FOSTER 100 µg/6 µg túlnyomásos inhalációs oldat

FOSTER 100 µg/6 µg túlnyomásos inhalációs oldat betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Foster és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Foster kétféle hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, amelyek szájon át, belélegzéssel (inhalálással) közvetlenül jutnak a tüdőbe.

A kétféle hatóanyag: a beklometazon-dipropionát és a formoterol-fumarát-dihidrát. A beklometazon-dipropionát az úgynevezett kortikoszteroid gyógyszerek csoportjába tartozik, melyek gyulladásgátló tulajdonságuk révén csökkentik a duzzanatot és az irritációt a tüdőben.

A formoterol-fumarát-dihidrát a hosszú hatástartalmú hörgőtágító gyógyszerek közé tartozik, amelyek ellazítják a hörgők simaizomzatát és segítik a könnyebb légvételt.

A két hatóanyag együtt könnyebbé teszi a légzést az asztmás és krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél azáltal, hogy csökkentik a tüneteket, mint a légszomj, zihálás és köhögés, és alkalmazásukkal megelőzhető az asztma tüneteinek a kialakulása.

Asztma
A Foster túlnyomásos inhalációs oldat azon felnőtt asztmás betegek rendszeres kezelésére javasolt, akiknél:
- az asztma nem megfelelően kezelhető inhalációs kortikoszteroiddal és mellette "szükség szerint" alkalmazott rövid hatású hörgőtágító készítménnyel,
vagy
- az asztma jól reagál külön-külön alkalmazott inhalációs kortikoszteroidra és hosszú hatású hörgőtágítóra.

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)
A Foster a súlyos krónikus obstruktív tüdőbetegség tüneteinek kezelésére is alkalmazható felnőtteknél. A COPD a tüdő légútjainak hosszan tartó (krónikus) betegsége, amely főként a dohányzás következtében alakul ki.


2. Tudnivalók a Foster alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Foster-t:
- ha allergiás vagy úgy gondolja, hogy allergiás lehet a készítmény hatóanyagainak valamelyikére, vagy másik olyan gyógyszerre vagy inhalátorra, amelyet az asztma kezelésére használ, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére. Forduljon tanácsért kezelőorvosához.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Foster alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha az alábbiak bármelyike fennáll az Ön esetében:
- szívproblémák, mint például angina (szívtáji fájdalom, mellkasi fájdalom), nemrég lezajlott szívroham (szívinfarktus), szívelégtelenség, a szívet ellátó artériák szűkülete (szívkoszorúér-betegség), szívbillentyű-betegség vagy más ismert szívrendellenesség, esetleg ismert szűkületet okozó szívizombetegség (hipertrófiás obstruktív kardiomiopátia-HOCM),
- verőérszűkület (arterioszklerózis), magas vérnyomás, vagy ha Ön tudja, hogy Önnél aneurizmát állapítottak meg (az érfal kóros kitágulása),
- szívritmuszavar, mint például szapora vagy rendszertelen szívverés, vagy szívdobogásérzés, vagy ha Önnel azt közölték, hogy a szívritmusa abnormális,
- pajzsmirigy-túlműködés,
- alacsony káliumszint a vérben,
- máj- vagy vesebetegség,
- cukorbetegség (nagy adagú formoterol inhaláció emelheti a vérben a glükózszintet, ezért a kezelés elején és időről időre a kezelés alatt, szükség lehet néhány soronkívüli vércukorszint-mérésre),
- mellékvesevelő-daganat (ún. feokromocitóma),
- Ön általános érzéstelenítésben (anesztézia, műtéti altatás) fog részesülni, az anesztézia típusától függően legalább 12 órával a beavatkozás előtt a Foster alkalmazását fel kell függeszteni,
- jelenleg vagy korábban bármikor tuberkulózis (TBC) elleni kezelésben részesül(t), vagy ismert vírusos vagy gombás mellkasi fertőzése van,
- Önnek bármilyen okból kerülnie kell az alkoholfogyasztást.

Ha a fent említettek bármelyike fennáll Önnél, mindenképpen tájékoztassa erről kezelőorvosát a Foster alkalmazás megkezdése előtt. Amennyiben Önnek olyan allergiás vagy egyéb orvosi problémája van vagy volt, ami miatt bizonytalan a Foster használatát illetően, a Foster alkalmazása előtt beszéljen a kezelőorvosával, az asztmanővérrel vagy a gyógyszerészével.

A béta2-agonistákkal - mint a formoterol, amelyet a Foster is tartalmaz - folytatott kezelés hirtelen lecsökkentheti a vér kálium szintjét (hipokalémia).

Ha Önnek súlyos asztmája van, akkor speciális kezelésre van szüksége. Az oxigénhiány a vérben, a Foster-rel együtt alkalmazott más gyógyszerek, mint például a szívbetegségek, vagy a magas vérnyomás kezelésére szolgáló vizelethajtók, vagy egyéb asztmaellenes kezelések hirtelen lecsökkenthetik a káliumszintet a vérben. Ezért a kezelőorvosnak a káliumszintet időről időre ellenőriznie kell az Ön vérében.

Ha Ön nagy adagokban, hosszú időn keresztül használ belélegezhető kortikoszteroidokat, akkor stresszhelyzetekben több kortikoszteroidra lehet szüksége. Ilyen stresszhelyzet lehet például, ha baleset miatt kórházba kerül, vagy komoly sérülése van, illetve ha műtét előtt áll. Ezekben az esetekben a kezelőorvos határozhat úgy, hogy megemeli a kortikoszteroid adagját, vagy felírhat más szteroid tablettát, vagy szteroid injekciót.
Ha kórházba kell mennie, figyeljen arra, hogy az Ön által szedett, illetve alkalmazott összes gyógyszert és inhalátort, beleértve a Foster-t is, illetve valamennyi gyógyszert, amelyeket recept nélkül vásárolt, lehetőleg az eredeti csomagolásban vigye magával.

Forduljon kezelőorvosához, amennyiben Önnél homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.

Gyermekek és serdülők
Gyermekeknél vagy betöltött 18 évnél fiatalabb serdülőknél további adatok rendelkezésre állásáig a Foster nem alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és a Foster
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, ideértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Egyes gyógyszerek fokozhatják a Foster hatásait, és lehet, hogy kezelőorvosa fokozott figyelemmel fogja követni az Ön állapotát, ha ilyen gyógyszereket szed (ideértve a HIV kezelésére szolgáló egyes gyógyszereket: ritonavir, kobicisztát).

Ezzel a gyógyszerrel együtt nem javasolt a béta-blokkolók alkalmazása. Ha mégis szüksége van egyéb béta-blokkolók használatára (beleértve a szemcseppeket is), a formoterol hatása csökkenhet vagy egyáltalán nem fog hatni. Ugyanakkor, egyéb béta-adrenerg gyógyszerekkel együtt alkalmazva (gyógyszerek, amelyek a formoterolhoz hasonlóan hatnak) a formoterol hatása felerősödhet.

Foster együttadása a következőkkel:
● A rendellenes szívritmus kezelésére szolgáló gyógyszerek (kinidin, dizopiramid, prokainamid), az allergiás reakciók kezelésére szolgáló gyógyszerek (antihisztaminok), a depresszió vagy a mentális betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (monoamonooxidáz-gátlók, például: fenelzin és izokarboxazid, triciklikus antidepresszánsok, például: amitriptilin és imipramin, fenotiazinok) okozhatnak némi eltérést az elektrokardiogramban (EKG). Ezek növelhetik a szívritmuszavarok kockázatát.
● A Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek (L-dopa), a pajzsmirigyműködés pótlására szolgáló gyógyszer (L-tiroxin), az oxitocint tartalmazó gyógyszerek (amelyek méhösszehúzódást okoznak) és az alkohol érzékenyebbé tehetik a szívet a béta2-agonistákkal (mint a formoterol) szemben.
● Monoaminooxidáz-gátlók (MAO-gátlók), beleértve azokat a gyógyszereket is, amelyeknek a hatása ugyanaz, mint például a furazolidonnak és prokarbazinnak, amelyeket a mentális betegségek kezelésére alkalmaznak, vérnyomás-emelkedést okozhatnak.
● A szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (digoxin) káliumszint-csökkenést okozhatnak a vérben, ami növelheti a rendellenes szívritmus kialakulásának valószínűségét.
● Az asztma kezelésére használatos más gyógyszerek (teofillin, aminofillin vagy szteroidok) és vizelethajtók a káliumszint csökkenését okozhatják a vérben.
● Néhány altatószer növelheti a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Nincsenek klinikai adatok a Foster terhesség alatti használatával kapcsolatban.
Foster alkalmazása nem javasolt, ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne, hacsak a kezelőorvosa ettől eltérően nem rendelkezik.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy a Foster befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Foster alkoholt tartalmaz
A Foster kis mennyiségben alkoholt tartalmaz. Minden egyes adag (fújás) az inhalátorból 7 mg etanolt tartalmaz.


3. Hogyan kell alkalmazni a Foster-t?

A Foster-t szájon keresztül kell belélegezni a tüdőbe.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Asztma
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja, hogy az alkalmazott Foster adag megfelelő-e az Ön számára. Be fogja állítani Önnek azt a legalacsonyabb adagot, amely betegségének tüneteit a leghatékonyabban fogja csökkenteni.

A Foster-t a kezelőorvosa kétféleképpen írhatja fel Önnek:
a) A Foster-t használja az asztmája mindennapi kezelésére úgy, hogy egy másik rohamoldó inhalátort is alkalmaz az asztma hirtelen fellépő rosszabbodó tüneteinek, mint a légszomj, zihálás és köhögés kezelésére;
b) A Foster-t használja az asztmája mindennapi kezelésére és emellett a Foster-t használja az asztma hirtelen fellépő rosszabbodó tüneteinek, mint a légszomj, zihálás és köhögés kezelésére is.

a) Foster és külön rohamoldó inhalátor használata:
Felnőttek és idősek:
A készítmény ajánlott adagja: 1 vagy 2 belégzés naponta kétszer.
A maximális mennyiség 4 belégzés naponta.

Ne felejtse el, hogy mindig tartsa magánál a gyors hatású, rohamoldó inhalátorát is, a hirtelen fellépő asztmás rohamok kezelésére.

b) Foster alkalmazása egyetlen asztma inhalátorként:
Felnőttek és idősek:
A készítmény ajánlott adagja: reggel és este 1-1 belégzés.

Használja a Foster-t gyors hatású, rohamoldó inhalátorként is, a hirtelen fellépő asztmás rohamok kezelésére.

Asztmás roham esetén alkalmazzon egy adagot és várjon néhány percet.
Ha nem érzi magát jobban, még egy adagot (belégzést) inhaláljon.
Naponta 6 rohamoldó adagnál (belégzésnél) többet ne használjon!

Napi 8 belégzésnél (maximális adag) többet semmiképpen se alkalmazzon!
Amennyiben úgy érzi, hogy több adagra van szüksége az asztmás rohamok kezelésére, keresse fel kezelőorvosát és kérjen tanácsot. Kezelőorvosa változtathat a kezelésén.

Alkalmazás gyermekeknél és betöltött 18 év alatti serdülőknél:
Gyermekeknek és betöltött 18 év alatti serdülőknek ez a gyógyszer nem adható.

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)
Felnőttek és idősek:

A készítmény ajánlott adagja: reggel és este 2-2 belégzés.

Különleges betegcsoportok
Idős embereknél a dózis módosítása nem szükséges. Nincs pontos információ a Foster használatáról azon emberek esetében, akiknél valamilyen vese- vagy májkárosodás áll fenn.

A Foster az asztma kezelésében hatásosnak bizonyult a beklometazon-dipropionát olyan adagjainál is, amely alacsonyabb, mint számos egyéb, beklometazon-dipropionátot tartalmazó inhalátor esetében.
Ha Ön a múltban már használt egyéb beklometazon-dipropionátot tartalmazó inhalátort, kezelőorvosa fogja meghatározni Önnek azt a pontos Foster adagot, amelyet alkalmaznia kell az asztmája kezelésére.


Ne növelje az adagot
Ha úgy érzi, hogy a gyógyszer nem hatásos, mindig beszéljen kezelőorvosával, mielőtt megnövelné a dózist.

Ha az előírtnál több Foster-t alkalmazott
● Ha több formoterolt (ez az egyik hatóanyag) alkalmazott a szükségesnél, a következő hatások léphetnek fel: rosszullét, rossz közérzet, szapora szívverés, szívdobogásérzés, szívritmuszavar, bizonyos változások az elektrokardiogramban, fejfájás, reszketés, álmosság, túl sok sav a vérben (acidózis), alacsony káliumszint a vérben, magas vércukorszint. Kezelőorvosa ellenőrizheti a vér kálium és cukor szintjét.
● Ha túl sok beklometazon-dipropionátot (ez a másik hatóanyag) alkalmazott, ez rövid távon problémákat okozhat a mellékvese működésében. Néhány nap alatt ez elmúlik, de a kezelőorvosa tanácsolhatja a vér kortizol szintjének ellenőrzését.
Közölje kezelőorvosával, ha a felsorolt tünetek közül valamelyiket észleli.

Ha elfelejtette alkalmazni a Foster-t
Amint eszébe jut, minél előbb pótolja az adagot. Amennyiben már majdnem elérkezett a következő adag belégzésének ideje, ne alkalmazza az elfelejtett adagot, hanem a megfelelő időben inhalálja a következő dózist. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Foster alkalmazását
Ne csökkentse az adagot, és ne hagyja abba a gyógyszer alkalmazását.
Még abban az esetben se tegye ezt, ha jobban érzi magát. Ha mégis ezt szeretné tenni, előbb konzultáljon kezelőorvosával. Nagyon fontos, hogy rendszeresen használja a Foster-t, még akkor is, ha nincsenek tünetei.

Ha romlik a légzése
Ha fokozódó légszomj vagy sípoló légzés (hallható sípolás van) jelentkezik közvetlenül a gyógyszer belégzését követően, azonnal hagyja abba a Foster használatát és alkalmazza gyors hatású, rohamoldó inhalátorát. Azonnal keresse fel kezelőorvosát. Kezelőorvosa értékeli az Ön tüneteit, és ha szükségesnek látja, egy másik kezelést fog Önnek javasolni. Lásd 4. fejezet "Lehetséges mellékhatások"

Ha súlyosbodik az asztmája
Ha tünetei romlanak vagy nehezen uralhatók (például gyakrabban kell használnia akár a különálló, gyorsan ható, rohamoldó inhalátorát, akár a Foster-t rohamoldóként), vagy ha sem a rohamoldó, sem a Foster nem javítja a tüneteit, azonnal forduljon kezelőorvosához. Asztmája súlyosbodásakor kezelőorvosa megváltoztathatja a Foster adagját vagy más kezelést írhat elő.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, az asztmanővért vagy gyógyszerészét.

Az alkalmazás módja

120 adagos kiszerelés esetén:
Ez a gyógyszer egy túlnyomásos tartályban van, ami egy szájfeltéttel ellátott műanyag burkolatba van elhelyezve. Az inhalátor hátoldalán dózisszámlálóval van ellátva, amely jelzi a megmaradt adagok (belélegzések) számát. Minden alkalommal, amikor Ön megnyomja a tartályt, a számláló eggyel csökken. Figyeljen arra, hogy ne ejtse le az inhalátort, mivel ez a számláló visszaszámolását okozhatja.

Az inhalátor ellenőrzése
A készülék első használata előtt, vagy ha 14 napig, vagy hosszabb ideig nem került használatra ellenőriznie kell az inhalátort, hogy megbizonyosodjon a készülék hibátlan működéséről.
- Távolítsa el a szájfeltét védőkupakját.
- Tartsa a készüléket függőlegesen, a szájfeltéttel lefelé.
- Tartsa távol magától a szájfeltétet és határozottan nyomja meg a tartályt, hogy felszabadítson egy adagot.
- Ellenőrizze a dózisszámlálót. Az inhalátor első alkalommal történő ellenőrzését követően a számlálónak a 120-as számot kell mutatnia.





Hogyan használja az inhalátort?
Amennyiben lehetséges, ülő vagy álló helyzetben, de mindig egyenes testtartásban kell elhelyezkednie a készülék használata közben.





1. Távolítsa el a szájfeltét védőkupakját, győződjön meg arról, hogy a szájfeltét tiszta, mindenféle portól, szennyeződéstől és idegen anyagtól mentes.
2. Lélegezzen ki, amilyen lassan, és mélyen csak tud.
3. Tartsa a készüléket függőlegesen, a tartállyal felfelé, és helyezze a szájfeltétet az ajkai közé. Ne harapjon rá a szájfeltétre.
4. Lélegezzen be lassan és mélyen szájon át, és miután megkezdte a légvételt, határozottan nyomja meg a készülék felső részét, felszabadítva ezzel egy adagot. Gyenge szorítóerővel rendelkező betegeknek könnyebb lehet mindkét kezükkel tartani a készüléket, ez esetben a készülék felső részét a két mutatóujjal, alsó részét pedig a két hüvelykujjal kell tartani.
5. Tartsa bent a levegőt, amíg csak tudja, majd vegye ki a szájából a készüléket, és lélegezzen ki nagyon lassan. Ne lélegezzen az inhalátorba.

Ha további adagra van szüksége, tartsa a készüléket függőleges helyzetben körülbelül fél percig, majd ismételje meg a műveleteket a 2. ponttól az 5. pontig.

Fontos: a 2. és 5. közötti lépéseket lassan kell elvégezni.
Használat után helyezze vissza a védőkupakot és ellenőrizze a dózisszámlálót.

Új inhalátorra van szüksége, amennyiben a dózisszámláló a 20-as számot jelzi. Ne használja az inhalátort, ha a számláló 0-t mutat, mivel az eszközben maradó, kifújható gyógyszer mennyisége nem biztosít Önnek egy teljes belélegezhető adagot.

Ha azt veszi észre, hogy a permet egy része "szökik" a készülék felső részén vagy a száj szélénél, ez azt jelenti, hogy a gyógyszer nem jut el a tüdejébe úgy, ahogy kellene. Alkalmazzon még egy belégzést, követve a műveletet a 2. ponttól.

A szájban és torokban esetleg kialakuló gombás fertőzések kockázatának csökkentése érdekében vízzel öblítse ki a száját, vagy gargarizáljon, vagy mossa meg a fogát minden esetben, a készülék használata után.

Ha úgy érzi, hogy a Foster hatása túl erős, vagy nem elegendő, közölje kezelőorvosával vagy a gyógyszerésszel.

Ha Önnek nehézséget okoz az inhalátor működtetése a belégzés megkezdésekor (nem tudja ezeket egyszerre kivitelezni), alkalmazhatja az AeroChamber Plus közbeiktatott eszközt. Az eszközzel kapcsolatban kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, vagy az egészségügyi szakszemélyzet.
Ha AeroChamber Plus közbeiktatott eszközt használ, fontos, hogy elolvassa a mellé adott tájékoztatót, és gondosan kövesse az ott található útmutatásokat az AeroChamber Plus eszköz használatára és tisztítására vonatkozóan.


180 adagos kiszerelés esetén:
Ez a gyógyszer egy túlnyomásos tartályban van, mely egy szájfeltéttel ellátott műanyag burkolatba van elhelyezve. Az inhalátor hátoldalán egy dózisjelzővel van ellátva, amely jelzi a megmaradt adagok (belélegzések) számát. Minden alkalommal, amikor Ön megnyomja a tartályt, kismértékben fordul a dózisjelző. A megmaradó dózisok (belélegzések) száma 20-as egységekben jelenik meg a kijelzőn. Figyeljen arra, hogy ne ejtse le az inhalátort, mivel az a dózisjelző visszaszámolását okozhatja.

Az inhalátor ellenőrzése
A készülék első használata előtt, vagy ha 14 napig, vagy hosszabb ideig nem került használatra ellenőriznie kell az inhalátort, hogy megbizonyosodjon a készülék hibátlan működéséről.
- Távolítsa el a szájfeltét védőkupakját.
- Tartsa a készüléket függőlegesen, a szájfeltéttel lefelé.
- Tartsa távol magától a szájfeltétet és határozottan nyomja meg a tartályt, hogy felszabadítson egy adagot.
- Ellenőrizze a dózisjelzőt. Az inhalátor első alkalommal történő ellenőrzését követően a számlálónak a 180-as számot kell mutatnia.




Hogyan használja az inhalátort?
Amennyiben lehetséges, ülő vagy álló helyzetben, de mindig egyenes testtartásban kell elhelyezkednie a készülék használata közben.





1. Távolítsa el a szájfeltét védőkupakját, győződjön meg arról, hogy a szájfeltét tiszta, mindenféle portól, szennyeződéstől és idegen anyagtól mentes.
2. Lélegezzen ki, amilyen lassan, és mélyen csak tud.
3. Tartsa a készüléket függőlegesen, a tartállyal felfelé, és helyezze a szájfeltétet az ajkai közé. Ne harapjon rá a szájfeltétre.
4. Lélegezzen be lassan és mélyen szájon át, és miután megkezdte a légvételt, határozottan nyomja meg a készülék felső részét, felszabadítva ezzel egy adagot. Gyenge szorítóerővel rendelkező betegeknek könnyebb lehet mindkét kezükkel tartani a készüléket, ez esetben a készülék felső részét a két mutatóujjal, alsó részét pedig a két hüvelykujjal kell tartani.
5. Tartsa bent a levegőt, amíg csak tudja, majd vegye ki a szájából a készüléket, és lélegezzen ki nagyon lassan. Ne lélegezzen az inhalátorba.

Ha további adagra van szüksége, tartsa a készüléket függőleges helyzetben körülbelül fél percig, majd ismételje meg a műveleteket a 2. ponttól az 5. pontig.

Fontos: a 2. és 5. közötti lépéseket lassan kell elvégezni.
Használat után helyezze vissza a védőkupakot és ellenőrizze a dózisjelzőt.

Új inhalátorra van szüksége, amennyiben a dózisjelző a 20-as számot jelzi. Ne használja az inhalátort, ha a számláló 0-t mutat, mivel az eszközben maradó, kifújható gyógyszer mennyisége nem biztosít Önnek egy teljes belélegezhető adagot.

Ha azt veszi észre, hogy a permet egy része "szökik" a készülék felső részén vagy a száj szélénél, ez azt jelenti, hogy a gyógyszer nem jut el a tüdejébe úgy, ahogy kellene. Alkalmazzon még egy belégzést, követve a műveletet a 2. ponttól.

A szájban és torokban esetleg kialakuló gombás fertőzések kockázatának csökkentése érdekében vízzel öblítse ki a száját, vagy gargarizáljon, vagy mossa meg a fogát minden esetben, a készülék használata után.

Ha úgy érzi, hogy a Foster hatása túl erős, vagy nem elegendő, közölje kezelőorvosával vagy a gyógyszerésszel.

Ha Önnek nehézséget okoz az inhalátor működtetése a belégzés megkezdésekor (nem tudja ezeket egyszerre kivitelezni), alkalmazhatja az AeroChamber Plus közbeiktatott eszközt. Az eszközzel kapcsolatban kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, vagy az egészségügyi szakszemélyzet.
Ha AeroChamber Plus közbeiktatott eszközt használ, fontos, hogy elolvassa a mellé adott tájékoztatót, és gondosan kövesse az ott található útmutatásokat az AeroChamber Plus eszköz használatára és tisztítására vonatkozóan.

Tisztítás
Az inhalátort hetente egyszer kell tisztítani. Tisztítás során ne vegye ki a tartályt az eszközből és soha ne használjon vizet vagy egyéb folyadékot a szájfeltét tisztítására.
Az inhalátor tisztításakor:
1. vegye le a védőkupakot a szájfeltétről, lehúzva azt az inhalátorról,
2. törölje meg a szájfeltét külső és belső részét és műanyag burkolatot egy száraz ruhával vagy törlőkendővel,
3. helyezze vissza a szájfeltét védőkupakját.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ahogy más inhalációs kezeléseknél, úgy a Foster használatakor is fennáll a kockázata annak, hogy az inhalátor használata után közvetlenül légszomj és sípoló légzés, azaz paradox hörgőszűkület alakul ki. Ha ez történik, azonnal HAGYJA ABBA a Foster használatát és alkalmazza a gyorsan ható inhalátorát a légszomj és a sípoló légzés tüneteinek kezelésére. Rögtön a kezelőorvosához kell fordulnia.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél túlérzékenységi reakciók lépnek fel, mint allergiás bőrtünetek, viszketés, bőrkiütés, bőrpír, a bőr és nyálkahártyák, különösen a szem, arc, ajkak és garat duzzanata.

Az alábbi lista az előfordulás gyakoriságának sorrendjében tünteti fel az egyéb lehetséges mellékhatásokat.

Gyakori (10 kezelt beteg közül legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):
Gombás fertőzések (szájban és torokban), fejfájás, rekedtség, torokfájás.
Tüdőgyulladás (pneumónia) a COPD-s betegeknél: tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél az alábbi tünetek bármelyike alakul ki a Foster alkalmazása során, mert ezek a tüdő fertőzésének tünetei lehetnek:
- láz vagy hidegrázás;
- fokozott köpettermelődés vagy a köpet színének megváltozása;
- a köhögés fokozódása vagy fokozódó légzési nehézségek.

Nem gyakori (100 kezelt beteg közül legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):
Szívdobogásérzés, szokatlanul szapora szívverés, szívritmuszavar, elváltozás az elektrokardiogramban (EKG).
Megfázásos tünetek, gombás fertőzés a hüvelyben, az orrmelléküregek gyulladásai, nátha, fülgyulladás, torokirritáció, száraz vagy váladékkal járó köhögés, asztmás roham.
Émelygés, ízérzészavar, égő érzés az ajkakon, szájszárazság, nyelési nehézségek, emésztési zavarok, gyomorbántalmak, hasmenés.
Izomfájdalom és izomgörcs, bőrpír az arcon, a test néhány szövetében vérbőség, kifejezett verejtékezés, remegés, nyugtalanság, szédülés, csalánkiütés vagy bőrkiütés.
A vérben lévő egyes anyagok mennyiségének megváltozása: a fehérvérsejtek számának csökkenése, a vérlemezkék mennyiségének növekedése, a káliumszint csökkenése, a vércukorszint növekedése, az inzulin, a szabad zsírsavak és a ketonok mennyiségének növekedése a vérben.

Az alábbi nem gyakori mellékhatásokat is jelentették a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél:
- Csökken a vér kortizolszintje a kortikoszteroid mellékvesére gyakorolt hatása következtében.
- Szabálytalan szívverés.

Ritka (1000 kezelt beteg közül legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):
Mellkasi szorító érzés, kimaradt szívverés (túl korai kamrai összehúzódás a szívben), a vérnyomás emelkedése vagy csökkenése.
Vesegyulladás.
A bőr és a nyálkahártyák néhány napig tartó duzzanata.

Nagyon ritka (10 000 kezelt beteg közül legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):
Légszomj, az asztma rosszabbodása.
A vérlemezkék mennyiségének csökkenése.
A kezek és a lábak dagadása.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető meg):
Homályos látás.

Nagy adagú, inhalációs kortikoszteroidok hosszú időn keresztül történő használata, nagyon ritka esetben, az egész szervezetet érintő hatásokat okozhat: ezek magukban foglalják a mellékvese csökkent működéséből adódó problémákat, a csontritkulást, a növekedés visszamaradását gyermekek és serdülők esetében, a szem belnyomásának növekedését (zöld hályog vagy glaukóma) és a szürke hályog betegséget (katarakta).
Alvászavarok, depresszió, aggódásérzés, nyugtalanság, idegesség, túlfeszítettség, ingerlékenység: ezek a hatások nagyobb valószínűséggel fordulnak elő gyermekeknél, de gyakorisága nem ismert.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Foster-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

120 adagos kiszerelés esetén:
Az egyszeres csomagolás 1 darab, 120 adagos inhalátort tartalmaz.
Ne használja a Foster-t 3 hónappal azután, hogy a gyógyszerész kiadta Önnek, és soha ne alkalmazza a gyógyszert a dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A kétszeres csomagolás 2 db, egyenként 120 adagos inhalátort tartalmaz.

Használat előtt: az inhalátor hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
Első használat után: legfeljebb 25 °C-on tárolandó, maximum 3 hónapig. Soha ne alkalmazza a gyógyszert a dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Nem fagyasztható!

Amennyiben az inhalátort nagyon alacsony hőmérséklet érte, a használat előtt néhány percig melegítse fel a kezével. Soha ne melegítse mesterséges módokon.

Figyelmeztetés: A tartály túlnyomás alatt lévő folyadékot tartalmaz: ne tegye ki a készüléket 50 °C-nál magasabb hőmérsékletnek. Ne lyukassza ki a tartályt.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

180 adagos kiszerelés esetén:
Ne használja a Foster-t 3 hónappal azután, hogy a gyógyszerész kiadta Önnek, és soha ne alkalmazza a gyógyszert a dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő után. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

Amennyiben az inhalátort nagyon alacsony hőmérséklet érte, a használat előtt néhány percig melegítse fel a kezével. Soha ne melegítse mesterséges módokon.

Figyelmeztetés: A tartály túlnyomás alatt lévő folyadékot tartalmaz: ne tegye ki a készüléket 50 °C-nál magasabb hőmérsékletnek. Ne lyukassza ki a tartályt.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Foster túlnyomásos inhalációs oldat?
- A készítmény hatóanyagai: beklometazon-dipropionát, formoterol-fumarát-dihidrát.
A tartályból kibocsájtott minden egyes adag 100 mikrogramm beklometazon-dipropionátot és 6 mikrogramm formoterol-fumarát-dihidrátot tartalmaz.
Ez 84,6 mikrogramm beklometazon-dipropionát és 5 mikrogramm formoterol-fumarát-dihidrát belélegezhető (szájfeltétből kijutó) mennyiségnek felel meg adagonként.
- Egyéb összetevők: vízmentes etanol, sósav, hajtógázként norflurán (HFA-134a).

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Foster egy túlnyomásos inhalációs oldat, ami adagolószeleppel ellátott, alumínium tartályba van töltve, amelyhez műanyag védőkupakkal ellátott, polipropilén, adagolást segítő szájfeltét csatlakozik.

Kiszerelés:
120 adagos kiszerelés esetén:
Minden csomagolásban 1 db, 120 adagot (fújást) tartalmazó tartály van.
180 adagos kiszerelés esetén:
Minden csomagolásban 1 db 180 adagot (fújást) tartalmazó tartály van.
Kiszerelés: 120 adag Törzskönyvi szám: OGYI-T-20363/01
FOSTER 100 µg/6 µg túlnyomásos inhalációs oldat
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Chiesi Pharmaceuticals GmbH
    • Hatóanyag: beclometasone dipropionate, formoterol
    • ATC: Formoterol és beclometasone
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 10591Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 3391 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 7943 Ft
Kiszerelés: 180 adag Törzskönyvi szám: OGYI-T-20363/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Chiesi Pharmaceuticals GmbH
    • Hatóanyag: beclometasone dipropionate, formoterol
    • ATC: Formoterol és beclometasone
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 12000Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 1200 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 9000 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.