CONTRAMAL 150 mg retard filmtabletta

CONTRAMAL 150 mg retard filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Contramal retard filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A tramadol - a Contramal retard filmtablettában levő hatóanyag - az opioidok csoportjába tartozó fájdalomcsillapító, amely a központi idegrendszerre hat. A gerincvelő és az agy specifikus idegsejtjeire hatva enyhíti a fájdalmat.
A Contramal retard filmtablettát a mérsékelttől súlyosig terjedő fájdalom kezelésére használják.
2. Tudnivalók a Contramal retard filmtabletta alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Contramal retard filmtablettát
- ha allergiás a tramadolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- alkohollal, altatóval, fájdalomcsillapítókkal vagy más pszichotróp (a hangulatra és az érzelmekre ható) gyógyszerekkel történt heveny mérgezés esetében;
- ha MAO-gátló gyógyszereket (a depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek) is szed, vagy a Contramal retard filmtablettával történő kezelést megelőző 14 nap során MAO-gátló gyógyszereket szedett (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Contramal retard filmtabletta" c. részt);
- ha Ön epilepsziás, és rohamai a kezeléssel nem megfelelően szabályozottak.
- helyettesítő szerként kábítószer megvonás esetén
- 12 év alatti gyermekek esetén.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Contramal retard filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- ha Ön úgy véli, hogy más fájdalomcsillapító szerektől (opioidok) való függőségben szenved;
- ha Önnek tudatzavara van (ha úgy érzi, el fogja veszíteni eszméletét);
- ha Ön sokkos állapotban van (ennek egyik jele lehet a hideg verejték);
- ha Önnek agyi nyomásfokozódása van (esetleg fejsérülés vagy agybetegség után);
- ha Önnek nehézlégzése van;
- ha Ön hajlamos epilepsziára vagy rohamokra; mivel a rohamok kockázata fokozódhat
- ha Önnek máj- vagy vesebetegsége van.
A tramadol ajánlott adagjaival kezelt betegek esetében is beszámoltak epilepsziás rohamok előfordulásáról, aminek kockázata fokozódhat, ha a tramadol dózisa meghaladja az ajánlott napi legnagyobb adagot (400 mg)
Felhívjuk figyelmét, hogy a Contramal retard filmtabletta alkalmazása testi és lelki függőséghez vezethet. Ha a Contramal retard filmtablettát Önnél tartósan alkalmazzák, a készítmény hatása csökkenhet, ezért egyre nagyobb adagokat kell használni (tolerancia alakul ki). Gyógyszerekkel való visszaélésre hajlamos vagy gyógyszerfüggő betegek kezelése Contramal retard filmtablettával, csak rövid ideig és szigorú orvosi felügyelet mellett történhet.
Kérjük, akkor is tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti problémák bármelyike a Contramal retard filmtablettával történő kezelés során, vagy azt megelőzően bármikor előfordult.
Egyéb gyógyszerek és a Contramal retard filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Contramal retard filmtablettát nem szabad MAO-gátló gyógyszerekkel (a depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek) együtt alkalmazni.
A Contramal retard filmtabletta fájdalomcsillapító hatása csökkenhet, és hatásának tartama megrövidülhet, ha Ön olyan gyógyszereket szed, amelyek az alábbi hatóanyagok valamelyikét tartalmazzák:
- karbamazepin (epilepsziás rohamokra adják);
- ondanszetron (hányinger megelőzésére adják).
Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy használhatja-e a Contramal retard filmtablettát, és ha igen, milyen adagban.
A mellékhatások kockázata növekszik,
- ha Ön nyugtatókat, altatókat, egyéb fájdalomcsillapítókat, mint pl. morfint és kodeint (köhögés elleni gyógyszerként is) szed vagy alkoholt fogyaszt a Contramal retard filmtabletta alkalmazása során. Álmosabbnak érezheti magát, vagy úgy érezheti, el fog ájulni. Ha ez történik, tájékoztassa erről kezelőorvosát.
- ha Ön olyan gyógyszereket szed, amelyek görcsrohamokat (konvulziót) okozhatnak, mint pl. a depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek vagy egyes antipszichotikumok. A görcsök előfordulásának kockázata növekszik, ha Ön ezekkel egyidejűleg Contramal retard filmtablettát használ. Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy a Contramal retard filmtabletta megfelelő-e az Ön számára.
- ha Ön bizonyos antidepresszáns gyógyszereket szed. A Contramal retard filmtabletta kölcsönhatásba léphet ezekkel a gyógyszerekkel, és Önnél az alábbi tünetek alakulhatnak ki: az izmok, beleértve a szem mozgását irányító izmok akaratlan, ritmusos összehúzódásai, izgatottság, bőséges verejtékezés, remegés, túlzott mértékű reflextevékenység, fokozott izomfeszülés, 38 °C-nál magasabb testhőmérséklet..
- ha Ön kumarin típusú véralvadásgátlókat, pl. warfarint szed a Contramal retard filmtabletta alkalmazása során. A Contramal retard filmtabletta befolyásolhatja ezeknek a gyógyszereknek a véralvadásra kifejtett hatását, és vérzés léphet fel.
A Contramal retard filmtabletta egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A Contramal retard filmtablettával történő kezelés alatt nem szabad alkoholt fogyasztani, mert az alkohol a gyógyszer hatását felerősítheti.
Az étkezés nem befolyásolja a Contramal retard filmtabletta hatását.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nagyon kevés adat áll rendelkezésre a tramadol biztonságosságáról emberi terhességben. Ezért a Contramal retard filmtabletta alkalmazása terhesség alatt nem javasolt.
Terhesség alatti tartós alkalmazása az újszülöttnél megvonási tünetekhez vezethet.
Általában a tramadol használata szoptatás alatt nem ajánlott. A tramadol kis mennyisége kiválasztódik az anyatejbe. Egyszeri adag után általában nem szükséges megszakítani a szoptatást.
Humán tapasztalatok alapján a tramadol nem befolyásolja a női vagy a férfi termékenységet.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Contramal retard filmtabletta álmosságot, szédülést és homályos látást okozhat, ezért az Ön reakcióit károsíthatja. Ha Ön úgy érzi, hogy a gyógyszer befolyásolja az Ön reakcióit, ne vezessen autót vagy más járművet, ne használjon elektromos eszközöket és gépeket, és munkavégzés közben erősen kapaszkodjon!
A Contramal retard filmtabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert
3. Hogyan kell alkalmazni a Contramal retard filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az adagolást a fájdalom erőssége és az Ön egyéni fájdalom-érzékenysége szerint kell meghatározni. Általában a legkisebb fájdalomcsillapító adagot kell alkalmazni. Ne szedjen naponta 400 mg tramadol-hidrokloridnál többet, kivéve, ha kezelőorvosa erre utasítja.
Ha kezelőorvosa másként nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek és serdülőkorúak 12 éves kortól:
A szokásos napi adag:
Contramal 100 mg retard filmtabletta esetén: 2 x 1 filmtabletta, lehetőleg reggel és este bevéve (ez napi 200 mg tramadol-hidrokloriddal egyenértékű).
Contramal 150 mg retard filmtabletta esetén: 2 x 1 filmtabletta lehetőleg reggel és este bevéve (ez napi 300 mg tramadol-hidrokloriddal egyenértékű).
Contramal 200 mg retard filmtabletta esetén: 2 x 1filmtabletta lehetőleg reggel és este bevéve (ez napi 400 mg tramadol-hidrokloriddal egyenértékű).
Kezelőorvosa a Contramal retard filmtabletták közül az Önnek legalkalmasabb hatáserősségű készítményét írja fel.
Gyermekek
Magas hatóanyagtartalma miatt 12 év alatti gyermekeknél nem alkalmazható a Contramal retard filmtabletta.
Idősek
Idős betegeknél (75 év felett) a tramadol szervezetből való eltávolítása elhúzódhat. Ha ez az Ön esetében is fennáll, akkor lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.
Máj- vagy vesebetegség (-elégtelenség) / dializált betegek
A súlyos máj- és/vagy veseelégtelenségben szenvedő betegek nem alkalmazhatják a Contramal retard tablettát. Amennyiben az Ön esetében az elégtelenség enyhe vagy középsúlyos, lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.
Hogyan és mikor kell szedni a Contramal retard filmtablettát?
Szájon át történő alkalmazásra.
A Contramal retard filmtablettát minden esetben egészben kell lenyelni, eltörés vagy szétrágás nélkül, elegendő folyadékkal, lehetőleg reggel és este. A tabletta bevehető éhgyomorra vagy étkezés közben is.
Mennyi ideig kell szedni a Contramal retard filmtablettát?
A Contramal retard filmtablettát nem szabad a szükségesnél hosszabb ideig szedni. Ha Önnek hosszabb ideig tartó kezelésre van szüksége, kezelőorvosa rendszeres rövid időközönként (szükség szerint a kezelés során tartott szünetekkel) ellenőrizni fogja, hogy Önnek folytatnia kell-e a Contramal retard filmtabletta szedését, és ha igen, milyen adagban.
Ha Önnek az a benyomása, hogy a Contramal retard filmtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Contramal retard filmtablettát vett be
Ha Ön véletlenül eggyel több adagot vett be, ennek általában nincsenek kedvezőtlen hatásai.
A következő adagot az előírás szerint vegye be.
Igen nagy adagok bevétele után az alábbi tünetek léphetnek fel: tűhegynyire szűkült pupillák, hányás, vérnyomásesés, szapora szívverés, ájulás, kómáig (mély eszméletlenség) terjedő tudatzavar, epilepsziás rohamok, és légzésleállásig terjedő nehézlégzés.
Ilyen esetekben azonnal orvost kell hívni!
Ha elfelejtette bevenni a Contramal retard filmtablettát
Ha Ön elfelejtette bevenni a tablettát, a fájdalom valószínűleg vissza fog térni. Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására, hanem egyszerűen folytatni kell a tabletta szedését az előírt módon.
Ha idő előtt abbahagyja a Contramal retard filmtabletta szedését
Ha Ön túl hamar megszakítja vagy befejezi a Contramal retard filmtabletta szedését, a fájdalom valószínűleg vissza fog térni. Ha Ön kellemetlen hatások miatt akarja megszakítani a kezelést, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
A Contramal retard filmtabletta szedésének abbahagyása után általában nincsenek utóhatások. Ritka esetekben azonban előfordulhat, hogy a Contramal retard filmtablettával kezelt betegek rosszul érzik magukat, ha hirtelen abbahagyják a tabletta szedését. Ilyenkor az alábbi tünetek léphetnek fel: izgatottság, szorongás, idegesség vagy remegés; túlzott aktivitás, alvászavar, gyomor- vagy bélpanaszok. Igen kevés betegnél előfordulhatnak pánikrohamok, hallucinációk, szokatlan érzések, mint pl. viszketés, bizsergés és zsibbadás, és fülcsengés. Nagyon ritkán előfordultak további központi idegrendszeri tünetek, úgymint zavartság, téveszmék, a saját személyiség érzékelésének megváltozása (ún. deperszonalizáció), a valóság érzékelésének megváltozása (ún. derealizáció) és üldöztetéses téveszme (ún. paranoia).
Ha Önnél a Contramal retard filmtabletta szedésének abbahagyása után bármelyik fenti panasz lépne fel, forduljon kezelőorvosához.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatásokat gyakoriság szerint az alábbi csoportokba sorolják:
- nagyon gyakori (10 közül több mint 1 betegnél),
- gyakori (100 betegből 1-10 et érint),
- nem gyakori (1000 betegből 1-10 et érint),
- ritka (10000 betegből 1-10-et érint)
- nagyon ritka (10000 betegből kevesebb mint 1-et érint)
- nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
Azonnal menjen orvoshoz, ha allergiás reakció tüneteit észleli, amelyek az alábbiak lehetnek: az arc, a nyelv és/vagy a torok bedagadása, és/vagy nyelési nehézség vagy csalánkiütés, légzési nehézséggel együtt.
A Contramal retard filmtablettával végzett kezelés során a leggyakoribb mellékhatások a hányinger és a szédülés, amelyek 10 közül több mint 1 betegnél fordulnak elő.
Immunrendszeri betegségek és tünetek
Ritka: allergiás reakciók (pl. légzési nehézség, ziháló légzés, duzzanat a bőrön) és sokk (a keringés hirtelen összeomlása) fordult elő nagyon ritka esetekben.
Szívbetegségek és szívvel kapcsolatos tünetek
Nem gyakori: a szívre és a vérkeringésre kifejtett hatások (erős szívdobogásérzés, szapora szívverés, bágyadtság vagy ájulás). Ezek a nemkívánatos hatások különösen álló testhelyzetben vagy fizikai megerőltetésnek kitett betegeknél fordulhatnak elő.
Ritka: lassú szívverés.
Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményei
Ritka: a vérnyomás emelkedése.
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon gyakori: szédülés,
Gyakori: fejfájás, álmosság
Ritka: kóros érzések (pl. viszketés, bizsergés, zsibbadás), remegés, epilepsziás rohamok, izomrángások, a mozgás összehangoltságának zavara, átmeneti eszméletvesztés (ájulás) beszédzavar.
Epilepsziás rohamok elsősorban a tramadol nagy adagjai után fordulnak elő, vagy akkor, ha a tramadollal egyidejűleg más olyan gyógyszereket is használnak, amelyek rohamokat válthatnak ki.
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek
Ritka: az étvágy megváltozása
Pszichiátriai kórképek
Ritka: hallucinációk, zavart állapot, alvászavarok, delírium, szorongás és rémálmok.
A Contramal retard filmtabletta alkalmazását követően nemkívánatos pszichés reakciók léphetnek fel, melyek erőssége és jellege változó lehet (a beteg személyisége és a kezelés időtartama szerint). Az alábbi reakciók léphetnek fel: a hangulat megváltozása (legtöbbször emelkedett hangulat, alkalmanként ingerlékenység), az aktivitás megváltozása (általában csökkenés, alkalmanként fokozódás), valamint az érzékelés és a felismerés megváltozása, ami az ítélőképesség károsodásához vezethet.
Gyógyszerfüggőség is kialakulhat.
Ha a Contramal retard filmtablettát hosszú ideig alkalmazzák, függőség alakulhat ki, bár ennek kockázata igen csekély. Ha hirtelen hagyják abba a kezelést, megvonási tünetek léphetnek fel (lásd a "Ha idő előtt abbahagyja a Contramal retard filmtabletta szedését" c. részt).
Szembetegségek és szemészeti tünetek
Ritka: homályos látás, a pupillák túlzott kitágulása, pupillaszűkület
Légzőrendszeri, mellkasi és mellűri betegségek és tünetek
Ritka: lassú légzés, légszomj (nehézlégzés).
Ha az ajánlott adagokat túllépik, vagy ha egyidejűleg az agyműködést elnyomó egyéb gyógyszereket szednek, a légzés lelassulhat.
Beszámoltak az asztma súlyosbodásáról, de a gyógyszerrel való ok-okozati összefüggést nem sikerült megállapítani.
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon gyakori: hányinger.
Gyakori: hányás, székrekedés, szájszárazság.
Nem gyakori: öklendezés, gyomorpanasz (pl. nyomásérzés a gyomorban, puffadás), hasmenés.
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei
Gyakori: túlzott mértékű verejtékezés
Nem gyakori: bőrreakciók (pl. viszketés, bőrkiütés).
A csont-izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei
Ritka: izomgyengeség
Máj- és epebetegségek illetve tünetek
Igen ritka: májenzim-értékek emelkedése
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
Ritka: nehéz vagy fájdalmas vizeletürítés, a normálisnál kevesebb vizelet.
Általános tünetek az alkalmazás helyén fellépő reakciók
Gyakori: fáradtságérzés.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. HOGYAN KELL A CONTRAMAL RETARD FILMTABLETTÁT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert.
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Contramal retard filmtabletta
A készítmény hatóanyaga: 100,0 mg tramadol-hidroklorid retard filmtablettánként.
150,0 mg tramadol-hidroklorid retard filmtablettánként.
200,0 mg tramadol-hidroklorid retard filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Tabletta mag: mikrokristályos cellulóz, hipromellóz, magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid.
Bevonat:
Contramal 100 mg retard filmtabletta:
hipromellóz, laktóz-monohidrát, makrogol 6000, propilénglikol, talkum, titán-dioxid (E171).
Contramal 150 mg retard filmtabletta:
hipromellóz, laktóz-monohidrát, makrogol 6000, propilénglikol, talkum, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E 172), kinolinsárga (E 104).
Contramal 200 mg retard filmtabletta:
hipromellóz, laktóz-monohidrát, makrogol 6000, propilénglikol, talkum, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E 172), kinolinsárga (E 104), barna vas-oxid (E 172).
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Contramal 100 mg retard filmtabletta:
Fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán mélynyomású "T1" jelöléssel, másik oldalán "Grünenthal logo"-val ellátott, filmbevonatú, retard tabletta.
Contramal 150 mg retard filmtabletta:
Halvány narancs színű, kerek, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán mélynyomású "T2" jelöléssel, másik oldalán "Grünenthal logo"-val ellátott, filmbevonatú, retard tabletta.
Contramal 200 mg retard filmtabletta:
Kissé barnás narancs színű, kerek, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán mélynyomású "T3" jelöléssel, másik oldalán "Grünenthal logo"-val ellátott, filmbevonatú, retard tabletta.
Csomagolás:
30 db retard filmtabletta PVC/PVDC//Al vagy PP//Al buborékcsomagolásban és dobozban
Kiszerelés: 30x (PVC/PVdC//Al) Törzskönyvi szám: OGYI-T-4975/09
CONTRAMAL 150 mg retard filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: STADA Arzneimittel
  • Hatóanyag: tramadol
  • ATC: Tramadol
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1582 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)