Újabb ország kér bocsánatot a hírhedt gyógyszer miatt

Ausztrália bocsánatot fog kérni minden olyan állampolgárától, aki érintett volt a talidomid okozta tragédiában.

A múlt század hatvanas évei elején világszerte ajánlottak a reggeli rosszulléttel küzdő kismamák számára talidomid hatóanyagú, enyhe nyugtató hatású gyógyszereket. Ezeket egyebek mellett Contergan és Distaval néven forgalmazták. Később kiderült, hogy a hatóanyag rengeteg magzatnál súlyos fejlődési rendellenességeket okozott.

terhességi vizsgálat, sztetoszkóp, szülész-nőgyógyász, terhes pocak
A talidomid súlyos fejlődési rendellenességeket okozott a magzatoknál. Fotó: illusztráció, Getty Images

„A talidomidtragédia országunk és a világ történetének sötét fejezete” – fogalmazott hétfőn Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök. Hozzátette, a túlélők, családjaik, barátaik és gondozóik bátran szálltak síkra a bocsánatkérésért, amelyet most hosszú küzdelmük elismeréseként végül az egész nemzet nevében megkapnak. Albanese formálisan november 29-én az ausztrál parlamentben kér majd bocsánatot az áldozatoktól és minden érintettől.

Nem az ausztrál kormányzat az első, amely hasonló lépésre szánta el magát. A brit kormány 2010-ben kért bocsánatot az áldozatoktól.

Mintegy 100 gyermek esett áldozatul

A német Grünenthal gyógyszergyár által kifejlesztett talidomid hatóanyagú gyógyszerek miatt világszerte hozzávetőleg 80 ezer gyermek halt meg még születése előtt, további mintegy 20 ezer gyermek pedig különböző súlyos fejlődési rendellenességgel született. A talidomidbotrányt követően világszerte felülvizsgálták a gyógyszer-engedélyezési szabályokat. A történtek miatt tovább erősödött az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) tekintélye, amely az Egyesült Államokban nem engedélyezte a gyógyszert.

Amerikai kutatók az elmúlt évek során fedezték fel, milyen mechanizmusokon keresztül okozhatott kárt a magzatokban a talidomid.

Egy ausztrál nő, aki végtagok nélkül született, miután édesanyja talidomid hatóanyagú gyógyszert szedett, 2021-ben több millió dollár kártérítést kapott peren kívüli egyezség nyomán a gyógyszer helyi forgalmazójától, a Diageo Plc.-től. A Diageo 2010-ben 45 ausztráliai és új-zélandi áldozat számára vállalta 50 millió ausztrál dollár (11 milliárd forint) kifizetését. Az ausztrál kormány 146 talidomidtúlélőt tart nyilván, de az áldozatok pontos száma nem ismert.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra