DIPHERELINE SR 11,25 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz

DIPHERELINE SR 11,25 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Diphereline SR 11,25 mg injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a gyógyszer egy természetes hormon-analóg. A Diphereline SR 11,25 mg injekció triptorelint tartalmaz. A triptorelin a GnRH (gonadotropin-rilízing hormon: a nemi hormonok felszabadulásáért felelős anyag) nevű hormonhoz hasonlít (GnRH-analóg). Ez egy elnyújtott hatású gyógyszerforma, mely a 3,75 mg triptorelint lassan, 3 hónap (12 hét) alatt adja le. A triptorelin férfiakban a tesztoszteron hormon szintjét, nőkben az ösztrogén hormon szintjét csökkenti.

A Diphereline SR 11,25 mg-ot alkalmazzák:
Férfiaknál
- Olyan hormonfüggő prosztatarák (dülmirigyrák) kezelésére, amely helyileg előrehaladott vagy már a test más részeire is átterjedt (metasztatikus daganat).
- A prosztata magas kockázatú, lokalizált vagy helyileg előrehaladott, hormonfüggő daganatainak kezelésére sugárkezeléssel (radioterápiával) kombinálva.

Nőknél
- A méhnyálkahártya rendellenes helyen történő megtapadásának (endometriózis) kezelésére.

Gyermekeknél
- a nagyon fiatal korban (lányoknál 8, fiúknál 10 éves kor előtt) bekövetkező nemi érés, serdülés (pubertás prékox) kezelésére. A betegtájékoztató a továbbiakban ezt "korai pubertás"-ként említi.


2. Tudnivalók a Diphereline SR 11,25 mg injekció alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Diphereline SR 11,25 mg injekciót
- ha allergiás (túlérzékeny) a triptorelinre, vagy a gonadotropin-rilízing hormonra (GnRH) vagy egyéb GnRH-analógra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Ön terhes vagy szoptat.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Minden, Diphereline SR 11,25 mg injekcióval kezelt betegre vonatkozik
A Diphereline SR 11,25 mg injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
-- ha depressziós hangulata van. A Diphereline SR 11,25 mg injekciót kapó betegeknél depresszióról számoltak be, amely súlyos lehet.
-- ha véralvadásgátló gyógyszereket szed, mivel az injekció beadásának helyén véraláfutások jelenhetnek meg.
-- ha Ön sok alkoholt fogyaszt, dohányzik, csontritkulásban szenved (olyan állapot, amely gyengíti a csontokat), vagy ha a családjában előfordult csontritkulás, helytelenül táplálkozik, vagy görcsgátlókat (epilepszia vagy görcsrohamok kezelésére szolgáló gyógyszereket) vagy kortikoszteroidokat szed. Ha a Diphereline SR 11,25 mg injekciót hosszú ideig alkalmazzák, megnő a gyenge csontozat kialakulásának kockázata, különösen, ha a fentiek bármelyike érvényes. Kezelőorvosa a kezelés megkezdése előtt csontvizsgálatot végez, hogy ellenőrizze, fennáll-e Önnél a csontritkulás kockázata, és a kezelés alatt figyelemmel kíséri Önt.
-- ha bármilyen szív- vagy érbetegsége van, beleértve a szívritmuszavarokat (aritmiát), vagy ezeket az állapotokat gyógyszerekkel kezelik. A Diphereline SR 11,25 mg alkalmazásakor megnőhet a szívritmuszavarok kockázata.
-- ha cukorbeteg. Kezelőorvosa a kezelés alatt ellenőrizni fogja az Ön vércukorszintjét.
-- ha Önnek agyalapi mirigy-megnagyobbodása (jóindulatú daganat) van, melyről nem tudott, ezt felfedezhetik a Diphereline SR 11,25 mg injekciós kezelés alatt; ennek tünetei közé tartoznak a hirtelen kialakuló fejfájás, hányás, látászavarok és a szemizmok bénulása.
-- ha Önnél az agyalapi mirigy (hipofízis) vagy a nemi szervek működését ellenőrző vizsgálatot végeznek, az eredmények félrevezetőek lehetnek, ha Ön közben Diphereline SR 11,25 mg injekciós kezelés alatt áll vagy ha éppen befejezték Önnél a kezelést.

Kérjük, forduljon kezelőorvosához, ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre.

Férfiak

- A kezelés elején szervezetében megemelkedik a férfi nemi hormon (tesztoszteron) szintje, ami egyes daganatos tünetek rosszabbodásához vezethet. Keresse fel kezelőorvosát, ha ez előfordul. Kezelőorvosa adhat Önnek egy bizonyos gyógyszert (úgynevezett antiandrogént), hogy megelőzze ezeknek a tüneteknek a rosszabbodását.
- Mint egyéb GnRH-analóg szerek esetén egyes esetekben a gerincvelő-összenyomódásra (kompressziójára) utaló tünetek (fájdalom, a lábak zsibbadása vagy gyengesége), vagy húgycső-elzáródás (vizelési nehézség) léphet fel a kezelés első heteiben. Ha ilyen tünetek lépnek fel, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, aki értékeli az állapotát, és megfelelő kezelésben részesíti.
- Sebészeti kasztráció után a triptorelin nem hoz létre további tesztoszteron-szint csökkenést, ezért a here eltávolítása után nem szabad használni.

Kérjük, forduljon kezelőorvosához, ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre.

Nők
A kezelés első hónapjában kisebb hüvelyi vérzés előfordulhat. Ezt követően a havi vérzés általában megszűnik. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a kezelés első hónapja után vérzése van.

Havi vérzése várhatóan 5-6 hónappal az utolsó injekció után fog kezdődni. A kezelés alatt végig és havi vérzése visszatértéig valamilyen fogamzásgátló módszert kell alkalmazni, de nem fogamzásgátló tablettát vagy más hormontartalmú fogamzásgátlót, mert ezek nem elegendőek a terhesség megakadályozásához.

Gyermekek és serdülők
A korai pubertásban szenvedő leányoknál a kezelés első hónapjában hüvelyi vérzés léphet fel.
Amennyiben növekedő (progresszív) agydaganata van, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez befolyásolhatja a kezelőorvosa döntését, hogy milyen kezelésben részesítse Önt.
A kezelés megszakítása vagy befejezése után a serdülés (pubertás) folytatódik.
Lányoknál a havi vérzés (menstruáció, menzesz) átlagosan a kezelés után egy évvel kezdődik.
A másfajta eredetű korai pubertást kezelőorvosának ki kell zárnia a kezelés megkezdése előtt.
A kezelés alatt a csont ásványianyag-tartalma (denzitása) csökkenhet, a kezelés befejezését követően ez az érték rendeződik.

Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a kezelés leállítása után hirtelen fellépő csípőfájdalmat tapasztal.

Ha a fenti tünetek bármelyike miatt aggódik, forduljon kezelőorvosához.

Egyéb gyógyszerek és a Diphereline SR 11,25 mg injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Diphereline SR 11,25 mg injekció kölcsönhatásba léphet egyéb szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel (például kinidin, prokainamid, amiodaron, szotalol, dofetilid, ibutilid),vagy megnövelheti a szívritmuszavarok előfodulásának kockázatát, ha egyéb gyógyszerekkel, például metadonnal (fájdalomcsillapításra és gyógyszerfüggőség esetén a méregtelenítés részeként alkalmazzák), moxifloxacinnal (egy antibiotikum), antipszichotikumokkal (súlyos elmebetegségben alkalmazott gyógyszerek) együtt alkalmazzák.

Terhessé és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
A Diphereline SR 11,25 mg injekció nem adható terhesség alatt vagy szoptatáskor.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Szédülés, fáradtság vagy látászavarok (pl. homályos látás) léphetnek fel. Ezek lehetnek az injekciós kezelés mellékhatásai vagy az alapbetegség következményei. Ha Ön bármelyik fenti mellékhatást tapasztalja, ne vezessen gépkocsit, és ne használjon munkagépeket.

A Diphereline SR 11,25 mg injekció nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz injekciós üvegenként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes", és nátriumszegény étrend esetén is alkalmazható.


3. Hogyan kell alkalmazni a Diphereline SR 11,25 mg injekciót?

A Diphereline SR 11,25 mg injekciót kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja Önnek izomba (intramuszkulárisan) beadni.
Az injekció előkészítésére vonatkozó információkat lásd a betegtájékoztató végén.
Az elkészült oldat egyéb gyógyszerekkel nem keverhető.

Prosztatarák kezelése
A prosztatarák Diphereline SR 11,25 mg injekcióval történő kezelése hosszú ideig tartó kezelés.
Magas kockázatú, lokalizált és helyileg előrehaladott, hormonfüggő prosztatarák esetén sugárkezeléssel (radioterápiával) egyidejűleg alkalmazva a kezelés ajánlott időtartama 2-3 év.

A készítmény szokásos adagja: 1 injekciós üveg Diphereline SR 11,25 mg injekciót adnak intramuszkulárisan (izomba) 3 havonta egyszer (12 hetente).

Kezelőorvosa laboratóriumi vizsgálatokat fog végeztetni, hogy megállapítsa a kezelés hatásosságát.

Nőknél, a méh nyálkahártyájának szabálytalan elhelyezkedése (endometriózis) esetén
Három havonta 1 injekció.
A kezelés legalább 3 hónapig, legfeljebb 6 hónapig (2 injekció) tart. A kezelést a menstruációs ciklus első öt napjában kell elkezdeni.

Alkalmazása gyermekeknél korai pubertás kezelésére
Az adagot a testtömegnek megfelelően kell kiszámolni.
20 kilogramm feletti testtömegű gyermekeknek: három havonta 1 db izomba adott (intramuszkuláris) injekció.
Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a kezelést mikor kell leállítani (lányoknál általában 12-13, fiúknál 13-14 éves kor körül).

A kezelés időtartama:
A kezelés időtartamát minden esetben egyénileg kell meghatározni.
Kérjük, minden esetben kövesse pontosan kezelőorvosa utasításait. Ne hagyja abba a kezelést anélkül, hogy azt megbeszélte volna kezelőorvosával.

Ha az előírtnál több Diphereline SR 11,25 mg injekciót alkalmaztak:
Túladagolás eddig nem ismert. Minden esetben értesítse a kezelőorvost.

Ha elfelejtették alkalmazni Önnél a Diphereline SR 11,25 mg injekciót:
Nem alkalmazható kétszeres adag a kihagyott adag pótlására. Minden esetben értesítse a kezelőorvost.

Ha a Diphereline SR 11,25 mg injekció hatását túl erősnek vagy túl gyengének érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ritkán súlyos allergiás reakciók léphetnek fel. Azonnal forduljon orvoshoz, ha nyelési vagy légzési problémák, ajkak, arc, torok vagy nyelv megduzzadása, vagy kiütések léptek fel. Ezek súlyos allergiás reakciók vagy angioödéma tünetei lehetnek, amelyek ritkán (1000 betegből legfeljebb 1 esetben) fordulnak elő.

Egyéb előforduló mellékhatások:

Mellékhatások férfi betegeknél:
Mint minden egyéb GnRH hatású kezelés vagy sebészi kasztráció után, a triptorelin-kezeléskor megfigyelt leggyakoribb mellékhatások a várható farmakológiai hatással függenek össze. Az immunológiai és allergiás reakciók, valamint az injekció helyén fellépő reakciók kivételével valamennyi mellékhatás a tesztoszteronszint változásával függ össze.
Más triptorelin termékek szubkután beadása után nem gyakran nyomásérzékeny infiltrációk (beszűrődések) kialakulását jelentették az injekció beadásának helyén.

Nagyon gyakori mellékhatások: 10-ből több mint 1 beteget érinthetnek
- Hőhullámok
- Gyengeség
- Fokozott verítékezés
- Hátfájás
- Fonákérzés a lábakban
- Csökkent nemi vágy (libidó)
- Merevedési zavar (impotencia)

Gyakori mellékhatások:10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek
- Hányinger, szájszárazság
- Fájdalom, bevérzés, kivörösödés és duzzanat az injekció beadásakor
- Izom és csontfájdalmak, fádalom a karokban és lábakban
- Vizesedés (ödéma: folyadék visszatartás a test szöveteiben), kismedencei fájdalom
- Magas vérnyomás
- Túlérzékenységi (allergiás) reakció
- Testtömeg-növekedés
- Szédülés, fejfájás
- Nemi vágy (libidó) megszűnése
- Depresszió, hangulatváltozások

Nem gyakori mellékhatások: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek
- A vérlemezkék (trombociták) számának emelkedése
- Szívdobogásérzet
- Fülcsengés, szédülés, homályos látás
- Hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés, hányás
- Letargia, erős hidegrázás, mely izzadással és lázzal jár, aluszékonyság, fájdalom
- Egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményei változhatnak (emelkedett májfunkciós értékek)
- Vérnyomás emelkedés
- Testtömegcsökkenés
- Étvágytalanság, fokozott étvágy, köszvény (súlyos fájdalom és duzzadás rendszerint a nagylábujjban), cukorbetegség (diabétesz), a vérzsírszint jelentős emelkedése
- Ízületi fájdalmak, izomgörcs, izomgyengeség, izomfájdalmak, duzzanat és érzékenység, csontfájdalom
- Bizsergés vagy zsibbadás
- Alvási nehézségek, ingerlékenység (irritabilitás)
- Az emlők megnagyobbodása férfiaknál, emlőfájdalom, a herék méretének csökkenése, herefájdalom
- Légzési nehézségek
- Pattanások (akné), hajhullás, bőrviszketés, bőrvörösség, bőrkiütés, csalánkiütés
- Éjszakai vizelés, vizeletürítési nehézségek
- Orrvérzés

Ritka mellékhatások: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek
- A bőr vöröses, lilás elszíneződése
- Szokatlan érzet a szemben, látászavarok,
- Hasi teltségérzés, gyomor-bél gázképződés, az ízérzékelés zavara
- Mellkasi fájdalom
- Állási nehézség
- Influenzaszerű tünetek, láz
- Orr/torokgyulladás
- Egy enzim (alkalikus foszfatáz) megemelkedése a vérben
- Ízületi merevség, ízületi duzzanat, mozgásszervi merevség, csontízületi gyulladás (oszteoartritisz)
- Feledékenység
- Zavartság, csökkent aktivitás, emelkedett kedélyállapot
- Légszomj, mely vízszintes fekvéskor kifejezett
- Hólyagok a bőrön
- Alacsony vérnyomás

Gyakoriságuk nem ismert: (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- EKG változások (a QT-szakasz megnyúlása),
- Rossz közérzet (diszkomfort),
- Szorongás (anxietás),
- Vizelet-visszatartási képtelenség (inkontinencia),
- Agyalapi mirigy daganat fennállása esetén az érintett területen kialakuló vérzés fokozott kockázata.


Mellékhatások nőbetegeknél:
A várható mellékhatások többsége a hormonszint (ösztrogén) változásával függenek össze.

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthetnek)
-- Hullámzó kedélyállapot, alvási nehézségek
-- Fejfájás
-- Hőhullámok
-- Általános gyengeség
-- Fokozott izzadás, pattanások (akné), olajos bőr
-- Csökkent nemi vágy, emlő rendellenességek, fájdalom a nemi közösülés alatt vagy azt követően, nemiszervek vérzése, petefészek-túlműködési tünetegyüttes (ovárium hiperstimulációs szindróma), petefészek-megnagyobbodás, ksimedencei fájdalom, hüvelyszárazság.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
-- Émelygés, hasi fájdalom vagy diszkomfort
-- Izomgörcsök, ízületi fájdalom, fájdalom a karokban és a lábakban
-- Emlőfájdalom
-- Fájdalom, véraláfutás, bőrpír és duzzanat az injekció beadási helyén
-- A boka-, láb- vagy az ujjak duzzanata
-- Allergiás reakció
-- Testtömeg-növekedés
-- Depresszió, idegesség
-- Szédülés.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
-- Szívdobogásérzés
-- Forgó jellegű szédülés
-- Szemszárazság, homályos látás
-- Puffadás, hányás, szájszárazság, felfúvódás, szájfekély
-- Testtömeg-csökkenés
-- Étvágycsökkenés, vízvisszatartás
-- Hátfájás, izomfájdalom
-- Megváltozott ízérzés, érzéketlenség, átmeneti eszméletvesztés, emlékezetkiesés, a koncentráció hiánya, bizsergés vagy zsibbadás, akaratlan izommozgás
-- Hangulatváltozás, szorongás, zavartság
-- Vérzés közösülés után, hólyagsérv, szabálytalan időszakokban bekövetkező vagy fájdalmas illetve erős havi vérzés (menstruáció), kis ciszták (folyadékkal teli hólyagok) kialakulása a petefészekben, amelyek fájdalmat okozhatnak, hüvelyi folyás
-- Nehézlégzés, orrvérzés
-- Hajhullás, túlzott szőrnövekedés
-- Száraz bőr, törékeny körmök, viszketés, bőrkiütés.


A forgalomba hozatalt követően az alábbi mellékhatásokról is beszámoltak (gyakoriságuk a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg): rossz közérzet, magas vérnyomás, anafilaxiás reakciók (súlyos allergiás reakció okozta nehézlégzés vagy szédülés), hasmenés, néhány laboratóriumi vizsgálati érték változása (beleértve a májfunkciós értékek emelkedését is), láz, izomgyengeség, zavartság, a menstruációs ciklusok kimaradása, csalánkiütés, a bőr alatti szövetek vagy a nyálkahártya nagy területének duzzanata, látás zavarok, agyalapi mirigy daganat fennállása esetén az érintett területen kialakuló vérzés fokozott kockázata.

Az endometriózis kezelésekor, a kezelés kezdetén felerősödhetnek a kezelést indokló panaszok (kismedencei fájdalom, a havi vérzés rendellenességei, ún. diszmenorrea), de ennek egy-két hét alatt el kell múlnia. Ez még akkor is bekövetkezhet, ha a kezelés kedvező hatást fejt ki. Mindenesetre haladéktalanul értesítse orvosát, ha ilyen jelenséget észlel.

Mellékhatások gyermekeknél:
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet): Lányoknál a kezelés első hónapjában hüvelyi eredetű vérzés léphet fel.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek): hasi fájdalom, fájdalom, véraláfutás, bőrpír és duzzanat az injekció beadási helyén, fejfájás, hőhullámok, testtömeg-növekedés, pattanások (akne), túlérzékenységi reakciók.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek): homályos látás, hányás, székrekedés, hányinger, általános rossz közérzet, túlsúlyosság, nyaki fájdalom, hangulatváltozások, emlő fájdalom, orrvérzés, viszketés, kiütés vagy csalánkiütés a bőrön.

A forgalomba hozatalt követően az alábbi mellékhatásokról is beszámoltak (gyakoriságuk a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg): magas vérnyomás, látás zavarok, anafilaxiás reakciók (súlyos allergiás reakció okozta nehézlégzés vagy szédülés) felnőtt férfiakon és nőkön észleltek, néhány laboratóriumi vizsgálati érték változása (beleértve a hormon szinteket is), a bőr alatti szövetek vagy a nyálkahártya nagy területének duzzanata (angioneurotikus ödéma), izomfájdalmak, hangulati zavarok, depresszió, idegesség.

A mellékhatások jelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Diphereline SR 11,25 mg injekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Az oldat elkészítés után azonnal felhasználandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza a készítményt, ha a csomagoláson bármilyen rongálódást észlel. Értesítse erről gyógyszerészét.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Diphereline SR 11,25 mg injekció?
- A készítmény hatóanyaga: 15,0 mg triptorelin (triptorelin-pamoát formájában) port tartalmazó injekciós üvegenként.
Az injekciós üveg rámérést tartalmaz a hatóanyagból annak érdekében, hogy a minimális hatásos mennyiség bejusson a beteg szervezetébe.
- Egyéb összetevők:
Port tartalmazó injekciós üveg: poliszorbát 80, karmellóz-nátrium, mannit, kopolimer (D,L laktid-koglikolid polimer), nitrogén.
Oldószerampulla: mannit, injekcióhoz való víz.

Milyen a Diphereline SR 11,25 mg injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem:
Por: halványsárga, steril, liofilizált por.
Oldószer: átlátszó, színtelen, steril vizes oldat.

Csomagolás:
Port tartalmazó injekciós üveg: halványzöld, PP, lepattintható védőlappal, rollnizott alumíniumkupakkal és brómbutil gumidugóval lezárt, átlátszó halványbarna injekciós üveg.
Oldószerampulla: átlátszó, színtelen üvegampulla.
Steril buborékcsomagolás, amely tartalmaz egy steril, egyszerhasználatos műanyag (PP) fecskendőt, és két steril egyszerhasználatos tűt.

1 buborékcsomagolás + 1 port tartalmazó injekciós üveg + 1 oldószer ampulla dobozban.
Kiszerelés: 1 poramp. +1 oldószeramp. + szerelék Törzskönyvi szám: OGYI-T-9082/01
DIPHERELINE SR 11,25 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Ipsen Pharma
  • Hatóanyag: triptorelin
  • ATC: Triptorelin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 102197 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: