Krízis fenyeget a Balatonnál

A Balatoni Limnológiai Intézet közleményben tiltakozott a balatoni nádirtás ellen, amely az egyre gyarapodó Balaton-környéki beruházások elkerülhetetlen velejárója. A tudósok szerint ez előbb-utóbb környezeti krízist fog okozni.

"Többször hangsúlyoztuk, hogy a nádasok kiterjedésének és állapotának megőrzése mennyire fontos a egészének egészsége szempontjából. A Keszthelyi-medence, a Tihanyi-félsziget és a Szigligeti-öböl a legérintetlenebb, leginkább a természetközeli partszakaszokat foglalja magában. Ezen térségek egyre növekvő mértékű terhelése kiemelten ellenjavallt" - olvasható a közleményben.

A csodálatos Tihanyi-félsziget is veszélyben lehet
A csodálatos Tihanyi-félsziget is veszélyben lehet

Környezeti krízis fenyeget

A balatoni hekk nem magyar, és nem is a Balatonból fogják. De akkor honnan jön? Részletek cikkünkben.

A tudósok hangsúlyozták: amennyiben a hajózási, a turisztikai és a településfejlesztési szempontok egyre nagyobb súlyt kapnak a természet védelmével szemben, úgy az előbb-utóbb bekövetkező környezeti krízis éppen a tó - turisztikailag oly fontos - vonzerejének drasztikus csökkenését eredményezi majd.

Mint írták, nincsenek abban a helyzetben, hogy rendelkezéseket és beruházásokat vétózzanak meg, de közszolgálati kötelességüknek tekintik, hogy minden érintettet figyelmeztessenek a veszély növekvő mértékére.

Gigaberuházás az egyik legszebb részen

A Balaton-környéki beruházások száma egyébként folyamatosan gyarapszik. Október végén az Index írt például arról, hogy megkezdődtek egy ipari kikötő építésének előkészületei, amelyet a Balaton egyik legszebb területén, Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában fognak felhúzni. "Az iszap partra transzportálása mellett lehetőség nyílik nagy tömegű kőberakásra, és egy komoly téli kikötő kialakítására, ahol a Bahart flottáját és az egyéb ipari jellegű flottát is be lehetne fogadni. Egy olyan központi fekvésű ipari létesítmény alakulna ki, amire égetően nagy szükség van a Balatonon" - idézi a portál Pécseli Pétert, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének vezetőjét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: