Koronavírus: nagyobb távolságot kellene tartani, mint hittük

HáziPatika

Nem mindig elég a hatlábnyi, azaz a kb. 1,8 méteres távolságtartás, a koronavírus ugyanis ennél jóval messzebbre is eljuthat - derítették ki az Oxford Egyetem és a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói, akik tanulmányukban azt is elárulták, pontosan meddig terjedhetnek a kórokozók.

A COVID-19 terjedésének megakadályozása, vagy legalább lassítása érdekében számtalan óvintézkedést vezettek be világszerte, az egyik legfontosabb a társadalmi távolságtartás. Lényege, hogy mindig igyekeznünk kell bizonyos távolságra maradni az emberektől. Az új típusú koronavírus cseppfertőzéssel, vagyis a beszélgetéskor, köhögéskor, tüsszentéskor stb. elszabaduló légúti nyálcseppek útján fertőz, ha azonban viszonylag messzebb állunk a másiktól, jelentősen kisebb a veszélye annak, hogy a cseppek hozzánk is elérnek, és megbetegítenek minket.

Ha figyelünk a társadalmi távolságtartás szabályaira, csökken a fertőzés rizikója.
Ha figyelünk a társadalmi távolságtartás szabályaira, csökken afertőzésrizikója. Fotó: Getty Images

Közel 8 méternyi távolságra is eljuthatnak a kórokozók

Jelenleg a 1,5-2 méteres távolságtartás mondható általánosan javasoltnak, az Oxford Egyetem és a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói szerint azonban ennél többre lenne szükség - írja a vizsgálat eredményeiről beszámoló webMD. A szakemberek ugyanis rájöttek, hogy a szánkból, orrunkból kiszabaduló cseppek akár 26 lábnyira, azaz közel 8 méternyire is repülhetnek másodpercekkel az után, hogy valaki köhög, tüsszent vagy énekel. 

A kutatócsoport átnézte azon vizsgálatok eredményeit, amelyek a COVID-19-et és más vírusos megbetegedést okozó fertőző légúti cseppek terjedését analizálták. A rendelkezésre álló információk alapján pedig megállapították, hogy az eddigi tanulmányok túlságosan leegyszerűsítve modellezték a kórokozók útját, hiszen számos fontos tényezőt nem vettek figyelembe (így például a cseppek méretét és azt a tevékenységet, amely során a vírus a levegőbe jutott).

A szakemberek éppen ezért azt javasolják, érdemes lenne új szempontok alapján összeállítani a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat, ajánlásokat. Így nemcsak nagyobb biztonságban lehetnénk, de - ahol azt a körülmények engedik - felszabadultabban is viselkedhetnénk. Figyelembe kellene venni szerintük a helyszínt, a zsúfoltságot, azt, hogy mennyi ideig tartózkodik ott valaki, és hogy az ott lévők viselnek-e maszkot. Ha ezen kritériumokat számítjuk, akkor egy rosszul szellőző tér, ahol sokan vannak, és ráadásul maszk nélkül beszélnek, énekelnek, nagy rizikót hordoz magában. Míg a szabadtéri, jól szellőző helyszín, ahol kevesen vannak, az emberek csendesek és maszkot viselnek, jóval biztonságosabb.

A körülményektől függ, mekkora a rizikó

Kristin Bratton Nelson, az Emory University Rollins School of Public Health adjunktusa egyetért a tanulmány íróival abban, hogy muszáj figyelni a nüanszokra és átlátható, világos iránymutatást kell adni a legveszélyesebb tevékenységekkel kapcsolatban - ugyanakkor szerinte azt sem lehet elvárni, hogy a szakemberek minden esetre vonatkozóan mondják meg, "milyen a túl közel".


Dr. Len Horovitz tüdőgyógyász specialista úgy vélekedik, a terjedés rizikója nagyban függ a körülményektől. "Bent veszélyesebb, mint kint. A részecskék mérete ugyancsak számít, minél kisebb, annál gyorsabban utazhat. De befolyásolhatja a kockázatot az adott tevékenység, a szoba levegőjének mozgása, páratartalma, az, hogy mennyi ideig tartózkodunk odabent, és mekkora a vírusterhelésünk (mennyi vírus található az adott ember szervezetében - a szerk.)" - magyarázza az orvos, aki arra sarkall, a felsoroltak mindegyikét mérlegeljük, mielőtt döntést hozunk arról, mekkora távolságot tartunk az emberektől.

"Ha maszkot viselünk, és nem kiabálunk, nem vagyunk betegek, valamint jó a szellőzés az adott helyszínen, a 1,5-2 méter elég lehet" - fogalmaz Dr. Horovitz. Bratton Nelson pedig zárásképpen arról beszélt, nemcsak a távolság mértékét illetően kell megfontoltnak lenni, hanem azzal kapcsolatban is, hogy melyik tevékenység biztonságos, és melyik nem.

A szakértő szerint nem segít a határzár, a behurcolt esetek a 10 százalékát sem érik el az új fertőzéseknek - olvassa el a részleteket az nlc.hu cikkében.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag