Trópusi vírus okoz pánikot

Egyre komolyabb fenyegetést jelent a világ több országában a Zika vírus. Néhány dél-amerikai országban már a kormányok is azt javasolják a nőknek, hogy ne legyenek terhesek. Az ÁNTSZ körültekintést javasol a magyar utazóknak.

A Zika vírust 1947-ben azonosították, nevét a felfedezés helyéről, az ugandai Zika erdőről kapta. Hosszú évtizedekig nem volt számottevő kapcsolata az emberekkel, az utóbbi időben azonban egyre növekvő pánikot okoz - írja az Index.

A vírust szúnyogok terjesztik, emberre kizárólag a csípéssel terjedhet át. A fertőzöttek ötödénél alakulnak csak ki enyhe tünetek és azok is elmúlnak egy hét alatt.

Kutatók azonban nemrégiben a vírus egy új, aggasztó mellékhatását figyelték meg. Brazíliában azokon a területeken, ahol járványosan terjed a Zika, megugrott a mikrokefáliás esetek száma, vagyis hogy az újszülöttek rendellenesen kicsi fejjel és fejletlen aggyal születnek. A mikrokefália elég ritka jelenség, de a Zika vírussal fertőzött területeken sokszorosára nőtt a megjelenése. Brazília érintet területein évente általában 150-200 eset fordul elő, tavaly azonban 2900 mikrokefáliás gyerek született.

A terhes nőknél főleg az első trimeszterben lehet veszélyes a vírus. Gyakori a vetélés is, a megszületett csecsemők egy része pedig nem sokáig marad életben. Ugyanakkor csak közvetett bizonyítékok vannak a kapcsolatra, közvetlen bizonyítékot még nem találtak. Kisfejűséget más betegségek is okozhatnak, de a mostani ugrásszerű növekedést egyértelműen a Zikával hozzák kapcsolatba.

A Zika vírus szúnyogcsípéssel terjed

A kutatók még mindig nem tudják, hogyan okozhatja a Zika a betegséget. A kapcsolat azonban olyan szintű pánikot okozott, hogy a brazil egészségügyi hatóságok azt javasolják az ország északkeleti területén élőknek védekezésként, hogy ne essenek teherbe. Ugyanezt tanácsolja a dominikai egészségügyi miniszter is saját országában.

Focival terjedt el?

A szúnyogok terjesztette vírusok és az ebből adódó járványok gyakoribbá válása a globalizáció és a globális felmelegedés egyik következménye. Az emberek is könnyebben utaznak világszerte, és ugyanez igaz a vírusokra is. Arról még folyik a vita, hogyan juthatott el a Zika Brazíliába, de a szakemberek szerint repülőgépen megbújó szúnyogok hozhatták be azokban az időkben, amikor százezrek utaztak a 2014-es futball világbajnokságra.

A vírus jelenleg 19 országban van jelen, ezek Brazília, Francia Guyana, Kolumbia, Paraguay, Puerto Rico, Suriname, Venezuela, Guatemala, Honduras, Martinique, Mexikó, Panama, Salvador, Fidzsi-szigetek, Salamon-szigetek, Samoa, Új-Kaledónia, Vanuatu és a Zöld-foki Köztársaság.

A járvány azonban valószínűleg terjedni fog a közeljövőben. Néhány elszigetelt esetet még az Egyesült Államokban is találtak, de itt olyanokról van szó, akik korábban Dél-Amerikában jártak. A szakemberek szerint már tavasszal elérheti az Egyesült Államokat. Először valószínűleg Puerto Ricóban jelenik majd meg (onnan már jelentettek megbetegedéseket), ezt követi Florida, Texas, a többi öböl-menti állam és talán Hawaii.

Oltóanyag nincs

A kutatást vezető Stanley Plotkin szerint annyira nem lehet bonyolult kifejleszteni a vakcinát, mert a betegség közeli rokona a sárgaláznak és a japán agyvelőgyulladásnak, és ezekre már van oltóanyag.

Addig is egyetlen dolog, amit a hatóságok megtehetnek, hogy megpróbálják megelőzni a fertőzést, irtják a szúnyogokat, figyelmeztetik a lakosságot. A kutatók pedig megfeszített erőkkel próbálják még jobban megismerni a vírust. Annyi bizonyos, hogy egyelőre több a kérdés, mint a válasz.

Egyetlen megoldás a védekezés

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ajánlása alapján az ÁNTSZ az érintett térségbe utazó várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknek javasolja, hogy fordítsanak különös figyelmet a szúnyogok csípésének elkerülésére.

Ennek érdekében használjanak szúnyogriasztó szert, viseljenek hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt, különösen a Zika vírust hordozó Aedes szúnyog aktív időszakában, azaz nappal, napkeltétől napnyugtáig. Aludjanak, pihenjenek szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helységben, ennek hiányában használjanak az ágyra rögzíthető szúnyoghálót nappal is - tanácsolja a tisztiorvosi szolgálat.

Ha pedig az érintett területről visszatérőknél, láz, kiütés, fejfájás, vagy ízületi fájdalom jelentkezik az érkezést követő három héten belül, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)