Újabb riasztó adatok a magyarokról

Az itthoni halálozások fele az egészségtelen életmódra vezethető vissza - állapította meg az Európai Bizottság jelentése Magyarország egészségügyi helyzetéről. Az összegzésből az is kiderült, hogy az egészségügyi rendszer krónikusan alulfinanszírozott, kevés az orvos, ellenben rengeteg a túlsúlyos magyar.

Az Európai Bizottság a múlt héten az EU összes országáról, így Magyarországról is kiadott egy egészségügyi országprofilt, amely meglehetősen lesújtó képet fest a magyarok egészségügyi állapotáról és az egészségügyi rendszerről - írja a Hvg.hu.

Rendkívül egészségtelenül élnek a magyarok
Rendkívül egészségtelenül élnek a magyarok

A születéskor Magyarországon várható élettartam még mindig a legalacsonyabbak között van az EU-ban. Ma egy átlag magyar 76 évre számíthat, az EU-ban ez majdnem 81. Feltűnő az egyenlőtlenség a különböző társadalmi csoportok között is: azok a férfiak például, akik csak általános iskolát végeztek, átlagosan 12 évvel kevesebbet élnek, mint magasabban képzett társaik.

Rendkívül egészségtelenül élünk

A 65 év feletti magyaroknak mindössze 18 százaléka állította, hogy jó az egészsége. A nők közül különösen sokan szenvednek krónikus betegségekben, ami megkeseríti az idős éveket. Az antibiotikum-rezisztencia pedig már-már népegészségügyi probléma: 2014-ben és 2015-ben a kórházak 4000 olyan fertőzésről számoltak be, ami ellenálló volt az antibiotikumokra.

Bár sokan az egészségügyet hibáztatják a korai halálozásért, az igazság az, hogy a halálozások fele az egészségtelen életmódra vezethető vissza. Mind a helytelen táplálkozás, mind a dohányzás, mind pedig az alkoholfogyasztás aránya jóval magasabb a 39 százalékos uniós átlagnál. Ha még ez sem lenne elég, a magyarok egyre kövérebbek: a legfrissebb adatok szerint a felnőttek és a 15 évesek ötöde túlsúlyos.

Alulfinanszírozott a rendszer

A rossz egészségügyi mutatókat még némileg lehetne ellensúlyozni egy hatékony egészségügyi rendszerrel, Magyarországon azonban a dokumentum szerint ezzel is komoly bajok vannak. A magyar egészségügyi kiadások jelentősen elmaradnak az uniós átlagtól, a rendszer krónikusan alulfinanszírozott. Az egy főre jutó, egészségügyi ellátásra fordított kiadások 1468 Eurót (490 ezer forintot) tesznek ki, ami a legalacsonyabbak között van az EU-ban. Emiatt a lakosság zsebből is rengeteget fizet maga után.

Sajnos nemcsak alulfinanszírozott, de nem is túl hatékony az itthoni egészségügyi rendszer. Az adatok szerint csak 2016-ban 30 000 halálesetet lehetett volna elkerülni hatékonyabb megelőzéssel, további 16 000 halálesetet pedig eredményesebb és időben nyújtott egészségügyi ellátással.

Kevés az orvos és az ápoló

"Tízszer többet keresek itt, mint Magyarországon" Bár nem tervezett váltani, mégis megragadott egy véletlenül kínálkozó lehetőséget - és jól döntött. Takács Etelka 26 évvel ezelőtt költözött ki Svájcba, ahol azóta is él. Jelenleg citológiai szakasszisztensként dolgozik Bernben, méltó fizetésért, kiváló körülmények között. A magyar és a svájci egészségügyi rendszer különbségei mellett a svájciak boldogságának titkáról is kérdeztük. Interjú.

A jelentés kiemeli: valóban kevesebb az orvos és az ápoló Magyarországon, mint a többi uniós tagállamban. Az EU-ban átlagosan 1000 emberre 3,6 orvos jut, ez Magyarországon 3,3. Az ápolók esetében rosszabb a helyzet, itt 6,5 nővér jut 1000 betegre, szemben az uniós 8,5 átlaggal. A helyzetet súlyosbítja, hogy 2010 és 2016 között csaknem 5 500 orvos hagyta el az országot.

Van, amiben jól teljesítünk

Pozitív fejlemény viszont, hogy a kormány által 2011-ben bevezetett népegészségügyi termékadó és a transzzsírsavak 2013-as korlátozása látható eredményeket hozott. Kötelező védőoltásokban is az élen járunk: az oltások nemcsak ingyenesek, hanem a 99%-os átoltottság bőven meghaladja a WHO által meghatározott 95%-ot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő