szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Ilyen, amikor a pacemaker átveszi az irányítást

A pacemaker egy szívritmus-szabályozó készülék, amely a szervezetbe ültetve elektródákkal kapcsolódik a szívhez, és elektromos impulzusokkal vezérli a szívizom megfelelő összehúzódását.

Ha rosszul ver a szív

Olyan esetekben van rá szükség, amikor a szív természetes ritmusa túl lassú, vagy a szív ingerületvezető rendszerében hiba van, így a kamrák és pitvarok aktivitása nincs megfelelően összehangolva. Az egészséges szívnek van saját elektromos vezérlése, ezt a feladatot az úgynevezett szinusz csomó látja el. Ez a szívizom egy olyan kitüntetett pontja, amely a szívverés ütemét vezérli. A szinusz csomó által képzett elektromos impulzus végigvezetődik a szívizom ingerületvezető rendszerén (His-köteg, Tawara rostok), majd eléri a szívizmot, amely ettől ritmusosan összehúzódik.

Hogyan működik a pacemaker?

Amíg a szív képes a megfelelő ritmusú inger létrehozására, a pacemaker ezt érzékeli-figyeli, és nem avatkozik be. Amikor a szívfrekvencia egy beállított érték alá csökken, vagy rendszertelenné válik, a pacemaker átveszi az irányítást, és a szívbe vezetett elektródák segítségével megadja a megfelelő impulzusokat a szívnek.

A szervezetbe ültetve elektródákkal kapcsolódik a szívhez, és elektromos impulzusok által vezérli a szívizom megfelelő összehúzódását.
A szervezetbe ültetve elektródákkal kapcsolódik a szívhez, és elektromos impulzusok által vezérli a szívizom megfelelő összehúzódását.  Fotó: 123rf

Ha a szív saját ingerület vezetésével van baj, a pacemaker érzékeli a szinusz csomó adta impulzust, és azt tovább vezeti a szív megfelelő részébe. Ha a pacemaker megfelelően működik, a betegek döntő többsége nem tud különbséget tenni a saját, és a pacemaker által ingerelt szívverések között. Mivel a szívműködés stabilizálódik, a beteg sokkal jobban érzi magát, az életveszély elhárul és a kedélye is lényegesen javul.

Mi az ICD?

A defibrillátor-pacemaker (ICD) speciális szívritmus-szabályozó készülék, amely folyamatosan ellenőrzi a szívritmust. Felépítésében hasonló a pacemakerhez, és valamennyi ICD képes lassú szívritmus esetén a szívet pacemakerként vezérelni.

A beültethető defibrillátor (ICD) nagy előnye, hogy állandóan figyeli a beteg szívverését, és szükség esetén minden külső beavatkozás nélkül, a szívben leadott áramütéssel képes megszüntetni az egyébként halálhoz vezető gyors szívritmuszavart, vagy kamrafibrillációt.

Mi az a biventrikuláris pacemaker?

A biventrikuláris, avagy mind a bal, mind a jobb kamrát ingerlő pacemaker a szívelégtelenség eszközös (tehát nem gyógyszeres) terápiája, amit akkor alkalmaznak, ha a gyógyszeres kezeléssel további javulás nem érhető el. Bizonyos elektromos zavarok fennállása esetén alkalmazzák a kardiológusok (bal Tawara-szár block). A készülék mind a bal, mind a jobb szívkamrát ingerli, azokat összehangolja, így javítva a szív teljesítményét.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag