Koronavírus: problémás lélegeztetőgépek miatt haltak meg

Három súlyos COVID-19-ben szenvedő beteg is meghalt Romániában, miután leálltak az intenzív részleg lélegeztetőgépei. Az országban azonban nem ez volt az első olyan tragédia, amely a koronavírusos betegek ellátásához használt lélegeztetőgépekkel kapcsolatos.

A bukaresti Victor Babes járványkórház udvarán néhány napja alakítottak ki intenzív terápiás COVID-részleget egy konténerben. A mobil kórteremben nyolc koronavírusos beteget ápoltak, hétfőn azonban hárman életüket vesztették. A tragédia oka az volt, hogy valamennyi lélegeztetőgép leállt, miután az oxigénnyomás a normális működésüket lehetővé tevő felső küszöbérték - 6 bar - fölé emelkedett.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet,
Többen meghaltak problémás lélegeztetőgépek miatt Romániában.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Kézi lélegeztetéssel próbálták megmenteni őket

A kórház egészségügyi személyzete ballonos kézi lélegeztetéssel pótolta a COVID-19 -es páciensek oxigénellátását, de csak öt beteget sikerült életben tartaniuk. Egyiküket a járványkórház főépületébe helyezték át, a többieket pedig másik három bukaresti kórházba szállították át. A hatóságok közlése szerint egyébként egy korábbi üzemzavar miatt még a helyszínen tartózkodott a lélegeztető gépeket szállító cég képviselője is, de nem volt hajlandó bemenni a konténerbe, és végül az üzemzavar elhárítása nélkül elhagyta a kórház területét, annak ellenére, hogy az egészségügyi személyzet által használt teljes védőöltözetet ajánlottak fel számára. A rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés címén indított eljárást, ismeretlen tettes ellen.

Nem ez volt az első ilyen tragédia

Siralmasnak nevezte a helyzetet egy neve elhallgatását kérő orvos, aki egy hónapja dolgozik koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztályon. Olvassa el a részleteket!

Romániában az utóbbi fél évben két másik tragédia is történt a COVID-kórházakban, szintén a kórtermekben használt lélegeztetőgépekkel összefüggésben. Tavaly novemberben például kigyulladt a kelet-romániai Karácsonkő (Piatra Neamt) új típusú koronavírussal megfertőződött betegeket ápoló kórházának intenzív osztálya, vélhetően egy zárlatos lélegeztetőgép miatt. Akkor tízen vesztették életüket. Idén januárban pedig a bukaresti Matei Bals járványkórház COVID-osztályának egyik kórtermében keletkezett tűz, amelyben négy beteg vesztette életét.

Teszthamisítókra csaptak le

Közben azt is bejelentették, hogy a román rendőrség házkutatást tartott hétfőn a nemzetközi személyszállító cégeknél, mert a gyanú szerint hamisított negatív koronavírusteszteket árultak utasaiknak. A három bukaresti busztársaság a Filaret buszpályaudvarról indítja Törökországba tartó járatait. Az Antena3 hírtelevízió beszámolója szerint az év eleje óta utasok százait - ha nem ezreit látták el - 50 lejes (3600 forintos) felárért hamis negatív PCR-tesztekkel, anélkül, hogy bárki is ellenőrizte volna, hogy fertőznek-e a buszon összezsúfolódott utasok. Néhány hete egyébként a spanyol rendőrség buktatott le a francia határ közelében egy egész autóbusznyi, hamisított teszttel utazó román állampolgárt.

Hetekig küzdött életéért egy nő, aki egy családi születésnapi ünnepségen kapta el a koronavírus-fertőzést. Az összejövelen 10-en vettek részt, de azóta csak családi tragédiaként emlékeznek az eseményre - az ugyanis két idős hozzátartozójuk életébe került. Kattintson!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)