Rákkeltő anyag került ezekbe a fagylaltokba

Szennyeződés miatt visszahívja a forgalomból a 2,5 literes kiszerelésű Metro Chef Lemon Sorbet, Lime Sorbet elnevezésű fagylaltjait a Metro Kereskedelmi Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

A termékekben felhasznált adalékanyag etilén-oxiddal szennyezett. A PL0038 és a PL0014 tételszámú, 2022. február 28-ai, illetve 2022. január 31-ei minőségmegőrzési idővel rendelkező Metro Chef Lemon Sorbet, valamint Lime Sorbet bármelyik Metro üzletbe visszavihető, a termék árát visszatérítik.

A Metro Kereskedelmi Kft. a honlapján megjelent tájékoztatóban arra kérte a vásárlókat, hogy az érintett termékeket ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza a Metro áruházaiba.

Rákot okozhat az etilén-oxid

Mint az a Nébih honlapján olvasható, az etilén-oxid egy szintetikusan előállított gáz. A többi között más szerves anyagok előállítására, orvosi berendezések sterilizálására és egyes országokban fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő szerként, valamint fertőtlenítésére használják. Az Európai Unióban az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos. Hosszú távú rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: