Veszélyben Európa vízellátása

Európa "víztornyai", a gleccserek azért is zsugorodnak, mert a globális felmelegedés hatására olvadnak a jégsapkák. Pedig innen is látják el Európa vízigényét, még atomerőműveket is hűtenek a gleccserekből származó vízzel.

Svájc gleccserei kevesebb mint száz év alatt térfogatuk több mint felét elvesztették, ráadásul az idei hosszú, forró nyár felgyorsította az olvadást. Mindez komolyan veszélyezteti Európa vízellátását a tudósok szerint – derült ki egy új tanulmányból, melyet a BBC szemlézett.

Európa víztornyainak is hívják a gleccsereket, mert télen megtartják a havat, nyáron pedig fokozatosan kieresztik, vízzel ellátva Európa folyóit és terméseit, de még az atomerőművek hűtéséhez is a gleccserekből eredő vizet hasznosítják. A gleccserek nyáron síközpontokat tartanak fenn, és vonzzák a hegymászókat és kirándulókat. Az Alpok közösségei most a jövőjük miatt aggódnak.

A kiszáradó gleccserek Európa vízellátását is veszélyeztetik. Fotó: Getty IMages
A kiszáradó gleccserek Európa vízellátását is veszélyeztetik. Fotó: Getty IMages

Svájcban, 3 ezer méteres tengerszint feletti magasságban, ahol a Glacier 3000 nevű drótkötélpálya-társaság működik, már hatalmas területeket borít csupasz szikla. Két gleccser, a Tsanfleuron és a Scex Rouge szétváltak, és évezredek óta nem látott területet hoztak felszínre.

A zürichi Szövetségi Technológiai Intézet és a Svájci Szövetségi Tájhivatal közös tanulmánya a tudósok többéves megfigyeléseinek eredményét mutatja, mivel évek óta figyelik az olvadás folyamatát, és összehasonlították a gleccserek 1930-as évekbeli topográfiai képeit az elmúlt 10 év képeivel.

A Berni Egyetem glaciológusa, Mauro Fischer jégmérő rudakkal méri minden év tavaszától a jég vastagságát, amivel nyáron és ősszel szokta ellenőrizni a gleccsereket. Idén júliusban az a megdöbbentő látvány fogadta, hogy a jégmérő rudak körül teljesen elolvadt a jég, így a rudak a földön hevertek.

Az eredmények csak alátámasztják az elméletet, miszerint Európa gleccserei azért is zsugorodnak, mert a globális felmelegedés hatására olvadnak a jégsapkák.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!


A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: