Szintet léptek az SMS-átverések

Egyre agyafúrtabb módszerekkel próbálnak a csalók hozzáférni a gyanútlan áldozatok bankszámlaadataihoz. Legújabb SMS-es átverő üzeneteiket ugyanis szinte meg sem lehet különböztetni a bankok által küldött valódi értesítőktől.

Az elmúlt hónapokban ismét felütötték fejüket idehaza az SMS-es átverések. A külföldi és magyar telefonszámokról egyaránt kiküldött üzenetekben azt írják: egy bizonyos rendelt csomag kézbesítése meghiúsult, de a Revolut, a Netflix és más nagyobb szolgáltatók nevével is visszaéltek már számol be az Index az új csalási módszerről. Az üzenetek a gyanútlan felhasználókat bizonyos esetekben ugyan átverhették, a többségükben azonban lerítt róluk, hogy csalásról van szó, azok ugyanis gyakran magyartalanul voltak megfogalmazva.

SMS átverés, csalás, kamu, üzenet, SMS csaló
Ha gyanús SMS-t kapsz, rögtön töröld! Fotó: Getty Images

Megtévesztésig hasonlít a szolgáltató üzenetére

A legújabban terjedő SMS-ek viszont már – a bennük található link kivételével – egy az egyben megegyeznek a szolgáltatók által kiküldött eredeti üzenetek formátumával. Ugyancsak egyre többször fordul elő, hogy olyan telefonszámokról érkezik átverő üzenet, melyről korábban valódi szolgáltatók, például a Facebook vagy a Google már küldött a kétlépcsős bejelentkezéshez elengedhetetlen megerősítő kódokat – ezzel is azt a hamis látszatot keltve a felhasználókban, hogy a kapott SMS valószínűleg megbízható lesz.

Az átverő sms-ekre jellemző:

- Helytelen, magyartalan fogalmazás, mely vélhetően egy fordítóprogrammal készült.

- Az ékezetek használatának mellőzése, elírások, elgépelések.

- Olyan link az üzenet végén, mely ékezetet, cirill vagy kínai karaktereket használ.

- Külföldi telefonszámról érkezik az SMS.

Az ilyen üzeneteket legjobb, ha azonnal törlöd is a telefonodról.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és elsősorban ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra