Másodszorra kevésbé fertőző a koronavírus

Jóval kevésbé fertőznek azok a betegek, akiknél a koronavírus-fertőzésből való felépülésük után másodszor is kimutatták a vírust - közölték szerdán dél-korai egészségügyi illetékesek.

Dél-Koreában több mint 180 olyan esetet jegyeztek fel, amikor egy koronavírus-fertőzésből felgyógyult betegnek másodszorra is pozitív lett a tesztje, vagyis ismét elkapta a vírust. A dél-koreai betegségellenőrző és megelőző központ (KCDC) éppen ezért vizsgálatot kezdett, amelynek eddigi eredménye szerint egyik ilyen beteg sem fertőzött meg senkit.

Mely gyógyszerek lehetnek hatásosak a COVID-19 ellen? Már csaknem kétszázezer áldozata van a koronavírus-járványnak világszerte, a kutatók viszont eddig mégsem találtak általánosan használható gyógymódot. Több készítménnyel folynak jelenleg is vizsgálatok, némelyik biztató eredményekkel. Részletek itt .

A kelet-ázsiai országban a koronavírus-gyanús eseteket a polimeráz láncreakción alapuló teszttel (PCR) vizsgálják, amely a vírus egyik részét, az RNS-t mutatja ki. A felépülésük után újra fertőzötté váltak esetében a KCDC úgynevezett víruskultúra-teszteket végzett, amelyek több mint két hét után adnak megbízható eredményt. Eddig 39 visszaesett beteg esetében végezték el az utóbbi tesztet, hatnak már megvan az eredménye, valamennyi negatív.

Szöulban már elkezdtek feloldani a járvány miatti korlátozásokat. Fotó: Getty Images
Szöulban már elkezdtek feloldani a járvány miatti korlátozásokat, az utcák újra megteltek élettel. Fotó: Getty Images

"Ez azt jelenti, hogy a visszaesett betegek alig vagy egyáltalán nem fertőznek" - hangoztatta Dzsong Eun Kjong, a KCDC igazgatója egy sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy vizsgálják ugyanakkor azt is, hogy miért lehetett pozitív a vírustesztjük a betegségből felépülteknek.

Dél-Korea - azon kevés államok egyike , akik ellenőrzésük alatt tartották a járványt - szerdán 11 újabb koronavírus-fertőzöttről adott hírt, ezzel 10694-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt öt napban naponta átlagosan 10 újabb beteget regisztrálták. A COVID-19-betegségben 238-an haltak meg eddig.

Finnország ezzel a stratégiával tartaná kordában a koronavírust - részletek az nlc.hu cikkében .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)