WHO: korántsem ért véget a koronavírus-járvány

A koronavírus-járvány elleni küzdelem kritikus pontra érkezett - hívta fel a figyelmet Maria Van Kerkhove, a WHO szakértője.

Korántsem ért véget a koronavírus -járvány, zavar és gondatlanság uralkodik a pandémia elleni fellépésben - jelentette ki hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. Szerinte a helyzetet néhány hónap alatt ellenőrzés alá lehet vonni kipróbált egészségügyi intézkedésekkel. Ezek között a kézmosást, a tömeg elkerülését, a maszkviselést és a helyiségek átszellőztetését említette.

A londoni Sohóban alig akadt ember, aki törődött volna a járványügyi szabályokkal, miután 97 nap lezárást követően újra megnyitottak az éttermek és a bárok. A felvétel április 12-én, hétfőn készült. Fotó: Jonathan Brady/Getty Images
A londoni Sohóban alig akadt ember, aki törődött volna a járványügyi szabályokkal, miután 97 nap lezárást követően újra megnyitottak az éttermek és a bárok. A felvétel április 12-én, hétfőn készült. Fotó: Jonathan Brady/Getty Images

Ezek a tényezők segítik elő a terjedést

"Mi is a társadalom és a gazdaság újranyitását, a turizmus, valamint a kereskedelem újraindulását szeretnénk" - hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. "Azonban jelenleg a világ számos országában az intenzív osztályok túlterheltek, emberek halnak meg, és ez teljességgel megakadályozható" - húzta alá. "A koronavírus-világjárvány még messze nem ért véget. De számos okunk van derűlátónak lenni. A fertőzöttek és halottak számának csökkenése az év első két hónapjában azt mutatják, hogy vírus és variánsai megfékezhetők" - mondta a WHO főigazgatója, hozzátéve, hogy a terjedést "a zavar, önelégültség és egészségügyi intézkedések ellentmondásossága" segítették elő.

Koronavírus: van, ahol több fiatal van intenzíven, mint idős A veszélyeztetett korosztályok beoltásával és az új vírusvariánsok elterjedésével szomorú fordulat következett be a koronavírus-járványban. Brazíliában már több fiatalt ápolnak az intenzív osztályokon, mint idősebb beteget. Részletek!

Egy hét alatt 9 százalékkal több fertőzött

India hétfőn megelőzte Brazíliát a regisztrált fertőzöttek számában. Ezzel India került a fertőzöttek számát tekintve a második helyre az Egyesült Államokat követően. Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik szakértője szerint a koronavírus-járvány elleni küzdelem kritikus pontra érkezett. Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a járvány hatványozottan terjed. A múlt héten a fertőzöttek száma 9 százalékkal gyarapodott, míg a halottaké 5 százalékkal nőtt. Hozzátette, hogy sorban az utóbbi hét hétben az esetszám növekedését figyelték meg.

"Kevesen tartják be az óvintézkedéseket"

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz felhívta a figyelmet arra, hogy egyes országokban a járvány terjedése ellenére zsúfolásig tömve vannak az éttermek és éjszakai szórakozóhelyek és nyitva vannak a forgalmas piacok, és csak kevesen tartják be az óvintézkedéseket . "Egyes emberek, úgy tűnik, azt hiszik, hogy ha viszonylag fiatalok, akkor mindegy, ha megfertőződnek vagy sem" - tette hozzá Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

A halálozások száma még mindig magas, és úgy tűnik, nem csökken, de ez várható volt. Az átoltottak száma azonban már most is javítja a járványügyi helyzetet - mondta Ferenci Tamás biostatisztikus. A további részletekért kattintson korábbi cikkünkre .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: