+13° - +31°
Nincs front

BLEMAREN pezsgőtabletta

BLEMAREN pezsgőtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Blemaren pezsgőtablettaé s milyen betegségek esetén alkalmazható?
A készítmény összetételénél fogva vizeletlúgosító, és ennek következtében húgyúti kőoldó hatású.
Alkalmazható:
- a vizelet lúgosítására vesekövességben egyidejűleg jelenlévő kalcium kövek esetén, vagy ezek hiányában
- kalcium tartalmú kövek profilaxisában (új kövek képződésének megelőzésére és/vagy a meglévő fragmentumok növekedésének megakadályozására).
2. Tudnivalók a Blemaren pezsgőtabletta alkalmazása előtt
Ne szedje a Blemaren pezsgőtablettát:
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy a Blemaren pezsgőtabletta egyéb összetevőjére
beszűkült vesefunkció esetén
- húgysav bontó baktériumok által kiváltott húgyúti fertőzések esetén (struvitkő képződés veszélye)
- metabolikus alkalózis (anyagcsere lúgos irányba tolódik el) esetén
- 12 éves kor alatti gyermekek nem szedhetik a Blemaren N pezsgőtablettát, mivel ezzel kapcsolatban kevés információ áll rendelkezésre.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Blemaren első alkalmazása előtt igazolni kell a megfelelő vesefunkciót és ki kell zárni az emelkedett elektrolit szintet. Renális tubuláris acidózis (RTA) gyanúja esetén a sav-bázis egyensúlyt is ellenőrizni kell.
Olyan állapotokban, melyek a húgysavkő képződését elősegítik, (pl. mellékpajzsmirigy jóindulatú daganata (adenoma), rákos betegség fennállása húgysavkövek esetén) elsődlegesen oki kezelést kell alkalmazni.
A kezelés során a vizelet és vérértékeket rendszeresen ellenőrizni kell. Különös figyelemmel kell kísérni a sav-bázis egyensúly alakulását.
A hatás elősegítése érdekében a kezelés során a sóbevitelt csökkenteni kell.
Naponta 2-3 liter folyadékot kell fogyasztani tea, gyümölcslé vagy alkalikus ásványvíz formájában, hogy a keletkező megfelelő vizeletmennyiség által a kőképződés veszélye csökkenjen.
Súlyos májfunkciós zavar esetén a Blemaren csak óvatossággal adható.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A vér káliumszintjének emelkedése csökkenti a szívglikozidok (bizonyos szívritmuszavarok ill. szívizomgyengeség esetén adott gyógyszer) hatását. A vér káliumszintjének csökkenése fokozza a szívglikozidok nem-kívánt, szívritmuszavart kiváltó hatását. Aldoszteron-antagonisták, káliumspóroló diuretikumok (a vizeletkiválasztást fokozó gyógyszerek, mint triamteren, spironolakton, amilorid), ACE gátlók és szartan (magas vérnyomás és szívgyengeség kezelésére használt szerek), nem-szteroid gyulladásgátlók és perifériás analgetikumok (reuma és fájdalom kezelésére szolgáló gyógyszerek) csökkentik a kálium vesén keresztül történő kiválasztását, ami a vérben emelkedett káliumszint kialakulásához vezethet.
Citrát- és alumíniumtartalmú szerek együttes adása növelheti az alumíniumfelszívódást. Ezért ilyen gyógyszerek bevétele között legalább 2 órának kell eltelnie.
Figyelembe kell venni, hogy ez a kevéssel korábban bevett gyógyszerekre is érvényes!
A Blemaren pezsgőtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A húgysavképződést nagymértékben befolyásolja a táplálkozás. Ezért a szélsőséges étkezési szokások negatívan befolyásolhatják a vizelet összetételét és elősegíthetik a kőképződést.
Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, hogy adott esetben étkezési szokásait meg kell-e változtatnia (pl. állati fehérje bevitel csökkentése).
A gyógyszer hatékonyságának elősegítésére a kezelés során a sóbevitelt csökkenteni kell. Naponta 2-3 liter folyadékmennyiséget kell tea, gyümölcslé vagy alkalikus ásványvíz formájában inni ahhoz, hogy az így képződő megfelelő mennyiségű vizelet által a kőképződés kockázata csökkenjen.
Terhesség, szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A terhesség és szoptatás során kifejtett káros hatása nem ismeretes.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Blemaren pezsgőtabletta nem befolyásolja hátrányosan az ezekhez szükséges képességeket.
Fontos információk a Blemaren pezsgőtabletta egyes összetevőiről
Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Figyelembe kell venni, hogy 1 pezsgőtabletta kb. 380 mg káliumiont, azaz: 9,7 mmol káliumot tartalmaz. Beszűkült vesefunkció vagy kálium-spóroló diéta (alacsony kálium tartalmú diéta) esetén a kezelésnél ezt figyelembe kell venni.
Figyelembe kell venni, hogy 1 pezsgőtabletta 220 mg nátriumiont azaz: 9,7 mmol nátriumot (0,57 g konyhasónak felel meg) tartalmaz. Nátrium szegény diéta esetén a kezelésnél ezt figyelembe kell venni.
3. Hogyan kell alkalmazni a Blemaren pezsgőtablettát?
Ha a kezelőorvosa másképpen nem rendeli a Blemaren szedését, a következők érvényesek. Kérjük, tartsa magát a kezelési előírásokhoz, mert különben a Blemaren nem tudja kellőképpen kifejteni a hatását.
A Blemaren pezsgőtablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.A készítmény szokásos adagja:
Vesekövesség esetén a vizelet lúgosítására:
A vizelet kémhatását a kiújulás megelőzésére (recidiva profilaxis vagy metafilaxia) pH 6,2-6,8 közé kell beállítani. Az ehhez szükséges napi adag betegtől függően változó. A szokásos napi adag rendszerint 3 pezsgőtabletta három egyenlőrészre elosztva. Ha a pH értékek 6,2-es érték alá süllyednek, az adagot ennek megfelelően növelni kell. Az adagot az esti adag 2, kivételes esetekben 3 pezsgőtablettára való növelésével kell változtatni. A pH értékek 6,8-as érték fölé emelkedése esetén az adagot csökkenteni kell. Ezt a változtatást is az esti adagban kell érvényesíteni.
A vesekövek kémiai feloldásához (kemolitolízis) a vizelet pH értékét 7,0 - 7,2 közé kell beállítani.
A kalciumkövek profilaxisához és a vizelet lúgosításához vesekövességben kalciumkövek jelenléte esetén:
A vizelet pH-ját 6,8-7,4 közé kell beállítani. E pH értékek eléréséhez egyéni adagolásra van szükség, ez rendszerint 3 pezsgőtabletta naponta. A beállításhoz szükséges adag adott esetben növelhető, de napi 5 pezsgőtabletta többnyire elegendő. A napi 3 pezsgőtablettát este egy adagban vagy a nap folyamán három részre osztva lehet bevenni. Esetleges nagyobb adag esetén napi három bevétel ajánlott: 1-1 pezsgőtabletta reggel és délben és 2-3 pezsgőtabletta este.
A Blemaren pezsgőtablettát egy pohár vízben kell feloldani és a teljes feloldódás után meginni. Közben óvatosan fel kell keverni. Enyhe zavarosság előfordulhat és csekély mennyiségű feloldatlan részecske összegyűlhet a felszínen.
A kezelőorvos előírásának megfelelően kell adagolni a Blemaren pezsgőtablettát, azaz olyan adagot kell szedni, amely hatására a vizelet az optimális pH tartományban marad.
A hatás ellenőrzése a vizelet pH értékének mérésével történik, naponta háromszor. Ehhez a csomagolásban található speciális indikátor papírt kell használni. A tesztcsík indikátorzónáját röviden a vizeletbe kell mártani. A tesztcsík elszíneződését 2 percen belül össze kell hasonlítani a színskálával és az így kapott pH értéket a kontrollnaptárba kell feljegyezni.
A Blemaren pezsgőtablettát cukorbetegek is szedhetik (1 pezsgőtabletta 0,02 kenyéregységet tartalmaz).
A kő nagyságától függően a kő feloldódásához 4 héttől 6 hónap kezelési időre van szükség. A kezelés időtartamát a kezelőorvos állapítja meg.
A kiújulás megelőzéseként egyénileg beállított kezelési intervallumokra van szükség.
Beszéljen kezelőorvosával, ha úgy ítéli meg, hogy a Blemaren pezsgőtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge.
Alkalmazása gyermekeknél:
12 éves kor alatti gyermekek tapasztalat hiányában nem szedhetik a pezsgőtablettát.
Ha az előírtnál több Blemaren pezsgőtablettát vett be:
Az ajánlottnál nagyobb adagok bevétele esetén sem várható az anyagcsere fiziológiás paramétereinek nemkívánatos változása kielégítő vesefunkció esetén, mivel a bázistúlsúly vesén keresztül történő kiválasztása természetes szabályozási folyamat a sav-bázis egyensúly fenntartása érdekében.
Esetleges túladagolás a vizelet pH értékének ellenőrzésével felismerhető és az adag csökkentésével korrigálható.
Adott esetben szükség lehet a kezelőorvos tanácsára.
Ha elfelejtette bevenni a Blemaren pezsgőtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot, ha előzőt elfelejtette bevenni. Folytassa a kezelőorvos által előírt kezelést a következő bevétellel.
Ha idő előtt abbahagyja a Blemaren pezsgőtabletta szedését
Tartsa be a kezelőorvos által előírt kezelési időtartamot, mert különben nem várható a kezelés teljes sikere.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Blemaren pezsgőtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások gyakoriságának értékelésénél a következő csoportokat vették alapul:
Nagyon gyakori: 10 kezelt közül több mint 1 esetben
Gyakori: 100 kezelt közül több mint 1 esetben
Nem gyakori: 1000 kezelt közül több mint 1 esetben
Ritkán: 10 000 kezelt közül több mint 1 esetben
Nagyon ritkán: 10 000 kezelt közül 1 vagy kevesebb, beleértve az egyedi eseteket is
Gyakran lép fel Blemaren pezsgőtabletta kezelés során enyhe gyomor-bélrendszeri panasz (gyomorpanasz, rosszullét, hányás és enyhe hasmenés).
Amennyiben szükséges, tüneti kezelés pl. hányáscsillapítás, savközömbösítés adható.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Blemaren pezsgőtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a Blemaren pezsgőtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
- A készítmény hatóanyaga: 1,197 g vízmentes citromsav, 0,8355 g vízmentes nátrium-citrát, 0,9675 g káliumhidrogén-karbonát pezsgőtablettánként.
- Egyéb összetevők: szacharin-nátrium, adipinsav, citrom aroma, makrogol 6000, mannit, laktóz-monohidrát.
Milyen a Blemaren pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér színű kerek, lapos, porózus felületű, metszett élű, citrom illatú és ízű pezsgőtabletta.
4 x 20 db pezsgőtabletta mozgáscsillapító betéttel és nedvességmegkötő anyaggal ellátott LDPE kupakkal lezárt fehér PP tartályban. A tartályok indikátorpapírral és ellenőrző naptárral dobozban

Kiszerelés: 80x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-4497/01

BLEMAREN pezsgőtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Aristo Pharma

Hatóanyag: összetett: sodium citrate, potassium hydrogencarbonate, citric acid

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 5814 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 5814 Ft *

Normatív támogatott ár: 4360 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( vese és húgyutak betegségei, férfi egészségügyi problémák )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár