Veszélyt jelent-e a visontai gázképződés?

Nem jelent veszélyt a környező települések lakóira a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén kialakult gázképződés, illetve a jelenség okainak felszámolása - közölte Nagy Csaba, a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Múlt hét kedden észlelték, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén bomlástermék szabadult fel az erőművi víztározóból. A vállalat megtette a szükséges óvintézkedéseket, és a hatóságokkal is azonnal felvette a kapcsolatot. A légtérelemzési vizsgálatok eredményei alapján azóta csökkent a bomlástermék koncentrációja, pár nap múlva már az erőmű területén sem volt mérhető.

Mátrai Erőmű, Visonta, gázképződés, kén, foszfor, katasztrófavédelem
Mátrai Erőmű, Visonta, gázképződés, kén, foszfor, katasztrófavédelem

Folyamatos mérések

Lakossági bejelentés alapján műszeres méréseket végeztek az erőmű visontai telephelyén a Heves megyei katasztrófavédelem munkatársai. Úgy vélik, a technológiai víztározóban felgyűlt szerves anyagokból képződött az erőteljes szagú, ám az emberekre veszélytelen gáz. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint sem az ott dolgozókat, sem a környéken élőket nem veszélyeztette a jelenség. Péntek délután a Mátrai Erőmű bejelentette, hogy megkezdték a gázképződés felszámolását, a katasztrófavédelem mobil laborjai pedig továbbra is mérésekkel ellenőrizték a környéket.

Továbbra sincs veszély

A friss információk szerint a technológiaivíz-tározóban képződött kén- és foszfortartalmú gáz erőteljes szagú, ám a környéken élőkre továbbra sem jelent veszélyt. Az érintett településeken nem volt kimutatható veszélyes anyag jelenléte. A probléma elhárítása érdekében az erőmű munkatársai még november 12-én megkezdték a technológiaivíz-tározó leeresztését. Emiatt pénteken ismét felerősödtek a bomlási folyamatok, így a leeresztést szüneteltetni kellett. Aznap két, később több mobil laborral mérték a veszélyes anyagok koncentrációját. Ezeket a vizsgálatokat Detk és Visonta önkormányzati képviselői, valamint lakói is figyelemmel kísérhették a helyszínen, és a mérések eredményeit is megismerhették - ismertette a szóvivő.

Emellett szakértők bevonásával a lehetséges kockázatokat is vizsgálták. Semlegesítő anyag és jelentős mennyiségű hígítóvíz hozzáadásával a bomlási folyamatból eredő szaghatáson túl egyéb káros következménnyel a jelenség felszámolása eddig nem járt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció