Veszélyt jelent-e a visontai gázképződés?

Nem jelent veszélyt a környező települések lakóira a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén kialakult gázképződés, illetve a jelenség okainak felszámolása - közölte Nagy Csaba, a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Múlt hét kedden észlelték, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén bomlástermék szabadult fel az erőművi víztározóból. A vállalat megtette a szükséges óvintézkedéseket, és a hatóságokkal is azonnal felvette a kapcsolatot. A légtérelemzési vizsgálatok eredményei alapján azóta csökkent a bomlástermék koncentrációja, pár nap múlva már az erőmű területén sem volt mérhető.

Mátrai Erőmű, Visonta, gázképződés, kén, foszfor, katasztrófavédelem
Bomlástermék szabadult fel az erőművi víztározóból. Fotó: Mátrai Erőmű Zrt. (mert.hu)

Folyamatos mérések

Lakossági bejelentés alapján műszeres méréseket végeztek az erőmű visontai telephelyén a Heves megyei katasztrófavédelem munkatársai. Úgy vélik, a technológiai víztározóban felgyűlt szerves anyagokból képződött az erőteljes szagú, ám az emberekre veszélytelen gáz. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint sem az ott dolgozókat, sem a környéken élőket nem veszélyeztette a jelenség. Péntek délután a Mátrai Erőmű bejelentette, hogy megkezdték a gázképződés felszámolását, a katasztrófavédelem mobil laborjai pedig továbbra is mérésekkel ellenőrizték a környéket.

Továbbra sincs veszély

A friss információk szerint a technológiaivíz-tározóban képződött kén- és foszfortartalmú gáz erőteljes szagú, ám a környéken élőkre továbbra sem jelent veszélyt. Az érintett településeken nem volt kimutatható veszélyes anyag jelenléte. A probléma elhárítása érdekében az erőmű munkatársai még november 12-én megkezdték a technológiaivíz-tározó leeresztését. Emiatt pénteken ismét felerősödtek a bomlási folyamatok, így a leeresztést szüneteltetni kellett. Aznap két, később több mobil laborral mérték a veszélyes anyagok koncentrációját. Ezeket a vizsgálatokat Detk és Visonta önkormányzati képviselői, valamint lakói is figyelemmel kísérhették a helyszínen, és a mérések eredményeit is megismerhették - ismertette a szóvivő.

Emellett szakértők bevonásával a lehetséges kockázatokat is vizsgálták. Semlegesítő anyag és jelentős mennyiségű hígítóvíz hozzáadásával a bomlási folyamatból eredő szaghatáson túl egyéb káros következménnyel a jelenség felszámolása eddig nem járt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +6 °C
Minimum: +1 °C

A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra