LORINDEN A kenőcs

LORINDEN A kenőcs betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Lorinden A és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Lorinden A kenőcs gyulladásgátló, viszketéscsillapító és antiallergiás hatású készítmény. A kenőcs összetevői egymás hatását segítik.
A Lorinden A kenőcs a bőr allergiás eredetű, régóta fennálló és súlyos gyulladásainak kezelésére szolgál. Alkalmazható továbbá fokozott szaruképződéssel és/vagy erős viszketéssel járó, egyéb nem fertőzéses eredetű bőrbetegségek kezelésére, amelyek más szteroidokra nem reagálnak, pl. idült pikkelysömör, pikkelysömör a fejbőrön, szemölcsökkel járó ún. bőrfarkas (lupus erythematosus), egyes erős viszketéssel járó, vagy a körömágy területén jelentkező bőrelváltozások, bizonyos bőrgyulladások és ekcémák.
2. Tudnivalók a Lorinden A alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Lorinden A-t
- ha allergiás (túlérzékeny) a flumetazon-pivalátra, a szalicilsavra, vagy a Lorinden A egyéb összetevőjére,
- a bőr gümőkórja (bőr tuberkulózis), vérbaj (szifilisz) esetén,
- vírusos, bakteriális és gombás eredetű bőrfertőzések, bárányhimlő esetén,
- a bőr daganatos elváltozásainál és daganatot megelőző állapotaiban,
- "borvirág" (acne rosacea), fiatalkori pattanás, szájkörüli bőrgyulladás, visszerességgel társuló lábszárfekély fennállása esetén,
- amennyiben nemrég megelőző céllal védőoltásban részesült,
- 2 év alatti gyermekek esetében.
A Lorinden A fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Serdülőkorban csak feltétlenül szükséges esetekben, naponta egyszer és csak kis területen, óvatosan alkalmazható; a nyakon vagy az arcbőrön azonban nem használható.
Kerülni kell a hosszú ideig tartó, nagy felületen való kezelést, mivel ez növeli a nem kívánt mellékhatásokat, mint pl. vizenyő, magas vérnyomás, magas vércukorszint, csökkent immunválasz.
A kenőcs alkalmazásának mellékhatásaként előfordulhat fertőzés kialakulása, melyekre a kezelőorvos megfelelő kezelést fog javasolni. Ha a fertőzéses tünetek nem múlnak, a Lorinden A-kezelés felfüggesztése javasolt a fertőzés megszűnéséig. A kenőcs nem alkalmazható tartósan az arcon és a nyakon, mivel a nagyobb felszívódási képesség miatt a nemkívánatos mellékhatások (hajszálértágulatok, száj körüli gyulladás, a bőr bizonyos rétegeinek sorvadása) veszélye növekedhet. Nagyon óvatosan kell a gyógyszert használni a szemhéjon vagy a szemkörüli bőrön nyílt vagy zárt-zugú zöldhályog, vagy szürkehályog esetén; ugyanis a kezelés során a betegség tünetei kiújulhatnak.
Óvatos használatra van szükség, ha a bőr egyes részeinek sorvadása már fennáll.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Bőrbetegségek glükokortikoid tartalmú készítménnyel történő kezelésekor - különösen kiterjedt bőrfelületen való tartós alkalmazáskor - nem adható bárányhimlő elleni védőoltás. Egyéb védőoltás sem adható, mivel a megfelelő védettség kialakulása kétséges.
Kiterjedt bőrfelület tartós kezelésekor a szalicilsav fokozott mértékben szívódik fel, ami a cukorbetegség elleni egyes gyógyszerek (ún. szulfonilurea-származékok) és a metotrexát hatóanyagú gyógyszerek hatékonyságát növelheti.
Nem használható együtt más, helyileg ható gyógyszerkészítménnyel.
Terhesség és szoptatás
Kivételes esetekben, kizárólag az orvos utasítására a gyógyszer fokozott óvatossággal, rövid ideig, kis bőrfelületen alkalmazható terheseken és szoptató anyákon.
3. Hogyan kell alkalmazni a Lorinden A-t?
Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a kenőcsöt vékony rétegben kell az érintett bőrfelszínre kenni, kezdetben 2-3-szor egy nap, majd a javulást követően naponta 1-2-szer elegendő alkalmazni. Ha a kezelt terület fölött fedőkötés van, az legyen légáteresztő. A kezelést megszakítás nélkül maximum két hétig lehet folytatni. Ha az arcbőr kezelése szükséges, az alkalmazás legyen olyan rövid, amennyire csak lehetséges. Pikkelysömör, a bőr megvastagodása (ún. kiterjedt lichenizáció), vagy elszarusodó elváltozás esetén a kenőcsöt fedőkötés alatt kell alkalmazni, amit 24-48 óránként cserélni kell. Ilyen kezeléseket csak megszakítással lehet egy hétnél hosszabb ideig folytatni.
Kerülni kell napi 2 g-nál több kenőcs használatát.
Serdülőkorban csak feltétlenül szükséges esetekben, naponta egyszer és csak kis területen, óvatosan alkalmazható; a nyakon vagy az arcbőrön azonban nem használható.
Ha mélyebb bőrréteg kezelésére van szükség, óvatos masszázs segítségével kell a kenőcsöt az alkalmazási felületen a mélyebb rétegbe juttatni. Tartós kezelés esetén a készítmény alkalmazását nem szabad hirtelen abbahagyni (pl.: pikkelysömör, vagy idült ekcéma).
Ha az előírtnál több Lorinden A-t alkalmazott
Túladagolás nagy felületen való hosszú idejű használatot, vagy szoros fedőkötés alkalmazását követően alakulhat ki.
Tünetek: vizenyő, magas vérnyomás, magas vércukorszint, csökkent immunitás, vesekárosodás.
E tünetek észlelésekor értesítse kezelőorvosát a kezelés folytatásának megbeszélésére.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Lorinden A is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ritkán előfordulhat a kezelt betegség fellángolása, ami kipirulásban, viszketésben, bőrrepedezésben jelentkezik. Hasonlóan más glükokortikoszteroid tartalmú készítmény alkalmazásához, helyi allergiás bőrreakció, bőrelhalványodás, másodlagos bőrfertőzések jöhetnek létre. Arcbőr kezelésekor viszonylag gyorsan alakulnak ki hajszálér-tágulatok, szájkörüli gyulladás, egyéb bőrelváltozások, szteroid okozta pattanások. Ezeken felül bőrbevérzések, bőrirritációs tünetek (égő érzés, kipirulás, fokozott szárazság) jelentkezhetnek. Idült helyi kezelés a bőr elvékonyodásával járó bőrgyulladáshoz vezethet. Tartós, nagy bőrfelületen való alkalmazást, vagy szoros fedőkötés alatti kezelést követően a flumetazon-pivalát jól felszívódik a bőr felszínéről és általános, nemkívánatos mellékhatásokat okoz
(lásd a "Ha az előírtnál több Lorinden A-t alkalmazott" c.részt).
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. Hogyan kell a Lorinden A-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.) után ne alkalmazza a Lorinden A-t.
6. További információk
Mit tartalmaz a Lorinden A?
- A készítmény hatóanyagai: 0,2 mg flumetazon-pivalát és 30 mg szalicilsav 1 g kenőcsben.
- Egyéb összetevők: propilénglikol, lanolin, fehér vazelin
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy halványsárga árnyalatú, zsíros kenőcs, lanolinos illattal.
15 g kenőcs tubusban.
Kiszerelés: 15 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-977/01
LORINDEN A kenőcs
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bausch Health Ireland
  • Hatóanyag: flumetasone pivalate, salicylic acid
  • ATC: Flumetasone
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1333Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)