Nemcsak a vizeket lepte el a műanyag

Több millió műanyagrészecskét hagynak hátra a gleccsereken a hegymászó turisták. Így már ott is ugyanannyi mikroműanyag található, mint a tengerpartokon és az óceánok fenekén - közölte egy olasz vezetésű kutatócsoport.

Roberto Sergio Azzoni, a Milánói Egyetem kutatója a Stilfser Joch Nemzeti Parkban lévő Forni gleccser felszínét vizsgálta át kollégáival, műanyagrészecskék után kutatva. Hogy a minták biztosan tiszták maradjanak és ne fertőződjenek meg, a kutatók tiszta pamutból készült zöld műtősköpenyben és fapapucsban járták a gleccsert, és műanyag tető nélküli üvegekbe, fém kanalakkal helyezték a jégfelszínből vett mintákat.

A műanyag már mindenhol jelen van

A laboratóriumban meghatározták a mintákban lévő részecskék mennyiségét és megvizsgálták, melyik anyag milyen szerkezettel rendelkezik. A gleccseren kilogrammonként 74 műanyagrészecskét találtak. Ez szinte megegyezik a tengerfenéken és a vízpartokon található mennyiséggel. A tudósok becslései szerint a teljes Forni gleccseren 131-162 millió mikrorészecske lehet.

műanyag, műanyagszennyezés, hulladék, szemét, szemetelés, óceán, tenger, hegyek, gleccser, mikroműanyag, veszélyben
Ha valahova eljutott a műanyag, szinte lehetetlen eltűntetni onnan. Fotó: 123rf

A kutatók a műanyag minden lehetséges formáját megtalálták: poliésztert, poliamidot, polietilént és polipropilént. A részecskék kétharmada rost formájában volt jelen, tehát a turisták funkcionális ruházatából származhatott - ismertette a kutató. A maradék egyharmadot apró töredékek alkották, amelyeket részben a szél hordott oda, részben pedig a hegymászók vitték magukkal.

A léggömbök és az azokból származó darabok a legveszélyesebb műanyaghulladékok, hiszen ezek lenyelése 32-szer nagyobb eséllyel okozza az állatok halálát, mint a kemény műanyaghulladékok elfogyasztása - állapították meg ausztrál kutatók. A részleteket itt találja!

Nehéz eltűntetni a műanyagot

Ha a műanyag egyszer feljutott a hegyre, szinte lehetetlen eltűntetni onnan. A gleccser nagy felületén a szemét összegyűlik, de alig akad gleccserfolyam vagy olvadás, amely lehordaná azt - magyarázták a szakemberek.

Miközben a gleccsereken lévő műanyag mennyisége viszonylag könnyen megállapítható, a tengerekben jóval nehezebb a kutatók dolga. Az évente a vízbe kerülő 4-12 millió tonna műanyagból "mindössze" 250 tonna úszik a felszínen, tehát több mint 99 százalék valahol a mélyben van.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak kisebb körzetekben süthet ki a nap. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra elsősorban a Dunántúlon és a Duna mentén kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra