Koronavírus: több mint 10 évvel rövidíti az életet

Egy friss tanulmány cáfolja azt az általános vélekedést, miszerint a COVID-19 megbetegedés nagyrészt csak olyanok halálát okozza, akik krónikus betegségük miatt egyébként sem éltek volna már sokáig.

Az új típusú koronavírusról hamar kiderült, hogy leginkább az idős emberekre jelent fokozott veszélyt, világszerte közülük került ki a legtöbb halálos áldozat. Az operatív törzs is szinte napról napra kizárólag idős, krónikus elhunytakról számol be Magyarországon. Részben ennek köszönhetően elterjedt az az álláspont, miszerint a COVID-19-be csak olyanok halnak bele, akik már egyébként is életük vége felé jártak. A Glasgow-i Egyetem friss tanulmánya viszont ennek éppen ellenkezőjét állítja.

Több mint 286 ezer áldozat világszerte Több mint 74500 új koronavírus-fertőzöttet és mintegy 3600 újabb áldozatot regisztráltak a világban egy nap alatt. Beszámolónkat a keddi adatokkal itt olvashatja el.

Tudósok a március 26-ai olaszországi járványügyi adatokat vették alapul, amelyeket összehasonlították a WHO és egy brit egészségügyi adatbázis halálozási statisztikáival. Főként azt vizsgálták, hogy a koronavírus-fertőzés következtében elhunyt 50 év feletti férfiak és nők milyen tipikus krónikus betegségekben szenvedtek. Azt találták, hogy ezek jellemzően olyan keringési- és légzőrendszeri rendellenességek voltak, amelyekkel még legalább 8, de például azasztmaesetében akár 21 további évet is élhettek volna.

Koronavírus-fertőzésben elhunytat temetnek Torinóban. Fotó: Getty Images
Koronavírus-fertőzésben elhunytat temetnek Torinóban. Fotó: Getty Images

Kutatásukban az úgynevezett "elvesztett életévek" (angolul: years of life lost, vagy rövidítve YLL), matematikai-orvosstatisztikai formulát alkalmazták. Ez egy olyan becslés, amely megmutatja, hány évig élt volna még egy páciens, ha nem lép fel váratlanul egy olyan előre nem látott egészségügyi esemény, mint például a SARS-CoV-2 fertőzés. Az új koronavírus esetén azt találták, hogy férfiaknál 13 az elvesztett életévek száma, míg nők esetében 11.

A kutatás vezetője, David McAllister szerint éppen ezért még komolyabban kell venni a járványt, hiszen sokaknak annak következtében több mint egy évtizeddel kevesebb jut az életből. Hangsúlyozta, hogy ezt az országok vezetőinek mindenképp szem előtt kell tartaniuk, amikor a korlátozások feloldásáról határoznak.

Szinglinek sem könnyű lenni koronavírus-járvány idején. Miközben társra, biztonságra vágyik az ember, a háttérben ott dolgozik a szorongás és a félelem. Az nlc.hu által megkérdezett szakértő szerint jó hozadéka is lehet azonban a mostani helyzetnek, hiszen lassabb tempójú ismerkedéssel, de bizalomra épülő kapcsolatok születhetnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció