Visszahívnak egy köszvénygyógyszert

Visszahívnak egy köszvénygyógyszert, mert az egyik gyártási tételébe a csomagolás során kevesebb hatóanyagot tartalmazó tabletta került.

A 300 milligrammos Milurit tabletta csomagolásába tévedésből a 100 milligramm hatóanyagot tartalmazó tabletta került. Az 5133N0319-es gyártási számon forgalomba került készítményt ezért betegbiztonsági okokból kivonják a forgalomtól és visszahívják a betegektől - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI.

köszvény, gyógyszer, köszvénygyógyszer, hatóanyag-tartalom,
köszvény, gyógyszer, köszvénygyógyszer, hatóanyag-tartalom,

Az OGYÉI azt kéri, hogy a gyógyszert az érintettek vigyék vissza a patikába, ahol díjmentesen egy megfelelő készítményre cserélik. A köszvény kezelésére alkalmazott gyógyszer többi gyártási tétele megfelelő minőségű, és elegendő mennyiségben áll rendelkezésre.

Komoly szövődményt okozhat

Mit tehetünk a magas húgysavszint ellen? A válaszért kattintson ide!

Köszvény esetén gyulladás keletkezik az ízületekben. Az érintett terület bőrfelülete duzzadttá, pirosas árnyalatúvá, fényessé és meleggé válik, fizikai nyomás hatására pedig hatalmasfájdalomjelentkezik.

A fájdalom ugyan néhány óra alatt enyhül, de a duzzanat megmarad, majd a következő éjszaka ismét előjönnek a problémák. Ez a folyamat néhány napig - fokozatosan csökkenő intenzitással - rendszeresen megismétlődik. Nagyjából így írható le az első akut köszvényes roham főbb tünetegyüttese. Azonban - ahogy már korábban is megírtuk - kezelés nélkül ezek a rohamok egyre gyakoribbak lesznek, tartamuk hosszabbá válik, továbbá egyre több területre terjednek ki - elsősorban a bokára, a térdra, a csuklóra és a könyökre.

A húgysav felhalmozódása révén kialakulóköszvénymár rövid távon is igen kellemetlen tüneteket okoz a betegek számára, hosszabb idő után pedig komoly fenyegetést jelent az ízületekre és a veseműködésre. A betegség előrehaladott, krónikus formájában a lerakódó kristályok az ízületek deformálódását okozzák és korlátozzák a mozgást, a vesében lerakódva pedig vesekő kialakulásához vezethetnek. A köszvény egyébként lágy részeken is előfordulhat, például a fülporcban vagy a szemekben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső