Magyarországon zuhantak legnagyobbat a reálbérek

Négyszer nagyobb itthon a reálbérek csökkenésének üteme, mint a vizsgált OECD-országokban.

Magyarországon csökkentek leginkább a reálbérek az OECD frissen közzétett munkaerőpiaci jelentése szerint - írja a Telex. A béremelések a jelentés szerint nem tudtak lépést tartani az inflációval.

Mint írták, 2023 első negyedévében Magyarországon 9,8 százalékkal emelkedtek a nominálbérek, mégis itthon estek a legnagyobbat a reálbérek: Magyarországon 15,6 százalékos csökkenést mértek. Az OECD-országok átlaga ehhez képest 3,8 százalékos csökkenést mutat, vagyis a többi ország átlagához képest négyszer nagyobbat zuhantak a magyar reálbérek. Hiába történtek tehát itthon is béremelések, a rekordmagas infláció ütemét ezek meg sem tudták közelíteni, így a hazai fizetések súlyosan leétékelődtek.

A lista pozitív végén lébő Belgiumban még nőni is tudtak a reálbérek az említett időszakban, 2,9 százalékkal. A jelentést az alábbi linkre kattintva tekinthetjük meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.