Miért dőlünk be az egészségügyi álhíreknek?

Magyarországon is igen népszerűek bizonyos egészségügyi álhírek, amelyek nem csak félrevezetik az olvasókat, de a beteg helyes gyógykezelését is veszélyeztetik. Hogyan védekezhetünk ellenük?

Olvasta már, hogy a rákot egyszerű C-vitamin fogyasztással is gyógyítani lehet? Esetleg azt, hogy a védőoltások igazából nem is védenek a betegségtől, hanem egyenesen autizmust okoznak? Egyik állítás sem igaz, viszont a témában végzett, rövid internetes keresgélés után mindkét álhírbe gyorsan belefuthatunk. Az ezekhez hasonló, minden tudományos alapot nélkülöző állításoknak a terjedése korunk egyik legnagyobb problémája, a küzdelem ellenük pedig nagyon nehéz, hiszen az internetes fórumokon és a közösségi médiában tulajdonképpen bárki szabadon terjesztheti a gondolatait. Ezúttal a médiaműveltség európai hete alkalmából azt járjuk körbe, hogyan ismerhetjük fel az álhíreket, és melyek terjednek közülük leginkább Magyarországon.

Napjainkban a tudomány szinte követhetetlen mértékű fejlődésben van, ennek hatására pedig folyamatosan kérdőjeleznek meg korábban betonszilárdságúnak vélt állításokat. Rengeteg ebből az egészségünket érintő hír, amelyeket egy hozzáértő ember is nehezen tud követni, egy átlagos olvasó pedig könnyen a tévhiteket terjesztő oldalak egyikére sodródhat keresgélés közben. Az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége miatt sokan az interneten próbálják felderíteni a panaszaik mögött húzódó betegségeket, de aki mindent elhisz, amit a weben olvas, valószínűleg be sem teszi a lábát többé az orvoshoz. A kétes hátterű oldalakon megjelenő, ellenőrizhetetlen forrású tartalmak ugyanis a gyógyszergyárak világméretű összeesküvéséről, mérgező gyógyszerekről és hatástalan terápiákról szólnak. Nagy veszélyük, hogy a betegeket eltérítik a bizonyítottan hatásos kezelésektől a kétes értékű kuruzslások felé.

Ezek a legnépszerűbb álhírek Olvasóink véleményét is kikértük annak kapcsán, hogy melyek lehetnek Magyarországon a legnépszerűbb egészségügyi álhírek. A Facebookon meghirdetett szavazás eredménye szerint a legtöbben az oltásellenesség kapcsán felmerülő tévhitekkel találkoznak, a szavazók 52 százaléka szerint ez a leginkább elfogadott álhír. A chemtrail a második helyen végzett 26 százalékkal, míg a rákgyógyítással kapcsolatos tévhitekben a szavazók 17 százaléka szerint hisznek a magyarok. A fogamzásgátlással kapcsolatos tévhitekre csupán 5 százalékuk voksolt.

Oltásellenesek és chemtrail-hívők

A Public Health England tavalyi kutatása szerint 5-ből egy brit ember hisz abban az álhírben, hogy bizonyos oltások autizmust okozhatnak az egészséges gyermekeknél - világszerte ez az egyik legismertebb egészségügyi álhír. Érthető módon óriási érzelmi töltet erősíti, hiszen a gyermeke egészségéért mindenki nagyon aggódik, viszont egy átlagos ember nem tudja, hogy pontosan mit is tartalmaz a vakcina, amit az orvos bead neki. Az igazság ezzel szemben az, hogy a védőoltások emberek millióinak életét mentették már meg, népegészségügyi szerepük pedig az antibiotikum és a tiszta ivóvíz bevezetésével vetekszik. Az oltásellenesek közegészségügyi veszélyt is jelentenek, hiszen miattuk olyan betegségek (például a kanyaró) térnek vissza, amelyeket korábban már több országból is kiűztek.

Hasonlóan ismert a magyarok körében is az úgynevezett chemtrail-összeesküvés. A Publicus Intézet 2016-os közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 25 százaléka gondolja úgy, hogy a repülőgépek után húzott kondenzcsík valójában egy olyan anyag, amivel szándékosan mérgezni akarják a lakosságot. Hogy miért is csinálják mindezt, arra a különböző álhíroldalaknak más-más magyarázata van: egyes vélemények szerint a népességszám csökkentése a cél, más szerint a lakosság betegen tartása, míg vannak olyanok is, amelyek szerint puszta gonoszságból mérgezik a lakosságot bizonyos nagyhatalmú körök. Mondanunk sem kell, ennek semmilyen tudományos alapja nincs. A kondenzcsík valójában egy olyan hosszú, ideiglenes fátyolfelhő, amely miniatűr jégkristályokból áll össze. Ez esetben a jégkristályok a repülőgép által elégetett üzemanyag égéstermékei - kis mennyiségű oxidok, kén, nitrogén, szén-dioxid, víz, koromszemcsék - köré növekedve jönnek létre, és semmi közük a felhők alatt a földön tartózkodó emberek egészségi állapotához.

A védőoltást megtagadó szülők nem csak a gyermekük egészségét veszélyeztetik (Fotó: 123rf)
A védőoltást megtagadó szülők nem csak a gyermekük egészségét veszélyeztetik (Fotó: 123rf)

Európán belül Magyarországon az egyik legmagasabb a daganat okozta halálozások aránya, nem véletlenül népszerűek a különböző rákgyógyítással kapcsolatos tévhitek is. Az elsődleges célpont általában a kemoterápia, ami ugyan valóban megterheli a szervezetet és látványos mellékhatásokat (például hajhullást) okoz, mégis az orvostudomány egyik leghatékonyabb fegyvere a daganatok ellen. Az álhírek közlői olyan banálisan egyszerű gyógymódokat ajánlanak helyette, mint például az emelt dózisú C-vitamin-fogyasztás. Jól hangzik ugyan, hogy a világszerte legtöbb életet követelő betegségcsoport kezelhető pusztán bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztással, de sajnos nem igaz.

A különbözőfogamzásgátlókészítményekkel kapcsolatban is nagyon sok tévhit él az emberek fejében, elsősorban az, hogy a gyógyszerek hormontartalma meddővé teszi a nőket. Azonban ez sem igaz. Közel 50 éve kaphatók itthon különféle fogamzásgátló tabletták, az ezekben lévő hormonmennyiség folyamatosan csökken. A tabletta abbahagyása után előfordulhat átmeneti ciklusfelborulás, ám ez körülbelül fél-egy éven belül rendeződik, meddőséget pedig semmilyen tudományos kutatás szerint nem okoz.

Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk, Magyarországon elsősorban a politikai jellegű álhírek és összeesküvés-elméletek a népszerűek, de az egészségüggyel kapcsolatos tévhiteket is sokan valósnak vélik. A Political Capital 2018-as felmérése szerint a magyarok körülbelül 15-20 százaléka hisz a chemtrailben, az ivóvízmérgezésében és az oltásellenességben. A lakosság 70 százalék gondolja azt, hogy a gyógyszergyárak némítják el az alternatív gyógyászokat a profitféltés miatt, 27 százalék pedig úgy hiszi, hogy vannak veszélyes védőoltások.

Hogyan védekezhetünk a tévhitek ellen?

Az interneten található tartalmakra mindig kritikus szemmel tekintsünk, és elsősorban az olyan híreket vegyük mérvadónak, amelyeket ismertebb, hitelesnek tartott honlapok is leközöltek. Érdemes egy-egy hírnek több forrásból is utánaolvasni, így a félrefordítások és elgépelések miatti pontatlanságok is kideríthetők. Bizonyos portálok kimondottan az álhírek leleplezésére szakosodtak, "Te mindent beveszel?" címmel például a HáziPatika.com is indított cikksorozatot, melyben szakemberek segítségével számos egészségügyi tévhitet cáfoltunk meg. Terítékre került például a fogamzásgátlók hatása a női szervezetre, a kemoterápiával kapcsolatos tévhitek vagy a méregtelenítő kúrák hatásai.

Az álhírek terjedése ellen küzd többek között az EgészségKommandó is, amely egy objektív szempontrendszer alapján vizsgálja meg a magyar nyelvű egészségügyi tartalmakkal rendelkező internetes oldalakat. Azokat az oldalakat pedig, amelyek megfelelnek a szakmai alapokon nyugvó szempontrendszernek, "Hiteles Egészségügyi Weboldal" pecséttel látnak el. A pecsétet a HáziPatika.com is kiérdemelte.

Készült a Médiaműveltség európai hete alkalmából, az NMHH támogatásával.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)