Sebgyógyítás sebtében (2)

A háztartási balesetek során a védelmet nyújtó bőr megsérülhet, s "nyitott kapuként" elősegítheti a kórokozók szervezetbe jutását. Szakszerű sebellátással megakadályozhatjuk az elfertőződést, de ehhez egyet s mást a patikából is be kell szerezni...

Gyakori balesetek és következményeik

Kezdjük az alapoknál. Bármilyen otthon történt sérülés esetén ajánlott a sérült bőrfelület lemosása hideg folyóvízzel, a fertőtlenítés és a steril gézlappal való befedés.

Jó tudni! Tudjon meg mindent az égési sérülésekről! Égési balesetek során a megégett területet tartsuk hideg víz alá 10-15 percig, így egyrészt az erek összehúzódása révén mérsékeljük a szervezet folyadékvesztését. Másrészt a hűtőhatás a fájdalom enyhítésében is segít. Az égés, forrázás után savóval teli hólyagok jelenhetnek meg, melyek átszúrása szigorúan tilos! Nagyobb területre kiterjedt égési sérülések esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz, aki a sérült bőrfelület ellátásán kívül a szervezet által veszített folyadék mennyiség pótlásáról is gondoskodik.

Felületi vágások, metszések, horzsolások kezeléséhez az érintett terület hideg vizes öblítése általában elegendő a fájdalom enyhítésére. Ha a sérülés mélyebbre hatol a bőr felső rétegénél, ha a seb nagyobb kiterjedésű, vagy erősen vérzik, akkor orvosi segítségre van szükség.

A "hegyes" tárgyak okozta mély szúrások "orvosi esetek": Akár tetanusz oltás adására is sor kerülhet.

Fertőtlenítők - Mikor melyiket?

  • A kereskedelmi forgalomban kapható szappanok és tisztítószerek többségének nincs kifejezett fertőtlenítő hatása. Arra alkalmasak csupán, hogy a bőrfelületen összegyűlt szennyeződéseket, elhalt hámsejteket és az átmenetileg megtapadt baktériumokat eltávolítsák. A mindennapos tisztálkodás során azért sincs szükség fertőtlenítő szerek használatára, mert a bőrflórához tartozó jótékony hatású baktériumok is elpusztulhatnak.
  • Gyógyszappanok, kozmetikumok alkotórészeként gyakran alkalmaznak benzalkónium és cetilpiridinium sókat - ún. invert szappanokat -, melyek önmagukban is rendelkeznek fertőtlenítő, baktériumölő és gombaellenes hatással. Vizes oldatuk erősen habzik. Bőrfertőtlenítésre való alkalmazásuk eredményességéről megoszlanak a vélemények, mivel a bőrfelületen kialakuló szappanfilm alatt a baktériumok továbbra is szaporodhatnak. Használatuk során arra kell ügyelni, hogy a normál szappan maradványait alapos vizes kézöblítéssel el kell távolítani, hiszen azok közömbösíthetik az invertszappanok hatását.
  • Az oxidáló hatású fertőtlenítőszerek közül a hidrogén-peroxidot tartalmazó tabletta széles körű használatát kettős hatása indokolja: egyrészt a hidrogén-peroxidból kataláz enzim hatására oxigén keletkezik, ami a sebet szagtalanítja és tisztítja, másrészt a véralvadást gyorsítja, vérzéscsillapító hatású. A tablettát csak külsőleg alkalmazzuk, vízben való oldását követően a használati utasításnak megfelelően közvetlenül a sebbe kell helyezni. A híg hidrogén-peroxid oldat használata sebmosásra, kötések átnedvesítésére javasolt. A hidrogén-peroxid igen reakcióképes vegyület, más szerekkel való együtt alkalmazása előtt feltétlenül ajánlott a készítményhez mellékelt betegtájékoztató elolvasása.
  • Az elemi jódot tartalmazó alkoholos jódoldattal a sebek környékét ajánlott fertőtleníti. Az oldat színének halványulása a jód mennyiségének csökkenését jelzi a készítményben. A jódot komplexben tartalmazó termékek kiválóan alkalmasak bőrfertőtlenítésre, sebek, fekélyek kezelésére. A jód a bőrre ecsetelve enyhe izgató hatást fejthet ki, ami még kifejezettebb nyálkahártya-kezelés esetén. Jódallergia esetén más készítmény használata indokolt.

Fertőtlenítők - Mikor melyiket?

Fertőtlenítők - Mikor melyiket? Fotó: iStock

Hámosítás szinte kockázat nélkül

A hámosítást elősegítő készítmények védőréteget képeznek a bőrön, és így azt erősebbé, ellenállóbbá teszik. Fokozzák a szövetek regenerálódását, sarjadzást elősegítő hatásuk van. Az ebbe a csoportba tartozó szerek szinte mindegyike vény nélkül kapható a gyógyszertárakban, használatuk során mellékhatásról nagyon ritkán számoltak be.

A hámosító kenőcsök terápiás felhasználásai:

  1. Sebek és fekélyek kezelése
  2. Felületes bőrsérülések
  3. Kisfokú égési sérülés és fagyás
  4. Pelenka-kiütés

Fontos szem előtt tartani, hogy mély sebek, súlyos fagyás és égési sérülések, nagy területre kiterjedő illetve gyakran kiújuló bőrbetegségek esetén a szakorvos által ajánlott gyógyszeres terápiát kell alkalmazni.

A hámosító kenőcsök használata csak kisebb fokú, enyhe hámkárosodással járó bőrtünetek kezelésében lehet indokolt. Amennyiben a tünetek 1-2 hét eltelte után nem javulnak, szakorvoshoz kell fordulni, aki a diagnózis megállapítását követően célzottan fogja kezelni a szűnni nem akaró bőrbetegséget.

Nagymamáink receptje sebgyógyításra

Az árnika, a körömvirág és az orvosi székfű (kamilla) virágzatának különböző gyógyszerformákban való alkalmazása a sebek, sérülések gyógyításának legjobb és leggyakrabban használt növényi eredetű gyógyítási módjának tekinthető.

Az árnika virágzata kenőcs, tinktúra formájában külsőleg alkalmazva kisebb zúzódások, horzsolások, oltás utáni vérömlenyek, rovarcsípések okozta gyulladások, ízületi bántalmak gyógyítására hatásos szernek bizonyult.

Az orvosi székfű virágzatának kivonata gyógyuló sebek, gyulladt bőrfelület kezelésére használható. Immunerősítő tulajdonsága révén a kamilla a bakteriálisan felülfertőzött sebek orvoslásában is helyet kap.

Sajnos nem ritka, hogy az árnika és a kamilla használata közben allergiás bőrreakció alakul ki a szekszviterpén tartalom miatt, ilyenkor javasolt e szerek elhagyása.

A körömvirág virágzatának gyógyászati felhasználásai közül megemlítendő a nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya és bőrgyulladások, fekélyek és enyhébb fokú égési sérülések külsődleges kezelése. A gyógynövény aktív hatóanyagai révén képes a gyulladásos folyamatokat csökkenteni, a hámosodást elősegíteni, és védelmet biztosít a baktériumokkal szemben a sérült területeken.

Döntő csapás a betolakodókra

A sebek elfertőződésének oka, hogy a bőrfelület folyamatossága megszakad és a sérülés helye "nyitott kapuként" szolgál a mikroorganizmusok számára.

A gyógyszeres hintőporok használata széles körben elterjedt a hámfelszín, sebek és fekélyek kezelésében. A hintőporokkal a seb valamint a sebkörnyék megtisztítása után az egész seb felületét kell vékony rétegben beszórni.

A sebgyógyításra ajánlott készítmények hatóanyagai lehetnek antibakteriális szerek, érzéstelenítők és enzimek.

Az antibiotikumokat (klóramfenikol, oxitetraciklin, szulfonamid származékok) tartalmazó sebhintőporok terápiás felhasználása között szerepel a szennyezett, fertőzött, nehezen gyógyuló, váladékozó, gennyes sebek gyógyítása. Az antibiotikumos helyi kezelést követően a gombák és a rezisztens mikroorganizmusok elszaporodása miatt felülfertőződés is létrejöhet, ilyen esetben hintőport ne használjunk, a bőrgyógyász szakorvos által javasolt "kombinált" készítményeket kell alkalmazni.

Érdemes tudni, hogy számos sebgyógyításra szánt készítmény tartalmazhat karbamid segédanyagot, amely elősegítheti bizonyos hatóanyagok nagyobb mértékű, bőrön keresztüli felszívódását. A sérült területre felvitt, nagy mennyiségű szteroid is jobban beszívódik, főleg, ha fedőkötést is használunk. Ezt érdemes lehetőleg elkerülni, mert a helyi szteroidok olyan erős mellékhatásokat válthatnak ki, mint amilyeneket egyébként csak a szisztémás, a szervezet egészét érintő kezeléseknél.

A károsodott bőrfelszín, fájdalmas bőr- és nyálkahártya-elváltozások érzéstelenítésére lidokaint is használhatunk. Alkalmazása kezd háttérbe szorulni, mert egyrészt csak tüneti kezelést jelent, másrészt a sérült területekre helyezve könnyen bejut a vérkeringésbe, és ennek következtében súlyos szív- és érrendszeri zavart okozhat.

Az enzimeket tartalmazó készítmények sebtisztító hatásúak, gyorsítják a szövetek gyógyulási folyamatát, a sebváladékokat enzimatikus úton dolgozzák fel és távolítják el. Csak orvos rendelheti el használatukat, ezek a szerek vénykötelesek.

Fontos figyelmeztetés: A hatóanyagokkal szembeni túlérzékenységről minden esetben azonnal tájékoztatni kell a kezelőorvost, aki a beteg beszámolója alapján fogja meghatározni, illetve módosítani a gyógyszeres kezelés lépéseit.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra