Több ezer vaddisznót támadott meg a pestis

Mintegy kétezer vaddisznóban mutatták ki az afrikai sertéspestist Magyarországon a betegség tavaly áprilisi megjelentése óta - közölte Bognár Lajos országos főállatorvos.

Veszélyes ránk az afrikai sertéspestis? A válaszért kattintson ide!

A nyár végén növelni kellett a fertőzött területet, de Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében valószínűleg még tovább kell majd. Szeptemberben a budakeszi erdészet egyik vadászterületén is megjelent az afrikai sertéspestis. A betegséget eddig csak vaddisznóban mutatták ki, a sertésállományt nem érinti.

pestis, sertéspestis, vaddisznók, sertésállomány,
pestis, sertéspestis, vaddisznók, sertésállomány,

Így előzhető meg a terjedés

Több mint egyéves tárgyalássorozat után, Szerbia ismét megnyitotta piacát a magyar friss sertéshús előtt. A húskészítményekről még egyeztetnek, de hamarosan újra beindulhat a szállítás. Minden szállítmányt egy állategészségügyi bizonyítvány kísér, amely tanúsítja, hogy az áru mindenféle betegségtől mentes - tette hozzá.

A további terjedés megakadályozása érdekében biztosítani kell a telepek zártságát. Nagyon fontos a fertőtlenítés, az állományt pedig nem szabad élelmiszermoslékkal vagy zöld takarmánnyal etetni. A tetemek gyűjtése, a beteg állatok kilövése és az állománygyérítés továbbra is vadászatra jogosultak feladata - mondta a szakember.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső