BLEMAREN pezsgőtabletta

BLEMAREN pezsgőtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Blemaren pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A készítmény összetételénél fogva vizeletlúgosító, és ennek következtében húgyúti kőoldó hatású.

Alkalmazható:
- a vizelet lúgosítására vesekövességben egyidejűleg jelenlévő kalciumkövek esetén, vagy ezek hiányában
- kalciumtartalmú kövek profilaxisában (új kövek képződésének megelőzésére és/vagy a meglévő fragmentumok növekedésének megakadályozására).


2. Tudnivalók a Blemaren pezsgőtabletta alkalmazása előtt

Ne szedje a Blemaren pezsgőtablettát:
- ha allergiás (túlérzékeny) a citromsavra, nátrium-citrátra, kálium-hidrogén-karbonátra vagy a Blemaren pezsgőtabletta 6. pontban felsorolt egyéb összetevőjére
- beszűkült vesefunkció esetén
- húgysavbontó baktériumok által kiváltott húgyúti fertőzések esetén (struvitkőképződés veszélye)
- metabolikus alkalózis (anyagcsere lúgos irányba való eltolódása) esetén
12 éves kor alatti gyermekek nem szedhetik a Blemaren pezsgőtablettát, mivel ezzel kapcsolatban kevés információ áll rendelkezésre.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Blemaren pezsgőtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Blemaren első alkalmazása előtt igazolni kell a megfelelő vesefunkciót és ki kell zárni az emelkedett elektrolit szintet. Renális tubuláris acidózis (RTA) gyanúja esetén a sav-bázis egyensúlyt is ellenőrizni kell.
Olyan állapotokban, melyek a húgysavkő képződését elősegítik, (pl. mellékpajzsmirigy jóindulatú daganata (adenoma), rákos betegség fennállása húgysavkövek esetén) elsődlegesen oki kezelést kell alkalmazni.
A kezelés során a vizelet és vérértékeket rendszeresen ellenőrizni kell. Különös figyelemmel kell kísérni a sav-bázis egyensúly alakulását.
A hatás elősegítése érdekében a kezelés során a sóbevitelt csökkenteni kell.

Naponta 2-3 liter folyadékot kell fogyasztani tea, gyümölcslé vagy alkalikus ásványvíz formájában, hogy a keletkező megfelelő vizeletmennyiség által a kőképződés veszélye csökkenjen.

Súlyos májfunkciós zavar esetén a Blemaren csak óvatossággal adható.

Egyéb gyógyszerek és a Blemaren pezsgőtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A vér káliumszintjének emelkedése csökkenti a szívglikozidok (bizonyos szívritmuszavarok ill. szívizomgyengeség esetén adott gyógyszer) hatását. A vér káliumszintjének csökkenése fokozza a szívglikozidok nem kívánt, szívritmuszavart kiváltó hatását.
Aldoszteron-antagonisták, káliumspóroló diuretikumok (a vizeletkiválasztást fokozó gyógyszerek, mint triamteren, spironolakton, amilorid), ACE-gátlók és zartánok (magas vérnyomás és szívgyengeség kezelésére használt szerek), nem-szteroid gyulladásgátlók és perifériás analgetikumok (reuma és fájdalom kezelésére szolgáló gyógyszerek) csökkentik a kálium vesén keresztül történő kiválasztását, ami a vérben emelkedett káliumszint kialakulásához vezethet.
Citrát- és alumíniumtartalmú szerek együttes adása növelheti az alumíniumfelszívódást. Ezért ilyen gyógyszerek bevétele között legalább 2 órának kell eltelnie.
Figyelembe kell venni, hogy ez a kevéssel korábban bevett gyógyszerekre is érvényes!

A Blemaren pezsgőtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A húgysavképződést nagymértékben befolyásolja a táplálkozás. Ezért a szélsőséges étkezési szokások negatívan befolyásolhatják a vizelet összetételét és elősegíthetik a kőképződést.
Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, hogy adott esetben étkezési szokásait meg kell-e változtatnia (pl. állati fehérje bevitel csökkentése).
A gyógyszer hatékonyságának elősegítésére a kezelés során a sóbevitelt csökkenteni kell. Naponta 2-3 liter folyadékmennyiséget kell tea, gyümölcslé vagy alkalikus ásványvíz formájában inni ahhoz, hogy az így képződő megfelelő mennyiségű vizelet által a kőképződés kockázata csökkenjen.

Terhesség, szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A terhesség és szoptatás során kifejtett káros hatása nem ismert.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Blemaren pezsgőtabletta nem befolyásolja hátrányosan a reakcióképességet.

A Blemaren pezsgőtabletta laktózt, káliumot és nátriumot tartalmaz
Pezsgőtablettánként 109 mg laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Pezsgőtablettánként 9,7 mmol káliumot (kb. 380 mg káliumion) tartalmaz. Beszűkült vesefunkció vagy káliumspóroló diéta (alacsony káliumtartalmú diéta) esetén a kezelésnél ezt figyelembe kell venni.

Pezsgőtablettánként 9,7 mmol nátriumot (kb. 220 mg nátriumion) (0,57 g konyhasónak felel meg) tartalmaz. Nátrium szegény diéta esetén a kezelésnél ezt figyelembe kell venni.


3. Hogyan kell alkalmazni a Blemaren pezsgőtablettát?

A Blemaren pezsgőtablettát mindig az ebben a betegtájékoztatóban ill. az orvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
Az orvos előírásainak megfelelően a Blemaren pezsgőtablettát a hatásosságának megfelelően kell adagolni, azaz olyan egyéni adagolást kell választani, amely a vizeletet az optimális pH-értékeken belül tartja.
Vesekövesség esetén a vizelet lúgosítására:
A vizelet kémhatását a kiújulás megelőzésére (recidiva profilaxis vagy metafilaxia) pH 6,2-6,8 közé kell beállítani. Az ehhez szükséges napi adag betegtől függően változó. A szokásos napi adag rendszerint 3 pezsgőtabletta három egyenlőrészre elosztva. Ha a pH-értékek 6,2-es érték alá süllyednek, az adagot ennek megfelelően növelni kell. Az adagot az esti adag 2, kivételes esetekben 3 pezsgőtablettára való növelésével kell változtatni. A pH-értékek 6,8-as érték fölé emelkedése esetén az adagot csökkenteni kell. Ezt a változtatást is az esti adagban kell érvényesíteni.
A vesekövek kémiai feloldásához (kemolitolízis) a vizelet pH-értékét 7,0-7,2 közé kell beállítani.

A kalciumkövek profilaxisához és a vizelet lúgosításához vesekövességben kalciumkövek jelenléte esetén:
A vizelet pH-ját 6,8-7,4 közé kell beállítani. E pH-értékek eléréséhez egyéni adagolásra van szükség, ez rendszerint 3 pezsgőtabletta naponta. A beállításhoz szükséges adag adott esetben növelhető, de napi 5 pezsgőtabletta többnyire elegendő. A napi 3 pezsgőtablettát este egy adagban vagy a nap folyamán három részre osztva lehet bevenni. Esetleges nagyobb adag esetén napi három bevétel ajánlott: 1-1 pezsgőtabletta reggel és délben és 2-3 pezsgőtabletta este.

Az alkalmazás módja
A Blemaren pezsgőtablettát egy pohár vízben kell feloldani és a teljes feloldódás után meginni. Közben óvatosan fel kell keverni. Enyhe zavarosság előfordulhat és csekély mennyiségű feloldatlan részecske összegyűlhet a felszínen.

A hatás ellenőrzése a vizelet pH-értékének mérésével történik, naponta háromszor. Ehhez a csomagolásban található speciális indikátor papírt kell használni. A tesztcsík indikátorzónáját röviden a vizeletbe kell mártani. A tesztcsík elszíneződését 2 percen belül össze kell hasonlítani a színskálával és az így kapott pH-értéket a kontrollnaptárba kell feljegyezni.

A Blemaren pezsgőtablettát cukorbetegek is szedhetik (1 pezsgőtabletta 0,02 kenyéregységet tartalmaz).

A kő nagyságától függően a kő feloldódásához 4 héttől 6 hónap kezelési időre van szükség. A kezelés időtartamát a kezelőorvos állapítja meg.

A kiújulás megelőzéseként egyénileg beállított kezelési intervallumokra van szükség.

Ha az előírtnál több Blemaren pezsgőtablettát vett be:
Az ajánlottnál nagyobb adagok bevétele esetén sem várható az anyagcsere fiziológiás paramétereinek nemkívánatos változása kielégítő vesefunkció esetén, mivel a bázistúlsúly vesén keresztül történő kiválasztása természetes szabályozási folyamat a sav-bázis egyensúly fenntartása érdekében.
Esetleges túladagolás a vizelet pH-értékének ellenőrzésével felismerhető és az adag csökkentésével korrigálható.
Adott esetben szükség lehet a kezelőorvos tanácsára.

Ha elfelejtette bevenni a Blemaren pezsgőtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot, ha előzőt elfelejtette bevenni. Folytassa a kezelőorvos által előírt kezelést a következő bevétellel.

Ha idő előtt abbahagyja a Blemaren pezsgőtabletta szedését
Tartsa be a kezelőorvos által előírt kezelési időtartamot, mert különben nem várható a kezelés teljes sikere.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Blemaren pezsgőtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

- enyhe gyomor-bél rendszeri panasz (gyomorpanasz, rosszullét, hányás és enyhe hasmenés).

Amennyiben szükséges, tüneti kezelés pl. hányáscsillapítás, savközömbösítés adható.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül:
Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest
honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
e-mail: adr.box@nngyk.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Blemaren pezsgőtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a Blemaren pezsgőtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

- A készítmény hatóanyaga: 1,197 g vízmentes citromsav, 0,8355 g vízmentes nátrium-citrát, 0,9675 g káliumhidrogén-karbonát pezsgőtablettánként.
- Egyéb összetevők: szacharin-nátrium, adipinsav, citrom aroma, makrogol 6000, mannit, laktóz-monohidrát.

Milyen a Blemaren pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér színű, kerek, lapos, porózus felületű, metszett élű, citromillatú és -ízű pezsgőtabletta.

4 x 20 db pezsgőtabletta mozgáscsillapító betéttel és nedvességmegkötő anyaggal ellátott LDPE kupakkal lezárt fehér PP tartályban. A tartályok indikátorpapírral és ellenőrző naptárral dobozban
Kiszerelés: 80x Törzskönyvi szám: OGYI-T-4497/01
BLEMAREN pezsgőtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Aristo Pharma
  • Hatóanyag: összetett: sodium citrate, potassium hydrogencarbonate, citric acid
  • ATC: Húgyúti kőoldók
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 8702Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 6526 Ft
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökések is lehetnek. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.