Nyers húst inkább ne!

Duzzadt, nyomásra fájdalmas izmok, emésztési panaszok, fáradtság. Szerencsére igen ritkán férkőzik be az ember testébe a trichinellózist okozó fonálféreg, de az izmokban élősködve halált is okozhat.

Nem válogatós albérlő

A hengeres férgek (Nemathelmintes) törzsén belül a fonálférgek (Nematoda) osztályába tartozó Trichinellák szerte a világon minden éghajlaton elterjedtek. Nyolc fajt tartunk számon, hét képes megfertőzni az embert. 1972-ig csak a Trichinella spiralis volt ismert, a többi hét fajt azóta fedezték föl. Nem véletlen, hiszen az egyes fajok csak enzimeik eltérése és DNS-ük alapján különböztethetők meg, kinézetre teljesen egyformák: A fonálféreg-nőstények 1,7-4 milliméter hosszúak, a hímek rövidebbek, legfeljebb 2 milliméteresre nőnek és 60 mikrométer szélesek, az izmokban szabadon élő vagy betokozódott lárvák 600-1300 mikrométeresek.
Európában négy faj fordul elő. A legfontosabb emberi élősködő kétségtelenül a Trichinella spiralis, ami egyébként százharminc egyéb emlősben képes otthonra találni. Az emberbe főként a sertéshús, még inkább a vaddisznóhús fogyasztásával kerül. A Trichinella különlegessége, hogy először a gazdaszervezet belében, főként a patkóbélben (duodénum), majd izomzatának sejtjeiben telepszik meg. Neve apró hajszálat jelent, s valóban, fénymikroszkóppal parányi kunkori - spirális- szálacskának tűnik a sejtekben.
A Trichinella spiralis főként sertéshús közvetítésével jut az emberi szervezetbe
A Trichinella spiralis főként sertéshús közvetítésével jut az emberi szervezetbe

Kell-e tőle félnünk?

A féreg okozta betegség némi körültekintéssel jól megelőzhető, ráadásul hazánkban szerencsére igen ritka parazitafertőzésnek számít. Népegészségügyi problémát elsősorban Latin-Amerikában, Kelet-Déleurópában, valamint Ázsiában és Afrikában jelent. Pont azonban ritka előfordulása miatt rejt veszélyt, mert keveset tudunk róla, nem számolunk a veszéllyel.

Miután az orvosok is ritkán találkoznak e zoonózissal, ez megnehezíti számukra a diagnózist. Egy határainkon túli, dél-vidéki vizsgálat szerint az orvosok 90 százaléka a tünetek alapján nem ismerné fel afertőzéstüneteit, pedig a betegség súlyos fertőzés esetén akár halálos is lehet. Szerencsére erre hazánkban már régen nem akadt példa, de hogy a jövőben se történjék, fontos tudni, miért is nem ajánlatos nyers húst kóstolgatni...

Mi a rossz a nyers fasírtban?

A Trichinella spiralis végleges és a közti gazdája megegyezik. A vadon élő ragadozók és mindenevők - a róka, sertés, vaddszinó, egér vagy patkány - szervezetéből és közvetítésével juthat az emberbe. A parazitalárvák rendszerint az elfogyasztott izomszövettel, azaz húsevés révén jutnak új gazdájukba. A legtöbb emberi megbetegedés azokon a területeken következik be, ahol a lakosság kedvelt élelme a sertéshús, hagyománya van a disznóvágásnak, és a nyers vagy csupán füstölt disznótoros ételeknek, házikolbásznak, illetve, ahol a háztáji sertéseket konyhai maradékokkal, húsételekkel is táplálják. A fertőzés emberről emberre nem terjed.

A fertőzési úgy történik, hogy a hús elfogyasztása után az emésztőnedvek hatására a húsban lévő betokozódott lárvák tokja felnyílik, a lárvák pedig kiszabadulva megtelepszenek a patkóbél nyálkahártyájában, elsősorban a bélbolyhok tövében. A tokos lárvákat különleges tivelóz-tartalmú glikoproteid-burkolat védi meg a tápcsatorna emésztőnedveitől. A bélnyálkahártyát borító epitéliumsejtek mindössze 13-20 mikron méretűek lennének, de a lárvák hatására mintegy 100 sejt egyesülésével sokmagvú, úgynevezett szincícium-sejtek fejlődnek, melyek immár kellő méretűek a lárvák befogadására. Négy vedlés és harminchat óra kell ahhoz, hogy a lárvákból ivarérett hímek, illetve nőstények fejlődjenek.

Érdekesség

Kétszer annyi nő fertőződik és betegszik meg Trichinella spiralissal, mint férfi. Ennek pontos okát nem tudjuk, de talán a főzés és a háziasszonyi teendők adnak alkalmat arra, hogy a konyhában tüsténkedő nők bele-belekóstoljanak a nyers sertéshússal készülő ételekbe. Márpedig a hús nem más, mint izom, és ebben rejtőzik a Triechinella. Inkább maradjon a fasírt ízetlen, minthogy bárki megbetegedjen.

A hímek a párzás után azonnal elpusztulnak, a nőstények pedig már az ötödik-hatodik napon kicsiny lárvákat hoznak a világra. Elevenszülők, és rövidke, 4-6 hetes életük alatt 500-2000 utódot hagynak hátra. A lárvák átfurakodnak a bélnyálkahártya alaphártyáján, és a vér- valamint a nyirokkeringés segítségével az izomsejtekhez szállíttatják magukat. Közben a testnedvekkel olyan szervekbe is eljutnak, amelyekben nem tudnak megtelepedni, de csúnya gyulladásokat válthatnak ki: a szívben, a májban, sőt az agyban is. Itt a gyulladás a lárvákat is elpusztítja. A lárvák az anyatejben is megjelenhetnek.

Lárvák és dajkák

A szerencsés lárvák jó helyre kerülnek, és alig telik el egy hét, már be is fészkelték magukat új lakhelyükre, az izomsejtekbe, egészen pontosan az izomrostokba. A jó vérellátottságú, gyakran használt izmokba telepednek meg a legszívesebben, ezért a leggyakoribb a rekeszizom, a bordaközi izmok, a nyelv és rágóizmok, valamint a szemkörüli izmok trinichinellás fertőzése. A hosszúkás féreglárvák a harmadik héten kezdenek bekunkorodni, és a 4-6. hétre pedig már tojásdad, kissé hegyes fehérjetokot képeznek maguk köré.

Trichinella spiralis

Közben az izomsejtek összehúzékony fehérjéi leépülnek, ezért szöveti képét mikroszkóppal vizsgálva eltűnik jellegzetes harántcsíkolatuk; sejtmagjaik megnagyobbodnak, és osztódnak, az izomsejtek pedig a férgek sokmagvú dajkasejtjeivé alakulnak. A lárvák a tápanyagellátásuk biztosítása érdekében a kis vénás érrendszert is átrendezik. A gazdaszervezetként működő emberi test izomfájdalmakkal, ödémákkal, izomgyulladással és lázzal reagál a hívatlan vendégekre. Ötven-hetven lárva már jelentős fertőzést tud okozni.

Szívós lárvák

A legtöbb Trichinella vadállatokban él és szaporodik, az emberrel könnyen kapcsolatba kerülő T. spiralist sertés- és vadhúsok közvetítésével fertőz. A házisertések a patkány vagy egyéb rágcsálók elfogyasztásával, illetve a fertőzött ételmaradékkal történő etetés révén fertőződnek. Európa tizenegy országában, köztük Spanyolországban, Írországban, Németországban, Magyarországon és a tőlünk keletebbre, illetve délebbre fekvő országokban észlelték a házisertések fertőzöttségét, ami azonban szerencsére igen ritka esemény.

A köztes gazda állatok többnyire tünetmentesek, a kórokozók jelenléte lényegében csak elpusztulásuk után, szöveteik vizsgálatával derül ki. Az emberben azonban komoly egészségi problémákat, ritkán halált is okozhat a fonálféreg. Ezért szigorúan tilos az ismeretlen eredetű vadhúsok fogyasztása.

A betokozódott lárvák igen ellenállóak: a gazdaszervezet elpusztulása után a külső hőmérséklettől függően akár egy évig is élet- és fertőzőképesek maradnak. A kemény fagyokat, -20-22 ℃-ot is jó néhány hétig átvészelik.

A nyers sertés- és vadhús Trichinella-vizsgálata kötelező. Az állatorvosi, trichinoszkópos vizsgálat mikroszkóppal és szabad szemmel történik, és 75-85%-os biztonságot nyújt. Megtörténhet, hogy a vizsgált húsdarabban pont nincsenek lárvák, de a fogyasztásra kerülőben már vannak. A hús -15 ℃-on legalább három hétig tartó mélyhűtésével a betokozódott lárvák elpusztíthatók, ez azonban, miután jónéhány ellenálló Trichinellára is rábukkantak, ma már nem kellően biztonságos módszer.

Az alapos füstölés és sózás egy hónap alatt képes elpusztítani a parazitát, a rövid füstölést, szárítást azonban a betokozódott lárvák vígan átvészelik. A sertéshúst csak alaposan átsütve szabad fogyasztani, mert a lárvák csak akkor pusztulnak el, ha legalább egy percen át a hús minden része legalább 70 ℃-osra lett hevítve. A legbiztosabb a hosszas főzés vagy sütés.

Ha mégis bejut a féreg...

A lappangási idő 2-28 nap, az első tünetek rendszerint már a fertőzés utáni első héten jelentkeznek. A trichinellosis első pár hetében az emésztőszervi tünetek a jellemzőek, hiszen a kikelő lárvák először a belet árasztják el. Hányás, hasmenés vagy éppen székrekedés, alhasi fájdalom, láz jelentkezik. Korai tünet a szemhéj-ödéma és a szemek bevérzése. Amikor a lárvák elkezdenek elvándorolni, és megtelepedni az izmokban, a láz a magasba szökik, fáradtság, bágyadtság,fejfájásokoz rossz közérzetet.

Elsősorban a jó vérellátású, harántcsíkolt izmok duzzanata, ödémája és fájdalma jellemző. Érintett a rekeszizom, a légző, beszédhez, rágáshoz, nyeléshez használt izmok, ezért nyelési nehézség, mellkasi fájdalom, fulladás, köldök alatti fájás, nyomásra fájó izmok, végtag-gyengeség, ízületi fájdalmak kínozzák a fertőzöttet. Ha a fertőzés a szívet is érinti, a szívizomműködés kóros megváltozását az EKG is jelzi.
A féreg és lárvája saját mérgeket (toxinokat) is termel, melyek túlérzékenységi reakciót, bőrtüneteket, viszketést válthatnak ki. A heves tünetek a harmadik hónaptól alábbhagynak, de a fáradékonyság és az enyhe izomfájdalmak továbbra is nehezítik a fertőzöttek mindennapjait. A fertőzés évekig fennállhat, a megszállt szövetekben a lárvák környékén kálciumsók rakódhatnak le.

Mi a teendő, ha igazolódik a fertőzés?

A tivelóz tartalmú glükoproteid nem csak megvédi a betolakodó parazitákat, erős immunrendszeri választ kiváltó antigén is. Ezért megjelenésére az ember védelmi rendszere antitest-termeléssel válaszol. Ez az antitest vérvizsgálattal kimutatható, fontos diagnosztikai jel, de a vizsgálat csak a fertőzés után három-négy héttel ad biztos eredményt. A vérben megemelkedik az eozinofil granulociták száma. Az izomszövetből vett minta szövetvizsgálata és izomenzimek, a tejsav-dehidrogenáz (LDH) és kreatin-kináz (CK) izoenzimei szérumkoncentrációjának meghatározása segíthet a parazitafertőzés tetten érésében. Székletvizsgálattal a bélférgek nehezen fedezhetők fel, mert csak az elpusztultak ürülnek.

Jó tudni!

Járványügyi értesítést kell küldeni a fertőzött hús származási helye szerinti illetékes városi ÁNTSZ-nek és a megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszerellenőrző állomásnak, melynek emberi fertőződés esetén feladata a fertőző forrás megkeresése.

A kezelés rendszerint fájdalomcsillapítóval együtt tabletta formájában adagolt thiabendazol, mebendazol vagy albendazol hatóanyag. A kezelés idején érdemes ragaszkodni az izomfájdalmakat enyhítő ágynyugalomhoz. Ha idejében sikerül elkapni a fertőzést, a gyógyulás problémamentesebb. A legtöbb fertőzöttet sikerül teljesen meggyógyítani. A gyógyszeres kezelés olykor igen hosszadalmas lehet, mert azok a lárvák, amelyek már az ember izomzatában tokozódtak be, ellenállóvá válhatnak a féregellenes szerrel szemben. Ezen kívül számos mellékhatás is jelentkezhet. Gyakran adagolnak a létfontosságú szervekben - a szívben és az agyban kialakuló gyulladások csökkentésére kortikoszteroidokat is. A betegség súlyossága és gyógyulási esélye a szervezetbe került férgek mennyiségétől és az érintett általános egészségi állapotától, erőnlététől függ.

A komoly, sok lárvával történő fertőzés a szívizom, a szív- és agyhártyák gyulladásához, tüdőgyulladáshoz, a légzőizmok gyulladásához vezethet. A haláleset ritka, de nem szabad lebecsülni a parányi férgeket!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag