Másodszorra kevésbé fertőző a koronavírus

Jóval kevésbé fertőznek azok a betegek, akiknél a koronavírus-fertőzésből való felépülésük után másodszor is kimutatták a vírust - közölték szerdán dél-korai egészségügyi illetékesek.

Dél-Koreában több mint 180 olyan esetet jegyeztek fel, amikor egy koronavírus-fertőzésből felgyógyult betegnek másodszorra is pozitív lett a tesztje, vagyis ismét elkapta a vírust. A dél-koreai betegségellenőrző és megelőző központ (KCDC) éppen ezért vizsgálatot kezdett, amelynek eddigi eredménye szerint egyik ilyen beteg sem fertőzött meg senkit.

Mely gyógyszerek lehetnek hatásosak a COVID-19 ellen? Már csaknem kétszázezer áldozata van a koronavírus-járványnak világszerte, a kutatók viszont eddig mégsem találtak általánosan használható gyógymódot. Több készítménnyel folynak jelenleg is vizsgálatok, némelyik biztató eredményekkel. Részletek itt.

A kelet-ázsiai országban a koronavírus-gyanús eseteket a polimeráz láncreakción alapuló teszttel (PCR) vizsgálják, amely a vírus egyik részét, az RNS-t mutatja ki. A felépülésük után újra fertőzötté váltak esetében a KCDC úgynevezett víruskultúra-teszteket végzett, amelyek több mint két hét után adnak megbízható eredményt. Eddig 39 visszaesett beteg esetében végezték el az utóbbi tesztet, hatnak már megvan az eredménye, valamennyi negatív.

Szöulban már elkezdtek feloldani a járvány miatti korlátozásokat. Fotó: Getty Images
Szöulban már elkezdtek feloldani a járvány miatti korlátozásokat. Fotó: Getty Images

"Ez azt jelenti, hogy a visszaesett betegek alig vagy egyáltalán nem fertőznek" - hangoztatta Dzsong Eun Kjong, a KCDC igazgatója egy sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy vizsgálják ugyanakkor azt is, hogy miért lehetett pozitív a vírustesztjük a betegségből felépülteknek.

Dél-Korea - azon kevés államok egyike, akik ellenőrzésük alatt tartották a járványt - szerdán 11 újabb koronavírus-fertőzöttről adott hírt, ezzel 10694-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt öt napban naponta átlagosan 10 újabb beteget regisztrálták. A COVID-19-betegségben 238-an haltak meg eddig.

Finnország ezzel a stratégiával tartaná kordában a koronavírust - részletek az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő