Nemcsak a vizeket lepte el a műanyag

Több millió műanyagrészecskét hagynak hátra a gleccsereken a hegymászó turisták. Így már ott is ugyanannyi mikroműanyag található, mint a tengerpartokon és az óceánok fenekén - közölte egy olasz vezetésű kutatócsoport.

Roberto Sergio Azzoni, a Milánói Egyetem kutatója a Stilfser Joch Nemzeti Parkban lévő Forni gleccser felszínét vizsgálta át kollégáival, műanyagrészecskék után kutatva. Hogy a minták biztosan tiszták maradjanak és ne fertőződjenek meg, a kutatók tiszta pamutból készült zöld műtősköpenyben és fapapucsban járták a gleccsert, és műanyag tető nélküli üvegekbe, fém kanalakkal helyezték a jégfelszínből vett mintákat.

A műanyag már mindenhol jelen van

A laboratóriumban meghatározták a mintákban lévő részecskék mennyiségét és megvizsgálták, melyik anyag milyen szerkezettel rendelkezik. A gleccseren kilogrammonként 74 műanyagrészecskét találtak. Ez szinte megegyezik a tengerfenéken és a vízpartokon található mennyiséggel. A tudósok becslései szerint a teljes Forni gleccseren 131-162 millió mikrorészecske lehet.

műanyag, műanyagszennyezés, hulladék, szemét, szemetelés, óceán, tenger, hegyek, gleccser, mikroműanyag, veszélyben
Ha valahova eljutott a műanyag, szinte lehetetlen eltűntetni onnan. Fotó: 123rf

A kutatók a műanyag minden lehetséges formáját megtalálták: poliésztert, poliamidot, polietilént és polipropilént. A részecskék kétharmada rost formájában volt jelen, tehát a turisták funkcionális ruházatából származhatott - ismertette a kutató. A maradék egyharmadot apró töredékek alkották, amelyeket részben a szél hordott oda, részben pedig a hegymászók vitték magukkal.

A léggömbök és az azokból származó darabok a legveszélyesebb műanyaghulladékok, hiszen ezek lenyelése 32-szer nagyobb eséllyel okozza az állatok halálát, mint a kemény műanyaghulladékok elfogyasztása - állapították meg ausztrál kutatók. A részleteket itt találja!

Nehéz eltűntetni a műanyagot

Ha a műanyag egyszer feljutott a hegyre, szinte lehetetlen eltűntetni onnan. A gleccser nagy felületén a szemét összegyűlik, de alig akad gleccserfolyam vagy olvadás, amely lehordaná azt - magyarázták a szakemberek.

Miközben a gleccsereken lévő műanyag mennyisége viszonylag könnyen megállapítható, a tengerekben jóval nehezebb a kutatók dolga. Az évente a vízbe kerülő 4-12 millió tonna műanyagból "mindössze" 250 tonna úszik a felszínen, tehát több mint 99 százalék valahol a mélyben van.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: