Orbán Viktor: visszahozzuk a 13. havi nyugdíjat

A kormány átvállalja a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak bérének egy részét, illetve a nyugdíjasok is plusz összeghez juthatnak a következő években - mondta Orbán Viktor.

A koronavírus miatti gazdaságmentő csomagról árult el részleteket Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délben. "Egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal, és annak gazdasági következményeivel is. A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyit hozzunk létre" - mondta a miniszterelnök, aki azt is bejelentette: a 2020-as költségvetéstől a megváltozott helyzet miatt el kell térni, a költségvetési hiányt 2,7 százalékra emelik.

Segítséget kapnak a vállalkozások és a nyugdíjasok

A miniszterelnök szerint a gazdaságélénkítést három ütemben végzik el, a második szakasz pedig most indul, melyet az alábbi öt pontban foglalt össze:

  • Munkahelymegőrzés: a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak bérköltségének egy részét az állam átvállalja;
  • Munkahelyteremtés: beruházásokat támogatnak 450 milliárd forint értékben;
  • Kiemelt ágazatok újraindítása (például építőipar, turizmus);
  • A magyar vállalkozások kamat- és garanciatámogatott hiteleket kapnak;
  • A család- és nyugdíjasvédelem: fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. Ez négy részletben zajlik, 2021 februárjában a januári összegen felül az idősek egyheti nyugdíjat fognak kapni, majd ugyanez történik a következő három évben is.

Maszkot viselő árus és vásárló a szegedi Mars téri piacon. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Maszkot viselő árus és vásárló a szegedi Mars téri piacon. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A program koordinálására a miniszterelnök Palkovics László innovációs és technológiai minisztert kérte fel, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter az állami vállalatokat kapcsolná be a gazdaságvédelmi akciótervbe, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig a szükséges forrásokat kell, hogy biztosítsa - mondta el a sajtótájékoztatón Orbán Viktor.

A gazdaságélénkítő csomagról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt a szombati kormányinfón. Mint ismertette, a kormány új különadók bevezetésével 1345 milliárd forintot fordítana gazdaságvédelemre. Terveik szerint felezik a pártoknak juttatott támogatásokat, a multinacionális cégekre és a bankokra pedig különadót vezetnének be. A gazdaságvédelmi akcióterv a GDP 18-20 százalékát érinti majd. A járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosítanak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)