Koronavírus: nem segít a D-vitamin a súlyos betegeken

A nagy dózisban adott D-vitamin sem csökkenti a kórházban töltött időt és nem javítja számottevően a súlyos betegek állapotát - állapította meg egy friss kutatás.

A járvány kitörése óta számos vitamin hatását vizsgálták a koronavírussal fertőzött emberek egészségére. Kiemelt figyelmet kapott a D-vitamin, amelyről köztudott, hogy a hiányban szenvedők gyakrabban kapnak el fertőzéseket és immunrendszerük is nehezebben birkózik meg a kórokozókkal. Brazil kutatók most arra voltak kíváncsik, hogy a kórházi kezelést igénylő emberek állapotán javíthatnak-e nagy dózisú D3-vitamin-kezeléssel. Az eredményekről a Journal of the American Medical Association című lapban számoltak be.

D-vitamin: valóban segít a vírusok ellen? Már száz évvel ezelőtt felfigyeltek arra, hogy D-vitamin-hiányban szenvedők gyakrabban kapnak el fertőzéseket. A mostani pandémia pedig ismét ráirányította a figyelmet a hiányállapot okozta veszélyre, illetve arra, hogy megfelelő D-vitamin-pótlással csökkenthetjük az új típusú koronavírus-fertőzés és a súlyos lefolyású COVID-19 kockázatát. Kattintson a részletekért!

A súlyos eseteken nem segít a D-vitamin

A Sao Paulo Egyetem munkatársai közepesen súlyos és súlyos COVID-19-ben szenvedő kórházi betegeket vizsgáltak meg 2020. június 2. és augusztus 27. között. A vizsgált 240 beteg fele egyszeri, nagy dózisú D3-vitamint kapott, míg a másik 120 embernek placebó készítményt adtak. Eredményeik szerint a kórházban töltött idő tekintetében a két csoport között nem figyeltek meg számottevő különbséget, vagyis a D-vitamin sem csökkentette le az ápolás időtartamát.

A súlyos állapotú betegeken nem segített a D-vitamin kezelés. Fotó: Getty Images
A súlyos állapotú betegeken nem segített a D-vitamin-kezelés. Fotó: Getty Images

A kezelés nem befolyásolta a halálozások számát és lélegeztetőgépre is ugyanakkora arányban kerültek a D-vitamint, illetve a placebó készítményt kapó betegek. Mellékhatásokat nem okozott a kezelés - egyetlen esetben jegyeztek fel hányingert -, viszont úgy tűnik, a súlyos, kórházi kezelést igénylő eseteknél ez a terápia hatástalan.

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy a megfelelő D-vitamin-szint elengedhetetlen a szervezetünk egészséges működése szempontjából. A Semmelweis Egyetem egy korábbi, országos reprezentatív felmérése kimutatta: a magyar lakosság 94 százaléka D-vitamin-hiányos, ami miatt fogékonyabb a különböző fertőzésekre, így a koronavírusra is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra