Rengetegen fulladtak vízbe az utóbbi években

Két és fél millióan fulladtak vízbe az utóbbi tíz évben az az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye szerint. Elsősorban a gyerekeket és a fiatal felnőtteket veszélyezteti a fulladásos halál.

Az utóbbi tíz évben 2,5 millióan fulladtak vízbe a világon - emlékeztetett pénteken a WHO. Hogy a veszélyre felhívják a figyelmet, július 25-ét - idén először - a vízbefúlás megelőzésének világnapjává nyilvánították.

Az egyik legnagyobb nyári veszély A vízbe fulladás az egyik legnagyobb nyári veszély: szinte mindennap érkezik egy-egy tragikus hír a vízben eltűnt gyerekekről, emberekről. Kattintson a részletekért!

A WHO sajtóközleménye szerint elsősorban a fiatal felnőtteket és a gyerekeket fenyegeti vízbe fulladásos halál, a 2,5 millió áldozat több mint fele 30 évnél fiatalabb volt. Ami a földrajzi megoszlást illeti, a szegényebb országokban és főként Ázsiában gyakoribb a vízbe fulladás. Az összes eset 60 százaléka Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati részén történt.

A gyerekekre különösen oda kell figyelni a strandokon. Fotó: Getty Images
A gyerekekre különösen oda kell figyelni a strandokon. Fotó: Getty Images

Sokszor nehezen ismerjük fel, hogy valaki bajban van

A vízbefulladásos balesetek túlnyomó többsége a nyári időszakra esik, így ezekben a hónapokban különösen fontos felhívni a figyelmet a strandok veszélyeire. Szakemberek gyakran figyelmeztetnek: a vízbe fulladás viszonylag gyorsan és sokszor észrevétlenül történik, melyre egyáltalán nem jellemző az, amit a fulladáshoz önkéntelenül társítunk: nem jár csapkodással, segélykiáltásokkal.

Ezt az állapotot az avatatlan szemek gyakran nem tudják veszélyhelyzetként értelmezni, sokszor csak úgy látják, mintha valaki a vízben játszana. Ráadásul ezek a reakciók nagyon rövid ideig, mindössze 20-60 másodpercig tartanak az áldozat elsüllyedése előtt. Hogy milyen jelek utalhatnak a bajra, arról bővebben korábbi cikkünkben írtunk.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: