Orbán Viktor: visszahozzuk a 13. havi nyugdíjat

A kormány átvállalja a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak bérének egy részét, illetve a nyugdíjasok is plusz összeghez juthatnak a következő években - mondta Orbán Viktor.

A koronavírus miatti gazdaságmentő csomagról árult el részleteket Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délben. "Egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal, és annak gazdasági következményeivel is. A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyit hozzunk létre" - mondta a miniszterelnök, aki azt is bejelentette: a 2020-as költségvetéstől a megváltozott helyzet miatt el kell térni, a költségvetési hiányt 2,7 százalékra emelik.

Segítséget kapnak a vállalkozások és a nyugdíjasok

A miniszterelnök szerint a gazdaságélénkítést három ütemben végzik el, a második szakasz pedig most indul, melyet az alábbi öt pontban foglalt össze:

  • Munkahelymegőrzés: a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak bérköltségének egy részét az állam átvállalja;
  • Munkahelyteremtés: beruházásokat támogatnak 450 milliárd forint értékben;
  • Kiemelt ágazatok újraindítása (például építőipar, turizmus);
  • A magyar vállalkozások kamat- és garanciatámogatott hiteleket kapnak;
  • A család- és nyugdíjasvédelem: fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. Ez négy részletben zajlik, 2021 februárjában a januári összegen felül az idősek egyheti nyugdíjat fognak kapni, majd ugyanez történik a következő három évben is.

Maszkot viselő árus és vásárló a szegedi Mars téri piacon. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Maszkot viselő árus és vásárló a szegedi Mars téri piacon. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A program koordinálására a miniszterelnök Palkovics László innovációs és technológiai minisztert kérte fel, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter az állami vállalatokat kapcsolná be a gazdaságvédelmi akciótervbe, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig a szükséges forrásokat kell, hogy biztosítsa - mondta el a sajtótájékoztatón Orbán Viktor.

A gazdaságélénkítő csomagról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt a szombati kormányinfón. Mint ismertette, a kormány új különadók bevezetésével 1345 milliárd forintot fordítana gazdaságvédelemre. Terveik szerint felezik a pártoknak juttatott támogatásokat, a multinacionális cégekre és a bankokra pedig különadót vezetnének be. A gazdaságvédelmi akcióterv a GDP 18-20 százalékát érinti majd. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció