CLOSANASOL krém

CLOSANASOL krém betegtájékoztatója

1. MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ ÉS HOGYAN FEJTI KI HATÁSÁT CLOSANASOL KRÉM?
A Closanasol a bőr heveny és súlyos, nem felülfertőzött, nedvedző gyulladásos betegségeinek kezelésére szolgál, amelyek glükokortikoszteroidokra (szteroid típusú gyulladáscsökkentő) reagálnak és viszketéssel vagy a bőr fokozott elszarusodásával társulnak; amennyiben a kezelés kisebb erősségű glükokortikoszteroidokkal már nem hatékony (pl.: egyes bőrgyulladások, ekcémák, övsömör, erőteljes viszketés).
A klobetazol-propionát a legerőteljesebb, helyi kezelésben alkalmazott szintetikus glükokortikoszteroid. Nagyon erőteljes gyulladáscsökkentő, viszketéscsillapító, allergia elleni és érösszehúzó hatása van. Az érösszehúzó hatás miatt csökkenti a folyadékképződéssel járó folyamatokat. Könnyen átjut a bőrből a szervezetbe.
2. TUDNIVALÓK A KÉSZÍTMÉNY ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a készítményt:
- ha túlérzékeny a készítmény hatóanyagára vagy bármely segédanyagára
- a bőr bakteriális, vírusos vagy gombás eredetű fertőzéseiben,
- az orron hajszálértágulat és fokozott faggyúmirigy elválasztás miatt keletkező dudoros bőrelváltozásban,
- közönséges pattanás esetén,
- száj körüli gyulladás esetén,
- megelőzésként adott védőoltás adása után,
- 12 év alatti életkorban,
- terhesség és szoptatás ideje alatt,
- párakötés alatt.
A Closanasol krém fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- a bőr alatti szövetek sorvadása esetén (pl.: idős kor).
- Csak abszolút indokolt esetben alkalmazható arcon és lágyékon, mivel a megnövekedett felszívódás a nemkívánatos mellékhatások fokozott kockázatával jár, még rövidtávú kezelés esetén is. Ha a kezelőorvos a készítmény alkalmazását írja elő az arcbőrön, az orvos utasításait szigorúan be kell tartani, mivel az arcbőrről a készítmény felszívódása fokozottabb és a nem kívánt mellékhatások kialakulásának esélye nagyobb: hajszálértágulatok, a bőralatti kötőszövet sorvadása az ajkak körüli területen már nagyon rövid idejű alkalmazást követően is jelentkezhetnek. A készítményt igen óvatosan kell alkalmazni a szemhéjakon, vagy a szemhéjhoz közeli bőrterületeken azoknál a betegeknél, akiknek nyílt vagy zártzugú zöldhályogja, illetve szürkehályogja van, mivel a gyógyszer a tünetek romlását okozhatja.
- Amennyiben a kezelt bőrfelületen fertőzés alakul ki, megfelelő antibakteriális és/vagy gombaellenes kezelés szükséges. Erről orvosa gondoskodik majd! Fertőzés esetén, annak megszűntetéséig a krém alkalmazását fel kell függeszteni.
Terhesség, szoptatás
Terhesség és szoptatás ideje alatt alkalmazása ellenjavallt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény a fenti képességeket nem befolyásolja.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek:
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Glükokortikoszteroid kezelés alatt nem adható bárányhimlő elleni védőoltás. Egyéb immunizáció sem javasolt, különösen hosszú ideig tartó, nagy felszínre kiterjedő kezelés alatt, a megfelelő immunválasz elmaradásának kockázata miatt. A készítmény felerősítheti az immunrendszert gyengítő szerek és gyengítheti az immunrendszert erősítő szerek hatását.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A KRÉMET?
Gyógyszerét kizárólag az orvos által előírt adagban alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, szokásos alkalmazása: a krémet naponta 1-2-szer az érintett területre vékony rétegben fel kell kenni, majd bedörzsölni. A krém nem alkalmazható záró (pára)kötés alatt. A kezelés megszakítás nélkül maximum 2 hétig folytatható.
Ha a kenőcs alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez
Ha adagját elfelejtette alkalmazni:
Következő alkalommal ne használjon dupla adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.
Ha az előírtnál több krémet alkalmazott:
Hosszú idejű, kiterjedt bőrfelületen való alkalmazás során vizenyő, magas vérnyomás, csökkent immunitás jelentkezhet. Ezek a tünetek a kezelés abbahagyásakor megszűnnek.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszernek, a Closanasolnak is lehetnek mellékhatásai.
A következő mellékhatások voltak megfigyelhetőek: pattanás, szteroid okozta bőrbevérzés, a bőr felső rétegének növekedésének gátlása, a bőr alatti szövet sorvadása, bőr kiszáradása, fokozott szőrzetnövekedés vagy haj/szőrzet hullása, a bőrön festékhiányos területek kialakulása vagy elszíneződése, hajszálér tágulatok, szájkörüli bőrgyulladás, szőrtüsző-gyulladás, bőrön csíkok kialakulása, másodlagos fertőzések. Ritkán csalánkiütés, maculo-papularis kiütés, vagy a bőrelváltozás kiújulása figyelhető meg. Zárt (pára)kötés alatti alkalmazás a fokozott felszívódás miatt fokozott általános hatásokhoz, vizenyőhöz, magas vérnyomáshoz és immungyengeséghez vezethet. Szemhéjon való helyi alkalmazás zöldhályogot és szürkehályogot okozhat.
Ha az itt felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. TÁROLÁS
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Nem fagyasztható.
A készítmény csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Hatóanyag: 0,50 klobetazol-propionát 1 g krémben.
Segédanyagok: propilén-glikol, dinátrium-edetát, klorokrezol, folyékony paraffin, fehér vazelin, glicerin monosztearát, cetosztearil alkohol, poliszorbát 40, kolloid szilícium-dioxid, dekán és oktánsav trigliceridek, (Migolyol), trinátrium-citrát, citromsav, Chemoderm 84, tisztított víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Alumínium tubusban 25 g kenőcs fehér polietilén (műanyag), lyukasztóval ellátott kupakkal és alumínium membránnal lezárt, alumínium tubusba töltve. A tubusok egyenként dobozba vannak csomagolva, betegtájékoztatóval.
Fehér, homogén krém, enyhe jellemző illattal.
Kiszerelés: 25 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-20244/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bausch Health Ireland
  • Hatóanyag: clobetasol propionate
  • ATC: Clobetasol
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 644 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)