CARTEXAN 400 mg kemény kapszula

CARTEXAN 400 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Cartexan és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Cartexan hatóanyaga a kondroitin-szulfát, amely emberekben természetesen előforduló anyag. Az ízületi porc szerkezetének egyik alkotórésze.

A Cartexant a térd- és a csípőízületi porckopás tüneti kezelésére használják. E gyógyszer hatásának kialakulása lassú (6-8 héten belül), ezért akut és rövid távú fájdalom kezelésére más gyógyszerek ajánlottak. A kezelés hatásai a kezelés abbahagyása után még általában 2-3 hónapig megmaradnak.
Feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, ha állapota nem javul, vagy ha rosszabbul érzi magát.


2. Tudnivalók a Cartexan szedése előtt

Ne szedje a Cartexant:
- ha allergiás a kondroitin-szulfátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Cartexan szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Fokozott óvatossággal kell eljárni a Cartexán szedésekor, az alábbi esetekben:
- ha szívbetegségben (szívelégtelenségben) vagy veseelégtelenségben szenved. Szervezetében a Cartexan folyadékfelhalmozódást és duzzadást okozhat.
- ha májelégtelenségben szenved.
- ha a vér alvadási tulajdonságait befolyásoló gyógyszereket szed (mint például acetilszalicilsav, dipiridamol vagy klopidogrel).
- Ha fájdalomcsillapítókat szed, mert a kondroitin-szulfát használata csökkentheti a fájdalomcsillapító gyógyszerek iránti igényt.

Gyermekek
A Cartexan alkalmazása gyermekeknél nem ajánlott.

Egyéb gyógyszerek és a Cartexan
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrég szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez különösen vonatkozik a vér alvadási tulajdonságait befolyásoló gyógyszerekre (mint például acetilszalicilsav, dipiridamol vagy klopidogrel).
Ha warfarint használ, akkor az orvos gyakrabban ellenőriztetheti az INR értékét azután, hogy elkezdi és abbahagyja a Cartexan alkalmazását.

A Cartexan egyidejű bevétele étellel és itallal
A Cartexan szedhető étkezések előtt, alatt vagy után. Ha Ön hajlamos hasi problémákra (gyomor-irritáció stb.), akkor a gyógyszert étkezés után kell bevenni.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A Cartexan terhesség és szoptatás alatti alkalmazása tekintetében nem áll rendelkezésre tapasztalat, és így a terhesség és szoptatás alatt nem szabad alkalmazni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Cartexan nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.


3. Hogyan kell szedni a Cartexant?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A kapszulákat nem szabad elrágni, hanem egészben kell lenyelni megfelelő mennyiségű folyadékkal (pl. egy pohár vízzel).
Az ajánlott adag 800 mg, azaz 2 kapszula napi egyszeri adagban három hónapig.

Súlyosabb esetekben az ajánlott adag 1200 mg, azaz 3 kapszula naponta az első 4-6 hetes kezelés során, majd 800 mg napi adag a három hónapos kezelési időszak végéig. Az 1200 mg napi adag egyszerre vagy három részre osztva vehető be, azaz naponta háromszor 1 kapszula.

A kezelés három hónapos visszatérő kezelési időszakokból áll, ezek között két hónapos gyógyszermentes időszakokkal.

Alkalmazása gyermekeknél
A Cartexan alkalmazása gyermekeknél nem ajánlott.

Ha az előírtnál több Cartexant vett be
Egy jelentés érkezett egy a betegre nézve következményekkel (hányás, émelygés, vagy a vér elektrolit koncentrációjának változásai) nem járó véletlen vagy szándékos túladagolásról, amely alapján nem várhatók káros hatások vagy tünetek. Túladagolás esetén forduljon orvoshoz, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Ha elfelejtette bevenni a Cartexant
Nem várhatók különleges hatások. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem folytassa a kezelést a következő napi rendes adag bevételével.

Ha idő előtt abbahagyja a Cartexan szedését
Nem várhatók különleges hatások.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: gyomor-bélrendszeri zavarok (mint például a felső hasi fájdalom, hányinger vagy hasmenés).
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei: bőrpír, bőrkiütés, irritatív bőrgyulladás.

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei: ekcéma, bőrviszketés, csalánkiütés.
Általános tünetek: Ödéma.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Cartexant tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő "Felhasználható:" után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Cartexan?
- A készítmény hatóanyaga: a nátrium-kondroitin-szulfát.
400 mg nátrium-kondroitin-szulfátot tartalmaz kapszulánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát.
A segédanyagok a kapszulahéjban: zselatin, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), eritrozin (E127) és vörös vas-oxid (E172).

Milyen a Cartexan külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Kemény zselatin kapszula, amelynek alsó része sárga, felső része narancssárga. Töltet: fehér vagy csaknem fehér higroszkópos por.

24 vagy, 60 kapszula PVC/Al buborékcsomagolásban és dobozban és 180 kapszulát tartalmazó gyűjtőcsomagolásban. A gyűjtőcsomagolás 3, egyenként 60 kapszulát tartalmazó dobozból áll.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 60x PVC//Al buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-22748/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Laboratorio Reig Jofre
    • Hatóanyag: chondroitin sulfate
    • ATC: Chondroitin sulfate
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.