Új melegrekorddal indult az év

Meleg és szélsőséges volt tavaly a világ időjárása, az idei év pedig rögtön egy januári melegrekord megdöntésével indult.

Januári melegrekordot mértek egy Sunndalsora nevű kisvárosban Norvégia nyugati részén, ahol csütörtökön 19 Celsius-fokot mutatott a hőmérő - közölte a Norvég Meteorológiai Intézet. A korábbi norvég januári melegrekordot 1989-ben jegyezték fel, akkor 17,9 Celsius-fokot mértek Tafjord faluban.

melegrekord, meleg idő, enyhe tél, szélsőséges időjárás,
A szélsőséges 2019 után enyhe téllel kezdődött 2020. Fotó: iStock

A különösen enyhe időjárás a szakértők szerint a hegyek felől érkező meleg főnszélnek köszönhető. Norvégiában országszerte szokatlanul meleg a mostani tél. A következő napokra azonban már heves esőket és lehűlést jósolnak. Sunndalsorához egyébként több melegrekord is fűződik. 1998 decemberében például 18,3 Celsius-fokot mértek a városban, és a legmelegebb (18,9 fokos) februári nap is ott volt 1990-ben.

Szélsőséges év van mögöttünk

Ezek voltak 2019 legnagyobb katasztrófái - kattintson!

Tavaly az egész világon meleg és szélsőséges időjárás uralkodott. Ha a globális átlagban nem is a legmelegebb, de legalább a második vagy harmadik legmelegebb év lehetett a 2019-es - ismertette Tóth Tamás meteorológus. Mint mondta, az elmúlt évben nagyon sok helyen nemzeti rekordok dőltek meg. Európában két komoly hőhullám is volt, Szíriában pedig idén először 50 fokot is mértek. Emellett a szélsőséges időjárási eseményből is sok volt tavaly. A Bahamákon például a szigetek történetének legerősebb hurrikánja csapott le, sok helyen pedig erdőtüzek pusztítottak.

Magyarországon is jóval melegebb volt tavaly az átlaghoz képest. Az adatok összesítése után nagy valószínűséggel az derül majd ki, hogy 2019 még melegebb volt, mint 2018 - véli a meteorológus.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: