Veszélyesek lehetnek a telefonok az implantátumokra

A beültetett gyógyászati segédeszközök működésére hatással lehetnek a mobiltelefonok és más elektronikai készülékek, ezért ajánlott bizonyos távolságot tartani közöttük.

A fogyasztói elektronikai készülékek, így a mobiltelefonok és okosórák olyan nemkívánatos mágneses hullámhatást (interferenciát) gerjeszthetnek, ami megzavarhatja a beépített implantátumok, elsősorban a pacemakerek és defibrillátorok működését. Ezért ajánlott az eszközök között legalább 15 centiméteres távolságot tartani - közölte az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) saját kutatására alapozva, amely a Heart Rythm szakfolyóiratban jelent meg, és a ScienceDaily szemlézte.

Fájdalom, melyet a mobilunk okoz A mobiltelefon-könyök olyan probléma, amely - nevéből fakadóan - a mobiltelefon túl gyakori használata miatt alakulhat ki.

Véletlenszerű, de súlyos hatás

"A fogyasztók védelmének érdekében alapvető fontosságú a beültetett gyógyászati műszerek biztonságos működésének megőrzése, különös tekintettel a technológia szakadatlan fejlődésére" - olvasható a szakhatóság kutatásában. A legújabb fogyasztói elektronikai készülékek, köztük egyes telefonok, okosórák és más berendezések, amelyek kommunikációját magas frekvenciájú elektromágneses tér közvetíti, átmenetileg zavart kelthetnek a beültetett gyógyászati elektronikai eszközökben.

A beültetett gyógyászati segédeszközök működésére hatással lehetnek a mobiltelefonok. Fotó: Getty Images
A beültetett gyógyászati segédeszközök működésére hatással lehetnek a mobiltelefonok. Fotó: Getty Images

Ezeknél az erős mágneses tér súlyos diszfunkciót okozhat, amely gátolhatja a készülék működését, emiatt magas frekvenciájú ingerlés vagy indokolatlan sokkleadást jelentkezhet. A mobiltelefonok és okosórák által kibocsátott, 10G-nél nagyobb elektromágneses tér véletlenszerűen befolyásolhatja a beültetett eszközök működését, ezért súlyosan veszélyes a páciensekre - int a kutatási beszámoló.

Több és erősebb mágnes mindenütt

Régen az implantátumok működésére hatni képes mágneses berendezések még nagyok és könnyen azonosíthatók, azaz elkerülhetők voltak, mint például a sztereó hangsugárzók, a villanymotorok vagy a vezeték nélküli elektromos készülékek. A modern, apró méretű ritkaföldfém-mágnesek miatt azonban manapság már erős elektromágneses tér észlelhető a fejhallgatók, okos ajtózárak vagy telefonok körül is.

A kísérletek során a beültethető gyógyászati eszközöktől többféle távolságban használtak iPhone 12 telefonokat és Apple Watch 6 okosórákat. Mérések igazolták, hogy a készülékek közvetlen közelében akár 10G-nél nagyobb elektromágneses mező észlelhető, ami már megzavarhatja a pacemakerek és hasonló berendezések működését. Jó hír, hogy 15 centiméternél nagyobb távolság esetén a telefonok és okosórák már nem fejtettek ki zavaró hatást. "A kockázat alacsony, de az erős mágneseket használó fogyasztói elektronikai eszközök számának rohamos növekedésével mindenkinek ajánlott a biztonságos használat elsajátítása", figyelmeztet az FDA közleménye, amely a terület folyamatos további monitorozását is ígéri.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)