BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 mg tabletta

BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 mg tabletta betegtájékoztatója

Milyen hatóanyagot és segédanyagokat tartalmaz a Bisoprolol-ratiopharm tabletta?
Hatóanyag:
5,00 mg bizoprolol-fumarát (megfelel 4,24 mg bizoprololnak), ill. 10,0 mg bizoprolol- fumarát (megfelel 8,48 mg bizoprololnak) tablettánként.
Segédanyagok:
5 mg tabletta: magnézium-sztearát, "Yellow PB 22812" (sárga vas-oxid /E 172/ + laktóz-monohidrát) kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, 135,2 mg laktóz-monohidrát.
10 mg tabletta: magnézium-sztearát, "Beige 27215" (sárga vas-oxid /E 172/ + vörös vas-oxid /E 172/ - laktóz-monohidrát), kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, 130,2 mg laktóz-monohidrát.
Milyen betegségek kezelésére adható a Bisoprolol-ratiopharm készítmény?
- Magasvérnyomás,
- szívkoszorúér betegség.
Mikor nem szabad a Bisoprolol-ratiopharm készítményeket szedni?
A hatóanyag (bizoprolol) vagy bármely egyéb összetevővel szembeni túlérzékenység esetén.
Kezeletlen szívizomgyengeség (szívelégtelenség), sokk, ingerületvezetési zavarok (másod- vagy harmadfokú AV-blokk, sinuatrialis blokk), szinuszcsomó betegség esetén.
A kezelés megkezdése előtt nagyon alacsony pulzusszám (a nyugalmi pulzus kevesebb, mint 60 percenként), nagyon alacsony vérnyomás (a szisztolés értéke kevesebb, mint 100 Hgmm) előfordulásakor.
A vér túlsavasodása (acidózis), hörgőgörcsre való hajlam (pl. obstruktív tüdőbetegség, tüdőasztma), perifériás vérellátási zavarok késői stádiuma.
MAO-gátlók egyidejű adása (MAO-B gátlók kivételével) esetén.
Gyermekkorban - terápiás tapasztalat hiánya miatt - adása nem javasolt.
A Bisoprolol-ratiopharm készítményekkel kezelt betegeknél a verapamil- és diltiazem-típusú kalcium-antagonisták és a szívritmuszavarok kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek (pl. dizopiramid, kinidin, amiodaron) intravénás adása ellenjavallt (kivéve intenzív terápia). Kezeletlen mellékvesevelő daganat esetén.
Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy az 5 mg-os tabletta 135,2 mg, a 10 mg-os tabletta pedig 130,2 mg tejcukrot tartalmaz tablettánként.
Hogyan kell a Bisoprolol-ratiopharm tablettát alkalmazni?
Kizárólag az orvos utasítása szerint, az orvos által rendelt adagban és az orvos által előírt ideig.
Hogyan kell bevenni a Bisoprolol-ratiopharm tablettákat?
A tablettát lehetőleg reggel éhgyomorra vagy a reggelivel, szétrágás nélkül, kevés vízzel kell bevenni.
Milyen mellékhatások léphetnek fel a Bisoprolol-ratiopharm készítmény alkalmazásakor?
Bizoprolollal való kezelés alatt a következő nem kívánt mellékhatások fordulhatnak elő:
Szív-és érrendszer: testhelyzet-változásra - pl. fekvő helyzetből való felálláskor - jelentkező fokozott vérnyomásesés. A pulzusszám csökkenése, a szívpitvarok és a szívkamrák közötti ingerületvezetési zavar, fokozott szívizomgyengeség (szívelégtelenség) az alsó végtagokban előforduló vizenyővel és/vagy fizikai terhelésnél jelentkező légszomjjal.
Perifériás vérátáramlási zavarokban szenvedő betegeknél - ide értve a kéz- és lábujjak érgörcsében (Raynaud-szindróma) szenvedő betegeket - a panaszok fokozódhatnak.
Idegrendszer: előfordulhat fáradtság, szédülés, fejfájás, depressziós hangulat, zavartság, rémálmok vagy alvászavarok és hallucinációk. A végtagokon téves érzetek
(pl. zsibbadás és hidegségérzés) alakulhatnak ki.
Látás: ritkán látászavar, kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis), megváltozott könnyelválasztás (erre kontaktlencse viselése esetén kell figyelni) észlelhető.
Légutak: hörgőgörcsre hajlamos betegeknél (különösen obstruktív légúti betegségek, tüdőasztma) légszomj alakulhat ki.
Gyomor- bélrendszer: esetenként étvágycsökkenés és gyomor- bélpanaszok figyelhetők meg (pl. hányinger, hányás, székrekedés, hasmenés, gyomorfájdalom és görcsök).
Izom- és csontrendszer: izomgyengeség, izomgörcsök (pl. vádli görcs), illetve egyes esetekben az ízületek megbetegedései jelentkezhetnek.
Bőr: allergiás bőrreakciók - pl. bőrpír, viszketés, fényhatásra kialakuló bőrkiütések, nagyon viszkető csalánkiütés, izzadás - jelentkezhetnek.
Húgy-ivarrendszer: ritkán szexuális zavarok fordulhatnak elő.
Anyagcsere: tünetmentes cukorbetegség tünetei észlelhetővé válhatnak, illetve a meglévő cukorbetegség rosszabbodhat. Hosszabb éhezés vagy jelentős fizikai terhelés a Bisoprolol-ratiopharm kezelés alatt alacsony vércukorszintet eredményezhet. A csökkent vércukorszint tüneteit - különösen a szapora pulzust és a kézremegést - a Bisoprolol-ratiopharm elfedheti.
A kezelés ideje alatt emelkedhet a vérzsírok szintje (koleszterin, triglicerid).
Egyes esetekben a kezelés alatt a májenzimek (transzaminázok, GOT, GPT) szintje emelkedhet, illetve májgyulladás (hepatitis) alakulhat ki.
Amennyiben olyan mellékhatásokat tapasztal, amelyek ebben a tájékoztatóban nem szerepelnek, kérjük, közölje a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!
Mi a teendő mellékhatások jelentkezésekor?
Mellékhatás előfordulásáról a kezelőorvost értesíteni kell.
Mire kell figyelemmel lenni terhesség és szoptatás ideje alatt?
A Bisoprolol-ratiopharm készítmények a terhesség és a szoptatás ideje alatt nem alkalmazhatók.
Mire kell tekintettel lenni gyermekek esetében?
A Bisoprolol-ratiopharm készítmények gyermekeknek nem adhatók.
Milyen óvintézkedéseket kell figyelembe venni a kezelés során?
Az alábbi esetekben fokozott orvosi ellenőrzés szükséges a készítmény alkalmazása során:
- a szívpitvarok és szívkamrák közötti alacsonyfokú ingerületvezetési zavar (elsőfokú AV-blokk) esetén,
- meglévő vagy eddig nem jelentkezett cukorbetegség (rendszeres vércukor ellenőrzés szükséges) előfordulásakor,
- hosszas szigorú éhezés vagy nehéz fizikai megterhelés során (a vércukorszint nagyon alacsony lehet),
- mellékvesevelő daganat (pheochromocytoma) esetén,
- Printzmetal-angina előfordulásakor.
Máj- és vesefunkciós zavarokban az adagolási útmutatót szigorúan be kell tartani.
Abban az esetben, ha a személyes vagy családi kórtörténetében pikkelysömör szerepel, a készítményt kezelőorvosa csak egyedi elbírálás után fogja előírni.
A készítmények fokozhatják az allergiás reakciókat. Ezért súlyos allergiás megbetegedés esetén csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett adható a gyógyszer.
Magas vérnyomás kezelése esetén a gyógyszer csak rendszeres orvosi felügyelet mellett alkalmazható.
Mire kell figyelemmel lenni gépjárművezetéskor, gépkezeléskor és szilárd támasz nélküli munkavégzéskor?
A egyéni reakciók különbözősége miatt a közúti közlekedésben való aktív részvétel vagy a gépek üzemeltetésének képessége csökkenhet. Ez fokozott mértékben érvényes a kezelés kezdetén, készítmény váltáskor, és egyidejű alkoholfogyasztáskor.
Mire kell figyelemmel lennie, ha egyidejűleg más gyógyszert is szed?
A Bisoprolol-ratiopharm készítmények vérnyomáscsökkentő hatását felerősíthetik az egyéb vérnyomáscsökkentők, barbiturátok, fenotiazin, egyes depresszió elleni gyógyszerek, cimetidin, értágítók és az alkoholfogyasztás.
A Bisoprolol-ratiopharm tablettákkal együtt adott egyes vérnyomáscsökkentők (ACE-gátló), pl. kaptopril, enalapril, a kezelés kezdetén fokozott vérnyomásesést okozhat.
Nifedipin-típusú kalcium-antagonisták egyidejű adása esetén a vérnyomáscsökkenés fokozódik, és egyes esetekben szívizomgyengeség (szívelégtelenség) is kialakulhat.
A Bisoprolol-ratiopharm készítmények és a verapamil- vagy diltiazem-típusú kalcium-antagonisták, vagy egyéb ritmuszavar elleni gyógyszerek (pl. dizopiramid, kinidin, amiodaron) egyidejű adása során a vérnyomás-csökkenés fokozódhat, a szívműködés lassulhat, illetve egyéb szívritmuszavarok és/vagy szívizomgyengeség alakulhat ki.
A Bisoprolol-ratiopharm tabletták és rezerpin, alfa-metildopa, guanfacin, klonidin vagy szívglikozidok (digitálisz) egyidejű adása esetén a szívfrekvencia nagyon lecsökkenhet, illetve romolhat a szívben az ingerületvezetés.
A Bisoprolol-ratiopharm kezelés mellett alkalmazott klonidin adagolást csak fokozatosan, az orvosi előírás szigorú betartásával lehet abbahagyni, mivel a klonidin hirtelen elhagyása hirtelen vérnyomás-emelkedést okozhat.
Bisoprolol-ratiopharm tabletták és norepinefrin, epinefrin vagy egyéb szimpatomimetikus hatású szerek (pl. köhögés elleni szerek, orr- és szemcseppek) egyidejű alkalmazása esetén vérnyomásemelkedés lehetséges.
Bisoprolol-ratiopharm tabletták és inzulin vagy egyéb vércukorcsökkentők egyidejű alkalmazása esetén a vércukorcsökkentő hatás felerősödhet, megnyúlhat, illetve gyengülhet, ezért a rendszeres vércukorszint ellenőrzés szükséges.
Az ergotaminszármazékok (pl. ergotamin tartalmú migrén ellenes szerek) és a Bisoprolol-ratiopharm készítmények egyidejű bevétele a perifériás vérátáramlási zavarok romlásához vezethet.
A rifampicin megváltoztathatja a bizoprolol vérnyomáscsökkentő hatását.
Általános érzéstelenítés előtt az altatóorvost a Bisoprolol-ratiopharm készítményekkel való kezelésről tájékoztatni kell.
Figyelembe kell venni, hogy a fentiek a korábban alkalmazott gyógyszerekre is vonatkoznak.
Mely élvezeti cikkeket, ételeket és italokat kell kerülnie?
A Bisoprolol-ratiopharm tabletták vérnyomáscsökkentő hatását az alkohol fokozza.
Mi a teendő a Bisoprolol-ratiopharm tabletták túladagolása esetén (véletlen vagy szándékos túladagolás)?
Túladagolás gyanúja esetén a kezelőorvost azonnal fel kell keresni.
Túladagolás tünetei: jelentős vérnyomásesés, pulzusszám-csökkenés, szívizomgyengeség (szívelégtelenség) vagy sokk. Ezen kívül légzési problémák, hörgőgörcs, hányás és eszméletvesztés alakulhat ki.
Túladagolás esetén a tabletták szedését abba kell hagyni és azonnal értesíteni kell a kezelőorvost vagy fel kell keresni a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mivel orvosi segítségre lehet szüksége.
Mire kell figyelemmel lennie, ha túl kevés gyógyszert vett be, vagy megfeledkezett egy adag bevételéről?
Következő alkalommal ne vegyen be dupla adagot, hanem folytassa a gyógyszer alkalmazását a kezelőorvos által előírt módon.
Mire kell figyelnie, ha a Bisoprolol-ratiopharm kezelést megszakítja, vagy idő előtt abbahagyja?
A Bisoprolol-ratiopharm szedését, csak előzetes orvosi megbeszélés után szabad abbahagyni.
A kezelést - különösen a szív koszorúereinek vérellátási zavarában (coronaria betegség: angina pectoris) - nem szabad hirtelen abbahagyni, hanem fokozatosan kell leépíteni (7-10 nap alatt), mivel a gyógyszer hirtelen elhagyása állapot rosszabbodást okozhat.
Leírás:
5 mg tabletta: halványsárga, pettyes, kerek, bikonvex tabletta.egyik oldalán felezőbemetszéssel és "5" jelzéssel ellátva.
10 mg tabletta: bézs színű, pettyes, kerek, bikonvex tabletta egyik oldalán felezőbemetszéssel és "10" jelzéssel ellátva.
Csomagolás
30 tabletta átlátszó PVC/PVDC//Al buborékfóliában és dobozban.
Hogyan kell tárolni a készítményt, és meddig lehet felhasználni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül használható fel.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8698/01
BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 mg tabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
    • Hatóanyag: bisoprolol
    • ATC: Bisoprolol
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 237Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 107 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -2 °C

A Dunántúl nyugati felén döntőrészt napos idő várható, máshol a több-kevesebb napsütés mellett közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Megélénkül, a Tiszántúlon néhol meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű. Késő estére többnyire 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.