Koronavírus: kötelezhet-e oltásra a főnökünk?

A munkaadóknak jogszabályi kötelességük fenntartani az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörnyezetet. De ebbe vajon beletartozik-e az, hogy kötelezővé tehetik az alkalmazottaknak a koronavírus elleni oltás beadatását?

A jelenlegi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a munkáltatók számára, hogy kötelezővé tegyék dolgozóiknak az új típusú koronavírus elleni védőoltást - hívják fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakértői. Mint írták, Magyarországon a vakcina beadatása jelenleg nem kötelező, így a főnökünk sem teheti azzá, még feladatkörhöz kötötten sem. A biztonságos munkakörnyezet fenntartását tehát a rendelkezésre álló eszközökkel, jogszerű korlátok között kell biztosítani. A védekezés érdekében ezért ajánlott inkább otthoni munkavégzést elrendelni, vagy rotációs sémákat bevezetni az irodai jelenlétre. Azokon a munkahelyeken pedig, ahol a személyes jelenlét nélkülözhetetlen, fizikai izolációs megoldások alkalmazását és fokozott fertőtlenítést javasolnak.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Az állásinterjún sem kérdezhetnének rá védettségünkre.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Nem érheti hátrány azt, aki nem adatja be

Diszkriminációs és adatvédelmi aggályokat is felvetne az, ha a munkáltató kötelezővé tenné a munkavállalói számára a védőoltást, vagy ha egyes dolgozókat hátrány érne amiatt, hogy nem adatják be maguknak a koronavírus -vakcinát - mutatott rá Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie munkajogi csoportjának vezető ügyvédje. Hozzátette, a vakcina beadatása nem lehet egy mindenkire előírt kötelezettség, hiszen lehetnek olyan dolgozók is, akik személyes helyzetükből fakadóan nem kaphatják meg az oltást. Ide sorolhatók például a várandós nők, vagy akik allergiások a védőoltás bizonyos összetevőire, valamint azok is, akik korábban már átestek a fertőzésen, de még nem telt el a meghatározott idő ahhoz, hogy megkaphassák a vakcinát.

Minden eddiginél több embert oltanak be a héten COVID-19 ellen - részletek itt .

A szakértő szerint nehéz lenne objektív kritériumok alapján eldönteni, hogy ki lenne az, aki jogszerűen tagadhatja meg az oltást, és ki az, aki nem. Megfelelő szintű jogszabályi háttér nélkül a munkáltatók jelenleg nincsenek abban a helyzetben, hogy jogszerűen tudjanak megkülönböztetést alkalmazni, és kezelni az egyéni mentességi okokat. Az oltás kötelezővé tételének egyébként az is akadálya, hogy jelen pillanatban még csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre a COVID-19 ellen védelmet nyújtó oltóanyag, és a munkavállalók legnagyobb hányadát kitevő korosztály majd csak egy későbbi időpontban fog hozzájutni az oltáshoz.

Az állásinterjún sem kérdezhetnének rá

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a munkaszerződés megkötését sem lehet a munkavállaló védettségétől függővé tenni, emiatt az állásinterjún sem lehet erre irányuló kérdést feltenni. Az alkalmazottak beoltottságának nyilvántartása pedig adatvédelmi szempontból is problémás, mert az ilyen jellegű információk olyan szenzitív, személyes adatnak minősülnek, amelynek kezeléséhez a munkáltatónak nincs törvényes jogalapja.

Koronavírus: még jelentkezhet az ingyenes tesztre. A részletekért olvassa el korábbi cikkünket!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5 °C
Minimum: +1 °C

Tovább szakadozik, majd csökken a felhőzet, de az északkeleti, keleti harmadban borult maradhat az ég. A tartós csapadék mindenütt megszűnik, ugyanakkor az éjszaka első felében főként az Észak-Dunántúlon, a hajnali óráktól pedig az északkeleti harmadban fordulhat elő záporos csapadék - egyre inkább hózápor. Az északnyugati szél nagy területen lesz erős, elsősorban a Bakonyban és a Kisalföldön viharos lökések is várhatók. A Zemplén térségében hordhatja is a havat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően -4 és +1 fok között alakul, de a szélvédett, gyengén felhős, havas északkeleti tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra