Meglepően alacsony a vidékiek átlagkeresete

Az átlagkereset 58 ezer forinttal alacsonyabb, ha nem csak azokkal számolunk, akiknek a fizetését a KSH beveszi a kereseti adatokba. A GKI számításai szerint a magyar települések 87 százalékában nem érték el a keresetek az országos átlagot.

A magyar települések 43 százalékában 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés 2020-ban, ezek közül 12 százalékban a 120 ezer forintot sem érte el – idézi a GKI Gazdaságkutató Zrt. számításait a hvg.hu. A lap szerint az átlagkeresetek csaknem 60 ezer forinttal alacsonyabbak a KSH hivatalos statisztikáinál akkor, ha az egy főre jutó havi nettó átlagkereset megállapításakor minden dolgozó bevételét figyelembe vesszük.

Óriási területek vannak leszakadóban

A Központi Statisztikai Hivatal csak a legalább 5 főt foglalkoztató cégek, valamint az állami, önkormányzati vállalatok teljes állásra bejelentett dolgozóinak fizetéséből számol, a GKI viszont most a NAV adatait felhasználva arról készített számítást, hogy az összes dolgozó magyarnak mekkora volt az átlagkeresete. Míg a KSH adatai alapján a magyarországi átlagfizetés 268 ezer forint, addig a GKI számításai alapján ennél jóval kisebb, 210 585 forint jött ki. Vagyis az átlagkereset 58 ezer forinttal alacsonyabb, ha nem csak azokkal számolunk, akiknek a fizetését a KSH beveszi a kereseti adatokba.

Óriási különbség van a keresetek tekintetében vidék és főváros között. Fotó: Getty Images
Óriási különbség van a keresetek tekintetében vidék és főváros között. Fotó: Getty Images

Az átlagot természetesen Budapest húzza fel leginkább, 276 ezer forintos nettó fizetéssel - ráadásul az összes településtípus közül a fővárosban nőttek a legnagyobb mértékben a keresetek -, de Pest megye 231 ezres és Győr-Moson-Sopron 225 ezres mutatója is az országos átlag fölött van. A megyei jogú városokban 225, a kisebb vidéki városokban 204, a falvakban pedig 178 ezer forint volt a nettó átlagkereset havonta. Viszont még a GKI számításai alapján mért 210 ezer forintos átlagnál is alacsonyabb volt a helyi átlag a települések 87 százalékában, ami azt jelenti, hogy óriási területek vannak leszakadóban országszerte.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: