Nem jó a kalcium darázscsípésre

Rovarcsípést, viszketést enyhítő szereket mindenképpen tegyünk nyárra az útipatikába - tanácsolja a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Póta György azt is hozzátette: csípés esetén akkor érdemes orvoshoz fordulni, mentőt hívni, ha hatalmas a duzzanat, vagy ha a száj és a szem is megdagad - írja az InfoRádió.hu.

Mivel szúnyog, darázs, méh, kullancs csípése bármikor, bárkivel előfordulhat, Póta György szerint érdemes az ilyen úgymond klasszikus csípések tüneteinek enyhítésére különböző szereket magunkkal vinni a nyaralásra. Majd hozzátette, hogy a kullancs esetében annyiban más a helyzet, hogy ott az állat nem magával a csípésével árt, hanem a bevitt betegséggel - ez ellen a védőoltás jelent megoldást.

Csípés esetén érdemes orvoshoz fordulni, ha hatalmas a duzzanat, vagy ha a száj és a szem is megdagad
Csípés esetén érdemes orvoshoz fordulni, ha hatalmas a duzzanat, vagy ha a száj és a szem is megdagad

Ha nagyon sok csípés érte a gyermeket, vagy nagyobb a csípésre adott reakció, akkor valamilyen allergia elleni gyógyszert, úgynevezett antihisztamint érdemes adni - ezek viszont esetenként receptköteles szerek. "Két esetben kell feltétlenül orvoshoz fordulni: az egyik, ha a csípés helyén kívül máshol is fellépnek allergiás duzzanatok, például dagad a gyermek szeme, szája.

Ilyenkor azonnal ügyeletre kell menni, mentőt hívni" - hívta fel a figyelmet Póta György.

A méhek alapvetően nem agresszív állatok, a pollent gyűjtő méhek általában csak akkor csípnek, ha rájuk lépünk, beléjük tenyerelünk, vagy egyéb módon "bántjuk" őket. Mit tegyünk és mit ne, ha mégis megtörtént a baj? Részletes információt itt kaphat!

Emellett célszerű orvoshoz menni akkor is, ha a csípés valamilyen nem normális reakciót okoz,

például hatalmasra duzzad a helye. A gyermekorvos szót ejtett arról a bevett gyakorlatról is, hogy ilyen csípések esetén szokás kalciumot adni.

"A kalcium nem allergia elleni gyógyszer. Nagyon sok esetben előfordult, hogy kalcium adásával azt hitték, megtették a megfelelő lépéseket, miközben a valódi allergiát nem akadályozza meg, az ugyanúgy megy tovább és súlyos következményekkel jár. A kalcium önmagában nem alkalmas allergia csökkentésére" - hangsúlyozta a gyermekorvos.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: