoz. Lásd még 2. pont.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Ibuprofen B. Braun-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A terméket felbontást követően azonnal fel kell használni. Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha bármilyen szemcsés anyagot észlel benne. Ez a gyógyszer kizárólag egyszeri felhasználásra szolgál. A fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.

A címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Ibuprofen B. Braun?
- A készítmény hatóanyaga az ibuprofén. 400 mg ibuprofént tartalmaz 100 ml oldatonként.
- Egyéb összetevők az L-arginin, nátrium-klorid, sósav (a pH beállításához), nátrium-hidroxid (a pH beállításához), injekcióhoz való víz.

Milyen az Ibuprofen B. Braun külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen vagy halványsárga, részecskementes oldatos infúzió.

Az oldat 100 ml-es Twincap kupakkal ellátott, lezárt LDPE tartályban kerül forgalomba, 10 db vagy 20 db tartályt tartalmazó dobozokban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 10x100ml tartályban Törzskönyvi szám: OGYI-T-23186/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: B. Braun Melsungen
  • Hatóanyag: ibuprofen
  • ATC: Ibuprofen
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 13508Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: